Španělsko: Začal proces s katalánskými separatisty

13. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Devět z dvanácti lídrů katalánských separatistů čelí obvinění ze vzpoury za svou roli v nepovedeném pokusu o vyhlášení nezávislosti v roce 2017. Bývalý premiér Carles Puigdemont, který vedl kampaň, nesedí na lavici obžalovaných.


Proces se dvanácti lídry začal u Nejvyššího soudu v úterý.

Obnovil tak napětí ohledně budoucnosti Katalánska. Stovky policistů, včetně protiteroristických jednotek, byly rozmístěny kolem budovy soudu v Madridu.

Katalánsko vyhlásilo nezávislost na Španělsku v říjnu 2017 po referendu provedeném navzdory soudnímu zákazu. Vyhlášení nezávislosti vyvolalo nejhorší politickou krizi ve Španělsku od smrti diktátora Franca v roce 1975.

Obžalovaní čelí obviněním z povstání, pobuřování a zneužití veřejných prostředků, což může znamenat trest odnětí svobody až v trvání 25 let.

Devět z nich bylo vězněno od konce roku 2017 a začátku roku 2018.

Proces vysílaný celostátní televizí by měl trvat tři měsíce, s vynesením rozsudků o několik měsíců později.

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, který uprchl do Belgie, mezi obžalovanými není. Španělsko nesoudí v nepřítomnosti podezřelé z vážných trestných činů.

Puigdemont v úterý v Berlíně prohlásil, že proces bude testem španělské demokracie a vyjádřil víru ve zproštění obžaloby.

Katalánští separatisté odmítli proces jako politicky motivovanou "frašku".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7099

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019