Ministerstvo zdravotnictví: Kolem 30 % Rusů tvoří "tiší alkoholici"

12. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Hlavní narkolog ministerstva zdravotnictví Ruské federace Jevgenij Brjun odhaduje podíl lidí zneužívajících v Rusku alkohol na 30 %.


"Existuje zneužívání, které se nedostane k narkologovi, ani k lékaři. Je to jedna sklenička, 50 ml tvrdého alkoholu, během měsíce každý den. Během měsíce jaterní marker ukáže, že člověk zneužívá alkohol. Takových lidí je v populaci zhruba 30 %," prohlásil Brjun v pondělí ve vysílání programu Pozdnjakov.

Podle jeho slov tento kontingent představuje "hlavní cíl práce, abychom je motivovali vzdát se alkoholu, tabáku, dalších látek". Podle něj se tito lidé obecně neobjevují ve statistikách zneužívání alkoholu - nikam "se neobracejí, jsou to tiší alkoholici, přijdou domů, vypijí stakan vodky, usnou - a za dvacet let smrt".

Přitom často příčinou smrti není cirrhóza jater, ale zástava srdce, tj. alkohol se neobjevuje ve statistikách jako příčina smrti.

Brjun se vyslovil pro zavedení "programů testování a profylaxe, aby motivovali lidi vzdát se zneužívání", v nemocnicích.

Podle jeho slov kolem 2 % populace libovolného státu, nezávisle na politické a ekonomické situaci, tvoří nemocní alkoholici - ti, kteří přicházejí na narkologické kliniky na léčení.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6237

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2020