Alžírsko: Velitel armády zakázal protestujícím vstup do hlavního města

20. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Velitel alžírské armády nařídil bezpečnostním silám, aby zablokovaly vstup protestujících do hlavního města Alžíru. Zaujal tak tvrdší postoj po měsících masových protirežimních shromáždění a před prosincovými volbami, které mají vybrat nového prezidenta.


"Instruoval jsem národní četnictvo, aby se s těmito akcemi tvrdě vypořádalo," prohlásil generál Ahmad Gajd Sálah, který stojí v čele státu po dubnové rezignaci dlouholetého prezidenta Abdalazíze Butefliky, kterou si vynutily několikaměsíční protesty.

Sálah tvrdí, že rozkazy byly vydány kvůli zastavení "vozidel a autobusů" používaných k přivážení demonstrantů do hlavního města, tím že vozidla budou zadržena a "jejich majitelé pokutováni".

Zákaz byl údajně nutný, aby se zabránilo "jistým stranám... se špatnými úmysly", které využívají svobody pohybu k "narušování klidu civilistů".

Vyjádření přišlo poté, co úřadující prezident Abdal Kádir bin Sálah v neděli oznámil konání prezidentských voleb k 12. prosinci.

Šéf armády stál v čele tlaku požadujícího prosincové volby, navzdory masovým protestům požadujícím politické reformy a odstranění loajalistů bývalého prezidenta - k nimž patří i sám generál - před jakýmkoliv hlasováním.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5816

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2019