Greta Thunbergová: Ignorujeme přirozená řešení klimatické krize

19. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Ochrana a obnova živých ekosystémů, jako jsou lesy, mangovníky a porosty mořských řas dokáží samy napravit rozbité klima naší planety, avšak svět tuto možnost pomíjí, argumentují Greta Thunbergová a George Monbiot v novém krátkém filmu.



Přirozená řešení klimatické krize mají kapacitu odstranit z atmosféry obrovské množství uhlíku růstem rostlin. Avšak tyto metody dostávají dosud pouhá 2 procenta financování zaměřeného na snižování emisí.

 

Obnova přírody také dokáže ochránit lidi před stále častějšími extrémy počasí, způsobovaných globálním oteplováním. Stromy totiž brání povodním a mangovníky brání mořská pobřeží. Obnovením zničeného habitatu by došlo také k obnovení flóry a fauny, přestože od roku 1970 poklesl počet zvířat žijících ve  volné přírodě na této planetě o 60 procent. Je však nutno zastavit pálení fosilních paliv.

"V současnosti zcela ignorujeme přirozená řešení klimatické krize," říká Thunbergová. "Vydáváme tisíckrát více na globální dotace fosilních paliv než na přirozená řešení. Jsou to vaše peníze, vaše daně, vaše úspory."

"Příroda je nástrojem, jímž můžeme rozbité klima opravit," konstatuje George Monbiot. "Existuje kouzelný nástroj, který odstraňuje uhlík z ovzduší, stojí velmi málo a dokáže se vyrobit sám. Jmenuje se strom."

Z nedávné vědecké analýzy vyplývá, že nejefektivnější a nejlevnější způsob jak bojovat proti globálnímu oteplování je vysazovat miliardy stromů po celé planetě. Musí ovšem být zastaveno pálení fosilních paliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7506

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2019