MMF: V polovině dekády bude Rusko ekonomicky zaostalou zemí

3. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Nové prognózy Mezinárodního měnového fondu uvádějí, že v polovině dekády bude Rusko zaostávat za řadou zemí, o nichž si nikdy nemyslelo, že by je mohly předběhnout, píše Sergej Šelin.


V roce 2014 mělo HDP vyšší než bilion dolarů 15 zemí na světě. Ruské HDP činilo 2,06 bilionu, takže ekonomika USA byla 8,5 x větší a čínská 5 x. Ale v roce 2024 podle prognóz MMF ve stejné kategorii bude 17 zemí - a Rusko se ještě více propadne.

Ruské HDP by v té době mělo dosahovat 1,94 bilionu dolarů. Americké bude 13 x větší, čínské 11 x.

To odráží fakt, že ruská ekonomika roste mnohem a mnohem pomaleji než většina ostatních. V roce 2014 ruské HDP dosahovalo 97,4 % portugalského. V roce 2024 to bude již jen 90 %, pokud ne ještě méně.

To je nešťastné, ale mnohem vážnější je případ zemí, které si nikdy nemyslely, že budou bohatší než Rusko. Moskvu nyní rychle dohání dokonce i Egypt.

V roce 2024 Ukrajina, Gruzie, Mongolsko, Moldavsko a Uzbekistán zůstanou z hlediska HDP na hlavu stále za Ruskem, ale budou mnohem méně zaostávat než dnes. Země jako Kazachstán, Rumunsko a Bulharsko v tomto směru Rusko přeskočí.

Další skupina zemí zahrnujících Lotyšsko, Maďarsko a Polsko se dostane výrazně před Rusko. A ještě jiná zahrnující Estonsko, Litvu a ČR se Rusku velmi vzdálí.

Ať už údaje studujete jak chcete, Rusko čeká zaostávání.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9240

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2020