Trump ostře zaútočil na Německo

11. 7. 2018

čas čtení 3 minuty


V první den vrcholné schůzky Severoatlantického společenství zaútočil Donald Trump pozoruhodnou tirádou na Německo. Obvinil Berlín, že je "zajatcem Ruska", protože na Rusku závisí ohledně dodávek energie. Během své schůzky s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem označil Trump vztah Německa a Ruska za "nevhodný".

Činitelé NATO nervózně očekávali Trumpovo chování na summitu NATO. Okamžitě měli odpověď.

29922

Elita stržená davovou nenávistí přestává být elitou

11. 7. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Na Slovensku proběhl festival Pohoda. Je to jeden z těch dramaturgicky nejlepších ve Střední Evropě. Navíc je doprovázen kromě hudebních vystoupení i diskusemi na politická, sociální či kulturní témata. Je to dobrá kombinace, něco podobného v ČR probíhá na Colours of Ostrava. Je pravda, že atmosféra na Pohodě je výrazně liberální, nacionalisté a středoevropští izolacionisté tam nejezdí. Člověk by očekával, že takové prostředí bude přirozeně vylučovat xenofobní projevy, které jsou tak časté právě mezi stoupenci lidí s mindrákem, jejichž identita je postavena na potřebě vymezit se vůči lidem jiného etnika, náboženství, názoru. Poslanec Smeru Blaha se stal terčem nenávistného výlevu (k radosti nacionalistických kruhů), protože demagogicky pomlouvá festival i jeho účastníky a paušalizuje jejich status. To je ale problém, protože odsudek takového chování musí mít svou úroveň. Pokud se vše odehraje formou zdviženého prostředníčku, dostává se úroveň "debaty" do podoby, která vyhovuje demagogům.

Německo Angely Merkelové se neúčastní nového kola velmocenských čachrů:

"Vlastenci" a "vlastizrádci", aneb Jak se staví česká politika z nohou na hlavu

11. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dokud je německou kancléřkou Angela Merkelová, západní soused přistupuje s despektem k bilaterálním revizionistickým čachrům velkých hráčů Trumpa a Putina. Z nich jako z Adolfa knír kouká nové rozdělení Evropy na dvě výlučné zájmové sféry.

Rozhovor Britských listů 172. Karlovy Vary: Obhajoba lidskosti

6. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta




Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o nejzajímavějších filmech z letošního filmového festivalu v Karlových Varech. Pozoruhodné je, že letošní filmy byly ve znamení humanismu a velmi mnoho z nich dávalo prostor názorům a právům žen. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. července 2018.

Facebook dostal kvůli skandálu Cambridge Analytica pokutu půl milionu liber

11. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Titulní strana Financial Times: Facebok po publikaci zprávy ICO obdržel pokutu půl milionu liber za skandál Cambridge Analytica. Obě strany brexitového referenda jsou vyšetřovány kvůli porušení zákona. A příznivě kampaně Leave Arron Banks (největší sponzor této kampaně - pozn. BL) je vyšetřován ve vážné záležitosti, píše Gerry Hassan.


Britská komisařka pro informace Elizabeth Denham konstatovala, že Facebook bude pokutován částkou půl milionu liber za netransparentnosti a za selhání při ochraně osobních informací uživatelů. Facebook tím ve dvou případech porušil zákon o ochraně údajů. Neochránil osobní data svých uživatelů a chová se netransparentně ohledně toho, jak data z Facebooku využívají jiní. V prvním čtvrtletí roku 2018 vydělává Facebook půl milionu liber každých pět a půl minut. V důsledku toho, kdy k porušení zákona o ochraně údajů došlo, britský Úřad pro informace nebyl schopen na Facebook uvalit pokuty, které zavedl evropský zákon GDPR. Podle něho je nejvyšší pokuta 20 milionů euro nebo 4 procenta globálního obratu. Maximální pokuta ve výši půl milionu liber byla určena zákonem o ochraně údajů v roce 1998. Denhamová uvedla: "Šlo o velmi vážné porušení zákona a podle nového režimu by čelili daleko větší pokutě." Dnes by byla ta pokuta ve výši stovek milionů liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

30011

V Thajsku nejde o děti, jde o napětí z online dramatu

11. 7. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Globální média a sociální sítě magnetizuje záchranná akce v Thajsku, během níž se snažili potápěči vysvobodit tým mladých fotbalistů s jejich trenérem, uvězněných v jeskyni se zatopenou přístupovou cestou. Už několik týdnů trvá neutuchající zájem, velká média přinášela informace o probíhající akci na prvních místech svých denních přehledů, NY Times posílaly news alerts o stavu zachráněných. Provinční česká média v tomto případě skvěle kopírují globální agendu (kéž by tomu tak bylo častěji). Je to samozřejmě skvělé, že celý svět fandí tomu, aby se děti v pořádku a ve zdraví dostaly zpět domů. Z hlediska utrpení milionů dětí v zemích postižených válkou, terorem, hladomorem či jen obyčejnou každodenní bídou je ale okusování si nehtů nad zprávami o záchranné akci v Thajsku jen amplifikací děsivého nezájmu o to, co se děje v místech, kde děti umírají bez účasti globálních mediálních štábů. 

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Kdo nic nedělá, nic nezkazí

11. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta


Přečetli jsme:

Šťastní a netolerantní polistopadoví Češi

11. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Češi jsou nejšťastnější od roku 1991, zároveň ale roste jejich netolerance, a to především vůči jiným etnikům a vyznáním. Klesá důraz na práci na úkor přátel a volného času. Vyplývá to ze studie Hodnoty a postoje v České republice v období 1991–2017. Průzkum mapuje aktuální postoje Čechů k životu, rodině či zaměstnání. Projekt zpracovávají vědci z Ústavu populačních studií Fakulty sociálních studií z brněnské Masarykovy univerzity.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Atomová pohádka: O tom, jak jsme již dnes neměli mít čím svítit

11. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jaderná debata běží už neuvěřitelných 14 let. To je dobrý důvod pro připomenutí základních milníků, které by nás mohly probudit z jaderného snu. Věděli jste například, že už dnes dávno nemáme mít čím svítit, protože se nové reaktory nepostavily? „Zajistíme přípravu výstavby nových jaderných bloků dle platné Aktualizace státní energetické koncepce včetně definice modelu financování a výstavby v potřebných termínech, jakož i výstavbu hlubinného trvalého úložiště radioaktivního odpadu,” slibuje vláda ve svém programovém prohlášení. Stranou nechme fakt, že se energetická koncepce bude s největší pravděpodobností přepracovávat s ohledem na nové cíle členských států EU v oblasti obnovitelných zdrojů nebo zvyšování energetické účinnosti.

Celý text: ZDE

Světový tisk o rezignaci Borise Johnsona: "Good riddance!"

10. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Angličtina má pěkný výraz: "Good riddance!" píše Jan Čulík. Je to ulehčené konstatování, že nějaký debil už zmizel. Tento výraz používá v úterý ráno světový tisk v souvislosti s rezignací Borise Johnsona, kterého - ohromujícím způsobem - učinila Theresa Mayová po referendu o brexitu britským ministrem zahraničí. Tedejší Obamova americká vláda byla šokována, nemohla uvěřit, že to Mayová myslí vážně. Od té doby se Johnson ve své funkci znemožnil mnohokrát.


"Setkal jsem se s nejhorším ministrem zahraničí, jakého jsme kdy měli, uprostřed zkázy způsobené hurikánem Irma na Anguille. Projevoval nezájem a byl mimo. Naprosto ignoroval naši situaci. Už jdi do háje."
 


Rada...

10. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta


Před čtvrteční Trumpovou návštěvou v Británii návštěvou se dostala píseň "Americký idiot" na první místo rockového žebříčku na Amazonu

10. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Během Trumpovy návštěvy v Británii se plánují velké demonstrace a nad Londýnem poletí více než 6 metrů velký balón ve tvaru Donalda Trumpa jako nemluvněte s plenkami

Britská kampaň s cílem zesměšnit Donalda Trumpa před jeho návštěvou v Británii tento týden zdá se funguje



Ve čtvrtek zahajuje Donald Trump svou oficiální návštěvu Británie. Kampaň na sociálních sítích vyzvala uživatele, aby dostali píseň "The American Idiot" z roku 2004, od skupiny Green Day, na první místo rockových žebříčků v Británii. Podařilo se, píseň se dostala na první místo v žebříčku firmy Amazon a do oficiální britské Top 20 už začátkem týdne, před oficiálním vyhlášením týdenních výsledků: 


Přípravy na protesty proti Trumpovi v Manchesteru:



Pro stoupence czexitu: Ukázalo se, že brexit je složitější, než si mysleli, tak brexiťáci odcházejí...

10. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Ekonomický komentátor Will Hutton: "Sen brexitu umírá, říká Boris. Ale to je právě ono. Nikdy to nebylo víc než sen. Nedá se realizovat bez nenapravitelných národních škod."




Je velmi zajímavé, že odcházející stoupenci brexitu ani žádní jejich dosud neodstoupivší kolegové nenabídli žádný konkrétní alternativní plán pro brexit, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post. To proto, že žádný takový plán neexistuje.

Neboli, přesněji, neexistuje žádný plán, který by uspokojil je, Evropu, britské podnikatele i britské zaměstnance. Neexistuje žádný plán, který by odpovídal absurdním slibům, které stoupenci brexitu nadělali.

Egomaniak Boris Johnson

10. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Labouristický poslanec David Lammy: "Skutečnost, že se Boris Johnson nechal vyfotografovat při podepisování svého rezignačního dopisu na titulní stránky novin, nám o něm sděluje všechno, co o něm potřebujeme vědět. Je to sebeposedlý, ješitný egomaniak, jemuž záleží jen na něm samotném a na posilování své kariéry. Jdi už do háje!"

 



Jon Trickett: Před dvěma lety oslavovali komentátoři Mayovou jako strategického génia, který pečlivě konstruuje nový konzervatismus. Nyní je už jasné, že ona i její vláda jsou skupinou úplně blbých oportunistů. Zasloužíme si lepší vládu než tzv. elity, které si představují, že mají automatické právo vládnout, přitom jsou tak pitomí, že nedokáží udělat vůbec nic.

Chaos v Británii: Boris Johnson odstoupil z funkce ministra zahraničí

9. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na protest proti pátečnímu plánu Theresy Mayové, která nabízí Bruselu relativně mírný brexit (přestože je zřejmě stejně pro EU nepřijatelný) v Británii v pondělí odpoledne odstoupil ze své funkce naprosto neschopný ministr zahraničí, klaun Boris Johnson. Johnson se dopustil v posledních týdnech a měsících celé řady šokujících prohlášení, posledním z nichž byla jeho reakce na obavy podnikatelů z brexitu "Fuck business" ("Ať jdou podnikatelé do prdele!")


Británie v chaosu: David Davies, vyjednavač britské vlády pro brexit, odstoupil

9. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Po pátečním celodenním jednání v letním sídle britských premiérů v Chequers se Therese Mayové podařilo přimět členy její vlády, aby přijali složitý, a pro Brusel zřejmě neakceptovatelný plán tzv. "mékkého brexitu", kdy by Británie dále respektovala jurisdikci Evropského soudního dvora a britské výrobky by komplikovanou cestou měly i nadále přístup na evropský trh (nikoliv však britské služby, a britskou ekonomiku z 80 procent tvoří služby). Komentátoři poukázali na to, že fundamentalističtí stoupenci brexitu v britské vládě se v pátek zřejmě nevzbouřili, protože očekávají, že dohodnutá strategie bude stejně odmítnuta Bruselem, a tak dojde k drsnému vypadnutí Británie z Evropské unie, což oni chtějí.

Británie v chaosu: Potřebuje Británie nyní vládu národní jednoty?

9. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Šokující rezignace britského konzervativního vyjednavače pro brexit Davida Davise (který stejně nijak nevyjednával, byl fundamentalistickým euroskeptikem bez jediné praktické myšlenky či strategie) vyvolala v pondělí tyto pozoruhodné reakce čelných britských politických komentátorů:

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News:
Jestliže brexiťáci svrhnou vládu, těžko se jim podaří vytvořit vládu svoji. Totéž platí o odpůrcích brexitu. Stojí v této situaci za úvahu vláda národní jednoty? Možná je to jediný způsob, jak zajistit brexit přijatelný pro obě strany:
 



(Pozn. red.: Guru-Murthy je kupodivu stále ještě obětí různých anglických fantazií. Hlavní z nich je představa, že o brexitu bude nějak rozhodovat britská strana, přitom Británie nemá vůči EU žádnou vyjednávací moc a musí přijmout, co určí Brusel.)


Jon Snow, Channel 4 News: David Davis odstoupil poté, co vyjednáváním v Bruselu za celé dva roky strávil pouhé čtyři hodiny. Na tomto základě ten, kdo převezme jeho funkci, může očekávat, že v nadcházejících 9 měsících (do brexitu) dojde k vyjednávání v délce asi 1 hodina 45 minut....


Jonathan Freedland a Nick Cohen, Guardian a Observer: Pozoruhodně chybí v Davisově rezignačním dopise a interview jakýkoliv prakticky realizovatelný plán pro brexit... Nick Cohen: To je to, o co jde. Stále ještě jsou to jednorožci a kozy, které zůstávají celé poté, co je sežral vlk. Pravice říká, kdybychom bývali byli tvrdší a řvalí více, dosáhli bychom nedosažitelného...


Je Amerika nyní světu nebezpečná?

9. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Před osmnácti měsíci by taková otázka byla absurdní, píše Simon Tisdall. Nyní je však před blížícím se summitem NATO zcela vážná: Je Amerika světu dnes nepřítelem? Hlavním problémem nadcházejícího summitu NATO je, že Trump zpochybňuje samotný účel Severoatlantického společenství. Trump totiž nepřijímá základní pojmy, jako je kolektivní bezpečnost, sdílení břemen, obrana pro budoucnost a rovnováha sil. Nechápe je.

Amerika byla světu nebezpečná i před Trumpem

9. 7. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Liberální komentátor Simon Tisdall si podle mého soudu klade zcela absurdní otázku. Trumpovy Spojené státy jsou dle Tisdallova mínění patrně světu nebezpečné kvůli tomu, že zpochybňují samotný účel Severoatlantické aliance. Komentátor zastává názor, že taková představa by ještě před 18 měsíci byla mimo jakoukoliv relevanci. Jenže před necelými pěti lety organizace Worldwide Independent Network a Gallup International Association provedly globální průzkum veřejného mínění, jehož výsledky, jež zveřejnila BBC, Tisdallovu domněnku naprosto vyvracejí.

Firmy neustále varují před ekonomickými dopady brexitu

9. 7. 2018 / Martin Horut

čas čtení 3 minuty


Při britských debatách o odchodu z Evropské unie se nejprve hojně hovořilo o částkách, které Spojené království jako členský stát musí do Bruselu pravidelně přímo odesílat a které naopak z Bruselu putují zpět do země. Následovaly obavy z propadu libry. Až nyní získáváme první představy o nepřímých ekonomických důsledcích britského rozhodnutí opustit EU na firmy působící ve Spojeném království.

Angličanka zemřela na otravu novičokem

9. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta



Policie zahájila vyšetřování vraždy poté, co zemřela Angličanka Dawn Sturgessová, která onemocněla o minulém víkendu.


Sturgessová, 44,  přišla do styku s novičokem ve městě Amesbury v jihoanglickém hrabství Wiltshire. Zůstávají po ní tři sirotci. Její partner Charlie Rowley, 45, je v nemocnici v kritickém stavu.

Britský ministr vnitra Sajid Javid uvedl, že smrtící látka byla stejná jako novičok v březnu, který málem usmrtil Sergeje a Julii Skripalovy. Javid dodal: "Věděli jsme už v březnu, že to byli Rusové. Víme, že to byl barbarský, nelidskmý čin ruského státu. Znovu však, v případě tohoto konkrétního incidentu se musíme dovědět víc a nechat policii pracovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jaké konkurenci čelí Česká republika

9. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta



Deník Independent zveřejnil sérii map Evropy, které vytvořil český jazykovědec, matematik a umělec Jakub Marian. Mapy ukazují, kolik lidí v Evropě má univerzitní vzdělání. V Evropě existuje jen několik málo regionů, v nichž má univerzitní vzdělání více než polovina obyvatelstva. Je to Londýn, hrabství Oxfordshire, východní Skotsko, Valónsko-Brabantsko v Belgii, Oslo v Norsku, Helsinki ve Finsku a Zurich ve Švýcarsku.

Mapy, které naleznete ZDE,  jsou vytvořeny na základě údajů Eurostatu. Zajímavé je, že v Německu je relativně malá míra univerzitně vzdělaných občanů. Je to proto, že školství tam funguje jinak: studenti v Německu často získávají ekvivalentní kvalifikaci studiem na půl úvazku, zatímco také chodí do učení.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

27061