Průběžné zpravodajství:

Staří lidé raději zemřou na koronavirus, než by poškodili americkou ekonomiku

24. 3. 2020

čas čtení 9 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


- "Zmatený, nebezpečný, drzý." Světový tisk o tom, jak Boris Johnson přistupuje ke koronavirové krizi. "Boris Johnson v podstatě požádal Brity, aby přijali smrt," napsal řecký list Ethnos. Označil ho za "nebezpečnějšího než koronavirus". ZDE  
- Trump tvrdí, že vidí "světlo na konci tunelu", přestože počet případů nákazy v USA vzrůstá. Odmítl také aktivovat Zákon o výrobě pro obranu, který by umožnil zvýšení výroby klíčových zdravotnických prostředků. Vyjádřil se, že je už začínají vyrábět soukromé podniky.
- Donald Trump chce vidět o velikonoční neděli "kostely přecpané věřícími". "Velikonoce jsou pro mě velmi mimořádný svátek." Do Velikonoc se prý karanténní opatření v USA dají zrušit.
- Výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a otázky vnitra požaduje, aby Evropská unie evakuovala 42 000 uprchlíků na řeckých ostrovech jako naléhavé preventivní opatření proti "mnoha úmrtím" na koronavirus.
- Na koronavirus už bylo podle oficiálních zjištění nakaženo více než 400 000 osob.
- Polsko zakázalo shromažďování více než 2 osob.
- Indický premiér nařídil uzamčení země na 21 dní.
- Španělští lékaři si také stěžují na nedostatek ochranných prostředků. Ve Španělsku zemřelo na koronavirus za jediný den 514 osob. ZDE 
- Britští lékaři hrozí, že odejdou ze zdravotnictví, protože nedostávají dostatečné množství ochranných prostředků. ZDE
- Je lepší, aby staří a nemocní příbuzní zemřeli doma, anebo v nemocnici na jednotce intenzivní péče napojeni na kapačky? Stojí za to o tom mluvit:

- Vědci zjistili, že koronavirus se nemění, takže bude zřejmě možno vytvořit relativně stabilní, dlouhodobou vakcínu:
- Policie v Indii: Jděte domů!
- Staří lidé raději zemřou, než by poškodili americkou ekonomiku, řekl v televizi Fox News republikánský náměstek guvernéra Texasu Dan Patrick:

- Američané umírají, protože si podomácku berou "proti koronaviru" starý lék proti malárii, o němž se Trump vyjádřil, že "funguje":
- Z modelování vědců na Oxford University prý vyplývá, že se koronavirus šíří už řadu měsíců, že jím byla už nakažena polovina Británie a že jen každý tisící nakažený skončí v nemocnici. "Je nutno okamžitě široce testovat celé obyvatelstvo a zjistit, jak se věci mají," tvrdí oxfordští vědci. "Zdá se mi to nepřesvědčivé," poznamenává Jan Čulík. Je totiž celá řada případů, kdy koronavirem relativně těžce onemocněli oba členové manželských či partnerských párů. Kdyby byla většina nákazy asymptomatická a jen každý tisící nakažený by skončil v nemocnici, toto by se nestalo. ZDE
- Počet mrtvých v Británii stoupl na 422. Oficiálně je registrováno 8077 nákaz.
- V Řecku je nyní 743 potvrzených nákaz koronavirem. Zemřelo 20 osob.
- Slovinsko dovolí vstup do země z Rakouska jen cizincům s potvrzením, že v posledních třech dnech měli negativní test na koronavirus. Nebude se to týkat Slovinců a cizinců s trvalým pobytem ve Slovinsku ani dopravců zboží. Slovinsko, které má 2 miliony obyvatel, zaznamenalo dosud 480 případů koronaviru a 4 lidé zemřeli.
- Británie naverbuje čtvrt milionu zdravých dobrovolníků pro práci ve zdravotnictví. V Londýně bude otevřena nová nemocnice s kapacitou pro 4000 lidí v Excel Centru ve východní části města.
- Saúdská Arábie oznámila svou první smrt na koronavirus.
- V provincii Hubei začnou od středy znovu jezdit vlaky.
- Greta Thunbergová se domnívá, že měla koronavirus, stejně jako její otec, který měl daleko silnější příznaky než ona.
- Rusko uzavírá noční kluby a kina.
- Guvernér státu New York Andrew Cuomo kritizoval Trumpův výrok, že "léčba nesmí být horší než samotný problém". Řekl: "Ale jestliže požádáte americký lid, aby si vybral mezi zdravím a ekonomikou, je to okamžitě jasné. Žádný Američan neřekne: Rozvíjejte ekonomiku za cenu lidských životů, protože žádný Američan neřekne, jakou má život cenu. Prioritou musí být záchrana životů." New York si zajistil 7000 ventilátorů, ale bude jich potřebovat dalších 30 000.
- Vladimír Putin navštívil nemocnici v ochranném obleku. V Rusku zaregistrovali zatím 500 nákaz. Anatolij Sobčak, primátor Moskvy, zpochybnil tento údaj jako příliš nízký.



- Olympijské hry v Japonsku byly odloženy do roku 2021.
- Počet registrovaných nakažených ve Španělsku skočil na 39 673 z pondělních 33 089. Počet mrtvých stoupl z 2182 na 2696.
- Arcibiskup canterburský se ve středu bude modlit spolu s papežem:
- Řidič brazilského ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara byl odevezen do nemocnice: má problémy s dýcháním. Kolem Bolsonara bylo identifikováno 24 nakažených osob.
- Australský premiér Scott Morrison oznámil nová omezení: experti varují, že Austrálie bude mít do velikonoc 50 000 nakažených.
- Světová zdravotnická organizace varuje, že se Spojené státy zřejmě stanou příštím epicentrem epidemie koronaviru, protože tam dochází k "velmi rychlému nárůstu" případů.
- Vláda Angely Merkelové v Německu oznámila podpůrný balík pro ekonomiku v hodnotě mnoha miliard euro. Německo se rozloučilo s politikou vyrovnaného rozpočtu.
- Holandská vláda zavádí "inteligentní lock-down". Policie bude mít právo rozhánět shromáždění více než 3 lidí. Občané budou pokutování částkou 400 euro a obchodu 4000 euro, pokud nebudou dodržovat sociální distancování.
- Afghánistán zaznamenal 42 případů koronaviru.
- Uprchlický tábor v Mogadišu v Somálsku se připravuje na smrt na koronavirus. Humanitární aktivisté upozorňují, že bude zřejmě nemožné zastavit šíření koronaviru v uprchlických táborech, kde je špatná hygiena a sociální distancování je nemožné.
- V Jihoafrické republice stoupl za posledních 24 hodin počet nakažení z 402 na 554.
- Francouzská vláda zpřísňuje omezení pro občany. Nedovoluje běhání či ježdění na kole na vzdálenost větší než 1 km od domova a na dobu delší než hodinu.
- Vietnam uzavřel restaurace v Ho Či Minově městě.
- Indonésie v úterý potvrdila 107 nových případů nákazy, celkem je jich v zemi nyní 686. Dalších sedm lidí zemřelo, celkem 55.
- Britské mobilní společnosti rozeslaly všem svým zákazníkům esemesky, varující je, aby dodržovaly lock-down.
- V Londýně stále jezdí nebezpečně přeplněné metro.
- Donald Trump se zapřísáhl, že navzdory pandemii otevře americkou ekonomiku. Tvrdí, že uzavření ekonomiky může být "horší než pandemie sama".
- Asi 20 procent světového obyvatelstva je v karanténě a bylo mu nařízeno, aby zůstalo doma. Trvalo 67 dní, než bylo nakaženo prvních 100 000 lidí, nejnovějších 100 000 lidí bylo nakaženo za pouhé čtyři dni, upozornil šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.
- Čína se chystá zrušit cestovní omezení v provincii Hubei.
- Belgické úřady kritizují občany, že se chovají, jako by karanténa koronaviru byla "dovolená" a že jezdí autem na pláže či na venkov. V Belgii bylo zaznamenáno 526 osob nakažených koronavirem za posledních 24 hodin, celkový počet je 4269. Zemřelo 122 osob, 34 za posledních 24 hodin.
- V Íránu bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 1726 nových případů a 122 nových úmrtí.
- Žumpa zvaná Daily Telegraph se zbláznila: Titulek na první straně úterního vydání: "Konec svobody"-.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10007

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2020