Nikaragua upadá do nejhorší ekonomické krize za posledních 30 let

11. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Prezident Daniel Ortega přijal opatření usilující o posílení ekonomiky, což způsobí uzavření podniků, nezaměstnanost, menší regulaci trhu práce, růst fiskálního deficitu a vzestup chudoby. V roce 2018 byl zaznamenán pokles o 4 % HDP a země směřuje k nejhorší hospodářské krizi za posledních 30 let. Přitom se nachází uprostřed společenskopolitického a humanitárního konfliktu, který konfrontuje vládu se soukromým sektorem.


Krize začala 18. dubna 2018 kvůli některým reformám systému sociálního zabezpečení. Ty byly zrušeny exekutivou po společenském výbuchu, který za sebou zanechal stovky mrtvých a zatčených.

Protesty znamenaly konec konsensuálního modelu, který spojoval exekutivu s velkými podniky a odbory.

Deset měsíců po propuknutí krize Ortegova administrativa zavedla nové úpravy sociálního zabezpečení, které zvyšují spolupodíl firem a zaměstnanců o 3,5 a 0,75 procentního bodu.

Neočekává se, že by ekonomický pokles byl letos zastaven vládními ekonomickými opatřeními, protože má původ v politické a sociálněekonomické krizi v zemi, tvrdí studie Nikaragujské nadace pro ekonomický a sociální rozvoj (Funides).

Spotřebitelskou důvěru, důvěru podnikatelů a investorů stejně jako občanskou bezpečnost a sociální kohezi lze obnovit pouze politickými dohodami, které zajistí změnu dosavadního kurzu.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
7199

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2019