Mikroplasty podstatnou měrou kontaminují vzduch, varují vědci

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve sněhu od Arktidy až po Alpy bylo nalezeno velké množství mikroplastů. Vyplývá to ze studie, která přiměla vědce, aby varovali, že je ovzduší podstatnou měrou znečistěno mikroplasty. Vědci požadují naléhavý výzkum toho, jaký to má dopad na zdraví lidí.

Sníh zachycuje mikroplasty ze vzduchu a vzorky z ledu v oceáně mezi Grónském a Svalbardem obsahovaly v průměru 1760 mikroplastových částic na litr. V evropských lokacích bylo nalezeno 24 600 mikroplastů na litr. Ze studie vyplývá, že přenášení mikroplastů větrem je podstatným zdrojem znečištění vzduchu.


 
Vědci poukazují na nedávnou studii, která nalezla mikroplasty v rakovinové tkáni v lidských plících. V červnu dokázala jiná studie, že lidé konzumují až 50 000 mikroplastů ročně.

Mnoho milionů tun umělých hmot se vyhazuje každoročně do životního prostředí. Ty se rozpadají na mikroplasty a vlákna, která se biologicky nerozkládají. Tyto částice, zvané mikroplasty, byly nyní nalezeno všude, od vysokých hor až po hluboké oceány. Přenášejí toxické chemikálie a nebezpečné mikroby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9173

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2019