Brazilská vojenská elita považuje za největší hrozbu Francii

12. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Brazilská vojenská elita očekává, že se Francie v příštích 20 letech stane největší vojenskou hrozbou a může v roce 2035 provést invazi do Amazonie. Uvádí to tajná zpráva publikovaná minulý pátek brazilskými médii. Ačkoliv francouzské velvyslanectví žertem "salutovalo" její "neomezené představivosti", vojenský dokument má redefinovat zahraničněpolitickou strategii země a může přidat další problematickou kapitolu ke vztahům s Francií, napsal Henrique Valadares.


Francie zřejmě zaměstnává mysl brazilské vojenské elity od doby, kdy se prezidenti Macron a Bolsonaro vloni v srpnu dostali do diplomatického sporu. Článek publikovaný v pátek v předním deníku Folha de São Paulo píše o uniklém vojenském dokumentu, který odhaluje přesvědčení špiček brazilské armády o tom, že se Francie v příštích 20 letech kvůli možným sporům o Amazonii může stát největší vojenskou hrozbou.

Pětačtyřicetistránkový dokument nazvaný "Obranné scénáře 2040" je založen na rozhovorech s 500 vysoce postavenými armádními důstojníky, kteří v individuálních interviewech hovořili o svých nejhorších obavách a predikcích.

Podle článku interview probíhala na jednáních Vyšší válečné školy a později byla zkompilována ve dvacetiletou zahraničněpolitickou strategii.

Zahrnuje "poněkud delirantní hypotézy" jako organizovaný útok koronavirem proti rockovému festivalu Rock in Rio v roce 2039 spáchaný "ultranacionalisty z jihovýchodní Asie".

Ačkoliv dokument zmiňuje čtyři různé strategické scénáře, zdá se, že Francie je ve všech označena za hrozbu. Brazilská armáda spekuluje, že Francie může v roce 2035 požadovat v OSN podporu intervence na územích obývaných indiány, která by mohla být provedena z území Francouzské Guayany.

Jak upozorňuje francouzské velvyslanectví, obě armády mají ve skutečnosti "po dekády blízké a přátelské vztahy, denně provádějí společné operace". Obě země také podepsaly dohody o partnerství, včetně výstavby ponorek a výroby vrtulníků, s roční výměnou přes 7 miliard eur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6799

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2020