Jak byl na Slovensku zvolen nacista

14. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

"Nikdo je nenaučil základy toho jak být občanem. Dokáží vám odříkat  v latině názvy součástí javorového listu, protože to je učí ve škole, ale nikdo je neučí mediální gramotnosti, ani tomu, jak funguje svět."

Britský deník Guardian dnes publikuje ve své sérii The Long Read (Dlouhé čtení) z pera svého středoevropského zpravodaje Shauna Walkera rozsáhlou analýzu historie toho, jak se slovenský nacista a jeho polovojenské fašistické jednotky staly na Slovensku významnou součástí politické scény.

Kotlebův fašismus je založen na známých rysech populistické ultrapravice, které se nyní šíří po Evropě všude. Kotleba prosazuje zájmy tzv. "slušných lidí", argumentuje, že bílí Slováci jsou diskriminováni zkorumovaným politickým establishmentem a blíže neurčeným mezinárodním spiknutím, nedůvěřuje novinářům, odmítá s nimi mluvit a namísto toho šíří po Slovensku vlastní letáky s ultrapravicovými názory.

Významnou součástí jeho politické strategie je ostrý rasismus i násilné útoky jeho polovojenských jednotek proti Romům. Na Kotlebův protiromský rasismus reaguje slovenská veřejnost nesmírně pozitivně. Kotlebův nacismus získává podporu v četných zanedbaných malých slovenských městečkách, postižených vysokou míru nezaměstnanosti.

Snad nejvíce znepokojujícím zjištěním byla skutečnost, že Kotlebu nejvíce podporují ti mladí lidé, kteří získávají své informace výlučně z Facebooku.  Problémem je, že mladá generace Slováků je z politického hlediska beznadějně zanedbaná. "Nikdo je nenaučil základy toho jak být občanem. Dokáží vám odříkat  v latině názvy součástí javorového listu, protože to je učí ve škole, ale nikdo je neučí mediální gramotnosti, ani tomu, jak funguje svět."

Rozsáhlá analýza Shauna Walkera o nacismu na Slovensku v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11956

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019