Londýnské momentky: Odlehčená situace v rodinách zdravotníků

24. 3. 2020 / Věra Broumová

čas čtení 2 minuty

Dneska už tady tak hezky není. “BoJo” nařídil nevycházet. Odlehčený premiér odlehčuje ostrovnímu zdravotnictví. Nikdo z nás přece nechce, aby zkolabovalo a nebyl dostatek lůžek či personálu pro potřebné…

Mám kamarádku Elloru, která má většinu rodiny zaměstnanou v místním zdravotnictví. Před večerním projevem premiéra si chatujeme (čti "četujeme" - s oblíbeným českým víkendovým sportem to zatím  nemá  nic společného, ale kdo ví, kam se to vyvine?). Líčí mi reálný stav v nemocnicích v Manchesteru, v Londýně a malé nemocnici v Cornwallu. 

Pojďte, přidám vás do diskuse:

 

...Zlato, všechno už se dávno hroutí. Flora, má neteř, pracuje na JIPce v Manchesteru, hodně se bojí. Nemá žádný ochranný oblek. Masky si půjčují. Často si voláme. Už mají plno. Po směně chtěla koupit prášek na vyprání sesterských uniforem. Neměli."

Její sestra Kate, doktorka v Londýně, říká, že jedou z posledních sil a stále přibývají další pacienti.

Do nemocnice jezdí na kole. Právě je tady a můj muž jí kolo opravuje. Předtím, než na něj sáhl, ho celé desinfikoval a osprchoval. Je hrozně vděčná a říká, že bez kola by se teď asi zbláznila.

Švagr je chirurg - specialista na páteře. Má na starosti pouze akutní případy. Dnes ráno záchranka přivezla do nemocnice řidiče po vážné autonehodě. Normálně by šel hned na sál. Teď musel počkat.

Stejně tak čekají pacienti s rakovinou na svou pravidelnou léčbu. Chybí léky…

"Nikdo přes 70 let nemá šanci na řádné ošetření. A ti pod 70? Doktoři berou intubaci lidem 60+ a nechávají je na morfiu, aby tolik netrpěli.”

To je teda průser, Elloro,” píšu. “Balíme děti a utečeme na venkov?” chatuju a dodávám s trochou nadsázky poučená Johnem Wyndhamem o chování slepých Britů v knize Den Trifidů

Jo - v Cornwallu, kde mám kamarádku ošetřovatelku, mají 15 lůžek na celé jedno hrabství. A možná oni přijedou pomáhat sem …”

Odlehčený BoJo konečně pochopil, že bude nutné NHS (National Health System) pomoci. 

Zatím to vypadá, že zvolil dvě cesty - část NHS přeorganizovat na NFS (National Funeral System - Celostátní pohřební systém) a část vrátit do středověku. Hned se nám všem na ostrově odlehčeně dýchá. 


Z Londýna 

Věra Broumová

1
Vytisknout
8192

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2020