Polsko utratí za modernizaci armády 43 miliard eur

1. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Ministerstvo národní obrany ve čtvrtek oznámilo, že do roku 2026 alokuje 185 miliard zlotých (zhruba 43 miliard eur) na modernizaci polských ozbrojených sil.


Modernizační plán je schvalován na deset let a aktualizován každé čtyři roky. Předchozí verze pokrývala léta 2013-2022. Ve čtvrtek ministr obrany Mariusz Blaszczak oznámil návrh plánu do roku 2026.

K hlavním úkolům patří program Harpyje, nákupu moderního víceúčelového letounu, program protivzdušné obrany krátkého dosahu Narva a program Vrána, který se týká nákupu moderních bitevních vrtulníků.

"Mou hlavní prioritou je vyměnit zastaralá postsovětská letadla. Tudíž v rámci programu Harpyje nakoupíme moderní stíhačky, které posunou polské letectvo do nové éry. Plánujeme nakoupit 32 takových stíhaček," prohlásil Blaszczak.

"Posílení východního křídla má za cíl nejen posílit polskou armádu, ale také významně posílit východní křídlo celého NATO," prohlásil polský ministr.

Kromě výše zmíněných programů ministerstvo oznámilo modernizaci polského námořnictva, vývoj dělostřeleckých a obrněných jednotek a nákup moderního kryptografického vybavení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6870

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019