Rusko svým vědcům: Od nynějška budete informovat úřady o všech svých zahraničních kontaktech

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Ruské ministerstvo vědy a vysokého školství rozeslalo v červenci podřízeným organizacím příkaz, jímž podstatnou měrou zpřísnilo režim kontaktů ruských vědců s jejich zahraničními kolegy.

Ruské vědecké organizace budou nyní mít povinnost do pěti dnů informovat ministerstvo o plánovaném setkání se zahraničními vědci a zaslat na ministerstvo seznam účastníků setkání.



Na každém setkání s cizincem bude muset být přítomný minimálníá počet dvou ruských vědců. Styky se zahraničními kolegy v mimopracovní dobu budou možné pouze s výslovným svolením vedení. Po setkání s cizincem budou ruští vědci od nynějška povinni podat na ministerstvu o setkání zprávu, která stručně shrne, o čem se rozhovor vedl, a přiložené musejí být fotokopie cestovních pasů cizinců.

Zároveň ministerstvo nařizuje, že cizinci budou smět používat technologii, umožňující nahrávání, fotografování a kopírování, pouze v případech, kdy to bude předem povoleno mezinárodními dohodami Ruské federace.

Toto konkrétní nařízení, napsal v otevřeném dopise ministerstvu Alexander Fradkov, ředitel laboratoře Řízení složitých systémů ruského Ústavu pro řízení strojů, je pozoruhodným nedorozuměním. Znamená to, že zahraničním vědcům bude nutno odebrat  digitální hodinky, chytré mobilní telefony a další technické zařízení, včetně automatických digitálních per.

Vědecká novinářka Irina Jakutěnková k tomu napsala na Facebooku, že věda není "ruská" či "zahraniční", ale je "plodem společného úsilí". Nejnovější příkaz ministerstva srovnává s omezováním styků s cizinci, jaké existovaly v době Sovětského svazu.

Podrobnosti v ruštině ZDE

 

0
Vytisknout
7045

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2019