Americké ministerstvo spravedlnosti svévolně snížilo trest pro Trumpova kamaráda, dva prokurátoři z protestu rezignovali

12. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Dva kariérní prokurátoři, kteří pracovali na případu Rogera Stonea, kamaráda Donalda Trumpa, v úterý rezignovali na svou funkci poté, co americké ministerstvo spravedlnosti dalo najevo, že plánuje snížit vězeňský trest, který pro Stonea doporučili. Třetí prokurátor požádal, aby byl osvobozen od práce na tomto případu.

K rezignaci prokurátorů došlo krátce poté, co vysoký činitel ministerstva spravedlnosti řekl reportérům, že je ministerstvo "šokováno", že prokurátoři navrhují pro Rogera Stonea vězeňský trest sedmi až devíti let a bude žádat o mírnější trest.

Rozhodnutí ministerstva spravedlnosti zrušit návrh prokurátorů a následná rezignace prokurátorů  odhalila napětí mezi prokurátory a vedením amerického ministerstva spravedlnosti a vyvolává nové znepokojení ohledně politizace Trumpova ministerstva. poznamenává Washington Post.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V televizi Fox News se Trump hned poté chvástal, že si může dělat s ministerstvem spravedlnosti absolutně, co chce. Vůbec nerozumí dělbě moci v demokracii:

Roger Stone lhal Kongresu a vyhrožoval svědkovi, nutil ho, aby utajil styky Trumpovy kampaně s WikiLeaks. Byl shledán vinným ze všech trestných činů. To, že na Trumpův nátlak Barr zrušil rozhodnutí prokurátorů, je ostudným útokem na zákonnost. Už nemá ministerstvo spravedlnosti vůbec žádnou nezávislost?


0
Vytisknout
6559

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020