Mezinárodně uznaná libyjská vláda znovu obsadila dvě strategicky důležitá města

15. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Libyjská vláda oznámila, že její síly se zmocnily dvou pobřežních měst mezi Tripolisem a tuniskou hranicí, z nichž vyhnala vojska povstaleckého velitele Chalífy Haftara.


"Naše síly převzaly kontrolu nad Sormanem a Sabrathou a pronásledují (Haftarovy síly)," uvádí prohlášení Muhammada Gnunua, mluvčího sil Vlády národní jednoty uznávané OSN.

Kontrola nad Libyí je z velké části rozdělena mezi vládní síly a Haftara se základnou na východě, která vloni 4. dubna zahájil ofenzívu s cílem obsadit hlavní město Tripolis.

Vládní armáda publikovala na facebookové stránce snímky raketometů Grad, deseti tanků a obrněných vozidel, které údajně ukořistila v obou městech. Ta byla donedávna kontrolována salafistickými milicemi spojenými s Haftarem.

Velitel vládních jednotek v oblasti Muhammad al-Gammúdí prohlásil, že Sorman a Sabratha byly obsazeny po "šesti hodinách bojů s podporou ze vzduchu". Haftarovy síly se k informaci bezprostředně nevyjádřily.

Rusko, Turecko, Spojené arabské emiráty a další podporují boje v ropném státě postiženém občanskou válkou. Podle OSN od počátku Haftarovy ofenzívy zemřely stovky lidí a více než 200 000 jich bylo vyhnáno z domovů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7579

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020