Fašizující reportáž České televize a fašistické praktiky ČR a Policie ČR

3. 6. 2019 / Otakar Bureš

čas čtení 1 minuta


České veřejnoprávní médium ČT se jednou rozhodlo podívat za humna a natočit spektákl v mezích české malosti. Vznikla tak pseudonapínavá honička s velkolepými odhaleními lidí v keřích či na nádraží, doprovázená nezbytně rozostřenou kamerou a zvuky zrychleného dechu, ve které jako zvěř honí čeští policisté lidi podezřelé z uprchlictví (a překročení hranic ze země EU do země mimo ni! - do Severní Makedonie, kde policie ČR plní svou externalizovanou misi). Nese to výletní název s douškou píár PČR: "Štáb ČT natáčel na hranici Řecka a Severní Makedonie. Migrantů tam podle české policie opět přibývá."

Jistě se tito pánové cítí jako národní a evropští hrdinové, ale nejsou jimi (na rozdíl od tisíců dobrovolníků z celé Evropy, kteří vyloučeným lidem tam i jinde již léta pomáhají), jsou smutným svědectvím antihumanismu a cynismu, který ilustruje to nejhorší z Evropy. Ač by neměl, u policie to člověk žel už tak nějak očekává, šokující je to ale u "novinařiny" veřejnoprávního média. Jakákoli snaha o informaci, uvedení souvislostí či vyváženost se naprosto nekoná.

Jediný fakt, který se z té odpudivé podívané od pana Samka dá odnést, je tabulka počtu zadržených, která se odporně snaží kvantifikovat lidské osudy. To celé na pozadí jakéhosi tajemna divokého Balkánu, kde muži zákona neví, kde jim hlava stojí, protože musí pobíhat okolo žiletkového plotu a hrát si cowboye. Zvrácenost, ubohost, ostuda. A samozřejmě i plýtvání prostředky, hodí se dodat. Roli ČT naštěstí suplují třeba videoreportáže kanálu Voxpot, které však mají pochopitelně omezené publikum.

Je už to málem trapné, ale je třeba stále připomínat, že velikost kultury se ukazuje v její otevřenosti, pohostinnosti a humanismu.

Rozhovor Britských listů 221. Eurovolby: Největší vliv budou mít v EU STAN, TOP 09 a Piráti

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Politika ve střední Evropě je posunuta k extrémům, k populismu a k nacionalismu. Středoevropští politikové říkají na veřejnosti takové věci, jaké by třeba rakouským nebo německým populistickým stranám vůbec neprošly. V západní Evropě existuje jiná optika. Z českých politických stran budou mít v Evropské unii mít největší vliv STAN, TOP 09 a piráti, protože budou členy těch poslaneckých klubů, které budou rozhodovat. Velký vliv a energii budou mít v Evropském parlamentu při procesu integrace liberálové a zelení, kteří zaznamenali v eurovolbách podstatné úspěchy. Vytvořit internacionálu z nacionalistických stran je nemožné. O těchto a dalších důsledcích voleb do Evropského parlamentu na domácí české i celoevropské scéně hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. května 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Trump po příletu do Británie urazil londýnského primátora a stěžoval si, že se nemůže dívat na Fox News - ta televize nemá v Británii vysílací licenci

3. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Poté, co londýnský labouristický primátor odsoudil Donalda Trumpa jako "fašistu z dvacátého století", na něho Trump po příletu do Británie zaútočil:

Donald Trump: Sadiq Khan, který je podle všech zpráv nekompetentním primátorem Londýna, se jako hlupák zachoval "hnusně" (proč uvozovky? Primitivové dávají slova, která chtějí zdůraznit, do uvozovek - uvozovky se používají k označování citací, viz výše, nikoliv k zdůrazňování slov :)  pozn. red.) vůči navštěvujícímu prezidentu USA, k daleko nejdůležitějšímu spojenci Velké Británie. Je to zoufalá zkrachovaná existence, která by se měla zaměřit na zločinnost v Londýně a ne na mě.

Kahn (sic! londýnský premiér se jmenuje Sadiq Khan) mi velmi připomíná našeho velmi pitomého a nekompetentního primátora New Yorku, de Blasia, který také strašlivě selhal - ale je o půlku menší. Těším se, že budu velkým přítelem Spojeného království a těším se na svou návštěvu zde. Právě přistáváme!




Mluvčí Sadiqa Khana na to reagoval těmito slovy:

Štrougalův syndrom a fenomén Babiš

3. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Československý komunismus svého času vyvinul dokonce i vlastní divy světa. Sedmý v pořadí shrnuje výrok: "Přesto, že se všude krade, nikde nic nechybí." - Normalizační sociální kontrakt spočíval mj. na nepsané dohodě, že ty nahoře necháváte beztrestně si přivlastňovat z veřejného proto, aby si mohli opatrně a v malém přikrádat i ti dole. A opatrná hospodářská politika čs. vlády v čele s Lubomírem Štrougalem k tomu vytvářela v letech 1970-1988 základní podmínku, díky iluzi praktické nevyčerpatelnosti zdrojů (udržované však jen rostoucím zanedbáváním investic). - Dovedeno až do současnosti, téměř půl století tato země na vlastní kůži neudělala trpkou zkušenost, že peníze ve státním rozpočtu prostě a jednoduše chybí.

Babiš je jen symptom

3. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Normalizační přístup k rozkrádání veřejných peněz je bohužel definující znak polistopadového režimu, Babiš je jen symptom

Srovnání Babišova Česka a Štrougalova Československa, jak to udělal Karel Dolejší (https://blisty.cz/art/95754-strougaluv-syndrom-a-fenomen-babis.html), tedy s ohledem na rozkrádání veřejných peněz, je podle mne trefné, nicméně přistupuje k Babišovi jako k někomu, kdo spadl z nebe. Veřejné peníze, včetně evropských dotací, se rozkrádaly za vlády ODS a ČSSD jakbysmet.

Kope si česká novinářská obec svůj vlastní hrob?

3. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce českých novinářů a komentátorů na zatčení Juliana Assangeho a absurdní žalobu Trumpovy vlády, která se opírá prehistorický zákon o špionáži, je podle mého soudu ilustrativním příkladem ideologické předpojatosti českých intelektuálních elit. No, abychom byli přesní – ony reakce jsou buďto trapným mlčením anebo maně skrývanou radostí; prozatím žádný vlivný žurnalista, pokud je mi známo, otevřeně neodsoudil agresivní útok Trumpova Bílého domu na svobodu slova. Ať tak či onak, postoj českých novinářů a médií ke kauze WikiLeaks charakterizují neznalost věci, intelektuální lenost či rovnou ideologická servilita neslučitelná s poctivou novinařinou.

Český politický a žurnalistický amaterizmus? Ignorancia? Sabotáž? Vlastizrada?

3. 6. 2019 / Peter Kollega

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:


Posledné tri dni sledujem fantastický politický a novinársky úkaz ako sa extra dôležitá správa v jednej krajine húževnato rieši a v druhej totálne ignoruje. Pre obe krajiny má pritom rovnaký význam, obidvaja sú rovnako zasiahnutí a z pohľadu politickej stratégie by obe krajiny urobili najlepšie keby zvolili spoločný postup v riešení problému, aby vyvinuli silnejší tlak na notorického agresora a falšovateľa dejín.

Tony Blair: Moc je moc

3. 6. 2019

čas čtení 3 minuty




Tony Blair:
Jasným faktem je, že země, jako je dnešní Británie, potřebuje silné aliance, abyste si udrželi vliv a své zájmy ochráněné. Protože: říkám vždycky lidem: Podívejte se, jak se svět mění. Jděme do poloviny tohoto století, to je jen ve vzdálenosti třiceti let. Takže až moji vnuci budou v dnešním věku mých dětí, ten svět, uprostřed jednadvacátého století, bude mít tři gigantické mocnosti: bude mít Ameriku, Čínu, pravděpodobně Indii. Protože to jsou země s velkým počtem obyvatel, v případě Ameriky je to obrovská ekonomika, obrovské množství vojenské moci. Tyto tři giganti budou daleko větší a daleko mocnější než země číslo čtyři, což by mohla být jakákoliv z vysokých zemí: zemí s velkým počtem obyvatelů, ale ne tak velké jako Čína a Indie. Indonézie, Brazílie, Japonsko, Mexiko. A pak budete mít země střední velikosti. Takže země jako Indonézie má počet obyvatel třikrát větší než Německo. Můžete mít země střední velikosti, Německo, Itálii, Francii, Británii.

A v tomhle světě, jestliže se země střední velikosti nespojí, giganti si na nás sednou. To je prostě realita. A kdokoliv, kdo kdy měl něco společného s mocí a seděl v místnosti, kde spočívá moc, rozumí, že když jste ve skupině ostatních a fungujete jako celek, jako silný kolektiv, tak vaše středně velké země, které se dají dohromady v té Evropské unii, budou sedět u toho stolu s těmi třemi giganty za rovných podmínek jako oni. Jako jednotlivci nebudou sedět  u toho stolu, budou sedět  u malého stolku. Doslova je to takhle jasné jak facka. A Británie má dvě silné aliance: má vynikající alianci s Amerikou a je součástí Evropské unie, což je největší politická unie na světě, největší komerční trh na světě.

Co proboha vás může přimět k tomu, abyste si mysleli, že něco získáte tím, když se tohoto vztahu vzdáte? Je to neuvěřitelný akt sebepopření. Takže pro mě je to naprosto jednoduché. Moc je moc. A jestliže máte Evropskou unii, například, bude velkým problémem, jak se budou vyvíjet vztahy s Čínou, protože vzestup Číny je nyní faktem - když jsem poprvé vstoupil do politiky, dával jsem to do svých projevů: "Čína bude na vzestupu." Ale dnes je to už fakt. Neexistuje jediná otázka v dnešním světě, od globálního oteplování až po globální ekonomiku, která by šla vyřešit bez Číny. A Čína má jiný politický systém. Nedávno se změnil a stal se autoritářštějším. A například ohledně umělé inteligence a technologie nadejde obrovský boj. Už to vidíte dnes, například ten spor o  Huawei má obrovské dopady a tak co se stane s Evropou po takovém vzestupu Číny? Která bude mít tu obrovskou moc. Buď nás Čína po jednom slupne jako malinu, vytvoří mezi námi konflikty, nebo se všichni sjednotíme a společně budeme mít určitý vliv.

Ale samostatně nebudeme dostatečně silní. To je prostě fakt. Tím, že to říkám, nijak svou zemi neponižuji. Je to prostě fakt.

 

Zavedené britské politické strany by se měly důvodně začít bát zuřivého hněvu stoupenců setrvání Británie v EU

3. 6. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: 77 procent z nás nechce brexit - setkání mladých lidí v Londýně v únoru 2019

Staré politické strany v Británii selhávají, protože nerozumějí tomu, co jsou síly moderní Británie: totožnost, autenticita a neuvěřitelnou měrou sílící odpor a zuřivost, píše Nick Cohen. Pro většinu britského politického establishmentu kolem Dolní sněmovny a dnešní britské vlády je jedinou totožností, na níž záleží, identita dělnického voliče, který hlasoval pro brexit. Ten je většinou mužského pohlaví a téměř vždycky je to běloch - neboť dělnická třída skládající se z etnických minorit byla zapomenuta. Autentické zhnusení bělošského muže, dělnického voliče, dá všem v Británii co proto, pokud se neskloníme před jeho přáním a nerealizujeme ten nejtvrdší možný brexit.

Trump zneužije britskou královskou rodinu jako statisty pro svou předvolební kampaň

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Bohatý spektákl britské monarchie, kterou od úterka na tři dny navštíví Donald Trump se svými čtyřmi dětmi, poslouží jako ujištění Trumpovým stoupencům v USA, že v zahraničních hlavních městech s Trumpem zacházejí jako s králem, píše Julian Borger.


"To, co Trump chce, je, aby mu lidi pochlebovali," konstatuje Thomas Wright, ředitel centra pro USA a Evropu v Brookings Institution. "Chce protokol a velkolepost, majestátnost, a být uprostřed toho všeho. Tak on vnímá globální diplomacii. Chození z královského paláce do kancléřství, setkání s politiky a chování se jako světový šéf."

Vysoký činitel Anglikánské církve: Trump je toxický a nebezpečný

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Paul Bayes, biskup z Liverpoolu, kritizoval v britském rozhlase Donalda Trumpa před jeho pondělním příletem do Británie na státní návštěvu. Vyslovil pochybnosti o tom, zda je Trump křesťan, a podpořil demonstranty, kteří plánují protesty proti Trumpově návštěvě v Británii.

Biskup z Liverpoolu konstatoval, že Trumpova populistická politika je "toxická a nebezpečná". Řekl: "Nesouhlasím s ním. Mnoho jeho politických rozhodnutí je chybných a myslím, že křesťané, kteří se s ním identifikují, zejména v USA, nereagují řádně na to, co nám naše křesťanská víra káže, že bychom měli dělat. Nedomnívám se, že je správné stavět zdi. Není správné démonizovat a nenávidět lidi. Není správné vytvářet mezi lidmi konflikty. A myslím, že tomuto muži by se to mělo otevřeně říct, nejen by mu to měli říct lidé, kteří s ním budou v místnosti, ale i lidé na ulici venku.

Říká, že je křesťan, avšak Ježíš řekl, že lidi poznáte po jejich ovoci. A tenhle člověk říká, že zdi jsou správné, lidé z jiných kultur jsou špatní, nesmíme lidi vítat, musíme je vylučovat - to nejsou výroky křesťana."


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Londýnský primátor: Donald Trump je jako fašista z dvacátého století

2. 6. 2019

čas čtení 3 minuty



Londýnský primátor Sadiq Khan ostře zaútočil na Donalda Trumpa před jeho nadcházející návštěvou Británie


Londýnský labouristický primátor Sadiq Khan srovnal jazyk, jehož používá Donald Trump k aktivizaci svých stoupenců, k jazyku "fašistů ze dvacátého století". Sadiq Khan v článku pro týdeník Observer ostře odsoudil prominentní zacházení s Trumpem, kterého a jeho manželku Melanii bude od úterka po tři dny hostit anglická královna. Očekávají se v Londýně obrovské protesty. Khan konstatoval: "Prezident Trump je jedním z nejvíce do očí bijících příkladů rostoucí globální hrozby. Ultrapravice je po celém světě na vzestupu, ohrožuje naše těžce získaná práva a svobody i hodnoty, které definují naše liberální, demokratické společnosti už více než sedmdesát let.


Boris Johnson 2015: Trump je nekvalifikovaný pro to, aby zastával úřad amerického prezidenta

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V současnosti pěje před návštěvou Londýna Donald Trump chválu na Borise Johnsona, který ve snaze stát se premiérem zaujal iracionální ultrapravicový postoj a prosazuje brexit. Jenže v roce 2015 se Johnson jako tehdejší primátor Londýna ještě choval normálně a Trumpa označil za člověk trpícího "ohromující hloupostí", který je tím diskvalifikován, aby zastával roli prezidenta Spojených států. Copak si o tom ješitný Trup při vší své dnešní chvále Johnsona myslí teď?

 


Boris Johnson: Myslím, že Donald Trump se zcela zjevně zbláznil, pokud si myslí, že tohle je rozumný způsob jak pokračovat. Nemůžete zakazovat lidem vstoupit do USA, ani do žádné jiné země. To, co Trump dělá, je, že hraje hru teroristů a těch, kteří se nás snaží rozhádat. To je přesně ta reakce, o níž doufají, že to vyvolá. A já musím říci, když tvrdí Donald Trump, že existují části Londýna, kde jsou no-go areas, myslím, že tím projevuje opravdu ohromující hloupost, v jejímž důsledku, upřímně řečeno, je nekvalifikován na to, aby zastával úřad prezidenta Spojených států. Rád bych ho pozval, aby se přesvědčil na vlastní oči, aby poznal celý Londýn, rád bych ho tu po městě  provedl, až na to, že bych nechtěl vystavit Londýňany zbytečnému riziku, že se setkají s Donaldem Trumpem. 

Jemen: Nezapomínejme na oběti saúdsko-americké války

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump nalezl skulinu v legislativě, aby mohl Saúdské Arábii a jejím spojencům prodat zbraně a výzbroj za osm miliard dolarů, a to navzdory sílící opozici v Kongresu. Obě komory Kongresu přitom přijaly rezoluci proti pokračující americké podpoře pro Saúdy vedené tažení v Jemenu.

Rozvojový program OSN uvádí, že na konci tohoto roku si saúdsko-americká válka v Jemenu vyžádá 233 tisíc obětí. Hladomor v současnosti ohrožuje statisíce Jemenců.

Střelné zbraně připraví o život ročně 11 tisíc Američanů

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Střelec z Virginia Beach usmrtil poloautomatickou zbraní dvanáct osob a další čtyři lidi zranil. V roce 2017 FBI oznámila, že v tomto roce střelci usmrtili téměř 11 000 Američanů. Okupace Iráku, která trvala osm a půl roku, si vyžádala životy „pouze“ 4400 amerických vojáků, píše Juan Cole.    

Zbrojařská lobby a Republikánská strana dělají všechno pro to, aby byli nevinní civilisté ve Spojených státech vystaveni takřka válečným podmínkám. Hrozí jim smrt z rukou sniperů nebo střelců s poloautomatickými zbraněmi.

Jan Paul - Čínské fragmenty a obrazy

3. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta


Galerie PRE a spolupořadatel výstavy a doprovodných programů Galerie u koní
vás srdečně zve na komentovanou prohlídku výstavy

Jan Paul – Čínské fragmenty a obrazy

která se uskuteční v úterý 4. června 2019 od 17.00 hodin
v galerii PRE, budova B, Pražská energetika, Na hroudě 1492/4, Praha 10

Výstavou vás provede a o svých dojmech z Číny promluví autor.
O 30. výročí krvavého brutálního zásahu na Náměstí Tchien-an men v Pekingu
a překvapivé konkrétní souvislosti lidskoprávní problematiky s touto výstavou
promluví sinolog a president Galerie u koní Mgr. Tomáš V. F. Jirsák Havran

Poznámka Jana Paula: Neposkytuji své výstavy k žádným manifestačním akcím, ať už společenským, politickým nebo jiným, avšak v souvislosti s výročím zásahu čínské armády proti pokojným demonstrantům v Pekingu jsem se rozhodnul učinit výjimku.

 

 

Ruská duma chce legalizovat invazi do Československa, Čechům je to jedno?

2. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Dnes jsem byl svědkem totálního bordelu a nezájmu v českých médiích, píše Peter Kollega. Jakž takž chápu, že se v médiích zamlčují fakta o Babišovi a o Zemanovi, ale toto je už daleko za čarou, osobně to neumím obhájit a je to nebezpečné.
 
Český portál forum24 uveřejnil zprávu o tom, že ruská duma přijme zákon o oprávněnosti okupace Československa. 

Slovenská média tento článek převzala prakticky všechna a okamžitě kontaktovala slovenské politiky, co s tím budou dělat. DenníkN v sobotu v 12-05, SME uveřejnila zprávu v  13-51,aktuality.sk v 15-51. Informace se vyskytla i v hlavních zprávách  RTVS i když až po 15 minutách. Dokonce Pravda.sk v 19-10 uveřejnila vyjádření premiéra k celé záležitosti.  

Když jsem si pustil ČT24 a chtěl sledovat zprávy, tak se to tam vůbec nevyskytlo. Zpráva není ani na  idnes.cz, ani ihned.cz, lidovky.cz .  Dnes je v ČR pátek 22.30.

Kousek nebe...

31. 5. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Včera slavili křesťané po celém světě svátek Nanebevstoupení Páně, před pár dny nás opustil Jíra Stránský, spisovatel, skaut a sokol. Bratru Jírovi poděkování a pozdravení, nám ostatním kousek nebe.

Určitě jste to také zažili, den, kdy přes samou ocel oblohy nebylo vidět slunce, den pošmourný a nálada tak na staré desky a šálek kakaa. Den, kdy bývá člověku ouvej, i když čistě hmotně se mu vede docela fajn. Taková ta "depka", říkají mí vrstevníci a nemají na mysli chorobu ze seznamu nemocí Světové zdravotnické organizace.

Severní Korea zřejmě popravila svého velvyslance v USA za neúspěch jednání s Trumpem

31. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jedny jihokorejské noviny píší, že Kim Hyok-chol byl popraven a čelný severokorejský vyjednavač Kim Yong-chol byl poslán na nucené práce


Mimořádný velvyslanec KLDR pro USA, který přípravil rozhovory s Washingtonem ohledně jaderného odzbrojení, a pracovníci severokorejského ministerstva zahraničí byli podle informací jihokorejského listu Chosun Ilbo letos v březnu popraveni. Informace nebyla ověřena, KLDR se k tomu nevyjádřila. List také uvedl, že Kim Yong-chol, hlavní severokorejský vyjednavač, který jednal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, byl poslán na nucené práce a na "ideologickou převýchovu".

List Chosun Ilbo píše, že Kim zahájil novou čistku vysokých činitelů svého režimu ve snaze odvrátit pozornost od vnitropolického chaosu a nespokojenosti.

Kim Hyok-chol a čtyři činitelé severokorejského ministerstva zahraničí byli v březnu popraveni, píše list. Byli také obžalováni ze špionáže pro USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Julian Assange je terčem psychického mučení

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Julian Assange projevuje všechny příznaky dlouhodobého vystavení psychickému mučení a neměl by být deportován do USA, konstatoval vysoký expert OSN, který ho navštívil ve vězení.

Nilz Melzer, mimořádný vyšetřovatel OSN pro mučení, konstatoval, že se Assange stal po dlouhá léta terčem "úmyslného a systematického psychického mučení".

Chceme-li slušný stát, musíme EU mnohem více zatahovat do našich poměrů proti našim vlastním politikům

31. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V obecné rovině můžeme říci, a to už od antiky, že není žádným překvapením, pokud se zjistí, že nejvíce rozkrádají a podvádějí ti nejbohatší. Ne všichni nejbohatší a ne ve všech zemích stejně. Když je v dané zemi silný právní stát, svobodná a schopná média, pak je to pro ty nejbohatší, kteří by chtěli podvádět, mnohem těžší (vidíme, jak se Trump bojí zveřejnit svá daňová přiznání).

Opak můžeme vidět v postkomunistické Evropě a tím více, čím méně tam funguje právní stát. Státní instituce jsou naprosto zotročeny v Rusku, kde stát a mafie splynuly (a to už v dobách Stalina a Brežněva, ba asi už z cara). Na Ukrajině drží faktickou vládne několik oligarchů, proti nimž je bývalý prezident Porošenko, tzv. čokoládový král, bezmocný chudák, i kdyby měl celý státní aparát na své straně (o současném komikovi nemluvě).

Donald Trump obvinil Roberta Muellera z "obtěžování"

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Trump vyčetl zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi "obtěžování", den poté, co Mueller vysvětlil, proč Trumpa neobvinil ze zločinu. Trump také odmítl vlastní tvrzení, že Rusko napomohlo jeho zvolení.

Vyjednavač EU Michel Barnier: "Brexit je důsledkem nostalgie vůči minulosti"

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Brexit byl částečně způsoben nostalgií vůči minulosti, která nemá v politice žádný účel, konstatoval v rozhovoru s časopisem New York Review of Books hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Identifikoval "typicky britské" příčiny hlasování pro brexit. Jednou z nich byla "naděje, že může dojít k návrat k mocné globální Británii, nostalgie pro minulost".

Zdůraznil také, že smlouva, kterou Theresa Mayová vyjednala s EU, je jedinou možností jak odejít z Evropské unie.

Monitor Jana Paula: Malíř Tomáš Smetana a sochař Matouš Háša

31. 5. 2019 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

 

Dva generačně odlišní umělci malíř Tomáš Smetana (1960) a sochař Matouš Háša (1992) vystavují v Galerii Art Chrudim do 18. června 2019 svá díla. Oba spojuje pouze studium na Akademii výtvarných umění v Praze. Galeristé Světlana a Luboš Jelínkovi postavili koncepci výstavy oborově odlišných umělců na konfrontaci dvou různých přístupů k tvorbě, na jedné straně velmi subtilní, ba téměř křehká ukázka imaginace kreslířské a grafické formy, na straně druhé prezentace tektoniky sochařského objemu hmoty.

Maďarsko: Vláda přebírá totální kontrolu nad akademií věd

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Podle předlohy zákona o restrukturalizaci Maďarské akademie věd (MTA), spolu s odmítnutím všech dříve odsouhlasených prvků, ministerstvo inovace a technologie bude požadovat také předání všech aktiv akademie k "volnému využití". V očích mnoha lidí to fakticky znamená konec akademické svobody jedné z předních maďarských výzkumných institucí, informuje Ábrahám Vass.

Experti: Moskva testuje jadernou munici

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Šéf amerického vojenského zpravodajství (DIA) generálplukovník Robert P. Ashley Jr. obvinil Rusko z provedení jaderných výbuchů malé ráže na archipelagu Nová země, informuje Vladimir Muchin. V Organizaci smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBTO), která sleduje možné jaderné výbuchy na planetě, prohlásili, že generál nemá pravdu. Nicméně expertní komunita je přesto přesvědčena, že vývoj jaderné munice na polygonu Nová země (Objekt 700) opravdu probíhá.

Včely rády řepku. A Zeman frťana

31. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle premiéra Babiše "včely rády řepku" - což má zřejmě dokazovat, že jim tato plodina neškodí, ačkoliv "novináři" prý tvrdí něco jiného ZDE. Dodávám, že například Miloš Zeman velice rád kouří a pije. Avšak z uvedeného vůbec nevyplývá, že by mu snad zmíněné (zlo)zvyky nějakým způsobem prospívaly - ať už si novináři napíšou, co chtějí.

Vzbouření proti vyhlazení vyřadí z provozu londýnské letiště Heathrow

30. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Akce mladých lidí Vzbouření proti vyhlazení (Extinction Rebellion) plánuje ochromit 18. června londýnské letiště Heathrow. Pokud britská vláda nezruší plány proměnit Heathrow v největšího znečišťovatele životního prostředí v Brítánii vypouštěním CO2 do ovzduší, od 1. července pak ochromí toto letiště na deset dní.


Trump před návštěvou Británie: Boris Johnson a Nigel Farage jsou vynikající osobnosti

30. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump před návštěvou Británie příští týden:


Nigel Farage je můj přítel. Boris je můj přítel. Jsou to oba vynikající osobnosti, velmi zajímaví lidé. Nigel zaznamenal velké vítězství. Získal 32 procent voličů a začal z ničeho. A myslím si, že jsou oba v Británii velmi mocnými politiky. Myslím, že dělají dobrou práci. No, mně jsou sympatičtí. Chci říct, jsou to moji přátelé. ale neuvažoval jsem o tom, že bych je měl podpořit. Možná to nemám dělat, podporovat lidi. Ale oba tyto muže obrovsky respektuju.


30397

Brexit Airways

30. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nová obrazová rubrika Britských listů pod názvem Daily Fail. 

Tvrzení, že se ve Švédsku šikanují děti, které odmítají demonstrovat proti globálnímu oteplování, je nesmysl

30. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Na jednom českém neseriozním serveru vyšel článek, tvrdící, že prý kdo ve Švédsku ve škole nestávkuje proti globálnímu oteplování, je vystaven šikaně. Zdrojem článku byl pochybný švédský web Det Goda Samhället, něco jako české Parlamentní listy. Článek převzaly pochybné britské noviny Daily Mail, které si vymýšlejí blbosti, natolik, že je dokonce i Wikipedie vyloučila jako důvěryhodný zdroj - odmítá je uvádět v odkazech.



Jiří Pallas, žijící ve Švédsku, nám k tomuto nesmyslu napsal:

1. Děti ve škole ve Švédsku za neúčast (když stávkují) dostávají neomluvené hodiny, nikdo je na demonstrace nenutí (to mám od vnuků 12 let), ověřit lze jistě i obecně.

2. Pokud chce učitel / učitelka, aby někdo vysvětlil svůj nějaký názor, je to zcela v pořádku.

3. Jestli bylo dítě za názor šikanované, je to individuální pocit, těžko soudit, ale šikana mezi dětmi ve škole se vyskytuje všude na světě.

4. Jediný sporný bod je komunikace mezi rodičem a ředitelem školy, z té však známe pouze verzi jedné strany a pouze přeneseně.
 

Pro stoupence czexitu: Výroba automobilů v Británii v dubnu kvůli brexitu poklesla o 44,5 procent

30. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Výroba automobilů v Británii letos v dubnu poklesla téměř o polovinu, protože se automobilky připravovaly na brexit, k němuž mělo dojít 31. března- Způsobilo to podle mluvčích automobilového průmyslu "neuvěřitelné škody".

Společnost výrobců a prodejců automobilů (SMMT) charakterizovala jako "pozoruhodnou" skutečnost, že v Británii bylo v dubnu 2019 vyrobeno jen 70 971 automobilů, zatímco v dubnu 2018 jich bylo vyrobeno 127 970. Jde o pokles o 44,5 procent.

Robert Mueller popřel, že je Donald Trump nevinen

30. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller ve středu posílil požadavky na Trumpův impeachment. Porušil své dvouleté mlčení a veřejně popřel, že by Trump nespáchal žádný trestný čin.

Mnoho pozorovatelů interpretuje jeho sedmiminutové prohlášení jako výzvu, aby Kongres proti Trumpovi zasáhl.

Robert Mueller:

"Během našeho vyšetřování jsem nemluvil na veřejnosti. Mluvím dnes, protože naše vyšetřování skončilo. Ministr spravedlnosti zprávu o našem vyšetřování skoro celou zveřejnil. Oficiálně uzavíráme úřad mimořádného vyšetřovatele a já také odcházím z ministerstva spravedlnosti  a vracím se do soukromého života. Příkaz, v jehož důsledku jsem byl jmenován mimořádným vyšetřovatele, nám dal pravomoc vyšetřovat činy, které by mohly vyšetřování bránit. To vyšetřování jsme provedli a úřad prozatímního ministra spravedlnosti jsme průběžně informovali o průběhu naší práce. A jak bylo vysvětleno ve zprávě po tomto vyšetřování, kdybychom bývali přesvědčeni, že pan prezident zjevně žádný trestný čin nespáchal, bývali bychom to řekli. Neučinili jsme však rozhodnutí, zda pan prezident trestný čin spáchal. Úvod k druhému svazku naší zprávy toto rozhodnutí vysvětluje. Vysvětluje, že podle dlouhodobé politické strategie ministerstva, prezident nemůže být obžalován z federálního trestného činu, pokud zastává úřad. To je protiústavní. I kdyby bylo obvinění zapečetěno a skryto před zraky veřejnosti, i to je zakázáno. Úřad mimořádného vyšetřovatele je součástí ministerstva spravedlnosti a podle předpisů musel dodržovat politickou strategii ministerstva spravedlnosti. Obvinit pana prezidenta z trestného činu proto nebylo alternativou, o níž bychom bývali mohli uvažovat."



Zpráva mimořádného vyšetřovatele, která má 448 stran, nezjistila kriminální spiknutí mezi Trumpovou předvolební kampaní a Ruskem. Identifikovala však 10 incidentů, kdy se Trump pokusil bránit průběhu spravedlnosti, například propuštěním ředitele FBI. Zpráva však Trumpa neobvinila z trestného činu.

Muellerovo středeční prohlášení je v rozporu s Trumpovým tvrzením, že Muellerova zpráva ho "naprosto očistila" i s odvážným argumentem ministra spravedlnosti Williama Barra, že Muellerovo rozhodnutí nebylo založeno na politické strategii ministerstva spravedlnosti.

Mnozí interpretovali Muellerovo veřejné vystoupení jako jasný poukaz na to, že zatímco jeho ruce byly svázány politickou strategií ministerstva spravedlnosti, ruce Kongresu svázány nejsou. Několik demokratických kandidátů na prezidenta požaduje, aby byl Trump impeachmentem zbaven moci i funkce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

V Izraeli se budou konat nové volby

30. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Izraelský parlament hlasoval pro své rozpuštění poté, co se Benjaminu Netanyahuovi nepodařilo utvořit vládu. Znamená to, že se budou konat nové všeobecné volby. Poslední volby se konaly v Izraeli před měsícem. Nové volby se budou konat 17. září.

Rozhovory o utvoření koalice se rozložily poté, co bývalý ultrapravicový ministr obrany Avigdor Lieberman, někdejší Netanjahuův spojenec, ale nyní soupeř, odmítl premiéra podpořit.

Netanjahu potřeboval podporu od Liebermanovy ultranacionalistické strany Yisrael Beiteinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzkaz koalice Babiš-Zeman-Kubera a PPF: Huawei je v pohodě

Výsledky českých eurovoleb vám demokraticky ukradneme

30. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Výsledky eurovoleb ukazují, že většina českého elektorátu preferuje strany snažící se alespoň prezentovat demokraticky a vycházet z premisy jednotné Evropské unie. To je nepochybně dobrá zpráva. Ta horší je, že demagogie nacionálního populismu nezmizí a navíc už se nebude na pomyslném marketingovém „trhu“ pro voliče prodávat jenom v jasně označených obalech. Už samotné personální obsazení postů českých europoslanců totiž vyvolává otázky o skutečných motivech a názorech nově zvolených představitelů.

Kdo potřebuje ultrapravici…

30. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Strany - a to dokonce i levicové strany - v Evropě vytvářejí konsenzus, že je okolo Evropy nutné postavit pevnost, aby se sem nemohli dostat migranti. Takže si musíte položit otázku: Kdo potřebuje ultrapravici, když za ni dělají práci liberálové? ptá se na Twitteru člen hnutí DiEM25 David Adler.



Milion chvilek v Přibyslavi

30. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Jeden z projevů v obci Přibyslav u příležitosti celostátních protestů svolávaných spolkem Milion chvilek pro demokracii.

Sousedé, přátelé, rodáci a drazí příbuzní,

Přibyslav je nejenom krásné město, ale v mnoha ohledech především krásné místo pro život. Přibyslaváci se mají lépe než většina obyvatel naší planety. Kdyby tu stál Andrej Babiš, tak by Vám možná řekl, že „se Přibyslavákům daří výborně, mají nízkou nezaměstnanost a životní úroveň stále roste“ (– a v duchu by si možná řekl „hlavně kupujte Kostelecké uzeniny, dalo to pořádnou práci dotáhnout tuhle fabriku do bankrotu, aby ji můj Agrofert mohl znovu postavit na nohy“).



Íránský prezident se nebrání dialogu s USA

30. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Íránský prezident Hasan Rúhání ve středu během zasedání vlády oznámil, že „cesta není uzavřena“, pokud Bílý dům bude chtít s Íránem vyjednávat a pokud se bude chtít vrátit k jaderné dohodě mezi Teheránem a světovými mocnostmi (JCPOA). Ačkoli Rúhání explicitně Spojené státy nezmínil, uvedl, že je otevřený dialogu, jestliže (oni) zruší kruté sankce a vrátí se k jednacímu stolu, který opustili.

Íránský prezident tato slova pronesl v době, kdy napětí mezi teheránským režimem a Spojenými státy nepolevuje. Poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton Írán obvinil z útoků na ropné tankery ve výsostných vodách Spojených arabských emirátů, k nimž došlo tento měsíc. Bolton však svá obvinění nepodepřel žádnými důkazy.

Blízkovýchodní expert Juan Cole se domnívá, že jediným východiskem z krize je návrat Spojených států k JCPOA, kterou mnozí pozorovatelé považovali za záruku stability na Blízkém východě. 

Více informací v angličtině ZDE a ZDE a ZDE

Aktivistovi hrozí až 20 let vězení za pomoc migrantům

30. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Arizonský humanitární aktivista a dobrovolník Scott Warren stanul ve středu před soudem kvůli tomu, že dvěma migrantům bez dokumentů poskytl pitnou vodu, jídlo, čisté šaty a lůžko. Kdyby byl muž usvědčen, mohl by za mřížemi strávit až dvacet let.

Warren, který pracuje pro organizaci No More Deaths, se měl podle obžaloby dopustit těžkého zločinu, když údajně „ukrýval“ nezdokumentované migranty. No More Deaths a další humanitární skupiny už roky pomáhají přežít lidem, kteří se pokoušejí překročit nehostinnou americko-mexickou hranici.

Warren byl zatčen jen několik hodin poté, co No More Deaths zveřejnila zprávu, která popisuje, jak agenti americké pohraniční stráže záměrně zničili zásoby více než tří tisíců galonů vody (zhruba 14 tisíc litrů) určené pro migranty. Organizace také publikovala video, jež zachycuje pohraniční agenty, jak vyhazují vodu do pouště.

Policie vtrhla do Warrenova domu, kde nalezla dvě osoby bez dokladů. Amnesty International a další lidskoprávní skupiny nyní volají po tom, aby byla žaloba proti aktivistovi stažena.

Bližší informace v angličtině ZDE

Proč jsou evropští komisaři jen úředníci a proč potřebujeme evropskou federaci

30. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Tuto dobu, totiž tahanice ohledně sestavování Evropské komise, by si měli Češi pořádně vrýt do paměti. Komisi skládají vrcholní politici národních států. Nespadla z nebe, nerozhodují o ní žádní úředníci. A pokud jsou komisaři jen úředníky, oněmi nenáviděnými „byrokraty z Bruselu“, pak právě proto, že národní politici nechtějí, aby nad nimi byl někdo politicky mocnější. Mají to být úředníci, kteří poslouchají národní státy.

30396

Proč a jak se v České republice zabývat Spojenými státy

České probuzení z amerického snu

30. 5. 2019 / Kryštof Kozák

čas čtení 557 minut

Na začátku devadesátých let 20. století nebylo vůbec těžké být fascinován Amerikou. Jednak na ní spočívala aureola vítězství ve studené válce i v Kuvajtu, jednak představovala v porovnání s komunistickým režimem model otevřenější, transparentnější a spravedlivější společnosti, ve které měli všichni šanci na úspěch. Zaujala mne tehdy především připravovaná dohoda NAFTA, respektive její potenciál pro vyproštění Mexika z korupce a chudoby, což mně přišlo jako zajímavá alternativa programů Evropské unie pro střední a východní Evropu. Už při podrobnějším studiu NAFTA se však ukázalo, že obraz USA je mnohem komplikovanější a občas i temnější, než se mohlo z Prahy 90. let zdát.

Groteska kolem pana Staňka

29. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministr kultury Staněk podal demisi, kterou podat nechtěl. Přinutilo ho k ní vedení jeho vlastní strany. Prezident Zeman takovou demisi nemusel přijmout. A asi ani nepotřeboval, aby za ním přišel orodovat šéf komunistů, jehož strana ovšem není ve vládě, aby tu demisi panu Staňkovi rozmluvil. Jistě nebylo zapotřebí dlouhého přemlouvání.

Magid Magid: "Imigranti dělají Británii velkou!"

29. 5. 2019

čas čtení 1 minuta




Magid Magid, nar. 26. června 1989, je britsko-somálský aktivista a politik, který byl primátorem severoanglického Sheffieldu od května 2018 do května 2019. Jeho jmenování vyvolalo podstatný zájem médií, protože je to první Somálec, a nejmladší, a první radní za Stranu zelených, který se stal sheffieldským primátorem. V květnu 2019 byl Magid Magid zvolen do Evropského parlamentu jako europoslanec Strany zelených za severoanglický region Yorkshire a Humber.

Magid Magid se narodil v Somalilandu v Somálsku a přišel do Británie r. 1994 v pěti letech jako dětský uprchlík. Vyrostl v Sheffieldu a vystudoval akvatickou biologii na univerzitě v Hull, kde byl zvolen předsedou tamější studentské unie. Pracoval v oboru digitálního marketingu a v roce 2016 byl zvolen v Sheffieldu radním za Stranu zelených. V letech 2017-2018 působil jako náměstek sheffieldského primátora. Zároveň se účastnil televizní reality show Hunted.

Po svém zvolení europoslancem Magid Magid kritizoval ultrapravicové politiky, jako je Matteo Salvini a Nigel Farage a zdůraznil, že jejich rétorika je "každodenním vyhlášením války míru v Evropě".

Ve výše uvedeném videu sleduje deník Guardian Magid Magidovu předvolební kampaň pro evropské volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 16388

Mueller vypracoval žalobu proti Trumpovi pro trestné činy bránění průběhu spravedlnosti

29. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



Michael Wollf, autor knihy Fire and Fury (Palba a zuřivost, 2018) o šílených poměrech v Bílém domě, vydává 4. června její pokračování pod názvem Siege: Trump under Fire (Obklíčení: Trump pod palbou), v níž tvrdí, že mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller vypracoval trojnásobnou žalobu proti Donaldu Trumpovi za bránění průběhu spravedlnosti, ale nakonec ji odložil.

Wollf v knize konstatuje, že jeho tvrzení jsou založena na "interních dokumentech, které jsem dostal od zdrojů blízkých úřadu mimořádného vyšetřovatele". Muellerův mluvčí Peter Carr však jejich existenci popřel.

Globální oteplování vážně ohrožuje západoevropskou ultrapravici

29. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



Po nynějších volbách do Evropského parlamentu zůstává ultrapravice zcela marginální, píše Washington Post. Je to jednak v důsledku výrazného úspěchu liberálních, proevropských stran a také v důsledku dramatického nárůstu volební podpory pro zelené. Pravděpodobná aliance mezi liberály a zelenými bude znamenat, že agenta EU  bude ještě silněji protikladná vůči plánům euroskeptiků, o nichž se většinou píše v médiích.

Zelení zaznamenali obrovské volební zisky. V Německu se stali druhou volebně nejúspěšnější stranou a zaznamenali zisky i po celé severní Evropě a částečně i v západní Evropě.

Pět poučení z evropských voleb

29. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Jestliže evropské volby bývávaly nudnou záležitostí, v roce 2019 to neplatí, napsal Dalibor Roháč. Kromě zjevného - fragmentace evropské politiky, solidní, ale ne dominantní pozice ultrapravice a stále zelenější levice - se z víkendového hlasování vynořila pětice lekcí.

Macron chce přeorganizovat Evropský parlament

29. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve víkendových volbách do Evropského parlamentu zakusila porážku. Nebyla to však katastrofa a bude dál prosazovat jak proevropskou agendu, tak přeskupení stran v parlamentu.

Orbán: Vyhrál boj v Maďarsku, prohrál bitvu v Evropě. Jenže o co vlastně válčí?

29. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Jak dokazuje konflikt s Evropskou lidovou stranou a vyjádření politiků strany Fidesz před volbami, maďarský premiér Orbán doufal, že volby do Evropského parlamentu posílí antiimigrační politické síly v celé Evropě, což nakonec povede ke změně politiky Evropské komise. Nicméně je stále nejasné, co se stane, píše Péter Cseresnyés.

Státní bankrot, k němuž vyzývá oligarcha Kolomojskij, by Ukrajinu uvrhl do náruče Moskvy

29. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský oligarcha Igor Kolomojskij, všeobecně považovaný za hlavního sponzora volební kampaně nově zvoleného prezidenta Zelenského, vyzývá k použití bankrotu jakožto prostředku nastartování ekonomiky. Ale takový krok by Kyjev stál podporu Západu a takřka jistě by jej uvrhl do náruče Moskvy, píše zástupce ředitele Kyjevského institutu světové politiky Mykola Bělěskov.

Chcete znát Babišův osud? Sledujte Lidový dům

29. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Květnové volby vymazaly z Evropského parlamentu to, co ještě zbylo z ČSSD. I těm nejzaslepenějším příznivcům koalice s Babišem je nyní jasné, že pokud nic nepodniknou, příští parlamentní volby v ČR mohou znamenat i domácí pád mezi mimoparlamentní politické subjekty.

Neuvěřitelné! "Budu v Evropském parlamentě podporovat Kaczyńského a Orbána," říká Saša Vondra, nově zvolený europoslanec za ODS

28. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



"Jsem konzervativec, a tak budu podporovat své kolegy konzervativce Kaczyńského a Orbána. Jsou to absolutně normální konzervativci a nechápu, proč jsou peskováni. Je zjevné, že soudci by chtěli vládnout Polsku sami. Pocházím z lidskoprávního prostředí a nevidím v Polsku žádné brutální porušování lidských práv."

Unbelievable! "I will support Orbán and Kaczyński in the European Parliament," says a newly elected Czech euro MP

28. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



"I am a conservative, and so I will defend my fellow conservatives Kaczyński and Orbán. They are absolutely normal conservatives and I do not understand why they are being criticised. It is obvious that in Poland judges would like to govern the country on their own. I come from the human rights environment and I certainly do not see any brutal human rights infringements in Poland," says Saša Vondra, a newly elected euro MP for the Czech conservative Civic Democratic Party on Czech TV. 

Ultrapravice v eurovolbách nevyhrála, politický střed Evropy přežil

28. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



Všeobecné předpovědi, že Evropský parlament ovládne ultrapravice, se nepotvrdily, píše Natalie Nougayrède. K politické změně dochází a pravicový populismus nezmizel. Avšak o co jde především, je to, že v evropské politice vzniká nový pluralismus, včetně zelených a výrazného posílení liberálů. Přežití Evropské unie tím není ohroženo, naopak. Ani to nepovede k ochromení evropských institucí, i když tvorba koalice bude složitější.

Světové řeky jsou plné nebezpečné koncentrace antibiotik

28. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Největší globální studie nalezla antibiotika ve dvou třetinách zkoumaných míst v 72 zemích světa


Znečištění antibiotiky je jedním z hlavních způsobů jak vzniká u bakterií odolnost vůči lékům zachraňujícím životy, takže tyto léky přestávají být efektivní. Šíření bakterií, odolných vůči antibiotikům, je globální zdravotnická krize, v důsledku níž by mohlo do roku 2050 zahynout 10 milionů lidí, varovala minulý měsíc OSN.

Evropské volby jako nesmělý budíček

28. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou zvlášť dramatické a v globálním kontextu jsou spíše obstojné (vzestup populistického nacionalismu v Latinské Americe nebo Indii): nenaplnily se totiž fantaskní predikce o nacionalistickém vzedmutí napříč evropským kontinentem ani obavy z ruského vměšování. Přestože krajní pravice posílila, o citelné ohrožení evropské integrace se dozajista nejedná, a to i díky jejím vnitřním ideologickým rozporům. Tuto novou politickou skutečnost vyvažuje vzestup proevropských sil, zejména zelených. Mnozí Evropané (i když je to kupodivu stále nízké číslo) konečně pochopili, že vedle tradičních témat a výzev, jako jsou ekonomika nebo bezpečnost, před nimi stojí zásadní globální hrozba, před níž není úniku. 

Hospodaření OSBL za duben 2019

23. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 611,84 Kč, výdaje však byly 88 231.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


24356