Arktida hoří. Vážně to zhoršuje globální oteplování

24. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Severské lesy nyní hoří v tak obrovském rozsahu, jakého Země nebyla svědky už nejméně 10 000 let

Obrovské části Arktidy jsou postiženy bezprecedentními divokými požáry. Severně od polárního kruhu způsobují vysoké teploty obrovské požáry, které ničí ekologicky tyto oblasti v obrovském měřítku.

K požárům dochází po historicky rekordně nejteplejším červnu, po němž následovala ničivá vlna horka v USA a Evropa čelí obdobné vlně horka tento týden. 

 

 

Satelitní fotografie zaznamenaly požáry po celém Grónsku, na Sibiři a na Aljašce. Sucho následuje po roztání ledu, který je součástí obrovské ledové pokrývky v Grónsku. Letos tam led roztál o měsíc dříve, než je průměr.

Fotografie zaznamenaly lesní požáry a hořící rašelinu. Poškozená oblast je obrovská. Na Aljašce bylo zničeno více než 1,6 milionu akrů  země.

Meteorolog Mark Prrington upozorňuje, že množství CO2 vypuštěného do ovzduší v důsledku divokých požárů v Arktidě od 1. června do 21. července 2019 je asi 100 megatun a skoro se rovná veškerým emisím CO2 celé Belgie za rok 2017.

Světová meteorologická organizace charakterizuje požáry na severní polokouli jako "bezprecedentní" a varuje před obrovskými dopady, které mají na zvýšení emisí CO2 a na urychlení globální klimatické krize.

Od začátku června zaznamenal monitorovací systém Copernicus více než 100 intenzivních a dlouhodobých požárů v oblasti polárního kruhu.

Požáry jsou nejvážnější na Aljašce a na Sibiři, kde poškodily oblast větší než 100 000 fotbalových hřišť. V Albertě v Kanadě jeden požár zničil oblast větší než 300 000 fotbalových hřišť. Jen na Aljašce Copernicus zaznamenal letos téměř 400 požárů, nové vznikají každý den.

Průměrná červnová teplota na Sibiři, kde zuří požáry, byla o téměř 10 stupňů Celsia vyšší než dlouhodobý průměr z let 1981-2010.

Světová meteorologická organizace konstatuje: "Severní část světa se otepluje rychleji než celá planeta. Horko vysouší lesy a vyvolává požáry. Severské lesy nyní hoří tak velkou měrou, jaká nebyla zaznamenána nejméně za posledních 10 000 let."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17409

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019