Dva pojmy svobody Isaiaha Berlina

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
Svoboda je silné slovo. Všichni na ně reagujeme pozitivně a pod jeho vlajkou začínaly revoluce, byly vedeny války a stále se jím ohánějí politické kampaně. Ale co přesně "svobodou" myslíme?, ptá se Maria Kasmirliová. Fakt, že politici všech stran tvrdí, že věří ve svobodu, naznačuje, že lidé vždy nemyslí na totéž, pokud o ní hovoří. Mohou existovat různé druhy svobody - a pokud je tomu tak, mohou být navzájem v konfliktu? Může prosazování jednoho typu svobody omezovat jiný? Mohou lidé dokonce být donucováni ve jménu svobody?


Filozof 20. století Isaiah Berlin (1909-1997) měl za to, že odpověď na obě otázky zní "ano". V eseji Dva pojmy svobody (1958) rozlišoval mezi dvěma druhy svobody, které označoval svoboda negativní a svoboda pozitivní.

Negativní svoboda je svoboda od zasahování. Jste negativně svobodni v té míře, v níž druzí lidé neomezují, co můžete dělat. Pokud vám druzí v něčem brání, ať už přímo tím co dělají, nebo nepřímo podporou sociálního a ekonomického uspořádání pro vás nevýhodného, pak v této míře omezují vaši negativní svobodu. Berlin zdůrazňuje, že jde jen o omezení uvalená jinými lidmi, jež se počítají jako omezení svobody. Omezení plynoucí z přírodních příčin sem nepatří. Fakt, že nemohu levitovat, je fyzické omezení, ale ne omezení mé svobody.

Zatímco negativní svoboda je svoboda od kontroly druhými, pozitivní svoboda je svobodou kontrolovat se sám. Abyste byli pozitivně svobodni, musíte být svým vlastním pánem, jednat racionálně a odpovědně volit podle vlastních zájmů. To se může zdát jako pouhý protipól negativní svobody. Kontroluji se v té míře, v níž mě nekontroluje nikdo jiný. Nicméně mezi pozitivní a negativní svobodou se může otevřít propast, protože osoba může postrádat sebekontrolu, i když ji ostatní neomezují. Vezměte například drogově závislého, který se návyku, jenž ho zabíjí, nedovede zbavit. Není pozitivně svobodný (nejedná racionálně a ve svém nejlepším zájmu), ačkoliv jeho negativní svoboda není omezena (nikdo ho nenutí brát drogy).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11099

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019