Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyloučil jednání s USA

18. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Írán nikdy nepovede dvoustranná jednání se Spojenými státy, ale mohl by se zúčastnit multilaterálních diskusí ohledně amerického návratu k jaderné dohodě z roku 2015, prohlásil nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí podle státní televize.


Americký prezident Donald Trump prohlásil, že se může sejít s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, možná na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku koncem měsíce.

"Íránští představitelé na jakékoliv úrovni nebudou nikdy jednat s americkými představiteli... to je součástí jejich politiky vyvíjení tlaku na Írán... jejich politika maximálního tlaku selže," citovala Chameneího státní televize.

Chameneí řekl, že náboženští vládci Íránu se na této věci "jednomyslně" shodují.

"Pokud Amerika změní své chování a vrátí se k jaderné dohodě, pak se může připojit k multilaterálním jednáním mezi Íránem a dalšími stranami dohody," řekl Chameneí.

Trump vloni vystupňoval sankce proti Íránu, když odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a šesti světovými mocnostmi a znovu uvalil sankce.

Odvetou za americkou politiku "maximálního tlaku" Írán postupně ustupuje od závazků vůči paktu a plánuje další porušení, pokud evropské státy nedokážou ochránit íránskou ekonomiku před americkými sankcemi.

"Pokud ustoupíme jejich tlaku a povedeme jednání s Američany... Ukáže to, že jejich maximální tlak na Írán uspěl. Měli by vědět, že tato politika pro nás nemá cenu," řekl Chameneí, který má ve státních záležitostech poslední slovo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6746

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2019