(Neúplný) výčet čínských lží o koronaviru

25. 3. 2020

čas čtení 3 minuty
Příběh pandemie koronaviru dosud vzniká. Ale již v tomto časném okamžiku můžeme vidět různé momenty, kdy by odlišná rozhodnutí snížila závažnost onemocnění, jemuž nyní čelíme. Patrně jste slyšeli různá varianty tvrzení, že "čínské úřady popíraly, že by virus mohl být přenesen z člověka na člověka, dokud nebylo příliš pozdě," připomíná Jim Geraghty.


O čem jste patrně neslyšeli je, jak důrazně, nahlas a opakovaně čínská vláda trvala na tom, že přenos mezi lidmi je nemožný, dávno poté, co lékaři ve Wu-chanu zjistili, že právě k tomu dochází - a jak Světová zdravotnická organizace s tímto závěrem souhlasila, navzdory podezření dalších expertů.

Jasně, reakce americké vlády na tuto hrozbu nebyla ani náhodou dosti robustní, ani dostatečně rychle uplatňovaná. Většina evropských vlád také nebyla připravena. Jen málo vlád na celém světě bylo nebo je připraveno na rozsah nebezpečí. Můžeme jen hádat, zda by přesná a včasná informace z Číny změnila způsob, jakým se americká vláda, americký lid a svět připravili na nadcházející nebezpečí infekce.

Nějaký okamžik koncem roku 2019: Koronavirus přeskočil z z některého zvířecího druhu na lidské bytosti. Nejlepším odhadem je, že k tomu došlo na čínském "vlhkém trhu".

6. prosinec: Podle studie v časopise Lancet nástup symptomů u prvního identifikovaného pacienta nastal "1. prosince 2019... pět dní po nástupu choroby jeho manželka, třiapadesátiletá žena s historií vystavení infekci na trhu, také ulehla se zápalem plic a byla hospitalizována na infekčním oddělení." Jinými slovy, již v druhém prosincovém týdnu zjišťovali wu-chanští lékaři případy, které indikovaly, že se virus šíří z člověka na člověka.

21. prosinec: Wu-chanští lékaři začali zaznamenávat "řadu případů zápalu plic s neznámou příčinou".

25. prosinec: Čínští zdravotníci ve dvou nemocnicích ve Wu-chanu jsou podezřelí z nákazy virálním zápalem plic a izolováni v karanténě. To je další přesvědčivý důkaz přenosu z člověka na člověka.

Někdy koncem prosince: Nemocnice ve Wu-chanu zaznamenávají "exponenciální nárůst" počtu případů, které nelze zpětně propojit s trhem, odkud pocházely první případy, uvádí New England Journal of Medicine.

30. prosinec: Doktor Li Wen-liang odeslal zprávu skupině dalších lékařů, varoval je před možnou epidemií nemoci, která připomíná SARS, a vyzval je k ochranným opatřením proti infekci.

31. prosinec: Wu-chanská městská zdravotní komise prohlašuje: "Vyšetřování dosud nezjistilo žádný zjevný přenos z člověka na člověka a žádnou infekci zdravotnického personálu." To je přesný opak přesvědčení lékařů pracujících s pacienty ve Wu-chanu a dva lékaři již byli podezřelí z nakažení koronavirem.

Tři týdny poté, co lékaři začali zaznamenávat první případy, Čína kontaktuje Světovou zdravotnickou organizaci.

1. leden: Wu-chanský výbor pro veřejnou bezpečnost si předvolává doktora Li Wen-lianga a obviňuje ho z "šíření pověstí". O dva dny později lékař na policejní stanici podepisuje prohlášení, v němž se doznává ke svému "nevhodnému chování" a slibuje, že se nedopustí dalších "nezákonných činů". Sedm jiných lidí je zatčeno na základě podobných obvinění a jejich další osud není znám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8672

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020