Johnsonova trumpovská demagogie v Dolní sněmovně může být účinná

25. 7. 2019

čas čtení 5 minut


Čtvrteční demagogické vystoupení Borise Johnsona v Dolní sněmovně přivedlo mnoho komentátorů k přesvědčení, že se Johnson připravuje na předčasné volby.

Děje se přesně to, co analyzoval Bohumil Kartous v dnešním článku "Ubavit se k politické smrti".

Zde jsou podle listu Guardian jeho hlavní, populistická volební témata:

1. Johnson explicitně prosazuje trumpovský styl "Učiňme Británii znovu velkou!" Volební analytikové často poukazují na to, že apely na emoce jsou daleko mocnější než apely na rozum. A usuzuje se, že naděje je atraktivnější ve volbách než strach (i když v mnoha volbách strach vyhrává). Johnson využívá těchto skutečností. Hovořil o tom, že chce "naplnit naše velké Spojené království novou energií a učinit tuto zemi nejlepším místem na světě. "Je velmi dobře možné, že roku 2050 bude Spojené království tou největší a nejvíce prosperující ekonomikou v Evropě, v ohnisku celé nové sítě obchodních dohod, které průkopnicky uzavřeme."

 

2. Johnson nyní útočí na Labouristickou stranu jako na proevropskou stranu. Ve čvrtek v této věci zaútočil na Corbyna, vysmíval se mu, že se nechal "přeprogramovat" na stoupence Evropské unie.

3. Johnson se pokusil převzít hlavní heslo Labouristické strany: "Pro většinu, ne jen pro pár lidí." Johnson ve čtvrtek tvrdil: "Skutečností je, že my jsme nyní stranou pro lid. My jsme ta strana pro většinu a oni jsou strana jen pro pár lidí. My posuneme tuto zemi kupředu, oni ji chtějí stáhnout zpět."

4. Bude prosazovat zpřísňování zákona a pořádku. Chce tvrdé tresty pro vážné násilné a sexuální trestné činy.

5. Vyzývá labouristy k válce v oblasti státních výdajů. Více než desetiletí politiky škrtů, kterou prosazovala Konzervativní strana, skončilo. Johnson nabízí miliardy nových výdajů v mnoha oblastech a na kritiku, že na to nejsou peníze, lže, že samozřejmě na všechno peníze jsou. Dokonce obvinil labouristy, že nejsou ochotni vydat tolik státních výdajů jako on:

"Jestliže si Labouristická strana myslí, že bychom neměli investovat další miliardu liber do policejní práce a další 4,6 miliard liber do školství, tak ať to otevřeně řekne!"

Labouristé a ekonomičtí odborníci konstatují, že většina Johnsonových tvrzení je nesmyslná, vyhýbá, anebo že vyloženě lže. Jenže Trumpovy volební výsledky v Americe ukázali, že fakta, racionalita a pravda vždycky nevítězí nad emocionálně zabarvenými lžemi. Celkem se opozici při prvním vystoupení Borise Johnsona v Dolní sněmovně ho nepodařilo vyvést z míry. Sebevědomě lhal, jako když tiskne. Konzervativní poslanci mu nadšeně tleskali, i když 17 vyhozených konzervativních ministrů se do Sněmovny nedostavilo.

Opozice si bude muset vymyslet efektivnější strategii jak Johnsona v parlamentě porazit.

Jak píší komentátoři:

"Jsem opravdu znepokojena tím, že Boris Johnson mluví ve Sněmovně naprosto nesouvisle, ale s obrovským množstvím optimismu, a labouristé reagují množstvím statistik o záporných dopadech divokého brexitu."

"Boris Johnson nechce dohodu s EU. Připravuje se na volby. Bude se vykreslovat jako obhájce Británie a bude říkat, že všichni ostatní kromě něho Británii jen poškozují. Realita je projekt strach a záměrné přehánění pesimismu. Johnson mluví ve sloganech. Neposkytuje žádné podrobnosti, nemá žádnou strategii. Je to znovu předvolební kampaň jako před referendem r. 2016.


"A kdykoliv se ho nějaký poslanec či odborník zeptá, jako to Johnson myslí s divokým brexitem, Johnson jen znovu a znovu opakuje prázdná hesla. Jako byla ta lež o 350 milionech liber, kterou údajně Británie každý týden platí do EU. Je ú)plně jedno, jaká jsou fakta - jde o to, že Johnson určuje tón a způsob debaty. "
 
"Pro Jeremyho Corbyna bude zřejmě velmi těžké postavit se proti robustnímu stylu Borise Johnsona ve Sněmovně, zvlášť když mu konzervativní poslanci (kteří byli za Mayové tiší jako myšky) nyní horlivě tleskají."




Jean Claude Juncker potvrdil Johnsonovi ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru, že Brusel žádné nové jednání o brexitu zahajovat nebude.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6912

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019