Írán: Když se nebude nic dělat, do června na koronavirus zemře v Íránu 3,5 milionu lidí

18. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


- Od pátku 20. března se přestává učit ve školách v Británii. Avšak zdravotníci, policie a lidé, kteří obstarávají potraviny, budou muset dál chodit do práce. Proto budou školy otevřeny jejich dětem a také nejzranitelnějším dětem. Ve školách bude méně dětí, což zpomalí šíření infekce. Vláda varuje rodiče, aby děti nenechávali u dědečků a babiček.
- Počet cestujících v londýnském metru poklesl o 50 procent.
- V Anglii zemřelo dalších 32 osob, celkový počet mrtvých je 104.
- Tesco je další supermarket, který nebude prodávat více kusů od každého zboží jednomu zákazníkovi než jen tři.
- Ve Spojených státech plánuje vláda rozesílat americkým občanům šeky v hodnotě 2000 dolarů. Vláda také připravila dotace pro malé podniky v částce 300 miliard dolarů. Americké ministerstvo financí celkově připravuje záchranný dotační plán pro ekonomiku v hodnotě 1 bilionu dolarů. ZDE  
- Írán zaznamenal ve středu dosud největší nárůst úmrtnosti. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 147 lidí, je to nárůst o 15 procent. Celkem zemřelo v Íránu 1135 osob. Oficiálně bylo zjištěno 17 361 případů nákazy. Íránci oslavují perský Nový rok a mnoho z nich ignoruje varování, aby nepoužívali veřejnou dopravu a neshromažďovali se na veřejných místech.
- Počet oficiálně zjištěných osob nakažených koronavirem dosáhl 200 000.
- Vietnam zakazuje trhy, kde se prodávají živá zvířata. Odborníci poukazují na to, že v důsledku bezprecedentního zbohatnutí Číňanů se v Číně rozšířila záliba v konzumaci nejrůznějších podivných zvířat a že poprvé v historii se tak lidstvo dostalo do bezprostředního kontaktu se zvířecími organismy, často nakaženými, s nimiž dosud nikdy v historii nemělo styk.
- Letecká společnost EasyJet začala prodávat lety na podzim a příští zimu - za jednotnou cenu 29.99 liber (900 Kč), dokonce i na Vánoce a na školní prázdniny. Také umožňuje cestujícím, kteří mají letět v nadcházejících dvou měsících, aby si změnili rezervaci bez jakýchkoliv poplatků. (Společnost British Airways nyní do konce května umožňuje cestujícím změnit svou rezervaci zadarmo na jakýkoliv jiný den a na jakoukoliv jinou destinaci, aby se lidé dostali domů.) EasyJet doufá, že se jí prodejem letenek na příští zimu podaří získat určitý příjem v situaci, kdy příjmy leteckých společností zmizely.
- Brusel před zavedením naprosté karantény. Ani noha v ulicích:


- Dvě organizace OSN oznámily, že byly nuceny dočasně suspendovat umísťování uprchlíků v bezpečných zemích, a to poté, co nevládní organizace vážně varovaly, že uprchlíci, a z nich především děti bez doprovodu rodičů, potřebují naléhavou pomoc. Charitativní organizace jsou vážně znepokojeny osudem 36 000 žadatelů o azyl na řeckých ostrovech, kteří žijí v přeplněných táborech, často bez elektřiny, bez topení a teplé vody.

- V Íránu zemře do června 3,5 milionu lidí, pokud se nebude proti koronaviru dělat nic. Efektivní zdravotnickou pomoc značně komplikují americké sankce, které íránské vládě znemožňují nákup léků, zdravotnického materiálu a humanitární pomoc ze zahraničí. Trumpova vláda včera sankční režim ještě více zpřísnila.

- Britský expert z Imperial College, který varoval, že v Británii zemře čtvrt milionu lidí, je nakažen koronavirem:


- Počet případu koronaviru stoupl za 24 hodin ve Francii o 1097 na 7730. Zemřelo 175 lidí, což je za posledních 24 hodin o 27 víc. 

0
Vytisknout
8745

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2020