Evropa na smrtelné posteli

28. 1. 2013

čas čtení 6 minut

Evropa není v krizi. Evropa umírá.

Ne v zeměpisném slova smyslu, samozřejmě, ale Evropa jako idea. Evropa jako sen a projekt.

Ta Evropa, jež byla chválena Edmundem Husserlem ve dvou velkých přednáškách ve Vídni a Berlíně, v době, kdy táž Evropa sama mířila k nejtemnější kapitole svých dějin.

Evropa jako spojenectví a symbol, vize a základ. Ta Evropa, již budovali naši předkové, nová koncepce, která v poválečné době obdařila lidi mírem, prosperitou a demokracií - dobry, která nelze přecenit. Táž Evropa je opět na nejlepší cestě rozpadnout se nám před očima.

Česká prezidentská volba a lekce z "Arabského jara"

28. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Využiji některých paralel, abych poukázal na jisté zajímavé stránky současné povolební situace v České republice na příkladě tzv. "Arabského jara" v Egyptě. Jistě se okamžitě objeví výtky, že srovnávám nesrovnatelné; já nicméně netvrdím, že zde existuje nějaká plná srovnatelnost, ale pouze to, že lze nalézt některé zajímavé paralely. A na příkladě, na němž nejsme zrovna sami emočně angažováni, lze často dobře pochopit i leccos z vlastní situace.

Zeman jako zaslepený fanatik?

28. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Dolejší,

ve Vašem článku "Česká prezidentská volba a lekce z ' Arabského jara' M.Zemana" charakterizujete jeho vztah k islámu jako postoj "zaslepeného fanatika". Odvoláváte se na rozhovor ZDE. V tomto rozhovoru mluví však Zeman o islámském FUNDAMENTALISMU. Měl byste uznat, že tyto dva pojmy, tj. islám a islámský fundamentalismus ani zdaleka neznamenají jedno a totéž. Jinak si myslím, že Zeman je poněkud drsný pragmatik, ale "zaslepený fanatik" ani náhodou. Samozřejmě nepředpokládám, že svou manipulaci s pojmy uznáte a zveřejníte, píše Ladislav Brzobohatý.

Pozn. JČ: Zeman však zároveň v rozhovoru hovoří o islámu jako o "náboženství lásky i nenávisti". Také podporuje brutální vojenské akce Ruska v Čečensku, což je z hlediska objektivních faktů naprosto nepřijatelné. Rusové totiž brutálním masakrováním Čečenců terorismus samozřejmě vyvolávají. Dokázáno rozsáhlou faktografickou literaturou. Kdyby se např. Britové chovali v Severním Irsku tak, jak se Rusové chovají v Čečensku, měli by v Británii teroristické útoky každodenně.

Mažňáka nebo Mažňáka?

28. 1. 2013

čas čtení 29 minut

Publikujeme podle našeho názoru vynikající analýzu současných českých politických poměrů, jak je odhalila přímá volba prezidenta, z pera jednoho pracovníka české státní správy. Situace je v ČR dnes taková, že by zveřejnění jeho totožnosti bylo bezpochyby přímým ohrožením jeho existence, proto jsme nuceni text publikovat anonymně, totožnost autora je redakci Britských listů známa.

Bdícího či spícího, abychom byli alespoň trochu věcnější? Ale raději vážně: čeští voliči (a Pražané), vzpamatujte se! Že rádi kupujete maso plné vody, protože neumíte trojčlenku, to je víceméně izolovaným problémem každé domácnosti. Ale jaké alternativy jsme si to připravili pro druhé kolo prezidentské volby? Nemám nic proti možnosti každého občana ČR ucházet se o post prezidenta republiky, je-li alespoň bezúhonným. Poslední slovo mají voliči a co budou chtít a co si zaslouží, to dostanou. Jenže jak se máme my, pro které není politický systém ČR jen pouhá pasivní televizní zábava mezi 19. a 20. hodinou, stylizovat do role demokratů, vhazujících si svůj tajný hlas do urny a nevnucujících ostatním své postoje -- jsme-li vězněni uprostřed odporné placené podbízivé marketingové kampaně, agitek a zas a znovu trapně selhávající autocenzury médií? Mám za to, že pro rovnost zbraní je třeba něco dělat a alespoň nabídnout názor a k němu argumenty. A pokud ne u příležitosti obsazení postu prezidenta, tak při následných parlamentních volbách ZDE, kde se už dá zkazit opravdu hodně.

Umělec Jiří David Revolver Revui

Pomlouváte mě neprávem

28. 1. 2013 / Jiří David

čas čtení 2 minuty

Mila Terezie a Viktore, redakce Revolver Revue

je mi smutno, ze musím zrovna vám dvěma, jež si dlouhodobě osobně vážím a respektuji, napsat, ze jste se ve svém Bubínku se svou "gratulací" dopustili odporného, veřejného podrazu a tím i účelové nepravdy, tedy vlastně záměrné lži.

Nikdy jsem nikoho soukromě a ani veřejně nevyzýval, aby volil Zemana, či nevolil Schwarzenberga. Nikdy a nikde jsem nepoužil, neřekl, nenapsal, ze podporuji M.Zemana a že si ho přeji za prezidenta.

Šéfredaktorka Revolver Revue:

Jiří Davide, stal ses součástí prozemanovské kampaně

28. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Reakce na otevřený dopis Jiřího Davida "Pomlouváte mě neprávem"

Milý Jiří,

pokud Ti šlo o to "odmítat se podílet na kampani", není mi jasné, proč ses nedržel stranou, ale naopak ses součástí té kampaně dobrovolně, opakovaně a halasně stal. Pokud jsi to celé myslel jinak, než to vyznělo, omluva to v Tvém věku a při Tvých zkušenostech s veřejným a mediálním prostorem není. Na závěr jen připomínám, že text, na který odpovídáš, byla gratulace vycházející z Tvého veřejného angažmá, a nikoli výzva k diskusi s Tebou.

Terezie Pokorná

šéfredaktorka Revolver Revue

Jiří David jen reálně popsal situaci

28. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Vyjádření Jiřího Davida a odpověď šéfredaktorky Revolver revue Terezie Pokorné mne vyprovokovaly k tomu, abych hledal, co je podstatou sporu. O postoji Jiřího Davida nejlépe vypovídá obsáhlý rozhovor, který poskytl serveru Česká pozice. Ten rozhovor rozhodně stojí za přečtení.

David v něm racionálně popisuje realitu Schwarzenbergovy kampaně a konstatuje, že šlo v podstatě o davovou psychózu. Nedělá to z nějakých ideologických, ale naprosto věcných pozic. Na jeho požadavek, aby redakce Revolver revue věcnými argumenty doložila, jak svým "angažmá" přispěl k tomu, že Miloš Zeman bude na Pražském hradě, šéfredaktorka neodpověděla, resp. se odpovědi rádoby elegantně vyhnula s tím, že šlo o "gratulaci".

Výše zmíněný rozhovor samozřejmě vybočil ze záplavy iracionality, jíž byl před volbami mediální prostor přesycen. Jiří David v něm ale na rozdíl od svých kritiků dokázal, že svou hlavu používá k myšlení. Vykládá-li si ovšem Revolver revue schopnost kriticky myslet jako špatnost a současně se domnívá, že jí je podporován nově zvolený prezident, je mi jí skutečně líto. Je tomu právě naopak: Zeman byl zvolen i proto, že se většina médií chovala nekriticky a pokoušela se pana Schwarzenberga do veřejného prostoru vnutit jako společného kandidáta občanské společnosti, aniž by současně předložila věrohodné argumenty, jež by takou kandidaturu legitimizovaly. Placky knížete s čírem či pěvecký sbor českého PEN klubu jimi rozhodně nebyly.

(Ne)mocná média

28. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Výsledek voleb neukazuje ani tolik reakci na mediální manipulaci, jako spíše limity mediálního vlivu.

Jak prezidentské volby dopadly, je vcelku podružné, ačkoliv se vyrojí ještě tisíc zasvěcených spekulací o tom, co výsledky znamenají, čím byly způsobeny a co přinesou. Důležitější je ale to, co se odehrává na pozadí.

Rýsují se dvě výrazné tendence: ta část společnosti, která je podle standardních měřítek považována za "vzdělanější", "odpovědnější", "prozíravější" atp. se projevila jako velmi naivní a stejně manipulovatelná jako ty společenské vrstvy, u nichž se to vzhledem k jejich statistickému popisu předpokládá.

Zároveň je ale patrné, že ani řízená informační kampaň velké části vlivných médií nezkonsoliduje víc než nějakých 30 % elektorátu.

Obě tendence jsou ve vzájemném, velmi paradoxním vztahu. Zatímco se obecně předpokládá, že ti méně formálně vzdělaní a méně majetní jsou tzv. "hloupější", a tedy jednodušeji manipulovatelní, v těchto prezidentských volbách došlo na výrazné popření tohoto zažitého paradigmatu.

Prezidentská kampaň ukázala, že vhodně designovaný a zacílený marketing dokáže z nějakých 10 % vykřesat klidně trojnásobek.

Jak IHned "informuje" o "názoru" z BBC:

28. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

"BBC popsala příštího českého prezidenta jako náruživého pijáka a silného kuřáka, který, zdá se, získal podporu mnoha chudších, starších voličů z oblastí země, které nejvíce utrpěly ekonomickou krizí." To píše server Ihned ZDE.

BBC je veřejnoprávní médium a jako takové má zakázáno šířit svůj vlastní názor na cokoliv. Proto je tvrzení IHned, že "BBC "popsala Zemana..." chybné. Všimněte si, že se BBC od všech charakteristik distancuje, slovy jako "zdá se", "podle názoru mnohých" atd.

Způsob, jak IHned o informacích BBC o české prezidentské volbě informuje, je velmi instruktivní. Připomíná to práci Rudého práva před rokem 1989, které si také vytrhávalo z kontextu jen to, co se mu hodilo. BBC totiž s "chudšími voliči, obětmi hospodářské krize", kteří "jak se zdá", především hlasovali pro Zemana, podprahově sympatizuje, vyplývá to z kontextu, kdežto IHned se jim kontextově vysmívá. Posuďte sami.

Zpráva, kterou o vítězství Miloše Zemana vydala BBC je toto:

26. ledna, 19.14: Bývalý český premiér Miloš Zeman zvítězil v České republice v prezidentských volbách. Poprvé se hlasovalo přímou volbou.

V druhém kole hlasování získal 55 procent hlasů, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg 45 procent.

Pana Zemana mnozí považují za politika, který náruživě pije a silně kouří. Je znám svými chytrými bonmoty, jimiž uzemňuje oponenty. Zatímco stoupenci pana Zemana oslavovali jeho vítězství, Rob Cameron vysvětlil význam jeho nové role:

(video Zemanových stoupenců, oslavujících v jeho přítomnosti jeho vítězství)

Rob Cameron: Prezident je v České republice ceremoniální pozice, skutečnou moc mají parlament a vláda. Avšak oba muži, kteří zastávali tuto funkci za posledních dvacet let, bývalý disident Václav Havel a Václav Klaus, učinili prezidentský úřad svou osobností velmi výrazným. Takže je to vlastně velmi vlivná funkce, zejména v zemi, kde vlády nejsou zrovna stabilní. V této zemi vládne politická deziluze z korupce a mafiánství mezi politiky a Zeman nebyl zrovna slibným kandidátem pro ty, kdo chtěji tlustou čáru za minulostí, pevný boj proti korupci. Zeman řekl, že zasáhne proti korupci, ke které v České republice dochází, ale pro mnoho lidí, kteří chtěli odříznutí od minulosti, je jeho vítězství zklamáním. V očích diplomatů a úředníků v Bruselu byli oba kandidáti Miloš Zeman i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, vítanější alternativou než současný prezident Václav Klaus, který byl silně euroskeptický a neustále útočil na evropskou integraci, kritizoval euro, a tak dále. Diplomaté a úředníci v Bruselu a v mnoha dalších evropských zemích budou pociťovat ulehčení, až pan Klaus odstoupí a bude nahrazen panem Zemanem.

Zdroj: ZDE

V druhém, rozpracovaném článku, píše Rob Cameron ještě toto:

Volební výsledek je triumfálním návratem pro muže, o němž si mnozí mysleli, že v politice skončil. Před deseti lety byl při svém pokusu stát se prezidentem pan Zeman zostuzen - nehlasovali pro něho tehdy ani členové jeho vlastní strany. Strávil většinu posledního desetiletí v důchodu na své venkovské chatě, ale nyní se vrací do politického života s velkým důrazem. Zdá se, že získal podporu mnoha chudších, starších voličů z regionů, které jsou obětí hospodářské krize.

I když jsou Češi všeobecně politikou zklamáni, dostavili se k prezidentským volbám ve velkém počtu a hlasovali pro dva velmi odlišné kandidáty - pana Zemana, ironického bývalého sociálnědemokratického premiéra, a Karla Schwarzenberga, starého, aristokratického ministra zahraničí. Městská elita hlasovala hromadně pro Schwarzenberga, jehož silně podporovali mnozí ve sdělovacích prostředcích a který měl i silnou facebookovou podporu. Knížeti s titulem je 75 let, ale byl divoce populární mezi mladými městskými voliči. Pro Schwarzenbergovy stoupence je to trpká porážka.

Protest proti vystěhování rodin z ubytovny v Ústí nad Labem

28. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva k protestu před Ministerstvem práce a sociálních věcí dne 28. ledna 2013

V pondělí 28. ledna od 14 hod. budeme protestovat před Ministerstvem práce a sociálních věcí (Na Poříčním právu 1/376, Praha 2) proti vystěhování romských i majoritních rodin z ubytovny v Ústí nad Labem v Krásném Březně (ul. Keplerova 4).

"Jen posledních pár dní zbývá do chvíle, kdy obyvatelům ubytovny hrozí, že se ocitnou v mrazu na ulici," říká Romana Vlčková. Přibližně stovka lidí, často rodin s malými dětmi, čelí bezvýchodné situaci. Ubytovna, kam je město vystěhovalo z domu v havarijním stavu v Předlicích, se má uzavřít do prvního února. Ačkoli se obyvatelé ubytovny snaží sami najít náhradní bydlení, diskriminace na trhu s bydlením jim to znemožňuje. Romy nechtějí majitelé nemovitostí za nájemníky. Neuspěla ani nezisková organizace Člověk v tísni, která se od loňského listopadu rovněž snažila zajistit nové bydlení.

Jak dlouho ještě budeš zneužívati naší trpělivosti, Baborová?

28. 1. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

Tuto klasickou, volně přeloženou senátní otázku z římských dob si asi kladou organizátoři a duchovní vůdci jihočeských studentských demonstrací, hladovek a stávek. Je až neuvěřitelné, co si ta učitelka vůbec dovoluje. V demokratickém státě je členkou parlamentní politické strany, za kterou si klidně kandiduje v krajských volbách, ta strana ještě navíc po beztak zmanipulovaném volebním úspěchu uzavře jakousi nepochybně zločinnou koalici s další podezřelou levicovou stranou. Učitelka Baborová se po koaličním jednání stane bez studu krajskou radní za školství. Jak odporné a pro českou a zejména jihočeskou demokracii naprosto nepřijatelné.

Stoupencům Karla Schwarzenberga

28. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Podporovatelé Karla zu Schwarzenberg, neumíte prohrávat, píše Michal Pondělíček.

Zeman zvítězil, protože dostal více hlasů. Tomu se říká demokracie.

Nechte ho, ať ukáže, co umí - jsem na to také zvědavý.

A pokud se jedná o vaše nářky nad jeho kampaní - zkuste se prosazovat, jste-li v mediálním interdiktu. Když vás fotografové mají za úkol vyfotografovat z co nejnelichotivějšiho úhlu, v co nejškodlivějším světle.

Když média překrucují vaše výroky. Když média zamlčí vaše úspěchy a pasou se na vašich chybách. Když televizní štáb vnikne do nemocnice k vašemu synovi, který trpí depresemi a pokusil se o sebevraždu.

A co vaše kampaň? Co kádrování kolegů na pracovišti? Co šikana dětí, jen proto, že jejich rodiče volí toho druhého?

Vzkaz dárcům finančních příspěvků pro Britské listy

28. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážení dárci,

někteří z vás nás v posledních dnech požádali o potvrzení vašeho finančního daru pro Občanské sdružení Britské listy pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bohužel jsou ty maily nedohledatelné ve víru stovek emailů, které jsme obdrželi v souvislosti s prezidentskou volbou. Nemáme žádné administrativní zaměstnance a potvrzení vydává šéfredaktor, který to prostě nestihl a zpětně už to nedohledá. Prosím tedy s omluvou dárce, kteří potřebují daňové potvrzení, aby nám napsali znovu.

Finanční příspěvky na provoz Britských listů potřebujeme, máme-li zachovat v českém prostředí tak potřebný jejich nezávislý hlas. Přispět lze například na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další podrobnosti ZDE

Děkujeme.

šéfredaktor.

POZVÁNKA:

Diskuse Jak hodnotit první přímé prezidentské volby?

28. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dovolujeme si Vás pozvat na aktuální veřejnou diskusi věnovanou průběhu, výsledku a dopadům prezidentských voleb "Jak hodnotit první přímé prezidentské volby" pořádanou thinktankem CESTA. Bude se konat už v pondělí 28. ledna 2013 od 18.00 ve velkém sále Goethe-Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1, 2. patro). Akci spolupořádá Friedrich-Ebert-Stiftung e.V., zastoupení v České republice a Masarykova demokratická akademie.

Účast v panelu přislíbili senátor a místopředseda České strany sociálně demokratické Jiří Dienstbier; Vladimíra Dvořáková, politoložka a vedoucí katedry politologie Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické, teoretik médií Jan Jirák z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, publicista a komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov a politolog a ředitel New York University Prague Jiří Pehe. Diskusi moderuje Vít Klepárník.

Volby prezidenta a fenomén změny

28. 1. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 8 minut

Zaznamenal jsem, že nejfrekventovanějším slovem kandidátů na prezidentskou funkci, většiny politologů, politiků i mnoha občanů, vyjadřujících se k právě ukončeným volbám, bylo poněkud neurčité slůvko "změna". V následujícím textu jsem se proto pokusil zamyslet se nad problematikou změny, v souvislosti s prezidentskou volbou, alespoň v několika ohledech. Podotýkám, že nejde o pohled ani úplný, ani analytický, leč přece jenom jaksi širokospektrálnější.

Co vy na to, profesore Franzi?

28. 1. 2013 / Jiří Matuszek

čas čtení 17 minut

Přiznám se, že jako technicky vzdělaný člověk a už ne mladík, jsem před prezidentskou volbou o panu Vladimíru Franzovi nevěděl, a že v průběhu kampaně před prvým kolem volby jsem se o jeho program a názory příliš nezajímal. Měl jsem svého favorita! Po přečtení rozhovoru uveřejněného v Mladé frontě Dnes v sobotu dne 19. ledna 2013 jsem toho začal litovat. Musel jsem obdivovat přesnost, s jakou pan Franz vyhmátl zdroje problémů současné společnosti. "V ústavě se říká, že prezident je odpovědný všem lidem, ale není úplně jasné, komu jsou odpovědné politické strany, jimž dává ústava takovou důležitost." Tato věta ze zmíněného rozhovoru mluví sama za sebe. Závěrem pan profesor konstatuje, že odpověď na otázku jak dál je teprve nutno najít. Jinak současný politický systém bude pořád produkovat sebe sama.

Británie plánuje reklamní kampaň pro Bulharsko a Rumunsko, odpuzující přistěhovalce

28. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

"Prosím, nestěhujte se do Británie. Pořád tam prší, je tam nezaměstnanost a platy jsou nízké." Britská vláda uvažuje o tom, že si zaplatí v Bulharsku a v Rumunsku reklamní kampaň, jíž se bude snažit přesvědčit Bulhary a Rumuny, aby se nestěhovali do Británie, až příští rok jim to povolí Evropská unie.

Jeden ministr se o víkendu v Británii vyjádřil, že účelem kampaně je vysvětlit Bulharům a Rumunům, že v Británii nejsou ulice dlážděny zlatem. Vláda také připravuje předpisy, podle nichž bude pro přistěhovalce obtížnější využívat britských sociálních služeb. Chce také z Británie odsunout osoby, které si do čtvrt roku nenaleznou práci.

V důsledku nedávného rozhodnutí britského premiéra Camerona, že chce r. 2017, pokud vyhraje volby, uspořádat referendum o tom, zda má zůstat Británie v EU, nabyli konzervativní poslanci odvahy (někdo by řekl drzosti) a mnozí z nich chtějí, aby Británie odmítla příští rok umožnit Rumunům a Bulharům usadit se na jejím území, i když to rozhněvá Brusel.

Paradoxně vydala Británie během loňských letních Olympijských her miliard liber na vytvoření pozitivního obrazu Británie, nyní chce Bulhary a Rumuny přesvědčovat, že je to hnusná země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O nepromyšleném moralizování

27. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Byla oproti volbě Zemanovi morální volbou ta, která by volila člověka, jemuž podle jeho vlastních výroků nevadí korupce a který srovnává uplácení poslanců, kteří se vzdali mandátů, s koupením si sexu za náhrdelník v rámci "partnerského" (pokud si někdo kupuje sex za náhrdelník, není to podle mne už partnerství, ale konkubinát) svazku?

Byla morální ta volba, která volí prvního místopředsedu Nečasovy vlády a předsedu strany TOP09? Bylo morální volit toho, kdo se nepostavil proti Kalouskově hysterii a bezprecedentnímu nátlaku na policii v případu vyšetřování Vlasty Parkanové? A je nakonec morální opěvovat něčí původ, kádrovat lidi podle toho, do jakého sociálního prostředí se narodili? Volit někoho vlastně jenom proto, že je to kníže, protože jiné výrazné zásluhy nemá?

Jsem šokován moralizováním, které se objevuje po prezidentských volbách, nad tím, že lidé volili nějak nemorálně, když volili Miloše Zemana. Volby nejsou přece bitvou morálek, nýbrž vystihují určitý sociální, ekonomický, politický stav společnosti. Když někdo skoro nemá, co jíst, nebo je dřen exekutory z kůže kvůli tomu, že ho stát neochrání před desítkami tisíc lichvářských společností v tomto státě, nebo jeho syn či dcera kvůli přebujelé chobotnici hazardu skončí ve vězení, tak těžko bude volit majetného, který sedí ve vládě, zodpovědné za současný stav.

Čeští voliči projevili o hodně víc realismu než pražská mediální a "umělecká" scéna

26. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Navzdory všem předchozí spekulacím, mediálním kampaním, hysterii ve školách, v divadlech a na facebooku jsou volby vždycky vystřízlivěním. Konečně máme nikoliv spekulace, ale tvrdá fakta. Je pozoruhodné, že nad mediálním mýtem uměle vytvořené "vznešené osobnosti" Karla Schwarzenberga, jejíž nereálnost na poslední chvíli vyjádřilo i to, že kandidát nedokázal ani správně odvolit, nebo odpovědět na otázku televizní redaktorky, jestli pobírá důchod, zvítězil o hodně realističtější pohled českého voličstva.

Troufám si říci, že hlavním problémem Karla Schwarzenberga v této kampani bylo, že neexistoval, že existovala jen mediálně vytvořená maska. Miloš Zeman byl v mnoha ohledech kontroverzní kandidát, a nelze popřít, že i jeho mediální image stoprocentně neodpovídá skutečnosti, nicméně jeho obraz byl o hodně reálnější než obraz Schwarzenbergův.

K čemu může vést vítězství Miloše Zemana

26. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Tak máme za sebou první přímé volby prezidenta republiky. Vyhrál je politik, kterého premiér Nečas asi právem přirovnal k třetímu nejvýznamnějšímu politikovi polistopadové éry, vedle Havla a Klause. Podle současného prezidenta dokonce vítězstvím Miloše Zemana "zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí". Podle toho také poměry v České republice v polistopadové éře vypadají. Naposledy se to výrazně projevilo Klausovou amnestií/abolicí, díky níž ty nejskandálnější a nejzrůdnější případy ekonomické kriminality uniknou spravedlnosti. Tuto amnestii/abolici však překryla právě přímá prezidentská volba a frenetická potřeba se navzájem nenávidět, kterou část národa vyvíjela kolem ní.

Lepší už to (asi) nebude

27. 1. 2013 / Jan Mertl

čas čtení 2 minuty

Zvolení Miloše Zemana prezidentem symbolizuje stagnaci České republiky v paradigmatu minulosti. Jeho vyjadřování odpovídá poměrům konce devadesátých let, nikoli potřebám současnosti a významným problémům, které by bylo žádoucí zlepšit. Je to v podstatě sympatický člověk a dobrý řečník, ale jeho schopnost řešit současné neuralgické body české společnosti je velmi malá.

Které to jsou?

Potřebovali bychom, aby

Od bájí k realitě

27. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Předvolební hysterie skončila, známe vítěze voleb, a můžeme jenom doufat, že výsledky již nebudou nijak zpochybněny a celá estráda nezačne nanovo.

Co hned tak ovšem neskončí, bude frustrace mnohých sympatizantů Karla Schwarzenberga. Jestli totiž tzv. přímá volba prezidenta přinesla něco velmi negativního, potom se jedná o iracionální dělení společnosti na dva tábory, které se div do sebe nepustí.

Přímá demokracie je přitom na úrovni médií závislá. Jak bychom mohli hlasovat v různých referendech, kdybychom před tím k aktuálním tématům neměli zprostředkované věcné debaty, na jejichž základě bychom mohli formovat svůj postoj?

Schwarzenbergova kampaň nebyla amatérská

27. 1. 2013 / Čestmír Rovný

čas čtení 3 minuty

Schwarzenbergova kampaň nebyla amatérská, jak se domnívá Luděk Staněk, píše Čestmír Rovný. Mediální nadvláda, kterou kampaň disponovala, byla téměř totální, Miloš Zeman se nemohl se svým volebním týmem prosadit prakticky v žádném komerčním ani státním médiu.

Britské listy sehrály roli jednoho z mála nezávislých informačních zdrojů, které se snažily o nezávislost a objektivitu informací. Prostředky a technologie mediální manipulace, které byly ve prospěch Karla Schwarzenberga použity, by zasluhovaly hlubší odbornou analýzu, ale podobnost s tzv. barevnými revolucemi, které přivodily, nebo se pokusily přivodit mocenskou změnu v mnoha zemích bývalého východního bloku je očividná.

Vyrůstá na facebooku pátá kolona? Proti komu?

28. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Dne 12. 5. 2012 byla na Facebooku založena skupina pod názvem "Lidé nad 50 let nemají právo žít". Ve slovech bezejmenného autora se hlásá, že "Důchodci zatěžují naši ekonomiku, pokud každého neproduktivního člověka zabijeme, tak bude práce pro mladé a peníze pro stát. Biologicky přestává být člověk kolem padesátého roku. Komunitu lze navštívit na webu Facebooku: ZDE, píše Jaromír Pátra.

V úvodní preambuli autor uvádí, že "Všude se mluví o ekonomické krizi, kde brát peníze na důchody, nezaměstnanost. A já se ptám, kdy tomu bude konec? Brzy, pokud vyhladíme všechny, kteří brzdí rozvoj lidstva!" a dále mj. líše: ...kdyby se zabili staří lidé po celé Evropě, tak by bylo po krizi".

Dnešního dne má skupina již 86 sympatizantů, což sice není mnoho, nicméně mne zaráží, že vůbec jsou. Je autor člověkem duševně vyšinutým, náležejícím do zařízení pro duševně choré nebo se jedné o trend, jenž má svou příčinu. Nenaplňuje tato akce skutkovou podstatu trestného činu násilí proti skupině obyvatel? Jedná se o osamělý výkřik nemocné osoby nebo by se tím měly zabývat orgány činné v trestním řízení?

Pozn. JČ: V angličtině dokáže Facebook kontrolovat docela efektivně nepřijatelné výroky či postoje a z facebooku je odstraňovat. Potíž je, že tento americký server to nezvládá v "exotických" jazycích, jako je čeština, tam kontrola slušnosti a případného porušování práva nefunguje vůbec.

Proč "Karel" nevyhrál?

28. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Vedli jsme řeči v rodině a s přáteli. Co se stalo? Proč "Karel" nevyhrál? Tušila jsem to, ač moje názory nebyly v rámci mé komunity oblíbené.

Bohužel, stále trvám na tom, že kampaň vedená propagandistickými metodami byla špatná a dávám jí -- a hlavně lidem za ní - velký díl viny za neúspěch. To, co platilo a přineslo ovoce v prvním kole, mělo prvním kolem také skončit. Místo ročníku 70 měli nastoupit lidé ročníku 50 a starší. V prvním kole byli soupeři snad jen dva -- MZ a Fischer (kdo nic nedělá, nic nezkazí, a PR měl zvládnutou velmi pěkně, to zase klobouk dolů), ale nastala situace nová. Proti člověku, který číhá na sebemenší přeřeknutí či chybu, aby ji okamžitě využil a udělal si z ní bič, nemohou bojovat lidé "plackami" a koncerty, a ještě ke všemu naprosto zhovadilými soukromými videonahrávkami, kterými zaplevelí mediální prostor. (Je to naprosto kontraproduktivní a někdy člověk opravdu nevěděl, zda je podpora míněna vážně či ironicky, a ze kterého "tábora" vlastně video pochází!) To prostě NEJDE!!!, píše Bronislava Grygová.

Temná strana uvědomělého občanství

28. 1. 2013

čas čtení 10 minut

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, říká známé pořekadlo. V kontextu dnešní doby najdeme nemnoho událostí, které jeho smysl a hloubku vystihují tak dokonale, přesvědčivě a zároveň i děsivě, jako situace kolem právě proběhlé přímé volby prezidenta republiky, píše čtenář, který se představil jako Jan Janský.

Individualita a Báječný nový svět

28. 1. 2013

čas čtení 14 minut

Člověka lze charakterizovat jako skupinově žijícího tvora, který si uvědomuje svou existenci. Instinkty obsahující individuální (sebezáchovné) i druhové (kolektivní) reakce byly v průběhu evoluce a rozvoje schopnosti cíleného jednání na smyslové podněty či vjemy nahrazeny inteligencí, která z něj udělala "vládce" této planety. Inteligencí získaná možnost přetváření okolí ve prospěch individuálních zájmů jedinců však vůbec není vyvážena etickými kodexy zabezpečujícími prospěch komunity -- celého lidstva, píše Elio Hájek.

O jednom zážitku z divadla

Náckovství a xenofobie v praxi

27. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Týden před druhým kolem voleb jsem dostala nabídku od své kolegyně, jestli si nechci od ní vzít dva lístky do divadla. S velkou radostí jsem tuto nabídka přijala, protože během intenzivní masáže médií jsem si chtěla odpočinout při divadelním představení. Upřímně jsem se těšila, jelikož jsem v divadle nebyla několik let. Vzala jsem s sebou svého dospělého syna, píše Danuše Vitoslavská.

Hra byla velmi moderní, i když neobvyklá, jednalo se o trochu vulgárnější verzi Figarovy svatby v podání herců Klicperova divadla z Hradce Králové (avšak hra se hrála v Kolíně). Když byla přestávka, tak se mě syn zeptal, zdali jsem si taky nevšimla, že je v té hře hodně politických narážek. V tu chvíli jsem to ještě tak nevnímala a odpověděla jsem mu, že to asi patří ke hře.

Lidové noviny už nebudu kupovat

27. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Kampaň jsem sledoval od samého počátku a ani s jedním z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, jsem nebyl spokojen, píše Michal Illan. Jeden představoval éru koaliční smlouvy, pragmatického politického tahu, který však zároveň přinesl celou řadu prvoplánově nezamýšlených negativ, a druhý několikrát nepřímo schválil svého druhu korupční jednání, ať již ve smyslu komentářů k financování politických stran v Rakousku (pokud se dobře pamatuji, tak šlo o Rakousko) nebo svým slavným "náhrdelníkovým výrokem". Karel Schwarzenberg se zároveň aktivně podílel na prosazení transferu majetku církvím, což je čin, se kterým bytostně nesouhlasím.

Drzá arogance Petra Holce

27. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vlastně se ani nedivím, že Zemana tak rádi volili i komunisté a obecně hloupější lidi.

Zdroj: ZDE

Je to neuvěřitelné. V rozvinuté západní demokratické zemi by si NIKDY novinář ani politik nedovolil pohrdat voliči. (JČ)

Proschwarzenbergovská kampaň vážně oslabila "hlídacího psa demokracie"

27. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dlouhá éra v této zemi, kdy umělec a intelektuál, vědec a novinář působili (a právem!) jako svědomí a páteř národa, totiž právě teď a tady - zhruba po třech staletích - skončila. Řada renomovaných médií se rovnýma nohama ocitla v roli "umělecké fronty" a "akademické obce". To je nezáviděníhodná, velmi vratká pozice "mediální fronty". A škoda veliká. Zemana bude třeba hlídat, aby se neobklopil lidmi (všeho)schopnými, aby nezahájil českou válku proti "islámské anticivilizaci" na Středním východě anebo proti "nemakačenkům" na Šluknovsku. Kdo odteď bude "hlídacím psům demokracie" věřit, jestliže se v průběhu kampaně svými zubisky do téže demokracie - se stěží uvěřitelnou jednostranností - zahryzli?

Martin Hekrdla, Ať žije republika! ZDE

Miloš Zeman informaci z Britských listů zase popletl

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sobota 20.20: V sobotním večerním rozhovoru s Václavem Moravcem na ČT 1 a na ČT 24 od dvaceti hodin Miloš Zeman znovu popletl informaci z Britských listů. Podporu Karlu Schwarzenbergovi nevyjádřil "mluvčí rakouského landsmanšaftu", jak v rozhovoru s Moravcem uvedl Zeman, ale poslanec rakouské lidové strany ÖVP a jejího mluvčí pro otázky "vyhnání" Michael Hammer. Zdroj ZDE ZDE ZDE

Hammer -- jasná slova Schwarzenbergova, důležitý krok

27. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Vídeň 21. ledna 2013

Důrazně přivítal mluvčí ÖVP (Rakouské strany lidové) pro vyhnání Michael Hammer výroky učiněné v rámci televizní debaty prezidentským kandidátem Schwarzenbergem k sudetské otázce. Český ministr zahraničí a prezidentský kandidát důrazně odsoudil vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce. "Vyčítám našim předkům, že jsme uplatnili princip kolektivní viny. Udělali jsme tehdy velice těžkou chybu. A na tom trvám," řekl Schwarzenberg v TV duelu se svým konkurentem Milošem Zemanem.

Hammer toto hodnotí jako povzbudivé znamení, že diskuse v Čechách se opět dá do pohybu. Vítězství Schwarzenberga v prezidentských volbách by nabídlo historickou šanci, že otázka vyhnání bude vyřešena, za toto bezpráví bude oficiálně převzata odpovědnost a také odpovídajícím způsobem odškodněno. "Je to další znamení toho, že v Čechách zjevně vzrůstá počet těch, kteří jsou zainteresováni na seriózní úpravě (Aufarbeitung) tohoto bezpráví. Volební vítězství Schwarzenberga by bylo také znamením toho, že sudetská otázka bude v Čechách vyřešena, uzavřel Hammer.

Michael Hammer je řádně zvolený poslanec dolní komory rakouského parlamentu.

Zdroj v němčině ZDE

Václav Žák o opoziční smlouvě

27. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Mnozí propadají nepřemýšlivé propagandě pražských médií i o tom, že tzv. "opoziční smlouva" (kterou si prakticky po deseti letech skoro nikdo pořádně nepamatuje) bylo "zosobněné zlo". Je užitečné si v této věci přečíst názor Václava Žáka (JČ):

Opoziční smlouva a nulová tolerance

Existuje málo událostí našich moderních dějin, o nichž existuje horší mínění než o tzv. "opoziční smlouvě". Jde o léta 1998 -- 2002, kdy byl premiérem menšinové vlády Miloš Zeman. Prý došlo k vyřazení kontrolní funkce opozice, k bezostyšnému rozparcelování moci ve státě, k systematické korupci, jejíž důsledky neseme do dnešních dnů... Je to skutečně mimořádně zajímavý fenomén. Ukazuje názorně, že v jistých situacích jsou média a veřejné mínění silnější než politika. V dobrém -- i ve zlém.

Kompletní článek ZDE

Havlův esej o zelináři je tu zas

26. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

"Jdu k řezníkovi pro prasečí panenku. Na okně mají nalepenýho Karla, ale panenku ani jednu.Tak říkám z Karla nic nechci, ten je starej, to by bylo tuhý. A prodavačka se tlemila jak malej pes." Radek Kujínek, facebook

A Havlův esej o zelináři je tu zas. V bleděmodrém, píše Tomáš Koloc.

Vedoucí obchodu se zeleninou umístil do výkladu mezi cibuli a mrkev heslo "Proletáři všech zemí, spojte se!".

Proč to udělal? Co tím chtěl sdělit světu? Je skutečně osobně zapálen pro myšlenku spojení proletářů všech zemí? Jde jeho zapálení tak daleko, že cítí neodolatelnou potřebu se svým ideálem seznámit veřejnost? Uvažoval opravdu někdy aspoň chvilku o tom, jak by se takové spojení mělo uskutečnit a co by znamenalo? Myslím, že u drtivé většiny zelinářů lze právem předpokládat, že o textu hesel ve svých výkladech celkem nepřemýšlejí, natož aby jimi vyslovovali něco ze svého názoru na svět.

To heslo přivezli našemu zelináři z podniku spo­lu s cibulí a mrkví a on je dal do výkladu prostě proto, že se to tak už léta dělá, že to dělají všichni, že to tak musí být. Kdyby to neudělal, mohl by mít potíže; mohli by mu vyčíst, že nemá "výzdobu"; někdo by ho mohl dokonce nařknout z toho, že není loajální. Udělal to proto, že to patří k věci, chce-li člověk v životě obstát; že je to jedna z tisíce "maličkostí", které mu zajišťují relativně klidný život "v souladu se společností".

Jak vidět, sémantický obsah vystaveného hesla je zelináři lhostejný, a dává-li své heslo do výkladu, nedává ho tam proto, že by osobně toužil právě s je­ho myšlenkou seznámit veřejnost.

To ovšem neznamená, že jeho počin nemá žádný motiv a smysl a že se svým heslem nikomu nic nesděluje. To heslo má funkci znaku a jako takové obsahuje sice skryté, ale zcela určité sdělení. Verbálně by je bylo možné vyjádřit takto: já, zelinář XY, jsem zde a vím, co mám dělat; chovám se tak, jak je ode mne očekáváno; je na mne spolehnutí a nelze mi nic vytknout; jsem poslušný, a mám proto právo na klidný život. Toto sdělení má přirozeně svého adresáta: je namířeno "nahoru", k zelinářovým nadřízeným, a je zároveň štítem, kterým se zelinář kry­je před případnými udavači.

Svým skutečným významem je tedy heslo zakot­veno přímo v zelinářově lidské existenci: zrcadlí jeho životní zájem. Jaký to je však zájem?

Všimněme si: kdyby nařídili zelináři dát do vý­kladu heslo "Bojím se, a proto jsem bezvýhradně poslušný", nechoval by se k jeho sémantickému ob­sahu zdaleka tak laxně, přesto, že by se tento obsah tentokrát zcela kryl se skrytým významem hes­la. Zelinář by se pravděpodobně zdráhal umístit do své výkladní skříně takto nedvojsmyslnou zprávu o svém ponížení, bylo by mu to trapné, styděl by se. Pochopitelně: je přece člověkem, a má tudíž pocit lidské důstojnosti.

Aby byla tato komplikace překonána, musí mít jeho vyznání loajality formu znaku, poukazujícího aspoň svým textovým povrchem k jakýmsi vyšším polohám nezištného přesvědčení. Zelináři se musí dát možnost, aby si řekl: Vždyť proč by se koneckonců proletáři všech zemí nemohli spojit?

Znak pomáhá tedy skrýt před člověkem "nízké" základy jeho poslušnosti a tím i "nízké" základy moci. Skrývá je za fasádou čehosi "vysokého".

Tím "vysokým" je ideologie.

Václav Havel, Moc bezmocných, říjen 1978 ZDE

Británii hrozí třetí kolo hospodářské krize

Škrty konzervativního ministra financí kritizoval i vysoký bankéř od Goldman Sachs

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní ministr financí George Osborne musí uznat, že jeho program vládních škrtů selhal a změnit hospodářskou politiku Británie a zabránit tak hrozícímu třetímu kolu hospodářské krize, konstatoval vlivný mezinárodní investiční bankéř.

Jim O'Neill, předseda firmy Goldman Sachs Asset Management uvedl, že britský ministr financí dál realizuje vládní škrty navzdory tomu, že ekonomika stagnuje, zhoršuje se HDP a riskuje tak, že Británie ztratí celých deset let v důsledku nízkého růstu a zvyšující se veřejné zadluženosti.

Z údajů zveřejněných v pátek vyplývá, že se v posledním čtvrtletí roku 2012 britská ekonomika dále zmenšila. Pokud dojde k zmenšení ekonomiky i v prvním čtvrtletí roku 2013, bude to znamenat, že Británie se dostala od roku 2008 už do třetí hospodářské krize.

Vláda trvá na tom, že škrty jsou jedinou možno politikou, ale sílící hlasy kritiků zdůrazňují, že státní deficit roste proto, protože ekonomika stagnuje.

Ministra financí Osborna kritizoval i londýnský konzervativni primátor Boris Johnson, který vyjádřil názor, že vládní výdaje by vedly k vzniku cyklu utrácení peněz firmami, což by aktivovalo kapitál, který firmy mají k dispozici, a vyvolalo by to hospodářský růst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zaujatost České televize

26. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Nemám nervy na to, abych sledoval propagandu České televize delší dobu, ale náhodou jsem viděl vstup ČT v rámci volebního vysílání z jedné olomoucké restaurace. Jak je možné, že po volbách, které vyhrál Miloš Zeman, interviewovala ČT v tomto vstupu JENOM stoupence Karla Schwarzenberga? Tak se nechová veřejnoprávní televize. I když v jiných vstupech byly rozhovory rozrůzněné, není možné v jednom vstupu interviewovat stoupence jen jednoho z obou kandidátů.

Schwarzenberg přehřál kampaň

26. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

K druhému kolu voleb jsem nešel, protože jsem si na rozdíl od Vladimíra Franze mezi prasečí a ptačí chřipkou nevybral. Přesto mám pocit jistého zadostiučinění z toho, že vyhrál Zeman. Stalo se tak navzdory masivní a mám silné podezření, že i koordinované kampani většiny médií, která byla všechno jiné než věcná.

Z FACEBOOKU:

Lid nepochopil, že Kníže je lidu blíže

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Kdo trochu zná klasickou českou literaturu, která se dávno usadila v hlubinách národního kolektivního nevědomí, znal výsledek předem. Stačilo porovnat zemany z Jiráskovy Lucerny a Proti všem s knížepány z Haškovy povídky Polévka pro chudé děti a ze Čtvrtkovy pohádky o loupežníku Rumcajsovi..., píše Tomáš Koloc.

Tak Karel Schwarzenberg chce být dále předsedou TOP09... Teď se hodí tohle, předtím byl málem za levičáka, konstatuje Boris Cvek a dodává, "Lid nějak nepochopil, že kníže je lidu blíže... kde udělali soudruzi z NDR chybu? ;-) Jak jsem rád, že jsem se toho neúčastnil.

"Trochu matematiky by neuškodilo," vyčetl Schwarzenberg Zemanovi, když se zmínil, že chce být prezidentem "pro dolních 10 milionů". "Je to drzost od místopředsedy vlády, jehož úředníci sčítají procenta," napsal Jan Sova.

Jeho Veličenstvo je v Tuileriích, tož sbohem, Šumavo. Kdo nevolí Zemana, není Čech. Zítra si podám žádost a nechám si do OP zapsat romskou národnost, informuje Karel Dolejší.

Prázdnota, která se dala naplnit čímkoli

26. 1. 2013 / Petr Komers

čas čtení 4 minuty

Budeme-li se držet jen chování dvou finálových kandidátů na presidenta, první den 2. kola voleb byl ve znamení dvou faux pas Karla Schwarzenberga. První faux pas provedl tím, že vhodil do urny neplatný hlasovací lístek -- je velmi pravděpodobné, že tato historka nemá u jiného presidentského kandidáta na světě obdoby, a pokud bude opravdu zvolen, proslaví naši republiku stejně jako Klausovo ukradené pero. Druhým faux pas je jeho odpověď reportérce ČT hned po volbách na otázku, zda se v případě zvolení míní vzdát svého důchodu: Schwarzenberg s poněkud podrážděným úsměvem zcela upřímně opáčil, že ani neví, jestli teď nějaký důchod pobírá.

Výsledky prezidentských voleb

Zvítězil Miloš Zeman

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

V prezidentských volbách zvítězil Miloš Zeman s 54,80 %, Karel Schwarzenberg získal 45,19 % hlasů.

České prezidentské volby? Svérázná středoevropská reality show

25. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Na pozadí medializovaných emocí se odehrává drama dezorientované společnosti, v níž někteří nabyli mylného dojmu o morální nadřazenosti

Chování české společnosti během prezidentských voleb je fascinující. Z prezidentské volby se podařilo udělat obrovskou multimediální reality show, a s podobným očekáváním k nim taky většina přistupuje. O důsledcích volby se příliš neuvažuje, důležité je, aby vyhrál favorit, jehož obraz je z velké části mediální konstrukcí protkanou iluzemi a vírou, simulakrem vypěstovaným z potřeby něčemu se oddat, s něčím se ztotožnit. Ve volbě prezidenta jde o to, kriticky zvážit, kdo by mohl být nejlepší. Z reality show je možné takové zbytečnosti vytěsnit. Podle toho, co vidím okolo sebe, tohle není volba prezidenta, ale národní reality show se všemi defekty, které to s sebou nese.

Pil bych vínečko se Schwarzenbergem a vůbec mi nevadí, že schvaluje korupci

25. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

"Já bych u svého stolu vždy raději přivítal Karla sklenkou dobrého vína, než Miloše frťanem zelené a cigárem," píše čtenář Antony Tun.

Výše zmíněna reakce potvrzuje argumentaci Patrika Zandla, že se mediálnímu týmu Karla Schwarzenberga podařilo vytvořit image sympatického intelektuála z vyšších vrstev proti "buranskému" kandidátu socek Miloši Zemanovi.

Uvažoval jsem nad článkem Patrika Zandla, který interpretuje oba kandidáty jako symboly dvou nyní nesmiřitelných základních složek české společnosti. Fascinuje mě, že někteří Pražáci jako Antony Tun skutečně podlehli sugesci, že Schwarzenberg je milý aristokratický intelektuál.

Temně hučí bory české

25. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

V posledních čtrnácti dnech se mohlo zdát, že jediným problémem České republiky je, koho si zvolíme za prezidenta. Stranou šly sociální a ekonomické problémy země, zapomněli jsme na své stíhané politiky, ať už D. Ratha, který si pomalu musí připadat jako Kafkův hrdina v románu Proces, či ty, kteří se do vazby nedostali (Parkanová, Dalík, Šiška).

Zapomenuty jsou Kalouskovy výlevy na adresu nezávislé policie v kauze CASA a nikoho již nezajímá nějaký pan Lessy, který se dostal s panem Kalouskem do křížku a který je dnes sprostým obviněným. Po prvním rozhořčení nad počtem obětí v etanolové kauze jsme zřejmě rezignovali na nějaké politické dopady, které by tato kauza nejspíš mít měla, už proto, že zdaleka není u konce. Nebo jsme se již smířili s faktem, že ministerstvo financí předhodilo spotřebitele supům napospas -- a o kontrolní mechanismy se zajímá asi tolik jako vláda o názory odborářských analytiků na důchodovou reformu?

Rakouská televize pro Schwarzenberga:

Vznešený kandidát proti agresivnímu buranovi

25. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Před druhým kolem českých prezidentských voleb chtěl středolevicový kandidát Miloš Zeman získat převahu nad svým oponentem Karlem Schwarzenbergem brutální špinavou kampaní, píše rakouská televize. Světa znalý, vznešený český ministr zahraničí je podle mínění mnoha voličů svým rezervovaným až ironickým postojem lepším kandidátem než politický buldozer Zeman.

Propast mezi lidmi je děsivá

25. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Miloš Zeman není kandidát levice. Je kandidát rukodělně pracujícího člověka. Toho, který dře fyzicky a dnes a denně poslouchá v televizi, že se bude muset uskromnit. Že prožral svou budoucnost, říká mu ministr financí Kalousek. Že mu jako málo kvalifikované síle hrozí nezaměstnanost. Že veškerá jeho budoucnost je nejistá. Těžko se divit voliči (zpravidla postaršímu), že se zachová racionálně, odmítne zemřít, ale místo toho volí někoho, kdo to říká jinak. Kdo to říká tak, jak on to vidí: ti, kdo prožral budoucnost, jsou bílé límečky. Nemakačenkové, kteří si v ofisu válí šunky, berou velký peníze, šulí daně a dělají ze sebe honoraci. Ti, kteří by nevydrželi den na šachtě, směnu na traktoru, za volantem busu či na pásu ve fabrice. A je to Miloš Zeman, koho lze obdivovat za to, jak tuhle měšťáckou pakáž utře, kdykoliv na ni narazí. Třeba toho namyšleného Moravce, který se jeho - budoucího prezidenta - dovolí hodně ostře zeptat. Takovému namyšlenému pisálkovi, který si myslí, že lejna šalamounova pozřel, dobře padne odpověď začínající slovy "Podívejte se pane redaktore, nebudu vám říkat, že jste úplný hlupák, protože evidentními pravdami se nebudeme zabývat". Cožpak by takový redaktůrek nedostal po zásluze přes držku, jen co by otevřel dveře hospody a cožpak by mu to stejně neřekl každý z nás, říká si rukodělný volič a volí ze svých řad. Bodrého Zemana s rukami, co se práce neštítily, dvěma bradami a před panstvem neshrbeného, naopak švejkovsky naladěného, nemakačenky utírajícího.

Karel Schwarzenberg není kandidát pravice. Je kandidát bílých límečků, rukou nepracujících voličů - hlavodělců - zpravidla městské generace, která nepoznala ani fabriky, ani pole. Imponuje tím samým, čím Zeman - jenomže těm svým. I on pojmenovává věci takové, jak jsou viděny. I on oslovuje své publikum jeho jazykem: vypráví historky spíše intelektuální, když je potřeba, dělá si legraci sám ze sebe.

Kdo rozumíte Schwarzenbergovi, nemůžete rozumět Zemanovi. A opačně. Proto jedna i druhá strana se ptá, kdo za debila by volil toho druhého. Nu, je to jednoduché. Ti druzí. Ti, které nepotkáváte. Ti neviditelní. Ve vašem případě pravděpodobně ten autobusák, co vás vezl ráno do práce a kterého nevnímáte. Prodavačka, co vám namarkovala svačinu. Ten blbec z posypového vozu, co se někde válel a protáhl cestu až tak pozdě. Ti, kdo vyrobili jídlo, co jste dneska jedl. Jsou to pro vás zbyteční lidé. To samé mohl vyrobit někdo v Číně a tu samou práci mohl udělat Ukrajinec, či dokonce Slovák. Je éra globalizace a když někdo chce obstát, musí se pro vás roztrhnout, je tak?

Propast, která ve společnosti vznikla mezi takzvanou "pravicí" a "levicí", je děsivá. Nevážíme si nejenom svého politického přesvědčení, svých názorů, ale pomalu a viditelně ani sebe jako lidí navzájem. Jsme navzájem přesvědčeni o své postradatelnosti, zbytnosti. Zatímco autobusáka by mohl nahradit ukrajinský řidič a brzy už i Google autobusy, menedžra z fabriky, toho hlavodělce - nemakačenka, co celý den kulové dělá a jen se vybavuje s německým zákazníkem, by měli vydlažbit úplně, toho ani není třeba nahrazovat. Jsme si navzájem sobě zbytní. Neříkáme to nahlas, k tomu nám ještě pár mentálních bloků zbylo, ale jsme o tom přesvědčeni uvnitř.

Patrik Zandl (celý článek) ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

66511