Humanitární organizace varují, že ve věci uprchlíků EU brutálně porušuje lidská práva a mezinárodní právní úmluvy

3. 3. 2020

čas čtení 4 minuty
 
Phillippe Dam, HRW:
Vedoucí představitelé EU musejí příjmout taková opatření na řecko-turecké hranici, která upřednostňují lidskou důstojnost. Jejich součástí musí být:
- Krizová humanitární pomoc
- Odpovědnost pro sdílení uprchlíků v rámci členských zemí EU
- Respektování práva na azyl.

Imogen Sudbury, ředitelka International Rescue Committee v Bruselu, v rozhlase BBC v pondělí odpoledne: 
https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m000fwcr   (od minuty 38:00)

Pro všechny z nás, kteří pracují s těmito lidmi, je děsivé vidět, čemu nyní čelí. Jsou tímto způsobem zneužíváni jako političtí pěšáci. Bohužel, to, čeho jsme nyní svědky a co jsme viděli od víkendu je naprosto předpověditelný důsledek toho, že evropské země spoléhají na rychlá politická řešení, na dohodu mezi EU a Tureckem, namísto aby realizovaly opravdu rozumná a udržitelná opatření k zvládání migrace.

Moderátor BBC:
Já vím, že vy jste vždycky byla proti dohodě, v jejímž rámci my jsme v podstatě dali úplatek Turecku, aby uprchlíky drželo na svém území a nevpouštělo je do Evropy. Ale rozhodněte tohle pro nás: Turecko říká, že EU nesplnila svou stranu dohody. Je to správné či nesprávné?

Imogen Sudbury, IRC:
Z naší perspektivy, když se podíváte na ta čísla, je to velmi férový výrok ze strany Turecka. Víte, Evropa stále přijímá jen asi 11 procent světových uprchlíků, zatímco o 86 procent nebo  ještě více uprchlíků se stále starají daleko méně rozvinuté země. V mnoha případech v rozvojovém světě.

Nemělo by být nemožné, aby prosperující a stabilní regiony, jako je Evropa, realizovaly udržitelná řešení a udržitelné systémy, které by zabránily vzniku těchto krizí. Migrace sama o sobě není krizí, když pohlédnete na počty lidí, kteří přicházejí, kdyby byly udržitelným a férovým způsobem rozděleny mezi všechny evropské země. Řecko bylo v každém případě zcela necháno na holičkách a nese veškerou odpovědnost za ty příchozí uprchlíky. A to, co vidíme, reakce, které získáváme na řeckých ostrovech, ty ostrovy jsou naprosto přeplněné. Máme 38 000 lidí v místech, která byla připravena pro 6000 lidí. To je naprosto zoufalá humanitární situace. Ale není to ani udržitelné pro místní lidi. 


 * * *

Sara Kayali: Útočit na starší ženy ve válce je taktika, které se používá k násilnému vyhánění komunit. Zjevné útoky syrské armády na civilisty dokazují, že Asad a Rusko lžou, když tvrdí, že útočí jen na bojovníky.
Andrew Stroehlein. HRW: Evropská unie má příležitost ukázat, že se poučila z omylů své nedávné minulosti, a vytvořit humánní a efektivní systém na hranicícfh, který bude respektovat právo lidí žádat o azyl a respektovat lidskou důstojnost.


Andrew Stroehlein: Od Sýrie přes Turecko až po Evropskou unii: Krize vyvolaná neochotou států dodržovat lidská práva:


Andrew Stroehlein: Evropská unie ustupuje požadavkům ultrapravice na "pořádek", namísto toho, aby prioritizovala lidský život a uznala povinnost dodržovat lidská práva...




 
 

0
Vytisknout
8239

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2020