Netanjahuovo rozhodnutí nevpustit do Izraele dvě americké poslankyně Kongresu vyvolalo všeobecnou kritiku

15. 8. 2019

čas čtení 4 minuty
Aktualizace: Poslankyně amerického Kongresu Rashida Tlaib odmítla nabídku Izraele, že může navštívit okupovaný Západní břeh Jordánu pod podmínkou, že nebude vyjadřovat určité politické názory.

"Rozhodla jsem se, že návštěva mé babičky za těchto utlačitelských podmínek by byla v rozporu se vším, v co věřím - v boj proti rasismu, útlaku a nespravedlnosti," napsala na Twitteru.

Kontroverzním rozhodnutím, které vyvolalo ostrou kritiku od amerických politiků a dokonce i od nejvlivnější americké proizraelské lobbistické organizce, ve čtvrtek Izrael oznámil, že zakáže návštěvu Tlaibové a druhé poslankyně amerického Kongresu Ilhan Omarové v rámci plánované cesty poslanců amerického Kongresu na Západní břeh. Posléze jí povolil humanitární návštěvu devadesátileté babičky v reakci na její dopis, v němž poukázala na to, že to může být poslední setkání s její babičkou. Není jasné, proč svůj názor posléze změnila, avšak několik prominentních Palestinců upozornilo, že příslib Tlaibové, že bude během své návštěvy mlčet, by byl kapitulací Izraeli.  ZDE 

Aktualizace: Izrael pustí poslankyni Tlaibovou na návštěvu její devadesátileté babičky. Tlaibová ale nesmí během své návštěvy podporovat bojkot Izraele:



Andrew Stroehlein, HRW:
Jsem dost starý na to, že si pamatuju na dobu, kdy američtí velvyslanci hájili americké občany a ne cizí státy, útočící na americké občany.


Kenneth Roth, ředitel, HRW:
Izrael se rozhodl implicitně dát najevo, že nemá pro sebe žádnou obhajobu, a tak zakáže kritikům vstup do země. To nebude fungovat. Tento zákaz vrhá ostré světlo na to, co my všichni vidíme: hluboký a systematický útlak a diskriminaci režimu, jímž Netanjahuova vláda utlačuje Palestince.


Rozhodnutí izraelské vlády zakázat vstup do země dvěma poslankyním amerického Kongresu, učiněné na základě nátlaku Donalda Trumpa, vyvolalo ve Washingtonu všeobecnou kritiku. Někteří demokraté varují, že to ohrožuje dlouhodobou podporu USA pro Izrael.

Izraelská vláda bezprecedentně rozhodla, že zakáže vstup do země dvěma poslankyním Demokratické strany, Ilhan Omarové a  Rashidě Tlaibové, prvním dvěma muslimkám zvoleným do Kongresu. Poslankyně plánovaly navštívit Západní břeh Jordánu. Izraelská vláda vydala pro ně zákaz vstupu poté, co Trump veřejně naléhal na Izrael, aby tyto dvě poslankyně nevpustil do země. Je to zřejmě poprvé v historii, kdy americký prezident naléhal na cizí vládu, aby do své země nevpustila poslance amerického Kongresu.

Omarová reagovala vyjádřením, že pro izraelského premiéra Netanjahua je "urážkou" podrobit se nátlaku Donalda Trumpa.

"Izrael tímto realizuje Trumpův zákaz cestování pro muslimy, tentokrát pro dvě poslankyně amerického Kongresu," konstatovala v prohlášení. "Zabránit nám v cestě do Izraele nejenže omezuje naše schopnosti poučit se od Izraelců, ale také i z palestinských území. Bohužel to není překvapení, vzhledem k veřejným postojům premiéra Netenjahua, který důsledně odmítá úsilí o mír, omezuje svobodu pohybu Palestinců, omezuje veřejné informace o brutálních skutečnostech okupace a spojil se s islamofoby jako Donald Trump."


Tlaibová charakterizovala rozhodnutí Izraele zablokovat její cestu do země jako "slabost".

Vysocí demokraté ve Washingtonu rychle rozhodnutí Izraele odsoudili a naléhají, aby změnil své rozhodnutí.

"Odepřít vstup do země poslancům Kongresu Spojených států je známkou slabosti, ne síly," konstatoval šéf poslaneckého klubu demokratů v Senátu Chuck Schumer, silný stoupenec Izraele. "Jen to poškodí americko-izraelské vztahy a podporu pro Izrael v Americe. Žádná demokratickáý společnost by se neměla obávat otevřené debaty. Mnoho silných stoupenců Izraele bude tímto rozhodnutím hluboce zklamáno a izraelská vláda by ho měla zrušit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8079

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2019