Rusko hlásí jen málo případů onemocnění koronavirem. Avšak masivně přibývá zápalů plic

25. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Foto: Putin v nemocnici v ochranném obleku

Navzdory velké populaci a dlouhé hranici s Čínou Rusko hlásí jen 306 potvrzených případů onemocnění koronavirem. Nicméně podle oficiální statistiky se v zemi šíří zápal plic, upozorňuje Max de Haldevang.


Zatímco USA a EU obviňují Kreml z rozšiřování dezinformací ohledně choroby COVID-19 mezi Američany a Evropany, někteří Rusové poukazují na Černobyl a obviňují vládu, že jim opět lže o probíhající krizi veřejného zdraví.

V lednu vláda oznámila meziroční nárůst počtu onemocnění zápalem plic v Moskvě o 37 % a v celé zemi o 3 %. Mezitím ale moskevské úřady oznámily, že počet případů onemocnění "ve skutečnosti" klesl v lednu o 8 % a v únoru o 7 %.

Podle experta na Rusko Marka Galeottiho (RUSI) "podivný nárůst případů zápalu plic je skutečně COVID pod jiným názvem". "Vezměme na vědomí, že Rusové mají dlouhodobý zvyk chápat krize. Částečně můžete říci, že jde o potlačení paniky, ale částečně je to způsobeno tím, že v zásadě tohle je režim, který nepovažuje své lidi za občany, ale za poddané a nepřeje si vpustit do jejich pěkných hlavinek starosti."

K 18. březnu jen jediná laboratoř u města Novosibirsku byla schopna provádět testy - a objevila jen 114 pozitivních případů z 116 000 provedených testů. To je nejnižší podíl pozitivních případů na světě. Zdravotní výbor Dumy uznává, že "údaje jsou zřejmě o dost vyšší".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7394

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020