Předsedkyně Evropské komise: Johnsonův poslední plán brexitu je odchodem bez dohody

12. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Tvrzení Borise Johnsona, že by Británie mohla obchodovat s EU za stejných podmínek jako Austrálie, by se rovnalo brexitu bez dohody, prohlásila předsedkyně Evropské komise.

"Británie přežila dvě světové války, poradí si i s brexitem" - tvrdí lidé, kteří zanechávají na pospas svá auta, když napadne 1 milimetr sněhu.



Ursula von der Leyenová řekla, že je "překvapena", když slyší britského premiéra navrhovat "australský" brexit, protože "Evropská unie obchodní dohodu s Austrálií nemá".

Johnson zahrnul zmíněné vyjádření do projevu z minulého týdne, v němž odmítl tvrzení, že by Británie mohla dodržovat pravidla EU, aby získala lepší přístup na trh evropského bloku. Jde o klíčový požadavek Unie.

"Upřímně řečeno, byla jsem poněkud překvapena, když jsem slyšela premiéra Spojeného království hovořit o australském modelu," řekla von der Leyenová v úterý v rámci debaty v Evropském parlamentu. "Austrálie je bez jakýchkoliv pochyb silným a podobně smýšlejícím partnerem, ale Evropská unie  obchodní dohodu s Austrálií nemá."

Šéfka exekutivy EU dále prohlásila, že pokud chce Británie odejít bez dohody, blok s tím nicméně nemá problém.

"Nyní obchodujeme za podmínek WTO a pokud je tohle britská volba, prosím, vyhovuje nám to, bez jakýchkoliv pochyb," dodala. "Samozřejmě se Spojené království může rozhodnout pro slabší podmínky, ale já osobně věřím, že bychom měli být mnohem ambicióznější."

V jednáních mezi Británií a EU se rýsují dva hlavní sporné body: Rozsah britských záruk ohledně dodržování pravidel EU a rozsah, v němž bude na dohodu dohlížet Evropský soudní dvůr.

EU si také přeje práva lovit v britských vodách pro svou rybářskou flotilu, zatímco Británie žádá přístup svých firem v sektoru finančních služeb na evropské trhy.

Avšak hlavní evropský vyjednavač Michel Barnier ve zmíněné úterní parlamentní debatě řekl, že EU prostě nebude o tomto tématu s Británií jednat. V důsledku odchodu z EU firmy v londýnské City ztratí svá automatická "pasová" práva umožňující podnikat na kontinentě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6639

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2020