30050

Hodnotový konflikt české oligarchie se západem

České elity a asijské hodnoty

19. 8. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut


Problematika elit v kontextu současné České republiky je zároveň kardinální otázkou pro zkoumání povahy demokracie v této (měřítkem EU) malé až středně velké zemi. Elity přitom nejsou jenom celebrity z oblasti sportu nebo showbyznysu (nebo dokonce kultury). Z klasického marxistického pohledu je třeba hledat elity tam, kde se rozhoduje o podobě českého hospodářství.

Českou elitou tak je například mj. Jaromír Soukup včetně těch, kdo rozhodují o bytí a nebytí jeho mediální stáje. Je jí samozřejmě Andrej Babiš, stejně jako ředitel Dezy Zbyněk Průša, který „Agrofert ovládá jakožto svěřenský správce svěřenského fondu AB private trust“ a vedení bank úvěrujících tento zemědělsko-chemický konglomerát (v současnosti částkou necelých 50 miliard Kč více ZDE).

Elitou je především Petr Kellner, nedávno se pasující do role osvíceného obhájce „tradičních hodnot“, a jeho spolupracovníci. A takto bychom mohli jmenovat dál a pozastavovat se u jmen jako Pavel Tykač, či Daniel Křetínský, jejich spolupracovníků a někdy přitom zmínit i nejviditelnější emisary elit v politice, jako prezidenta Zemana, či otevřená hnízda propojující „tradiční hodnoty“ a  extremisty jako Okamurova SPD (podrobná analýza zprávy Ministerstva vnitra ZDE).

Dezinformace šíří i údajně seriózní sdělovací prostředky

19. 8. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Britské listy často informují o excesech a nesmyslech, jež s železnou pravidelností šíří manipulativní média. Již dříve jsem psal o tom, že alarmistické weby získávají na síle také díky systematickým selháváním tradičních sdělovacích prostředků. Pravda, je prakticky nemožné, aby v digitálu, kdy se na nás valí jedna (dez)informace za druhou, klasické mediální domy dokázaly rozklíčovat všechny hoaxy a polopravdy. Nicméně v některých případech můžeme směle hovořit o trestuhodném pohrdání fakty zavánějícím poplašnou zprávou.

30478

Řešení je v rukou ekonomické elity, je nutné ji motivovat k odpovědnosti

Dezinformační ochromení může být (je) fatální

19. 8. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

V postfaktické době nelze dojít ke konečnému konsensu. Realita se stává naprosto nesoudorou směsicí protiřečících si narativů, jež existují paralelně pro různá publika a jejichž "reálnost" je určena čistě počtem věřících a mírou oddanosti jejich náboženství. Jde o stav dissensu, v němž nelze nalézt shodu, jelikož nedochází k diskusi, nýbrž k paralelně se odehrávajícímu, permanentnímu potvrzování určitého dogmatu. Volání po kritickém uvažování či mediální gramotnosti, jež by umožnily tuto paralelnost překonat, chápu, na druhou stranu považuju za naprosto nemožné, aby se podařilo nabýt čehokoliv podstatného v tomto směru v krátkém horizontu. Pokud nebudou ekonomické elity ochotny přijmout odpovědnost za současný stav blížící se úplněmu racionálnímu zatmění, není v krátkém horizontu možné dělat nic. Přitom právě v krátkodobém horizontu může dojít k dalším katastrofám typu brexit. Jednoduše. Stačí nechat to být...

Rozhovor Britských listů 233. Petr Pithart: Proč byli politikové Pražského jara tak zbabělí?

16. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles)

Při příležitostí třicátého výročí pádu komunismu přinášíme tři exkluzivní rozhovory s Petrem Pithartem, prvním postkomunistickým premiérem České republiky. V tomto druhém rozhovoru s Janem Čulíkem mluví Petr Pithart - právem - velmi kriticky o zbabělství Alexandra Dubčeka a ostatních čelných politiků Pražského jara. Pozoruhodnou bystrost prokázal Zdeněk Mlynář, autor Akčního programu KSČ v roce 1968, když v 5. ledna 1968 dvacet minut po Dubčekově jmenování předvídal sovětskou okupaci. 21. srpna 1969, letos před padesáti lety, Dubček brutálně zradil československé občany, když na demonstranty, protestující proti sovětské okupaci, poslal vojsko a policii. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16.. srpna 2019.

On the occasion of the thirty years' anniversary of the fall of communism, we broadcast three exclusive interviews with Petr Pithart, the first Prime Minister of the post-communist Czech Republic and a close collaborator of Czechoslovak President Václav Havel. In this, second, interview, Petr Pithart is - rightly - highly critical of the cowardice of Alexander Dubček and the other leaders of the Czechoslovak CP during and after the 1968 Prague Spring. Pithart testifies to the remarkable perspicacity of Zdeněk Mlynář, the main strategist of the Prague Spring and the author of the 1968 Czechoslovak CP Action Programme. Within 20 minutes of Dubček being appointed leader of the CzCP on 5th January 1968, Mlynář predicted the Soviet invasion of Czechoslovakia. Fifty years ago this month, in August 1969, Dubček brutally betrayed Czechoslovak citizens who protested against the Soviet invasion, chanting his name. He sent the army and the police to suppress them. The interview is being broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 16th August, 2019.

K tomu: 



See also:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O destabilizaci Evropy

19. 8. 2019

čas čtení 4 minuty


Vyhnání menšinového obyvatelstva ze zemí středovýchodní Evropy po roce 1945 je zdrojem tamější dnešní nenávisti vůči přistěhovalcům


Peter Gattrell, The Unsettling of Europe,  Allen Lane, Londýn (£30)

Když jsem kolem roku 2000 pracoval v britské vládě na problematice týkající se imigrace, dostal jsem dopis od šéfa komunálního úřadu v hrabství Kent, který si stěžoval, že "Kent nemá žádnou předchozí historii multikulturní rozrůzněnosti", píše profesor Jonathan Portes. Ve skutečnosti zastupoval hrabství Kent v londýnském parlamentu v 17. století Thomas Papillon, hugenotský uprchlík.

Tato historická zapomnětlivost je, jak se zdá, všudypřítomná, když lidé tvrdí, že na rozdíl od Spojených států amerických není Evropa kontinentem imigrace, a že vlny všech nových příchozích jsou dočasné, a tedy nevítané. Tuto představu likviduje Peter Gattrell ve své velmi aktuální a ambiciozní knize The Unsettling of Europe, Destabilizace Evropy.

Panika v PPF

Situace se mění, česká oligarchie více na pranýři

19. 8. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

V posledních měsících se v rámci mediální diskuse změnila jedna důležitá okolnost, a to přítomnost jména Petra Kellnera a jím většinově vlastněné skupiny PPF ve veřejném prostoru a ve veřejné diskusi. Tato změna je důležitá zejména proto, že dle informací z prostředí společnosti i dle svědectví mediálních insiderů bylo dlouhé roky úspěšnou taktikou společnosti vyhýbat se jakýmkoliv mediálním zmínkám, respektive zejména takovým, které by v sobě obsahovaly kontroverzi spojenou s podnikatelskými aktivitami v zemích, jako je Rusko a Čína, případně s napojením na politickou scénu s cílem podnikatelské aktivity tohoto typu podporovat. Situace se změnila diametrálně: z původního ticha do stavu, kdy uznávaná společenská autorita veřejně označí Home Credit za lichvářskou společnost...

Boris Johnson zuří, že byl zveřejněn britský vládní dokument varující před chaosem po brexitu

19. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Daily Telegraph: Volné cestování evropského obyvatelstva do Británie bude od 31. 10. zakázáno:


John Crace: Ti konzervativní poslanci, kteří hlasovali pro dohodu o brexitu s Evropskou unií, jsou nyní démonizováni!

Daily Telegraph: Za prozrazení dokumentu o chaosu brexitu mohou Hammondovi stoupenci setrvání Británie v EU! [Philip Hammond byl do minulého měsíce ministrem financí ve vládě Theresy Mayové - dnes je to "zločinec"!]

Úřad britského premiéra (čti Cummings, Johnsonův Rasputin) reagoval zuřivě na prozrazení oficiálního dokumentu, předpovídajícího Armageddon divokého brexitu. Obvinil nejmenovaného nepřátelského ministra navzdory tomu, že dokument je datován tento měsíc, kdy už byl Johnson v premiérské funkci


Úřad britského premiéra v Downing Street reagoval zuřivě na prozrazení oficiálního vládního dokumentu připraveného pod názvem Operation Yellowhammer, který varuje, že divoký brexit v Británii způsobí nedostatek potravin, léků a pohonných hmot. Úřad britského premiéra z prozrazení dokumentu obvinil "nepřátelského bývalého ministra", který prozrazením tohoto dokumentu "chce zlikvidovat návštěvu Borise Johnsona do Berlína a do Paříže tento týden".

30470

Hospodaření OSBL za červenec 2019

1. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V červenci 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 85 598,97 Kč, výdaje byly 106 131,50 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, situace se trochu zlepšila, avšak trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


30479

Lesy ČR v otevřené "válce"

19. 8. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

To jsme moc rádi, že se ani Lesy ČR nenechaly zahanbit zemědělci či dokonce zastrašit ekologisty. Podobně jako náš agroprůmysl na svých polích se rozhodly ve svých lesích hubit všechno co v nich létá, lozí a poskakuje. Ať je to komplet.

Že by třeba na leták napsali jaká účinná látka byla použita (ta pěšina na fotkách je naučná stezka u Rosic, během pěti minut tam prošlo pár skupinek, rodiny s dětmi, se psy atd), no to by tak hrálo, lidi tady nejsou od toho, aby něco věděli...

30480

Výjimka z krutosti průmyslové živočišné výroby...

19. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nosnice jsou vyšlechtěné tak, aby za rok snesly přes 300 vajec. Potom snáška rychle klesá, dál se živit slepice nevyplatí, čili z velkochovu putují na jatka. Inciativa Slepice v nouzi namísto toho takové slepice zprostředkovává těm, kdo je chtějí nechat v klidu dožít. Takto putují do dobrých rukou i ze Statek Dvořák, kde se k nim i celý ten rok chovají slušně. Jde to, píše na Facebooku dokumentarista Ivo Bystřičan.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Dopis z Islandu do budoucnosti

18. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

"Tento památník potvrzuje, že víme, co se děje, a víme, co je nutno udělat. Jen vy budete vědět, zda jsme to udělali."

Na Islandě se v neděli konala tryzna a odhalení pomníku za kdysi nezničitelný ledovec Okjökull, který roztál v důsledku globálního oteplování. Desítky dalších islandských ledovců jsou ohroženy.

Donedávna považovali Islanďané existenci ledovců za něco věčného, nadčasového a neměnného. Teď už vědí, že tomu tak není.


Tajné přípravy britské vlády na chaos brexitu

18. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Týdeník Sunday Times získal tajný dokument britské vlády, nazvaný "Yellowhammer", který obsahuje analýzu toho, co se stane po divokém brexitu

Potíž je, že stoupenci brexitu těmto varováním prostě nevěří. Podobně jako mnozí čeští občané, pevně věřící nesmyslům  a spikleneckým teoriím na internetu, navzdory faktům, tito lidé jsou v takové emocionální křeči, že fakta jsou jim nepřístupná, poznamenává Jan Čulík.

Británie bude čelit nedostatku pohonných hmot, potravin a léků. Vznikne po dobu tří měsíců naprostý chaos v britských přístavech. Vznikne tvrdá hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Dojde k občanské neposlušnosti a demonstracím. Britská vláda na chaos brexitu není dostatečně připravena, varuje tajná analýza.


O mýtu Eurabie: Jak ovládly lži o "muslimském dobytí Evropy" mediální mainstream

17. 8. 2019

čas čtení 10 minut

Volební billboard německé ultrapravicové rasistické strany AfD, šířící nesmysly: "Aby se Evropa nestala Eurabií. Evropané volí AfD."

Americký antropolog Scott Attran podrobně zkoumal mentalitu mladých mužů, z nichž se stávají islamističtí teroristé: je to součinnost zraněné pýchy a nadšení, že patří k hnutí, které má globální, apokalyptický význam a tvoří ho vzájemní přátelé. Přesně tatáž dynamika funguje mezi ulrapravicovými aktivisty.

V červenci 2011 došlo v centru Osla k teroristickému útoku. Okrajové extremistické islamofobní servery to okamžitě označily za útok islamistických extremistů a radovaly se, že "válka evropské civilizace proti islámskému světu začíná". Ve skutečnosti vražedný atentát proti mladým Norům spáchal ultrapravičák Anders Breivik.

Jedním z ultrapravicových "komentátorů", radujících se nad masakrem 69 mladých lidí, byl jakýsi  Fjordman, pravým jménem Peder Are Nøstvold Jensen. Podařilo se mu vyhnout se svědectví při procesu s Breivikem, v důsledku zásahu drahých právníků, které na jeho obranu financovala ultrapravicová americká organizace Middle East Forum, která později začala sponzorovat anglického ultrapravičáka a násilníka Tommyho Robinsona.

Pak nám došel benzín. Pak jídlo. Pak voda. Pili jsme mořskou vodu. Každý další den umřeli dva lidi

17. 8. 2019

čas čtení 2 minuty


"Viděli jsme mnoho lodí. Křičeli jsme Pomoc, Pomoc! Mávali jsme a oni prostě jen pluli dál. Přiletěl vrtulník, podíval se na nás a zase odletěl."


Pak nám došel benzín. Pak jídlo. Pak voda. Pili jsme mořskou vodu. Každý den umřeli dva lidi.

Jediný uprchlík, který přežil, popsal jedenáct dní, které strávil v člunu ve Středozemním moři.

"V tom člunu nás bylo 15 a já jsem jediný, kdo přežil," říká Mohammed Adam Oga ze své nemocniční postele na Maltě.

Migranti všichni zaplatili pašerákovi 700 amerických dolarů ve snaze dostat se v palčivém horku centrálního Středozemí z Libye do Evropy.

Proč tolik Čechů blázní proti Gretě Thunbergové?

17. 8. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Greta Thunbergová po čtyřech dnech: Zatím žádná mořská nemoc!

Sledovat cestu Grety Thunbergové můžete ZDE.

Jsme lhostejní k životnímu prostředí? Vůbec ne, naopak. Neznám člověka, komu by nevadila spálená a vysušená krajina, mrtvé lesy, špinavé řeky, záplavy monokultur, hraboši. Krajina je pro nás velkou hodnotou, tvoří dokonce nemalou část naší lásky k vlasti, chcete-li, vlastenectví.

Česká hymna neoslavuje národ, ale krajinu plnou lesů, vod a květů. Zatímco Angličan oslavuje svou královnu, Francouz revolucionáře a Němec ženy, svornost a zpěv, Čech jabloňový sad. Problémy domácí krajiny a přírody nás trápí, opravdu, autenticky, bez úsměšků.

Zvláštní ale je, jak se pohled dramaticky změní, začne-li se hovořit o světu.

Proč blbá česká média neohlupují své konzumenty alespoň něčím originálním?

17. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Marek Beneš: Zajímavé je třeba, že v českých médiích se nikde nedočtete, jak vypadá světová ekonomika a co se tam děje. Pro nás klíčové Německo padá do recese, německá výroba aut padá a informace o tom žádné. A přitom je toto v podstatě nejdůležitější zpráva pro naši republiku. Lidé se nechávají v nevědomosti a šok bude masivní. Proč je v Česku tato mentalita, je podivné. Nejzajímavější je to, že to nepostihuje jen běžné lidi , ale i elity. Prosím, já neslyšel jediného českého politika, aby řešil hospodářskou situaci Německa. Na co se proboha čeká?

Nejtrapnější je, že nesmysly, jimiž česká média už řadu let systematicky ohlupují své čtenáře, diváky a posluchače, nepřínášejí ani jedinou originální myšlenku. Ty nesmysly jejich šiřitelé nemyslivě opisují z nejhloupějších zahraničních rasistických a ultrapravicových serverů. Tak například Viliam Buchert píše v odporné žumpě zvané Reflex článek s tímto pitomým titulkem: "Ekošílenství vrcholí: Vybijeme krávy, nebudeme se množit, bydlet budeme na elektrokoloběžce". Andrew Stroehlein, mediální ředitel  organizace Human Rights Watch v Bruselu k tomu dodává:

Kohout zase blázní v Lidových novinách

17. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V České pozici LN lze dnes najít dlouhý článek Pavla Kohouta o liberalismu a socialismu... je tam spousta jmen různých filozofů a politologů a v zásadě se jedná o pláč nad pádem starého liberalismu, který podle Kohouta předpokládal, že stát je jakýsi nájemní dům, který vlastní občané. Ať už si to skutečně nějaký filozof klasického liberalismu myslel, nebo ne, v 19. století se ukázalo, že obrovské masy občanů nejen že nejsou žádnými spouvlastníky státu, ale jsou vykořisťovány a zatlačeny do naprosté bídy. Kohout 19. století a všechny jeho důsledky ignoruje. Stejně jako ignoruje, že nikdy liberálové, ani ti klasičtí, neměli za to, že právo bude vytvářet nějaký sbor vlastníků státu, nějaký sbor občanů. Taková představa je mnohem blíže Rousseaovi a jeho idealistickému socialismu a všem těm mýtickým představám, že lid vládne sám sobě nebo je zdrojem moci. Kohout nadává na práva, jako je právo na vzdělání, sociální práva, zákoníky práce, a všechno to mele v mlýnku ekonomických výdajů a pohádce o tom, že zlý stát nás nutí utrácet, více než můžeme, protože to není stát vlastníků státu, ale stát, který vládne. Ale stát musí vládnout, pokud má vládnout právo. A součástí práva jsou i takové věci, jako je právo na stávku, právo na vzdělání atd. právě proto, že máme za sebou zkušenost 19. století.


Např. nemůže být větší, propastnější rozdíl mezi pojetím práva a státu u Kohouta a Hayeka... u Hayeka je stát garantem abstraktních pravidel, která nejsou občanům intuitivně úplně srozumitelná, ale vyvinula se evolučně navzdory osobním vazbám ve tzv. velké společnosti jako způsob, jak zajistit efektivitu trhu a obecného soužití lidí, kteří se navzájem neznají, zatímco u Kohouta jsou občané jacísi sousedé, kteří rozhodují o fungování státu a jeho zákonech. U Kohouta je popřeno to, čemu Hayek říká "velká společnost" nebo Popper "otevřená společnost", tedy společnost abstraktních pravidel, která mají tím, že jsou neosobní a umožňují konkurenci a rozvoj poznání a technologií, umožňovat blahobyt a svobodu. Kohout myslí v logice středověkých cechů, v atavismech panujících před vznikem kapitalismu i liberalismu.

Jan Čulík: Kohout je neuvěřitelný blb a je politováníhodným svědectvím o drasticky nízké úrovni českého tzv. intelektuálního diskursu, že ho někdo vůbec publikuje.

V pravicovém Izraeli se smí mluvit o vážné hrozbě globálního oteplování, v "liberálním" Česku ne

17. 8. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Tady je docela hezky vidět jak se v “pravicovém” Izraeli může otevřeně a mainstreamově hovořit o globálním oteplování zatímco v “liberální” ČR je toto možné v A2, BL, při protestech, anebo když náhodou Respekt otiskne rozhovor se zahraničním klimatologem..., poznamenává Albín Sybera:



MOŘE BUDE TAK HORKÉ JAKO JACUZZI: JAK BUDE ŽIVOT V IZRAELI VYPADAT V ROCE 2100
Zima bude daleko kratší a ani noc neposkytne úlevu. Izrael se otepluje a koncem století prostě nepřežijeme bez klimatizace

"Jsem rád, že nebudu naživu," konstatuje Baruch Rinkevič z Izraelského oceánografického a limnologického výzkumu, který v současnosti pracuje na další zprávě panelu IPCC o oceánech a kryosféře.

"Po nás potopa, jak se říká. Lidi plně nerozumějí, o čem tady mluvíme. Myslí na tání ledovců a na lední medvědy, kteří nebudou mít kde žít. Nerozumějí, že se změní všechno: vzduch, který dýcháme, jídlo, které konzumujeme, voda, kterou pijeme, krajina, kterou vidíme, oceány, roční údobí, náš každodenní praktický život, kvalita života. Naše děti se budou muset přizpůsobit nebo zahyneme. Budou muset se oblékat jinak, chovat jinak, žít jinak. To není pro mě. Jsem rád, že tady nebudu."


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak je možné číst Babišův obrat

17. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Všechno je jinak. Až dosud premiér Babiš jako mistrovský obchodník orodoval u prezidenta za ČSSD, aby se uráčil jmenovat ministrem kultury jejího kandidáta Šmardu. Zdálo se, že to premiér dělá především proto, že stojí o pokračování současné vládní koalice. Dodržel koaliční smlouvu, navrhl prezidentovi Šmardu, a ten musel podle Ústavy jmenovat. Jenže nejmenoval. Veškeré mistrovství mistrovského obchodníka přišlo nazmar.

Strategie Šípkové Růženky

16. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Německý analytik Sven Ortmann upozorňuje, že díky zlepšené technologii navádění hlavic může Rusko po zániku Smlouvy o raketách středního a kratšího doletu (INF) vést ochromující konvenční úder střelami středního doletu na klíčové uzly západoevropské vojenské a civilní infrastruktury ZDE. Takový útok s použitím řádově stovek střel lze přitom podle Ortmanna pořídit zhruba za miliardu eur - částku srovnatelnou s ročními ruskými výdaji na nepřátelskou propagandu v zahraničí, čili zhruba za jednu šedesátinu ročních vojenských výdajů Ruské federace, neboli za jednu padesátinu ročních německých obranných výdajů.

Nyní je příležitost diskutovat o roli kultury v kapitalismu

16. 8. 2019 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Ovšem musí se chtít a hlavně umět.

Stále jasněji si uvědomuju, jakým osudovým selháním bylo všeobecné oslnění kapitalismem po převratě v roce 1989. Podlehla mu i většina tzv. kulturních pracovníků, chceme-li intelektuálů. Kníže má k lidu blíže, byl jejich konečný výplod, když už bylo pozdě.

Když jsem promluvil v okruhu tzv šedé zóny neoficiální kultury několik měsíců před převratem o tom, jak důležitá bude kulturní politika, až to KSČ zabalí, sklidil jsem úsměšky a dokonce výzvy, ať už mezi ně nechodím. Konec konců bývalý komunista a "osmašedesátník", že...

Z toho se stala později skoro nadávka. Budiž...

Netanjahuovo rozhodnutí nevpustit do Izraele dvě americké poslankyně Kongresu vyvolalo všeobecnou kritiku

15. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Poslankyně amerického Kongresu Rashida Tlaib odmítla nabídku Izraele, že může navštívit okupovaný Západní břeh Jordánu pod podmínkou, že nebude vyjadřovat určité politické názory.

"Rozhodla jsem se, že návštěva mé babičky za těchto utlačitelských podmínek by byla v rozporu se vším, v co věřím - v boj proti rasismu, útlaku a nespravedlnosti," napsala na Twitteru.

Kontroverzním rozhodnutím, které vyvolalo ostrou kritiku od amerických politiků a dokonce i od nejvlivnější americké proizraelské lobbistické organizce, ve čtvrtek Izrael oznámil, že zakáže návštěvu Tlaibové a druhé poslankyně amerického Kongresu Ilhan Omarové v rámci plánované cesty poslanců amerického Kongresu na Západní břeh. Posléze jí povolil humanitární návštěvu devadesátileté babičky v reakci na její dopis, v němž poukázala na to, že to může být poslední setkání s její babičkou. Není jasné, proč svůj názor posléze změnila, avšak několik prominentních Palestinců upozornilo, že příslib Tlaibové, že bude během své návštěvy mlčet, by byl kapitulací Izraeli.  ZDE 

Aktualizace: Izrael pustí poslankyni Tlaibovou na návštěvu její devadesátileté babičky. Tlaibová ale nesmí během své návštěvy podporovat bojkot Izraele:



Andrew Stroehlein, HRW:
Jsem dost starý na to, že si pamatuju na dobu, kdy američtí velvyslanci hájili americké občany a ne cizí státy, útočící na americké občany.


Kenneth Roth, ředitel, HRW:
Izrael se rozhodl implicitně dát najevo, že nemá pro sebe žádnou obhajobu, a tak zakáže kritikům vstup do země. To nebude fungovat. Tento zákaz vrhá ostré světlo na to, co my všichni vidíme: hluboký a systematický útlak a diskriminaci režimu, jímž Netanjahuova vláda utlačuje Palestince.


Rozhodnutí izraelské vlády zakázat vstup do země dvěma poslankyním amerického Kongresu, učiněné na základě nátlaku Donalda Trumpa, vyvolalo ve Washingtonu všeobecnou kritiku. Někteří demokraté varují, že to ohrožuje dlouhodobou podporu USA pro Izrael.

Populistické tváře Andreje Babiše

16. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Server Balkan Insight publikoval v angličtině rozsáhlou analýzu postojů Andreje Babiše od reportéra Britských listů Albína Sybery ZDE

Jak to, že Kreml kope, když je na dně?

16. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Ratingy důvěry v prezidenta Putina jsou na historických minimech. Stejně tak spokojenost s vládou a ekonomickou politikou. Tato nespokojenost se nedávno přelila do ulic s masovými demonstracemi proti rozhodnutí moskevských úřadů nezaregistrovat do místních voleb opoziční kandidáty. Obrázky pořádkové policie mlátící demonstranty se staly virálními. Populární ruské celebrity s miliony followerů na sociálních médiích vyzvaly k podpoře protestů. nespokojenost s režimem není omezena na hlavní město: Na severu evropského Ruska občané Archangelské oblasti bojují proti výstavbě masivní skládky. Počátkem léta v uralském městě Jekatěrinburg lidé protestovali proti guvernérovu plánu vybudovat na místě parku další chrám. Kreml přichází o toleranci veřejnosti vůči špatnému řízení státu. Jak tyto domácí potíže ovlivní mezinárodní chování Ruska?, ptá se Polina Beljakovová.

Proč v ČR stoupá důvěra v Rusko? Důsledek naší diletantské propagandy

16. 8. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 1 minuta

 
Co se dočteme: Důvěra v Putina klesla z 35 na 30%, je tam graf i nedůvěra. Ano ta stoupla ze 7,0 na 7,8%!

Počkat. Takže názor na Putina má pouze 38% ruske populace? Kde je zbytek? ptám se. Tak to je asi bahno bez názoru, které, až přijde čas bude správně volit.

A ještě perlička. Kolik má v tom průzkumu , kterému tak věříme, Navalnyj? No, celých 1,5% důvěry, milé děti. Takže celý průzkum je úplně nanic.

Pokud chceme porazit Rusko, musíme si konečně řikat pravdu. Neporazíme je vyhlášeními, jak jsou slabí, jak nic neumí, jak jsou zlí a jak se to tam zítra zhroutí. Tento postoj ospravedlňuje naše nicneděláni , které je trestuhodné.

A ješte dotaz, přátelé , jakpak budou vypadat ratingy našich politiků, až udeří krize? Zajímejme se, proč stoupá v ČR důvěra v Rusko. To mne znervózňuje. Je to důsledek naší diletantské kontrapropagandy.

NASA studuje dopady požárů v Arktidě

16. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Požáry v Arktidě často hoří daleko od obydlených oblastí, ale jejich dopady jsou pociťovány po celé planetě. Od terénního výzkumu přes letecký průzkum až po satelitní snímky, NASA studuje, proč požáry severských lesů a tundry jsou častější a silnější a co to znamená pro předvídání vývoje klimatu, ekosystémy a lidské zdraví, napsala Maria-José Viñasová.

Mediální Černobyl ruské vlády

16. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Když v roce 1986 došlo k černobylské jaderné havárii, chování tehdejších sovětských úřadů se drželo zásady zůstat potichu, podhodnocovat charakter problému, nebo o něm lhát. Reakcí obyvatelstva bylo obávat se nejhoršího, protože vědělo, že pravdy se nedočká, napsal Ivan Preobraženskij.

Loď s uprchlíky směřuje do Itálie: italský soudce suspendoval Salviniho zákaz

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Španělská humanitární loď Open Arms směřuje se 147 zachráněnými uprchlíky k italskému ostrovu Lamopedusa poté, co soudce v Římě suspendoval dekret ultrapravicového ministra vnitra Mattea Salviniho, zakazující humanitárním lodím vstup do italských vod.

Loď Open Arms hledá útočiště před dva a půl metru vysokými vlnami spolu s lodí Ocean Viking, kterou provozují Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée. Ta má na palubě více než 350 zachráněných uprchlíků.

Polská vláda poskytla velký grant útočníkům na LGBT komunitu

15. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Pamatujete na tu organizaci, která blokovala pochod rovnosti LGBT v Polsku minulý měsíc? Její příslušníci mlátili homosexuály a házeli po nich lahvemi a kamením. Polská vláda dala nyní této organizaci největší grant.





Mikroplasty podstatnou měrou kontaminují vzduch, varují vědci

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve sněhu od Arktidy až po Alpy bylo nalezeno velké množství mikroplastů. Vyplývá to ze studie, která přiměla vědce, aby varovali, že je ovzduší podstatnou měrou znečistěno mikroplasty. Vědci požadují naléhavý výzkum toho, jaký to má dopad na zdraví lidí.

Sníh zachycuje mikroplasty ze vzduchu a vzorky z ledu v oceáně mezi Grónském a Svalbardem obsahovaly v průměru 1760 mikroplastových částic na litr. V evropských lokacích bylo nalezeno 24 600 mikroplastů na litr. Ze studie vyplývá, že přenášení mikroplastů větrem je podstatným zdrojem znečištění vzduchu.

Boris Johnson a nebezpečné zneužívání sociálních sítí

15. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Boris Johnson ve středu na Facebooku zaútočil na "poslance-strašlivé kolaboranty s EU"

Britský premiér Boris Johnson ve svých tzv. "odpovědích lidového premiéra na otázky veřejnosti" ve středu zaútočil na Facebooku na poslance Dolní sněmovny, kteří "strašlivým způsobem kolaborují s Evropskou unií". Vyvolalo to širokou kritiku, mnozí poukazují na to, že takto pobuřující výroky jsou nebezpečné - ohrožují život poslanců v zemi, kde už jedna protibrexitová poslankyně, Jo Cox, byla ultrapravičákem zavražděna.

Rusko svým vědcům: Od nynějška budete informovat úřady o všech svých zahraničních kontaktech

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Ruské ministerstvo vědy a vysokého školství rozeslalo v červenci podřízeným organizacím příkaz, jímž podstatnou měrou zpřísnilo režim kontaktů ruských vědců s jejich zahraničními kolegy.

Ruské vědecké organizace budou nyní mít povinnost do pěti dnů informovat ministerstvo o plánovaném setkání se zahraničními vědci a zaslat na ministerstvo seznam účastníků setkání.

Stovky lidí uvízly ve Středozemí na záchranných lodích

14. 8. 2019

čas čtení 3 minuty


Italský ministr vnitra Salvini chce zabránit dvěma lodím v přistání v italských přístavech


Více než 500 zachráněných migrantů a uprchlíků uvízlo na palubě dvou nevládních lodí. Itálie a Malta dál odmítají jim povolit přistání ve svých přístavech.

Francouzská humanitární organizace Lékaři bez hranic oznámila, že zachránila dalších 105 lidí a na palubě její lodi Ocean Viking se nyní nalézá 356 uprchlíků.

Dalších 150 lidí je na palubě španělské záchranné lodi Proactiva Open Arms.

55 procent Britů nyní chce zůstat v EU, 45 procent chce odejít

14. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Z nového průzkumu veřejného mínění v Británii vyplývá, že by v novém referendu o Brexitu 55 procent Britů hlasovalo pro setrvání v EU, 45 procent pro odchod z EU.

Rozdělení hlasů:


Na otázku, jak chtějí, aby to s brexitem dopadlo, 43 procent voličů uvedlo, že by chtěli zůstat v EU, 29 procent by chtělo odejít na základě dohody, jen 19 procent by chtělo odejít z EU bez dohody - to je verze, kterou nynější nevolený britský premiér Johnson prosazuje.

Všeobecné volby by vyhráli konzervativci s 28 procenty hlasů, labouristé za Corbyna by získali 24 procent hlasů, liberální demokraté 21 procent hlasů a Brexit Party 15 procent hlasů.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozbijte elektromobily! (?)

14. 8. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Původně jsem chtěl přispět k diskusi o myškách všudybylkách, ale vzhledem k tomu, že v krajině hospodaří velmi často agristé a lesisté namísto zemědělců a lesníků (pečlivých správců krajiny), zdá se to až do pozitivní změny v horním mezaninu kontraproduktivní. Odspodu zametá schody většinou jen člověk mysli mdlé. Zatím tak zřejmě bude vítězit chemie a fabrický přístup k výrobnímu prostředku – krajině. Ledaže, ledaže by veřejnost řekla: "UŽ DOST".

Ledovce v Grónsku tají šestkrát rychleji než v osmdesátých letech

13. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Za letošní červenec roztálo z grónských ledovců tolik vody, že se znatelně zvýšila hladina moří po celém světě. Svět musí bezodkladně začít ukládat CO2 do dřevin urychleným vysazováním stromů a přestal miliardami dolarů dotovat průmysl fosilních paliv. Technologicky je průmysl obnovitelné energie dnes už efektivnější a levnější než průmysl fosilních paliv a je naléhavě nutné, aby vlády přesunuly své obrovské dotace pro fosilní paliva do zdrojů obnovitelné energie, říká Mark Wright, vědecký ředitel World Wide Fund.  Videoreportáž ZDE
 

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23128