Sovětská invaze v srpnu 1968 samozřejmě byla agrese

30. 8. 2010

Vtrhnutí vojsk "Varšavské smlouvy" (= SSSR a jeho nejvěrnějších satelitů) představovalo akt agrese a agresor - zločinec v akci - žádné právo na "nutnou obranu" nemá. Právě z titulu toho, že je agresorem. Právo na "nutnou obranu", "sebeobranu" apod. by Sovětům vzniklo až v případě, pokud by ČSLA překročila hranice a udeřila na nepřátelské území (což bylo vojensky zcela neproveditelné). Navíc tato "obrana" byla zcela nesmyslná - holýma rukama se toho proti tankům a obrněným transportérům reálně moc udělat nedá. Vojáci RA byli ohroženi jen a jen stupiditou a nekompetencí vlastního velení, píše Jan Šimůnek.

Pokud se týká oné stupidity a nekompetence, mohu potvrdit jednu věc: Když jsem s dalšími brněnskými občany prohlížel pozice RA, opuštěné "dočasným umístěním" do kasáren a podobných trvalých objektů, tak si řada těch, co už byli po vojně, povšimla, že vojska RA neměla v zákopech vybudováno žádné hygienické zázemí.

Už za Rakouska-Uherska naši vojáci jako jednu z prvních věcí vykopali latríny a jámy na odpad (a to i pod palbou). Totéž bylo fixováno i v řádech ČSLA (jaký je současný stav po roce 1989, to nevím).

Naproti tomu vojáci RA zcela evidentně těch asi 14 dní, co byli v zákopech kolem velkých měst, dělali pod sebe a kolem sebe, jako prasata v chlívě. A podle stop pili i vodu z kaluží a vodotečí (opět všude okolo sebe).

Zřejmě měli i problémy se zásobováním potravinami, protože lovili zvěř (potvrzeno nezávisle více myslivci i očitými svědky; sám jsem na vlastní oči viděl okolo vyklizených pozic čerstvě nalíčená oka z drátu a dost pochybuji o tom, že by se k jejich nastražení v bezprostřední blízkosti obsazených zákopů odhodlal nějaký náš pytlák) a chodili krást jídlo.

Po Brně byla šeptanda, že sověti svážejí denně celá nákladní auta mrtvých vojáků, zemřelých na nejrůznější infekce do brněnského krematoria. Těžko to dnes ověřit, faktem je, že byli viděni vojáci RA ve zjevně velice špatném zdravotním stavu, s horečkami a průjmy. Generálové Salmonela a Shigela (a pravděpodobně i Escherichia) zřejmě nadělali RA větší problémy než celá komunistická generalita ČSLA.

Je docela možné, že původní představa sovětských ideologů byla, že na pozicích budou vojáci pár hodin, možná den, dva, a potom je přichýlí rozradostněné obyvatelstvo "osvobozené od ideologických úchylkářů". Nicméně je příznačné, že ani po zcela zjevném selhání těchto předpokladů nedošlo ke změně rozkazů, která by nutně zahrnovala i to vybudování hygienického zázemi, změny v logistice zásobování potravinami a vodou a další podobné věci.

Takže za svoje ztráty si mohli Sověti a spol. sami a nám může být maximálně líto, že jich nebylo o pár řádů víc. Případně že se nenašel nikdo, kdo by se alespoň pokusil tyto "přirozené" ztráty vhodným způsobem (třeba sabotáží při zásobování potravinami a vodou) navýšit.

Možná ještě jednu perličku v souvislosti se srpnem 1968:

Mého otce svého času překvapil sovětský kolega dramatickým líčením své účasti na srpnu 1968, kdy jeho jednotka dobývala jakousi vesnici a mnoho jeho kamarádů padlo pokoseno "děvuškoj s pulemjotom", střílející z kostelní věže.

Otec považoval za velice nepravděpodobné, že by dotyčný lhal - musel něco takového opravdu na vlastní kůži zažít (a já se k tomuto názoru přikláním). Protože takový incident se u nás neodehrál (to by se dodneška určitě rozkecalo, i kdyby byla snaha to za komunistů utajit), tak zbývá otázka, kde se to stalo, a zda v souvislosti s okupací Československa neřešili v SSSR nějaké vnitřní problémy.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.8. 2010