Na koronavirus daleko častěji umírají muži než ženy. Důvodem je kouření?

26. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Je dobře známo, že COVID-19 diskriminuje věkově, diskriminuje nemocné lidi a také muže. Muži propadají nákaze častěji než ženy a také častěji na COVID-19 umírají.

Ta situace byla poprvé zaznamenána v Číně, kde bylo zjištěno, že na COVID-19 zemřelo 2,8 procent mužů, ale jen 1,7 procent žen.

Tento vzorec se opakuje ve Francii, v Německu, v Íránu, v Itálii, v Jižní Koreji i v Japonsku.

 

V Itálii tvoří muži 71 procent mrtvých a ve Španělsku zemřelo dvakrát tolik mužů než žen.

Vědci nevědí, proč tomu tak je, Původně si mysleli, že důvodem je kouření, protože v Číně kouří 50 procent mužů a jen 2 procenta žen.

Nebezpečí kouření potvrdila vědecká studie, zveřejněná minulý měsíc, podle níž jen 12 procent kuřáků mělo méně vážné příznaky a 26 procent kuřáků skončilo na intenzivní péči nebo zemřelo.

Kouření je také zřejmě cestou, jíž dochází k infekci: kuřáci si častěji sahají na rty a mohou sdílet kontaminované cigarety.

Roli zřejmě také hraje různé genderové chování. Z některých studií vyplývá, že muži si méně často myjí ruce, méně často používají mýdlo, méně často vyhledávají lékaře a častěji ignorují doporučení veřejného zdravotnictví.

Avšak vědci nyní usuzují, že při větším ohrožení mužů nákazou COVID-19 hrají významnější roli hlubinnější faktory. V Itálii sice kouří více mužů - kouří tam asi 28 procent mužů a jen 19 procent že - ale ty rozdíly nejsou tak extremní jako v Číně. Přesto umírá více mužů.

Z předchozího výzkumu vyplývá, že muži mají méně silnou vrozenou imunitní reakci na celou řadu infekcí, včetně hepatitidy C a HIV.

Určitou roli zřejmě také hrají hormony - oestrogen posiluje protivirovou reakci imunitních buněk. A mnoho genů, které regulují imunitní systém, je zakódováno ve chromozomu X (muži mají jen jeden, kdežto ženy dva), a tak je možné, že některé geny podporující imunitní reakci jsou aktivnější u žen než u mužů.

Zjevně hrají roli všechny faktory: biologie, životní styl i chování lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8438

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020