Mayová plánuje až na poslední chvíli nabídnout brexitovým fundamentalistům znovu svou dohodu, nebo dlouhý odklad

13. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
 

V jednom bruselském baru byl slyšen hlavní vyjednavač Theresy Mayové pro brexit Olly Robbins, že podle strategie Theresy Mayové dostanou poslanci Dolní sněmovny až úplně na poslední chvíli před brexitem možnost hlasovat pro její dohodu, anebo pro dlouhý odklad brexitu.

 

Podle Robbinse "bude vláda muset přesvědčit poslance, že v posledním týdnu března, těsně před brexitem, bude možné brexit odložit, ale pokud nebudou poslanci hlasovat pro dohodu Mayové, odložení bude dlouhé."

Tato taktika je údajně zaměřena přímo na brexitové fundamentalisty v Dolní sněmovně, kteří se mohou obávat, že brexit bude úplně zrušen, pokud poslanci přijmou jeho odklad.

Robbins v Bruselu také přiznal, že plánem britské vlády pro tzv. irskou podmínku, která má nechat irskou hranici otevřenou, bylo zatím ponechat Británii v podstatě v evropské celní unii, což by mělo být dočasným "mostem" před vyjednáním nového dlouhodobého obchodního vztahu Británie s EU.

Robbinsovy výroky zřejmě dodají odvahu těm ministrům v britské vlády, kteří se nyní vážně obávají vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Někteří soukromě naznačují, že jsou připraveni za čtrnáct dní z vlády odstoupit, s cílem, donutit Mayovou, prostřednictvím nátlaku z obou hlavních britských politických stran, aby souhlasila s odložením brexitu nyní a nehazardovala se změnou postoje brexitových fundamentalistů na poslední chvíli.

Četní poslanci Dolní sněmovny i mnozí ministerští náměstci se nyní obávají, že každý další den nejistoty zvyšuje riziko pro podniky a pracovní příležitosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8642

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019