Maďarsko: Tisk o spuštění procedury EU podle čl. 7 Lisabonské smlouvy

20. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Po pondělním slyšení v Bruselu týkajícím se Maďarska provládní komentátor vyjadřuje podiv nad tím, že Maďarsko a další nové členské státy jsou kritizovány za porušování demokratických hodnot.


Podle něj je úpadek demokracie mnohem běžnější na západě kontinentu než na východě. Mezitím levicový komentátor předpovídá, že EU Maďarsko nepotrestá za porušení základních demokratických norem. Obviňuje vedení EU, že staví své politické zájmy nad obranu klíčových evropských hodnot.

Rada EU pro všeobecné záležitosti složená z kabinetních ministrů členských států, kteří mají ve svém portfoliu záležitosti EU, vyslechla maďarskou ministryni spravedlnosti Judit Vargovou podle čl. 7 Lisabonské smlouvy, který předepisuje dlouhou proceduru. Ta může vyústit ve ztrátu hlasovacích práv, pokud se zjistí, že země vážně porušuje základní normy EU. Mezitím některé členské státy zvažují, že by finanční podporu EU podmínili plněním kritérií právního státu.

Komentátor listu Magyar Nemzet Levente Sitkei tvrdí, že úpadek demokracie je spíše běžný v Západní Evropě než v nových členských zemích. Podle provládního komentátora bohaté a mocné západoevropské státy jsou samy "hrobaři" demokracie. Země jako Belgie, Itálie, Španělsko a Británie nemají co kritizovat středoevropské vlády za údajné porušování demokratických pravidel.

Róbert Friss z deníku Népszava naopak tvrdí, že premiér Orbán "vyhrává bitvu", protože je nepravděpodobné, aby EU potrestala Maďarsko odebráním financování nebo pozastavením hlasovacích práv. Levicový komentátor je přesvědčen, že EU chybějí nástroje i ochota k obraně demokratických hodnot a klíčových norem EU v Maďarsku. Friss spekuluje, že předsedkyně Evropské komise von der Leyenová je vůči maďarské vládě smířlivá ve snaze se jí ještě více neodcizit a "nepřenechat ji Moskvě".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7023

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2019