Koronavirus: EU vyzývá ke koordinovanému plánu ukončení karantény

17. 4. 2020

čas čtení 4 minuty
Evropská komise si přeje, aby členské státy spolupracovaly na uvolňování omezení spojených s koronavirovou pandemií. Avšak s ohledem na disparátní národní reakce na chorobu COVID-19 neexistuje jediné řešení vhodné pro všechny, informuje Bernd Riegert.


Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová ve středu představila itinerář uvolňování omezení v rámci bloku. Čtrnáctistránkový dokument předkládající její nápady uvádí, že "ačkoliv je jasné, že cesta zpět k normalitě zabere spoustu času, je také zřejmé, že nemůžeme tato mimořádná opatření udržovat donekonečna".

Karanténa na kontinentě se podle Leyenové ukázala být efektivní, ale také přinesla enormní ekonomický šok a těžce zatížila veřejný život. Představitelé EU odhadují, že ekonomika eurozóny letos může ztratit až 10 % - což znamená pokles ekonomické produktivity, jaký Evropa nezažila od globální ekonomické krize přelomu 20. a 30. let.

Von der Leyenová vyzývá všech 27 členských států, aby koordinovaly uvolňování omezení a pokračovaly v koordinaci opatření proti koronaviru i později. Varuje, že "nedostatečná koordinace při uvolňovaní omezení představuje riziko vytvoření negativních účinků pro všechny členské státy a nejspíše zvyšuje napětí mezi nimi". Přitom připouští, že neexistuje jedno řešení vhodné pro všechny, ale přesto by se členské země podle ní měly navzájem informovat o podnikaných opatřeních.

Na počátku pandemie různí členové EU uzavřeli hranice nebo zavedli omezení cestování bez toho, aby se předem navzájem varovali. Předsedkyně EK nyní doufá, že znovuotevření hranic v následujících týdnech a měsících proběhne systematičtějším způsobem.

Podle komise musejí být před uvolněním omezení splněny tři podmínky. Zákaz vycházení lze zmírnit, jakmile národní zdravotnické systémy už nebudou pod tak extrémním tlakem, jakmile míra infekce klesne a jakmile zvlášť zranitelné skupiny bude možno vybavit dodatečnou ochranou. Brusel nicméně nenavrhuje konkrétní časový plán.

Dokument uvádí, že toto je spojeno s nebezpečím: "Je jisté, že takové postupné uvolňování omezení povede k novým infekcím". Proto je třeba pozorně monitorovat vývoj a případně i zavádět nová, možná i drakoničtější opatření. Von der Leyenová píše, že "budeme muset žít s virem, dokud nebude vyvinuta vakcína".

Některé státy EU, jako Rakousko a Dánsko, již oznámily plány na uvolnění některých omezení každodenního života. Země jako Francie a Španělsko mezitím udržují v platnosti přísná opatření.

A zatímco některé státy se izolovaly, jiné dosud povolují mezinárodní lety. Zhruba polovina všech členských států vyhlásila nouzový stav, zatímco Švédsko v kontrastu s tím udržuje omezení na minimu. V Německu neexistuje univerzální přístup všech 16 spolkových zemí. V Bavorsku například uzavřeli všechny prodejny pro kutily, zatímco v Bádensku-Württembersku mohly zůstat otevřeny.

Šéfové států a vlád vyzvali von der Leyenovou, aby předložila strategii uvolnění karantény. Byla připravena to udělat minulý týden, ale byla dotčenými vládami, aby dokument přepracovala.

Upravený dokument je opatrnější ve volbě výraziva a předkládá návrhy místo požadavků. Vyzývá všechny státy, aby postupně obnovily společný trh a uvolnily omezení cestování. Pokud jde o správu veřejného zdraví a kontrolu choroby, členské státy mají prvořadou úlohu.

Na konci dokumentu von der Leyenová slibuje plán nastartování ekonomiky EU, která byla koronavirem tvrdě zasažena. Poptávka i produkce podle ní musí být stimulována a možná je třeba snížit daně. Dokument uvádí, že "Komise vyvine strategii oživení, která bude stavět na novém střednědobém rozpočtovém plánu a přepracovaném akčním plánu pro rok 2020".

Příští týden budou šéfové států a vlád EU diskutovat o možnosti vytvoření evropského "Marshallova plánu" ke stimulaci oživení ekonomiky. Von der Leyenová chce napumpovat do této snahy stamiliardy eur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6746

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020