Koronavirus a hrozba americké dominanci

15. 4. 2020

čas čtení 5 minut
Na vrcholu studené války Ronald Reagan tvrdil, že pokud by svět čelil invazi mimozemšťanů, rivalita mezi národy by vymizela. Bývalý americký prezident byl příliš optimistický. Dnes USA a Čína čelí společné hrozbě ve formě koronaviru. Zdá se, že místo aby pandemie tyto rivaly spojila, zintenzívňuje jejich soupeření, napsal Gideon Rachman.


Není těžké pochopit, proč Čína v této krizi vidí příležitost. Koronavirus zasáhl americké slabiny, zatímco dočasně způsobil irelevanci mnoha silných stránek. Nejsilnější vojenská mašinérie světa je vůči viru jen sotva použitelná. Ale chybějící všeobecné zdravotní pojištění je náhle hrozbou nejen chudým, ale celé americké společnosti.

Americké ekonomické a politické systémy se otřásají. Během tří týdnů každý desátý americký dělník přišel o práci. Republikáni a Demokraté se navzájem podezírají, že druhá strana využije pandemie k pokusu zfalšovat nadcházející prezidentské volby. Ekonom a komentátor Paul Krugman nedávno tvrdil, že sama americká demokracie je v ohrožení.

Mezitím čínská vláda tvrdí, že takřka úplně potlačila domácí přenos viru. Zkombinujte relativní stabilizaci Číny s hrozbou nové Velké deprese a hlubokou politickou krizí v Americe a je zjevně možné, že choroba Covid-19 spustí velký přesun moci z USA do Číny. Může to dokonce znamenat konec americké dominance.

Debata o americkém úpadku samozřejmě probíhá po dekády. Šířeji vzato, sám jsem patřil do tábora "úpadkářů" - tvrdil jsem, že eroze americké hegemonie je reálná a nevyhnutelná. Ale současně jsem se snažil připomínat dvě důležité otázky, které pro přehnané úpadkářství představují konfrontaci s realitou.

První otázka zní: Které měně na světě věříte nejvíc? Otázka druhá: Kde mimo svou domovskou zemi byste si nejvíce přáli, aby vaše děti navštěvovaly univerzitu nebo pracovaly? Pro většinu globální střední třídy odpovědi na tyto otázky zní dolar a USA. Pokud tomu tak bude po pandemii, pak americká dominance přežije Covid-19.

Zdá se, že tato dvě měřítka americké moci mohou být idiosynkratická. Ale nesou v sobě širší význam.

Přitažlivost amerických univerzit a firem je měřítkem schopnosti země přitahovat talenty z celého světa a šířit americké myšlenky a praktiky. Představuje také hlasování o důvěře v americkou stabilitu a otevřenost. Politické názory, které lidé vyjadřují, jsou někdy méně významné než to, jak hlasují nohama. Jedna z věcí, kterou mají společnou Si Ťin-pching a Barack Obama, je, dcery obou prezidentů studovaly na Harvardu.

V kontrastu s tím se Pekingu dosud příliš nedaří přilákat dokonce i nejlepší čínské učence k práci v Číně. Program "Tisíc talentů" se snažil přilákat přední akademiky poskytnutím výborných mezd a výzkumných zařízení. Ale někteří akademici, kteří se vrátili z USA do Číny, byli politickou atmosférou doma zklamáni. Je mnohem dotěrnější a ohrožující než cokoliv, s čím se setkali v Americe Donalda Trumpa.

Samozřejmě je možné, že se USA po pandemii stanou pro cizince méně zajímavou destinací. Vzestup xenofobie, hluboká a vytrvalá recese, reálná hrozba politickým svobodám - toto vše nebo cokoliv z toho jednotlivě by poškodilo americkou měkkou moc.

Zbyl by jen silný dolar. Zatímco americká vojenská dominance čelí stále silnějším výzvám, globální role dolaru coby rezervní a hlavní obchodní měny je bezkonkurenční. Z toho plyne ohromná politická moc. USA mohou použít sankce k vyloučení země nebo společnosti z dolarového systému. Protože to je globální měna, sankce se projeví po celém světě. Jen se zeptejte íránských a ruských oligarchů. Zatímco mnohé cizí mocnosti cítí k síle dolaru odpor, žádná jiná země nedisponuje měnou, která se těší stejnému respektu.

Ale americká reakce na koronavirus může víru světa v dolar vystavit zkoušce. Schválený stimulační balík s objemem 2 bilionů dolarů znamená, že americký národní dluh, který již za Trumpa výrazně narostl, se ještě dále zvýší. Mezitím se účetní bilance Fedu také obrovsky rozšiřuje, když banka nakupuje nejen státní dluhopisy, ale také korporátní dluh. Pokud by se takto chovala "země třetího světa", moudré hlavy ve Washingtonu by varovaly, že krize je za dveřmi.

Musí existovat riziko, že i americká měna nakonec ztratí důvěru světa. Divoké řeči prominentních amerických politiků, že USA by měly vyhlásit bankrot na dluh vlastněný Čínou coby trest za chorobu COVID-19, rozhodně ničemu nepomáhají. Ale USA napomáhá fakt, že všechny alternativy k dolaru dosud vypadají ještě hůře. Pandemie vyvolala obavy ohledně nové eurokrize. A Čína dosud používá řízený měnový kurz, protože se obává potlačované poptávky čínských střadatelů po vyvedení peněz ze země. Další prosazované alternativy k dolaru - zlato či bitcoin - vykazují značné nevýhody.

Heslo na dolaru zní "Důvěřujeme Bohu". Světová poptávka po dolarech vysílá nazpět implicitní sdělení - "Důvěřujeme Americe". Pokud tato důvěra přežije koronavirus, přežije i americké prvenství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8320

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020