Polsko si připomnělo 80. výročí sovětské okupace

18. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
17. září 1939, zatímco polská armáda bojovala s nacistickým Německem na západě, sovětské síly vpadly do východního Polska.


"Dnes, v den výročí této neočekávané a nezákonné agrese, která nejen zlomila polský odpor, ale vedla také ke smrti elity důstojníků polských ozbrojených sil, vyjadřujeme úctu všem těm, kdo byli zajati a zapomenuti," prohlásil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Na Polsko nejprve 1. září 1939 zaútočilo nacistické Německo. Tato invaze byla očekávána a většina polské armády byla rozmístěna u západních hranic, aby čelila očekávanému útoku. Nicméně to ponechalo polskou hranici se Sovětským svazem jen lehce bráněnou.

17. září už německá armáda pronikla hluboko do Polska, obsadila asi třetinu země a útočila na Varšavu. Sovětská invaze z východu úplně zničila jakékoliv šance na účinný odpor.

Noc před invazí komunistická vláda SSSR předložila polské vládě diplomatickou nótu tvrdící, že polský stát padl a nemá fungující vládu. To bylo použito jako ospravedlnění invaze.

Nicméně měsíc před invazí, 23. srpna 1939, ministři zahraničí nacistického Německa a Sovětského svazu podepsali pakt Molotov-Ribbentrop, který obsahoval tajný protokol rozdělující Východní Evropu mezi oba signatáře. Východní část Polska spadala do oblasti připsané v paktu SSSR.

Po sovětské invazi do Polska a před německou invazí do SSSR komunistické úřady povraždily nebo deportovaly desítky tisíc Poláků žijících v těchto oblastech.

Asi 21 000 polských důstojníků zajatých Rudou armádou bylo popraveno, především v Katyni v dnešním Rusku. Komunistická vláda popírala odpovědnost za tento zločin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6814

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2019