Trump vydíral ukrajinského prezidenta Zelenského

20. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

 Aktualizace:
Deník Washington Post zjistil, že jde o Trumpův červencový rozhovor s novým ukrajinským prezidentem Zelenským. Obsah rozhovoru stále není znám, avšak kontext ano. Trumpův právník Rudy Giuliani totiž už předtím naléhal na Ukrajinu, aby vyšetřovala ukrajinské aktivity Huntera Bidena, syna Joea Bidena, demokratického prezidentského kandidáta pro americké prezidentské volby r. 2020. Hunter Biden spolupracoval s ukrajinskou plynárenskou společností a jeho aktivity na Ukrajině v minulosti vyšetřovala tamní policie pro údajnou korupci. Giuliani se v minulosti snažil přimět Ukrajinu, aby ve vyšetřování Huntera Bidena pokračovala, aby to poškodilo pověst Joea Bidena, Trumpova soupeře pro prezidentské volby r. 2020.

V Trumpově rozhovoru se Zelenskym dne 25. července se hovořilo o tom, že "pokud bude Ukrajina ochotna případ Huntera Bidena dále vyšetřovat, dojde ke zlepšení americko-ukrajinských vztahů." Předtím Trump odepřel Ukrajině vojenskou podporu. Trumpův telefonát se Zelenským lze interpretovat jako přímé Trumpovo vydírání Zelenského: Zničte Huntera Bidena a my obnovíme vojenskou pomoc pro Ukrajinu."

Podrobnosti v listě Washington Post ZDE
 
* * *

Podrobnosti jsou nejasné, avšak výzvědný pracovník považuje podanou stížnost za "velmi závažnou"


Příslib Donalda Trumpa jakémusi zahraničnímu politikovi natolik znepokojil jednoho činitele v americké výzvědné komunitě, že ten pracovník podal whistleblowerskou zprávu. Informaci přinesla četná americká média. Podrobnosti stížnosti však nebyly zveřejněny.

 

Generální inspektor výzvědné komunity Michael Atkinson rozhodl, že whistleblowerova stížnost je důvěryhodná a dostatečně znepokojující na to, aby byla považována za záležitost "naléhavého znepokojení" - což je právní hranice, která vyžaduje, aby o věci byly informovány inspekční výbory v americkém Kongresu.

List New York Times zjistil, že nešlo jen o jediný příslib, ale o celou řadu akcí směřujících k zahraničnímu činiteli.

V Kongresu však sílí znepokojení, že Trumpem nově jmenovaní šéfové americké výzvědné komunity celou věc potlačí. Trumpův nový ředitel amerických výzvědných služeb Joseph Maguire odmítl informace o věci poskytnout kongresovému výboru pro výzvědné záležitosti. Předseda výboru demokrat Adam Schiff zdůraznil, že jde o "bezprecedentní porušení zákona".

Před podáním stížnosti Trump hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym, s ruským prezidentem Putinem, s pákistánským premiérem Imramem Khanem, a s holandským premiérem Markem Ruttem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
13109

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2019