Průběžné zpravodajství:

V Británii stále častěji umírají na koronavirus i mladší lidé

25. 3. 2020

čas čtení 9 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Počet mrtvých překonal hranici 20 000. Celkem už zemřelo 20 499 osob. Po světě je registrováno 451 355 případů nákazy. 112 982 lidí se uzdravilo.

- Idiot, který lízal záchodovou mísu, je nyní v nemocnici s nákazou koronavirem. Prostřednictvím TikToku se v USA a v Británii mezi mladými lidmi rozšířila idiotská móda lízat záchodové mísy, kliky aut a držadla ve vozidlech veřejné dopravy.
- V Británii zemřela na koronavirus jednadvacetiletá dívka, která neměla žádné zdravotní problémy. ZDE

- Zemřel náměstek britského velvyslance v Budapešti (37). "Minulý týden mi řekl, že má koronavirus, ale že je v pořádku."


- V Londýně zemřela na koronavirus šestatřicetiletá matka tří dětí, poté, co jí zdravotníci sdělili, že "není prioritou".  ZDE

- Praxe sociálního distancování, tedy osobní izolace, bude zřejmě nutná až do roku 2022. Vyplývá to ze studie Harvardské univerzity ZDE.

- OSN požaduje, aby státy začaly chránit vězně a osoby zadržované i v jiných uzavřených prostorách.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo varoval, že bude muset zavřít parky, protože se tam lidé stále srocují.

- Na koronavirus zemřeli další čtyři italští lékaři. Celkem bylo v Itálii už nakaženo koronavirem 5000 zdravotníků.

- V Británii umírají  na koronavirus stále častěji lidé kolem čtyřiceti a padesáti, bez předchozích nemocí. Nejmladším obětem, které zemřely, bylo 18 a 33 let. ZDE 

 - V Británii má být do několika dní k dispozici všem domácí test na koronavirus, podobný domácímu testu na těhotenství. Člověk se píchne do prstu a test do 15 minut sdělí, zda je nakažen. Miliony těchto testovacích zařízení mají být do několika dnů k dispozici.

- Venezuelský prezident Nicholas Maduro navrhl občanům, že řešením proti koronavirové epidemii je pít víc čaje.

- Argentina má přes noc 86 nových případů koronaviru a 2 nová úmrtí. Celkem je v Argentině oficiálně registrováno 387 nákaz.

- Saúdská Arábie má za posledních 24 hodin 133 nově potvrzených případů nákazy a jednu další smrt. Celkem tam je nakaženo 900 osob.

- Rusko odložilo hlasování o ústavním dodatku, který má umožnit Putinovi vládnout do roku 2036. Plebiscit se měl konat 22. dubna.

- Infekce v Itálii se už třetí den zpomalují.

- V Belgii bylo přijato do nemocnic 434 osob, je to za posledních 24 hodin nárůst o 50 procent. Belgie má 4937 nakažených, je to nárůst o 668 případů za posledních 24 hodin. Zemřelo 178 osob.

- Koronavirus v létě nezmizí, varoval Úřad Evropské unie pro zvládání nemocí. ZDE 

- Britští vědci jsou si nyní "víceméně jisti", že státní zdravotnictví epidemii koronaviru zvládne, řekl v Dolní sněmovně profesor Neil Ferguson z Imperial College. Jeho názory jsou důležité, protože byl vedoucím autorem studie, která vedla britskou vládu k uzamčení země. Nápor na britské zdravotnictví podle něho vyvrcholí do dvou až tří týdnů. Koronavirem bude nakaženo asi 10 procent Londýňanů. Až různé státy ve světě uvolní svá karanténní opatření, budou muset spoléhat na strategie testování a zjišťování kontaktů. Je možné, že v létě epidemie trochu oslábne, ale ne víc než o 10-20 procent. Většina lidí, kteří zemřou, budou na konci svého života. Ferguson vyjádřil skepsi ohledně studie Oxfordské univerzity, že virem už byla napadena polovina britského obyvatelstva.

- Anglický princ Charles (71) je nakažen koronavirem a má "mírné příznaky". Je v karanténě.

- Šéf holandského institutu pro veřejné zdraví řekl v parlamentě, že karanténní opatření v zemi, zdá se, fungují. Po uzavření restaurací a škol roste počet infekcí lineárně, nikoliv exponenciálně.

- Španělsko má nyní druhý největší počet mrtvých na světě, za Itálií. Více než Čína. Za posledníchj 24 hodin tam zemřelo 738 osob. Celkem ve Španělsku zatím zemřelo 2424 osob, be srovnání s Čínou, kde zemřelo 3285. V Itálii už zemřelo 6820 osob. Ve Španělsko za posledních 24 hodin stoupl počet infekcí o 20 procent na 47 610.

- Írán zavádí sociální distancování a zákaz cestování.

- Přísná opatření v Číně tam ukončila epidemii koronaviru a země by se mohla vydat na cestu k normalitě, konstatovala zpráva Imperial College na University of London. V Číně je možné zrušit sociální distancování, aniž by se epidemie obnovila.

- Omezení pohybu způsobují, že uprchlíci a lidé vyhnaní z domovů nedostávají humanitární pomoc, varovala Norská rada pro uprchlíky.

- Předáci Evropské unie vyzývají k vytvoření "skutečného evropského centra pro zvládání krizí". Ve čtvrtek budou šéfové evropské sedmadvacítky jednat na internetu. Nahradí to bruselský summit, který měl jednat o ekonomice. Čtvrteční jednání bude věnováno koronaviru, dopadu na lidi, zdravotnictvím a ekonomice. Vedoucí představitelé EU schválí "ambicioznější a širší systém pro zvládání krizí".

- 70 procent lidí v sedmi nejbohatších ekonomikách světa očekávají, že jim poklesne příjem.

- 170 000 dobrovolníků se přihlásilo v Británii na pomoc zdravotnictví.
-Vědečtí poradci francouzského prezidenta Macrona doporučili, že uzamčení země má trvat nejméně šest týdnů. Francie provádí 9000 testů každý den, do konce týdne to bude zvýšeno o dalších 10 000 testů denně.

- Rusko vyzvalo celý svět, aby během pandemie koronaviru přerušil regionální válečné konflikty a respektoval humanitární pauzu. Hovoří o tom v prohlášení, vydaném v úterý 24. března na stránkách ruského ministerstva zahraničních věcí. Ruské MZV varuje, že lidé ve válečných oblastech nemají přístup k zdravotnické pomoci, a proto pokračování konfliktů by mohlo vést k vzniku humanitární katastrofy celosvětového rozsahu. ZDE  - Obdobnou výzvu publikovalo OSN.

- Celkový počet nakažených překročil 423 000 osob. 18 916 lidí zemřelo, 108 578 osob se uzdravilo. Počet nakažených rychle roste v USA, je jich tam nyní více než 55 000.  V Thajsku stoupl počet nakažených za posledních 24 hodin o 107, celkem je tam 934 nakažených.

- Šéfové amerického Senátu se dohodli o balíku v hodnotě 2 bilionů dolarů pro stimulaci ekonomiky. Trump tvrdí, že chce zemi znovu otevřít "do velikonoc", navzdory varování expertů.

- Čínský premiér Li Keqiang, druhý nejmocnější předák v zemi, varoval místní vlády, aby neutajovaly případy koronaviru. V Číně poklesl počet dovážených infekčních osob a počet místních infekcí je na nule.

- V Indii bylo zavedeno 21denní uzamčení země.

- Australští lékaři byli varováni, aby nepředepisovali lék proti malárii hydroxychlorokvin a chlorokvin, poté, co někteří Američané na jeho požití zemřeli.

- Filipínští partyzáni uvedli, že budou dodržovat příměří, k němuž vyzvala OSN.

- Nový Zéland vyhlásil stav celonárodní krize. V zemi s 5 miliony obyvatel je více než 200 případů nákazy. Země byla uzamčena na nejméně čtyři týdny.

- Rabíni v Izraeli udělali výjimku pro Velikonoce: Rodiny a přátelé se nemusejí setkávat kolem jednoho stolu. Tradiční večeře se na místo toho bude konat prostřednictvím video konference na Zoomu.

- Charitativní organizace Detention Action žaluje britskou vládu, aby propustila stovky lidí se zdravotními problémy, zadržované v imigračních vazebních střediscích v Británii.

- Afghánistán zaznamenal za posledních 24 hodin 33 nových nákaz a jednu smrt. Celkem tam dosud zemřely dvě osoby. Celkový počet nákaz je 75.

- Vlády v Africe požadují suspendování splátek mezinárodních dluhů.

- Brazilská média informují, že dvě jména byla vymazána ze seznamu pacientů, zveřejných nemocnicí, která testovala Bolsonara na koronavirus. Někteří spekulují, že to znamená, že jak Bolsonaro, tak jeho manželka jsou nakaženi.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Předchozí přehled průběžného zpravodajství ZDE  

0
Vytisknout
14195

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020