Takový milý člověk, ten Asad...

ČT v roli užitečného idiota

3. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Velká událost se stala. Syrský diktátor Bašár Asad dal ČT interview. Titulky v českých médiích od té doby v podstatě papouškují slova člověka, který se podle hodnověrných důkazů neštítí shazovat barelové bomby na civilní obyvatelstvo v oblastech, které jeho armáda nemá pod kontrolou. A reportér, ohromený tím, že se mohl setkat s despotou, míní, že je to takový milý, zakřiknutý člověk. Zakřiknutý člověk použil veřejnoprávní televizi jedné malé evropské země k tomu, aby formou slabikářové propagandy poslal zprávu na západ i domů. To je snad zlý sen. ČT nikdy nebude BBC, copak se ale musí chovat tak třeskutě provinčně?

Rozhovor Britských listů 33:

Jsou Syřané a Kurdové "negramoti s holou prdelí"?

27. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



S kurdsko-syrským podnikatelem Rachidem Khalilem o životě v Sýrii, o syrské demokratické revoluci, o Syřanech v České republice, a o postoji lidí k syrským uprchlíkům hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. listopadu 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Co zažili a co si myslí syrští uprchlíci?

3. 12. 2015

čas čtení 5 minut



Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung provedlo vůbec první průzkum veřejného mínění mezi syrskými uprchlíky v Evropě.
Mezi 24. zářím 2015 a 2. říjnem 2015 bylo vyslechnuto 889 Syřanů žijících v Německu.
Zde jsou výsledky. Materiál přeložil Marek Pavka.


Bylo území, na němž jste v Sýrii žili, ostřelováno?
Ano – 88 %.
Ne –  12 %.

Nejen v ČR jsou politikové idioti

Británie zcela posedlá irelevantní otázkou bombardování Sýrie

3. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Podobně jako v České republice převládla zcela irelevantní vlna hysterické nenávisti a strachu vůči neexistujím uprchlíkům, Velká Británie byla za přibližně poslední týden posedlá zcela irelevantní debatou o tom, zda bombardovat či nebombardovat ISIS v Sýrii. Ve středu se konala v Dolní sněmovně desetihodinová debata, v jejímž závěru drtivá většina poslanců hlasovala pro bombardování Sýrie - a ve čtvrtek ráno už Británie Sýrii bombarduje.

Bohužel, toto je tak minimální zpráva, že to na situaci v Sýrii nemůže mít vůbec žádný vliv a britští politikové se tu zachovali jak malí jardové. (Jak ve středu informovala BBC, média v Sýrii zprávu o tom, že se Británie chystá bombardovat, vůbec nepřinesla, přijde jim to zcela irelevantní.) Velmi znepokojující byla matoucí argumentace, jejímž představitelem byl především v závěru debaty britský pravicový labourista Hilary Benn. Argumentoval, zavádějícím způsobem, že ISIS je fašismus a Británie a britští labouristé vždycky bojovali proti fašismu a fašismus je nutno zničit.

V Bangladéši je stoupající hladinou moře ohroženo 18 milionů lidí

Marshallovy ostrovy postupně pohlcuje moře

3. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco v Paříži probíhá konference zástupců největších průmyslových mocností o dohodě na řešení klimatické krize, obyvatelé Marshallových ostrovů v Indickém oceánu vedou svůj každodenní zoufalý boj, který nemohou vyhrát. "Nemá smysl jet do Paříže a vrátit se s oznámením ve smyslu 'během pár let bude vaše země pod hladinou moře'," říká Tony A. deBrum, ministr zahraničí Marshallových ostrovů. V Paříži se snaží přesvědčit světové mocnosti o jejich odpovědnosti za situaci, v níž se obyvatelé jeho země, stejně jako řady dalších oblastí na Zemi, které jsou ohroženy stoupající hladinou moře.

O zvláštním zvyku střílet lidi

Obama: tohle se neděje nikde na světě

3. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Těsně poté, kdy v pomatený střelec zavraždil tři lidi na klinice plánovaného rodičovství v Colorado Springs, čtrnáct lidí bylo zavražděno a dalších minimálně 17 zraněno po organizovaném útoku tří maskovaných střelců v kalifornském San Bernardinu.  K dalšímu otřesnému aktu násilí se vyjádřil prezident Barack Obama. Uvedl, že podobný vzor (užívání střelných zbraní k masovému zabíjení) není kromě USA patrný nikde jinde na světě. Opět vyzval k omezení benevolnetního přístupu ke zbraním v USA.

Pachatelé byli po několika hodinách na útěku nalezeni policií, jeden byl v přestřelce zastřelen a jeden pravděpodobně zraněn, další byl policií pronásledován. Motiv jejich vraždění není doposud znám.

Více v angličtině na portálech CNN ZDE a NY Times ZDE

Podaří se v Palestině to, co se podařilo v Severním Irsku, Baskicku, Bosně?

Na konci spirály nenávisti a násilí je vždy temno

3. 12. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 3 minuty

Adventní čas by měl být časem naděje, což by měli chápat především příznivci tradičních křesťanských hodnot. Bohužel to však podle stále častějších nenávistných výroků všude kolem nás vypadá, že nás naděje spíš opouští. Nenávist je však přesně ta emoce, kterou si přejí vyvolávat extremisté všeho druhu. Proč? Protože nenávist je nutnou podmínkou pro roztáčení spirály násilí, které vyprodukuje jen další nenávist. Jde z tohoto bludného kruhu vůbec nějak vystoupit?

Zuckerberg zpochybnil, že lze sociálně ospravedlnit astronomické bohatství

Vlastnit příliš je chucpe

3. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku a člověk, jemuž globální úspěch této sociální sítě přinesl obrovský finanční zisk, se v dopise své novorozené dceři zavázal, že věnuje 99 % akcí této firmy na charitativní účely. Můžeme spekulovat o tom, kolik z toho skutečně doputuje k potřebným. Nicméně samotný fakt, že se někdo zřekne tak obrovského bohatství ve prospěch společnosti je výzvou všem lidem, kteří disponují bohatstvím mnohonásobně převyšujícím i ty nejsmělejší a nejbizarnější potřeby, které člověk může mít.

Projev zdravé občanské společnosti

3. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zatímco v ČR vzrůstají nenávistné tendence, prezident zpívá během oslav státního svátku hymnu s fašistou a v lidovém hlasování o nejoblíbenější hudební počin vítězí xenofobie zabalená do výstavního nevkusu, jaký jen může místní popkultura vyprodukovat, v zemích s vyspělou občanskou společností existují dlouhodobě iniciativy, které si naopak berou za cíl tupou, předpojatou nenávist potírat a vystupovat aktivně proti ní. Koalice Stop the War, která vznikla během událostí následujících po 11. 9. 2001, má v současnosti ideového stoupence na postu šéfa labouristů. Pokud česká společnost nebude vytvářet aktivní rezistenci vůči fašizujícím tendencím, stanou se tyto normou...

Bodláky Václava Duška

Chlapů ubylo

3. 12. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Není levé, co je pravé a není pravé, co je levé. Omyl, levost a pravost se u nás stírá, a někdy si vypomáháme levostředem a pravostředem a levopravem a pravolevem i tupolevem. Husitská bojová lest je v nás zakořeněna staletí. A doba pobělohorská v nás vytvořila silné geny korouhviček - jednou doleva, jednou doprava, podle muziky, podle doby, módy, potřeby, mezinárodního klimatu i různých klimakterických období. Kdo se zapletl do osidel klientely oboustranně prospěšného prorůstání politické moci s privátními ekonomickými interesy, toho za trest postihuje zhoubná choroba - profesionální ztráta paměti. Chybí chlapi… Ve světě lží, polopravd a hrubého násilí, jako by zmizeli.

Zdání volby

3. 12. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Čtyřleté volební období? Co s tím má společného volič? Že jednou vhodil do urny svůj hlas, kterým odkazoval na ideály strany, která je už jen svou existencí popírá? Neplní se jen sliby, které reklamní agentury politických stran vykřičely na billboardy? A to jen občas, když je slib splnitelný (zrušíme poplatky u lékaře!!!)? Vždyť je to jen hra. Hra na hlas, hra na zdání demokracie. Ano, člověk se může ozvat, ale je mu to většinou k ničemu. Jako řvaní duší v očistci. Kakofonie zmaru, která přehlušuje sebe samu, takže není slyšet jednotný nebo jednotlivý hlas. Jen změť vřeštění postižených opic. Oplzlé dožadování se pozornosti betonového kvádru politické arogance.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jakmile onemocním, nemám na činži. Úřady mi nepomůžou

2. 12. 2015 / Petr Hartman

čas čtení 3 minuty

Dopis od nemocného spoluobčana, jemuž čtenáři Britských listů v minulosti už pomohli. Systém v České republice kupodivu nemá pro lidi v jeho situaci záchrannou síť. Je nepochopitelné, že komunální úřad nenabídne nouzovou finanční pomoc. Pomůžou čtenáři i tentokrát?

Tenhle rok se mi opravdu nepovedl. Ke všem zdravotním problémům, kvůli kterým nejsem schopný platit nájem v plné výši, se přidávají komplikace v podobě nových potíží s již prodělanými zákroky. Díky článkům v Britských listech se mi telefonicky ozvala místní sociální pracovnice a kromě příslibu, že mi od města výhledově pomůže sehnat levnější bydlení, mi systém bohužel nedokáže jinak pomoci.

Těm, kteří můj příběh znají a několikrát mi v těžkých chvílích pomohli, musím z bolestí v srdci oznámit, že 10.9.2015 odešla na věčnost moje bytost z nejmilejších - fenka Sofie. V nedožitých devíti letech podlehla torzi žaludku. Byla se mnou celý svůj život a nikdy nenajdu slova, kterými bych jí adekvátně poděkoval za všechno, co pro mě udělala. Můžu jen doufat, že i já sem jí byl dobrým parťákem.

Mě bohužel opět čeká špitál a s tím spojené obavy o budoucnost co se zázemí a domova týče. Už několikrát jsem si ověřil, že v pokud stojím na nohou, dokážu to jakžtakž zvládnout. V okamžiku kdy omarodím a musím do nemocnice, nejsem následně schopen z nemocenské a důchodu prvního stupně uplatit nájem, služby, natož důstojné živobytí.

Deset nepříjemných pravd o terorismu

30. 11. 2015

čas čtení 6 minut

1. Příchodu teroristů zvnější nelze zabránit

Hranice jsou propustné. USA mají asi 150 000 kilometrů pobřeží. Řecko má 6000 ostrovů a 15 000 kilometrů pobřeží. Z Iráku a ze Sýrie je možno dojít pěšky do Turecka a z Turecka do Bulharska. Na amerických letištích ročně přistává 800 milionů lidí, na evropských 1,7 miliardy lidí. Žádná zeď nikdy teroristovi nezabrání v příchodu a žádné pohraniční stráže nebudou nikdy schopny hranice hermeticky uzavřít, píše americký list Foreign Policy.

2. Kromě toho, teroristé jsou už v USA i v Evropě

Útoky v Londýně z roku 2005 spáchali britští občané. Atentát na bostonský maraton spáchal americký občan a držitel trvalého pobytu v USA a útoky v Paříži spáchali drtivou většinou Francouzi. Všechny země na světě mají rozhněvané mladé muže a internet nabízí množství užitečných ideologií, které ospravedlní jednání na základě jakékoliv frustrace.

Jako muslimka žijící v Británii jsem se nikdy nebála. Teď ale mám strach

2. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Cítím povinnost se distancovat od násilných útoků lidí, kteří o sobě prohlašují, že jsou to muslimové, píše Masuma Rahim v deníku Guardian. Nelíbí se mi, že to musím dělat, že musím pořád zdůrazňovat, že má víra je nenásilná. Jsem unavená z toho, že musím pořád hájit svou víru i sebe. Nespáchala jsem žádné zločiny.

A i když na mě dělá velký dojem, jak tolik lidí truchlí a projevuje solidaritu s těmi, jejichž bezpečnost a způsob života byly tak krutě znásilněny, přemýšlím nad tím, proč jsme tak zřídka svědky obdobných projevů solidarity, když dojde k zvěrstvům v nezápadních zemích. Mám pocit hněvu, ale pak mám obavy, že tento hněv, i když je pochopitelný a oprávněný, je nebezpečný a odděluje mě od druhých lidí. Bojím se, jaký by na mě ten hněv mohl mít dopad.

Od pařížských útoků mám větší strach než kdy předtím. Došlo k výraznému zvýšení útoků proti muslimům. I když na mě osobně nikdo zatím nezaútočil.

Evropská unie musí začít jednat, jinak to bude její konec

2. 12. 2015

čas čtení 5 minut

Evropská unie vznikla na troskách druhé světové války a rychle se rozrostla během onoho zázračného třicetiletí hospodářského rozkvětu, které následovalo po té válce, píše Anne Applebaum. Začátkem 21. století byla EU oslavována jako velký symbol mezinárodní spolupráce. Jenže rok 2015 se zřejmě stane rokem, kdy instituce Evropské unie začaly selhávat - kdy svět i samotní Evropané začali EU považovat za slabou a nekompetentní, varuje Anne Applebaum ve Foreign Policy.

Je ironické, že EU se stala obětí vlastního úspěchu. Zakladatelské cíle evropského projektu byly přinést mír válkou zničenému kontinentu, vytvořit společný trh a sjednotit východ a západ. Začátkem 90. let byly tyto cíle víceméně všechny splněny. Avšak půlstoletí míru a prosperity vytvořilo aroganci. Evropa začala být tak stabilní, že se rozhodla, že nepotřebuje mít společnou zahraniční politiku ani obrannou strategii, že může ignorovat nebo absorbovat náklady finančních chyb svých méně odpovědných členů a že se nemusí starat o nefunkční státy na své jižní a východní hranici. Tato rozhodnutí vedla k nejvýraznějším událostem roku 2015: k řecké hospodářské a politické krizi, k nejhorší uprchlické krizi za posledních 70 let, k ruské intervenci v Sýrii, k občanské válce v Sýrii a k pařížským útokům.

Evropská komise zahájila řízení proti 18 státům EU - včetně ČR - za nedodržování azylové politiky

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Evropská komise přijala 40 rozhodnutí, kritizujících případy, kdy členské země EU nedodržují právní zásady evropského azylového systému. Mimo jiné zahájila řízení proti 18 členským zemím Evropské unie, včetně České republiky, že neinformovaly EK o přijetí národních opatření k realizaci Předpisů o azylových procedurách (2013/32/EU) a předpisů ohledně dodržování minimálních standardů ochrany pro uprchlíky v členských zemích EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Maďarsko vězní těhotné ženy, děti, invalidy. Že hledají azyl. Proč?

2. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

V řijnu 2015 dostala organizace Human Rights Watch přístup do pěti vazebních středisek a do dvou otevřených přijímacích center pro imigranty v Maďarsku. Ve dvou vazebních střediscích jsou zadržováni žadatelé o azyl čekající na rozhodnutí o svých žádostech. Ve třech dalších jsou vězněni odmítnutí žadatelé o azyl a lidé odsouzení za neregulérní pokus překročit hranici. Všichni čekají na deportaci do svých zemí původu nebo do tranzitních zemí.

"Lidé hledající ochranu v Evropě nemohou být vězněni v Maďarsku, pokud není jejich zadržování ospravedlněno výjimečnými okolnostmi," varuje Human Rights Watch. "Maďarsko by mělo okamžitě propustit zranitelné lidi, včetně rodin s dětmi, děti bez doprovodu rodičů, invalidy a lidi čekající na deportaci, kteří nemohou být v rozumné době deportováni."

Podle předpisů Úřadu OSN pro uprchlíky je zjevné, že zadržování žadatelů o azyl musí být jen výjimečným opatřením. Příslušníci zranitelných skupin nemají být vězněni. HRW zjistila, že někteří žadatelé o azyl jsou vězněni až 45 dnů. Mnoho lidí uvedlo, že jim nebylo dáno žádné vysvětlení, proč jsou zadržováni, jiní byli posláni do otevřených recepčních středisek a zase jiným bylo dovoleno cestovat do jiných evropských zemí.

Obstrukce jako další krok pravice do nicoty

2. 12. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

České tzv. pravicové strany, ODS a TOP09, vůbec nereflektují to, že se jim nedaří ani po téměř dvou letech vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL získávat voliče na svou stranu. Jsou stále mnohem méně populární než vládní strany. Hlavní cíl jejich rétoriky, Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, naopak ve voličské podpoře spíše roste, rozhodně však neklesá.

Současné obstrukce ve Sněmovně mohou sotva na stranu pravice postavit někoho jiného než lidi už přesvědčené a ty méně přesvědčené, kteří ještě byli odhodláni volit pravici, mohou spíše odradit. V současné situaci by vážně míněné trvalé obstrukce mohly být dobrým argumentem pana Babiše pro předčasné volby, které by i zásluhou neschopnosti pravice nejspíše výrazně vyhrál. Pravici by se po takových volbách mohlo klidně stát, že se do Sněmovny už nedostane.

Advent a křesťanské hodnoty

1. 12. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ti, kdo se dovolávají tzv. „tradičních“ nebo „křesťanských“ hodnot, mají ideální šanci se jich chopit: v neděli začal totiž Advent, starobylá předvánoční tradice očekávání Spasitele. Nejde o adventní věnec, ten je podobně pozdní inovací jako vánoční stromek. A samozřejmě sama starobylost nestačí: otrokářství nebo upalování kacířů vycházelo z velmi starobylých hodnot.

Další dojmy ze země, jež stále leží v žaludku “mezinárodnímu společenství“

2. 12. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut



Rád bych čtenáře Britských listů seznámil s dalšími postřehy a poznatky či nabytými vědomosti „zvenčí“, jež jsem získal během své expediční cesty po Íránu a poté. Jestliže jsem ve svých předešlých textech k tomuto tématu psal, že Íránci jsou otevření a pohostinní lidé, možná je to i kvůli tomu, že podvědomě cítí, že jejich země se stále nachází v jakési „mezinárodní klatbě", a to přesto, že Teherán se světovými velmocemi podepsal přelomovou smlouvu o íránském jaderném programu.

Dohoda pomůže hlavně pašerákům lidí

"Krátkozraká" dohoda EU s Tureckem o migraci

2. 12. 2015

čas čtení 3 minuty


Zatímco se vyjasňuje, že zimní počasí a přísnější hraniční kontroly nepostačí k odrazení migrantů od snahy dostat se do Evropy, EU uzavřela dohodu s Tureckem v hodnotě tří miliard eur. Ta je zaměřena na výrazné omezení přílivu uprchlíků "s okamžitým účinkem".

Lékaři bez hranic: Asad bombarduje nemocnici v Homsu

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta


Organizace Lékaři bez hranic (MSF) obvinila syrský režim z bombardování jí podporované nemocnice v povstalecké části města Homs. Útok se odehrál méně než dva měsíce poté, co USA údajně omylem bombardovaly jinou nemocnici v afghánském Kunduzu.

K čemu se schyluje v eskalující rusko-turecké krizi

2. 12. 2015

čas čtení 5 minut


Sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckou stíhačkou F-16 na syrsko-ruské hranici, kde obě letectva po celé měsíce hrála vysokorychlostní hru na kočku a na myš, zahájilo novou a nebezpečnou fázi v mezinárodní krizi, která již dlouho vařila mírným varem, napsal John Schindler.

Turecko zadrželo 1 300 migrantů

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta


Úřady v severozápadním Turecku v pondělí zadržely asi 1 300 žadatelů o azyl a migrantů, kteří se údajně připravovali na cestu do Řecka.

Po narození své dcery oznámili Mark Zuckerberg s manželkou, že věnují 99 procent akcií Facebooku charitativním organizacím

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

V úterý se Marku Zuckerbergovi a jeho manželce Priscille Chan narodila dcera Max. Zuckerberg oznámil založení charitativní organizace s názvem Chan Zuckerberg Initiative. Zuckerberg a jeho manželka - lékařka - se rozhodli postupně dát charitativní organizaci 99 procent akcií Facebooku, které mají hodnotu asi 45 miliard dolarů.

Účelem Zuckerbergovy charitativní organizace je "prohlubovat lidský potenciál a podporovat rovnost". Spravovat ji bude Zuckerberg sám a do roku 2018 bude mít zřejmě k dispozici až 3 miliardy dolarů.

Zuckerberg se už v minulosti pokoušel o různé charitativní organizace. V roce 2010 dal na zlepšení škol v New Yorku 100 milionů dolarů, avšak projekt byl kritizován, že velká část peněz skončila v kapsách bohatých "poradců".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Až třetina Rusů je bez práce

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta


Agentura Rosstat na základě doporučení Mezinárodní organizace práce přechází k nové metodice vykazování zaměstnanosti. Podle ní mohou být počítáni mezi nezaměstnané i ti, které ruská organizace za ně dosud nepovažovala. V širokém chápání nezaměstnanosti tak může nezaměstnanost vystoupit až zhruba na jednu třetinu. Za ekonomicky neaktivní je třeba podle nové metodiky považovat 24 % mužů a 36 % žen v produktivním věku.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

"Western Europe is dangerous, don't travel there, children!"

Due to the "terrorist threat in Western Europe", a Prague secondary school cancels all school trips abroad

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dr. Věra Ježková, Headmistress of the Českolipská Secondary School in Prague 9 has issued an order cancelling all trips abroad which her school had organised for the 2015-2016 session.

In a statement, published on the school website, Ježková says that all the school trips abroad have been cancelled "in connection with the current developments in Europe in the interest of the safety of our students".

Earlier, the Brno-based Regional Council of South Moravia, headed by the Social Democratic governor Michal Hašek issued a recommendation to all its schools to cancel school trips to Western Europe, especially to France, Belgium and Germany "as a result of a problematic security situation there after the Paris terrorist attacks".

Source in Czech HERE

The Islamic State propaganda has been wildly successful in Central Europe:

An overwhelming majority of Czechs think that the refugees are the same security threat as the Islamic state

30. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

77 per cent of Czechs believe that the refugees escaping war and persecution in the Middle East are the same security threat for the Czech Republic as ISIL; 88 per cent of Czechs are convinced that the refugees are the same threat to European security as ISIL. Only 2 per cent of Czechs think that the refugees and ISIL are not a threat. Both the refugees and ISIL are equally seen by the Czechs as a major global threat.

In comparison to previous months, the attitude of the Czech citizens towards the refugees has hardened in November 2015. 59 per cent of Czechs are now convinced that the Czech Republic should never accept refugees from the countries afflicted by war. Only 4 per cent of Czechs would allow the refugees to settle in the Czech Republic permanently.

74 per cent of Czechs follow the refugee situation actively and hold strong views about it.

The Czech Republic and Slovakia are more hostile to the refugees than Poland and Hungary.

The Czech CVVM polling agency questioned 1054 Czech respondents in the period from 2nd-9th November 2015. The polling was carried out before the Paris attacks.

Sources in Czech HERE HERE

Britský premiér nazval šéfa Labouristické strany "sympatizantem teroristů"

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V britské Dolní sněmovně se bude ve středu večer hlasovat o relativně nesmyslném kroku, zda totiž několik britských stihaček, které bombardují údajné cíle Islámského státu v Iráku, mají dělat totéž i v Sýrii. Všichni vědí, že kromě usmrcování civilistů toto bombardování nebude mít na Islámský stát žádný vliv, neboť jeho bojovníci se nepohybují v lehce poznatelných formacích, nesetrvávají ve vojenských objektech a rozptylují se jako jednotlivci mezi civilní obyvatelstvo.

Jenže o meritu věci se v britské politice nediskutuje. Podobně jako v české politice se tam nyní kmenově politikaří a lidé reagují podle to, jak se kdo hlásí ke které místní smečce - věcné argumenty jdou stranou. Přesto však četní komentátoři - a tentokrát i dokonce pravicový Daily Mail, zdůraznili, že premiér Cameron nepředložil přesvědčivý argument pro zahájení bombardování Sýrie.

Britský konzervativní Daily Telegraph:

Když jste viděli to, co jsem viděl já, nic už vás nemůže poděsit

1. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Přichází zima. A na Balkáně to bude znamenat smrt. Avšak tisíce lidí dál utíkají před hrůzami války v jejich domovech nebezpečnou cestou do Evropy.

Jedinou konstantou je, že je stále větší zima. Obavou mezi humanitárními experty - a prezidenta Evropské komise Jeana-Claude Junckera je - že "tisíce lidí letos na Balkáně zahyne". Mrtví se tak přidají k těm 3500 mrtvým, kteří z viny Evropské unie už letos zahynuli při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře.

Dopoledne v tranzitním uprchlickém táboře Slavonski Brod a od úsvitu padá déšť se sněhem. V těžkých armádních stanech se skrývají policisté v modrých uniformách, dupají nohama, aby se zahřáli a chrání si cigarety rukama. Na této pusté chorvatské hranici je teplota blízká bodu mrazu a očekává se příchod další vlny zoufalých lidí.

Kdo říká, že věří v Boha, musí prosazovat mír

1. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Promluva papeže v mešitě, Bangui - Středoafrická republika

Drazí přátelé a věřící muslimové,

jsem velice rád, že se s vámi setkávám a děkuji vám za vaše vřelé přijetí. Děkuji zvláště imámovi Tidianimu Moussa Naibi za jeho laskavá slova na uvítanou. Moje pastorační návštěva ve Středoafrické republice by nebyla úplná, kdyby nezahrnovala také toto setkání s muslimskou obcí.

Křesťané a muslimové jsou bratři. Musíme se proto za bratry považovat a jako takoví se k sobě také chovat. Víme dobře, že poslední události a násilí, které otřáslo vaší zemí, nebylo založeno na primárně náboženských důvodech. Kdo říká, že věří v Boha, musí být také mužem či ženou pokoje. Křesťané, muslimové i vyznavači tradičních náboženství žili společně v pokoji po mnoho let. Musíme tedy zůstat sjednocení, aby ustaly všechny činy, které z jedné či druhé strany znetvořují Boží tvář a jejichž cílem je prosazovat všemi možnými prostředky partikulární zájmy na úkor obecného dobra. Vyslovme společně „ne“ nenávisti, „ne“ pomstě, „ne“ násilí, zejména tomu, které je pácháno ve jménu náboženství nebo Boha, Bůh je pokoj.

Amnesty International:

Turecko jedná ve spiknutí s Evropskou unií vůči uprchlíkům protizákonně

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zprávy o tom, že Turecko zatklo a uvěznilo více než tisíc uprchlíků na západě země jsou znepokojující, nikoliv však překvapivé. Od září jsme svědky toho, že Turecko vězní desítky uprchlíků, často v naprosté izolaci a násilně je nutí k návratu do Sýrie a do Iráku. To je protizákonné a nespravedlivé. Po jednání Turecka s Evropskou unií o minulém víkendu je to skvrna na pověsti i Evropské unie."

Zdroj v angličtině ZDE

Rusko usmrtilo v Sýrii 500 civilistů

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



Od začátku ruské bombardovací kampaně v Sýrii dne 30. září zabila ruská letadla 1500 osob, z toho téměř třetinu civilistů, uvádí Syrská observatoř pro lidská práva.

Ruská letadla usmrtila 419 bojovníků Islámského státu, 598 bojovníků z organizace al Nusra a 485 civilistů, z toho 117 dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie dosahuje hospodářského růstu jen v důsledku zvýšeného počtu imigrantů

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britský ministr financí spoléhá na rostoucí počet imigrantů, přícházejících do Británie, pro dosažení rozpočtového přebytku. Bez příchodu imigrantů do Británie by musela britská vláda zavést vyšší daně nebo drastičtější škrty.

Z analýzy nezávislého Office for Budget Responsibility (Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost) vyplývá, že bez současné imigrační vlny by Británie nedosáhla v letech 2019-2020 rozpočtového přebytku, jak plánuje současná konzervativní vláda.

Vzhledem k tomu, že do Británie přišlo letos až 185 000 imigrantů, OBR měl možnost zvýšit míru potenciálního růstu britské ekonomiky o 0,9 procent. Kdyby k zvýšení počtu příchozích imigrantů letos nedošlo, růst ekonomiky by byl nulový a Británie by k dosažení rozpočtového přebytku musela zavést další vládní škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká společnost se rychle zbarvuje do intenzivní hnědé. Není to hezký pohled

1. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přicházejí alarmující zprávy, jako když se dovídáme, že česká veřejnost hlasovala pro neofašistickou, nepříliš kvalitní hudební skupinu Ortel a při Českém slavíku tomu všichni přítomní tleskali, jako by se nechumelilo, anebo když CVVM zjistí, že až 88 procent českého národa zastává šílený názor, že zoufalí a pokojní uprchlíci, kteří prchají před vražděním a válkou, jsou pro Evropu "toutéž hrozbou jako Islámský stát".

A pak nám píšou zcela bezelstně lidi z ČR, kteří se domnívají, že když je něco většinový názor, jakkoliv blbý a iracionální, tak skutečnost, že ho zastává většina obyvatelstva, ho prý legitimuje.

Aha, takže když většina obyvatelstva v hitlerovském Německu zastávala názor, že židi a Slované mají být vyvražděni v koncentračních táborech, protože to byl většinový názor, tak to byl názor legitimní?

A názory, iracionálně šířící nenávist vůči muslimům stejně tak, jako se v třicátých letech šířila iracionální nenávist vůči židům, mají být také tolerovány, přestože porušují zákon, protože "to je demokracie"? No to snad ne!

A když někdo věří, že Amerika neexistuje, anebo že náš život řídí malí zelení mužíčci z Marsu, mají mít takoví lidé přístup do maistreamových sdělovacích prostředků? V ČR tomu tak je. Dennodenně vám nějaký Robejšek, Keller, Tomský, Zeman či Klaus mladší šíří v médiích naprosté nesmysly.

Neobviňuju prosté lidi, kteří nemohou za to, že je nesmysly straší z komerčních důvodů šílenci, a vyvolávají mezi nimi iracionální nenávist.

Kdy začnou tzv. seriozní média v ČR šířit skutečné informace ze zahraničí a přestanou interviewovat Kurasy, Hamply a Konvičky, kteří zpitomělé české veřejnosti tvrdí ekvivalenty toho, že "Amerika neexistuje" a "nejsou klobouky".

Obviňuju však politiky a sdělovací prostředky, že dostaly českou společnost do této katastrofální, sebeničivé situace. Nikdo s nimi v Evropě už nebude mluvit, jednat, ani obchodovat.

A těžko bude dál Česko dostávat miliardové dotace z Bruselu.

PS: "Právě jste dokázal, že demokracie nefunguje," píše jeden čtenář.

Ale to je omyl. Demokracie funguje, k jejímu fungování musejí být ovšem splněny určité podmínky. Politikové se musejí chovat odpovědně, média nesmějí šířit nesmyslné, poplašné zprávy a musí fungovat soudnictví. Mantinely demokracie jsou přesně dány jejím systémem zákonů. Kdo je porušuje, musí být trestán. Stejně jako není možné v demokracii, aby se lidi beztrestně vraždili či aby se znásilňovaly malé děti, je z dobrých důvodů trestným činem i vyvolávání poplašných zpráv a šíření nenávisti. Systémy, které tyto mantinely demokracie nedodržují, jsou vážně ohroženy.

Po více než čtvrt století od pádu komunismu je zjevné, jak neuvěřitelně křehké a nefunkční jsou systémy v postkomunistických zemích středovýchodní Evropy, protože se začnou rozkládat i při náznaku sebemenší krize.

Přitom je komické, že tato - uprchlická - krize střední Evropu vůbec ani nezasáhla.

Navštivte v Brně Ekofilm 2015

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty



Vážení přátelé,

zveme vás na 41. ročník Mezinárodního festivalu EKOFILM 2015 - festival filmů o životním prostředí (3.-5.prosince 2015).

Program najdete na webu festivalu ZDE vstup na všechny filmy a akce je zdarma.

Kromě zajímavých filmů s tématikou životního prostředí bychom Vás rádi pozvali na akce doprovodného programu, např.:

Novinky.cz a Václav Klaus mladší zjevně fungují jako agenti Islámského státu

30. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nedostává se mi slov k tomu, abych vyjádřil své ohromení nad tupostí Václava Klause mladšího, který svými omezenými nesmysly dále výrazně přispívá k propadu České republiky do stále větší globální izolace. Klaus i Novinky jednají nyní vyloženě jako přímí agenti Islámského státu, kterážto teroristická organizace, vraždící především muslimy, se snaží vytvořit dojem, že existuje globální válka mezi muslimy na jedné straně a nemuslimským světem na straně druhé. Klaus mladší tuto ideologii Islámského státu zjevně podporuje a Novinky mu to zveřejňují. Chybí v ČR opravdu už i minimální míra soudnosti? Václav Klaus starší měl dost rozumu na to, aby poukázal, že je rozdíl mezi nevinnými muslimy a islamistickým extremismem a terorismem. Zjevně jeho rozumný postoj nemá dopad na jeho potrhlého a nebezpečného syna.

Nejvýrazněji protestují proti Islámskému státu v mnoha částech světa právě muslimové. Neúnavně poukazují na to, že patologická, vražedná ideologie islamistických extremistů je protiislámská a obětmi vraždění těchto teroristů jsou v první řadě statisíce muslimů, kteří jsou vražděni a přicházejí o domovy, vlast i přístřeší.

Stane se ultrapravicové autoritářství nové polské vlády v Evropě nyní normou?

30. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Je tomu pouze čtrnáct dní, co se stala Beata Szydlo polskou premiérkou ve vládě ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Během těchto čtrnácti dnů jmenovala její vláda nového šéfa bezpečnostních služeb, který byl v minulosti odsouzen za zneužívání svých pravomocí stíháním svých politických oponentů, nahradila pět soudců u Ústavního soudu, aby nemohli toto kontroverzní jmenování zrušit, a jmenovala ministrem obrany otevřeného antisemitu, píše Washington Post.

Nový polský ministr kultuy se pokusil zakázat státem financovanou divadelní inscenaci od držitelky Nobelovy cenu Elfriede Jelinek, že prý je to pornografie. Když se televizní reportér otázal, zda je jeho rozhodnutí legální, ministr kultury se zapřísáhl, že provede kádrové čistky v reportérově televizní stanici stejně jako ve všech ostatních státem dotovaných médiích. Nová mluvčí polské vlády se mezitím vyjádřila, že by bylo správné postavit bývalého premiéra Donalda Tuska - nynějšího prezidenta Rady Evropy - před soud.

Facebook zrušil - a znovu otevřel - rasistickou stránku v angličtině

30. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Facebook vyřadil z provozu - a pak znovu otevřel - stránku ultrapravicové britské organizace Britain First, která bojuje proti společenské diverzitě. Stránka měla 1,1 milionu stoupenců, a byla tak nejpopulárnější politickou stránkou na sociálních sítích v Británii.

Facebook vydal toto prohlášení: "Vaše stránka není v současnosti na Facebooku viditelná. Zdá se, že výroky zveřejněné na vaší stránce neodpovídají podmínkám a komunitním normám Facebooku, takže vaši stránku nezveřejňujeme."

Facebook přispívá k razantnímu šíření hate speech v evropských společnostech. V České republice k stránkám, které záměrně šíří manipulativní lži a nesmysly a rastistické nenávistné komentáře, patří především stránky IVČRN, které Facebook také toleruje.

V Hamburku bylo zahájeno , evropského ředitele Facebooku, odpovědného i za Facebook ve východní Evropě, za to, že Facebook umožňuje porušování zákonů o šíření rasové a xenofobní nenávisti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za příslib tří miliard euro zatklo Turecko 1300 uprchlíků

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Turecko uspořádalo hned po jednání v Bruselu, kde mu EU přislíbila 3 miliardy euro, hon na uprchlíky. Asi 1300 Syřanů, Afghánců, Íránců a Iráčanu a tři pašeráci lidí byli uvězněni v pondělí v krajině nedaleko tureckého města Ayvacık, které leží severmně od řeckého ostrova Lesbos. V neděli EU přislíbila Turecku 3 miliardy euro, pokud zabrání lidem v pokusu přeplout do Evropské unie. c Organizace na obranu lidských práv varují, že snahy Turecka zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy povedou k zvýšeným ztrátám na životech, protože uprchlíci budou nuceni použít riskantnějších metod.

Melanie Ward, náměstkyně ředitele organizace International Rescue Committee UK, konstatovala, že dohoda je "hluboce znepokojující, protože je jejím hlavním cílem zabránit uprchlíkům, aby mohli žádat o azyl v EU. To je v rozporu se základními zakládajícími principy Evropské unie. Tato dohoda povede jen k tomu, že pro uprchlíky bude nebezpečnější a dražší dostat se do Evropy."

Pašeráci také varovali, že je nemožné zastavit takto velké vlny uprchlíků. Jeden z nich konstatoval: "O tom, zda uprchlíci půjdou do Evropy nebo ne, rozhodují sami Syřané. Jsou to lidé, kteří riskují své životy už cestou z Damašku. Ti, kdo budou chtít se dostat do Evropy, se o to budou pokoušet."

V Turecku je v současnosti podle odhadů asi 2,2 syrských uprchlíků. Turecko je neuznává jako uprchlíky, nemají právo pracovat, jejich děti nemohou chodit do škol a mezinárodní organizace nemají dostatečné prostředky na potraviny pro ně, takže uprchlíci hladovějí. Mnoho lidí, kteří se snaží v Turecku pracovat ilegálně, je drsně vykořisťováno tureckými zaměstnavateli.

"Pracoval jsem tady tři měsíce a ani jednou jsem nedostal plat," řekl deníku Guardian jeden Syřan. "Proto chci odejít - chci mít možnost vést důstojný život."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2015

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 78 828,31 Kč. Příjem z reklamy byl 10 360 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2015 160 865,21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26204