Rozhovor Britských listů 228. Vzdorně objektivní postoj Sergeje Loznicy

12. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

For English, scroll below.

This interview is conducted in English, with Czech subtitles.

Ukrajinský filmový režisér Sergej Loznica (narozený v Bělorusku) proslul svými dokumentárními filmy, v nichž prostě namíří kameru na lidi a bez komentáře zaznamenává, jak se chovají jako idioti. Na karlovarském filmovém festivalu s ním hovořil Jan Čulík o jeho filmu Austerlitz, zaznamenávajícím, jak se chovají tisíce dnešních turistů při hromadných návštěvách koncentračního tábora Sachsenhausen, a o jeho střihovém filmu Proces, o stalinském monstrprocesu z konce třicátých let dvacátého promítaném na letošním karlovarském filmovém festivalu, i o tom, že Sergej Loznica nyní připravuje nový střihový film o pohřbu J. V. Stalina v roce 1953. "Chtěl bych pozvat diváka do té doby, aby pocítil to, co lidé tehdy cítili, a viděl to, co lidé tehdy viděli. Ale s naší zkušeností o 66 let později," říká Sergej Loznica. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. července 2019.

Sergei Loznitsa, Ukrainian film director (who was born in Belorussia), is well known for his documentaries in which he simply points his camera at people and without any comment he records how they behave like idiots. Jan Čulík spoke to him at the 2019 Karlovy Vary International Film Festival about his film Austerlitz, which shows how thousands of tourists behave while visiting en masse the Sachsenhausen Nazi concentration camp. They also spoke about Loznitsa's film The Trial, constructed from period archive film footage recording one of the Stalinist show trials which took place in Russia in the 1930s. Sergei Loznitsa is now working on a new film which also uses archival film footage: it is a film recording the events around Stalin's funeral in 1953. "I would like to invite my spectators to that time so that they could feel what people then felt and see what people then saw - but with our experience of 66 years later," says Loznitsa. The interview was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th July 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


K tomu:



 12978

Co způsobilo, že se naše země zbláznila?

17. 7. 2019

čas čtení 4 minuty


Na tuto otázku, která se netýká jen Británie, ale mnoha dnešních evropských zemí, se pokouší odpovědět Tim Lott. Píše:

Někteří argumentují, že jsme se v Británii (čti: také v Česku) nikdy nechovali normálně, jiní nalézají ostrý kontrast mezi nervozní, neurotickou, rozčílenou, iracionální zemí, v níž dnes žijeme, a Británií, která bývala, ještě docela nedávno, víceméně rozumná a na základní úrovni v podstatě civilizovaná.

Když jsem studoval období od roku 2000 do finančního krachu roku 2008, začalo mi být jasné, kdy to všechno začalo. Většina těch působících sil byla technologická, ale vyjadřují svou sílu psychologicky. Krátce řečeno: Jsem přesvědčen, že právě v tom období nastoupila Británie svou cestu k svému nynějšímu nervovému kolapsu.

Proč dávají Seznam Zprávy nekriticky prostor šílencům?

17. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Šílenec Vladimír Dlouhý si v nekriticky prezentovaném rozhovoru pro Seznam Zprávy stěžuje, že v ČR je prý příliš mnoho humanitně vzdělaných absolventů vysokých škol. Potřebujeme prostě prý ty pracovníky pro ty montovny.

Je fascinující, že tito omezenci vůbec nereflektují blížící se automatizační revoluci. My  vůbec nevíme, jaké kvalifikace bude za několik let zapotřebí.  Automatizace se blíží nezastavitelně a rychle. Před časem jsme v BL vydali zprávu, že na předměstí Berlína už jezdí tramvaje bez řidiče. Nikoho to nezajímalo.

Co se stane se statisíci řidičů autobusů, kamionů a tramvají?

Před nadcházející technologickou revolucí je možné dělat jen jedno: naučit mladé lidi, aby dokázali kriticky hodnotit situaci kolem sebe a byli kreativní. K tomu je nejlepší dobré humanitní vzdělání.

Proč je proboha tak obrovský rozdíl mezi českými potentáty, kteří strkají hlavu do písku - jak to, že se k nim tyto běžně přístupné informace nedostávají? - a pedagogy například ve Finsku. No, posuďte sami:

(Pozn. red.) Vladimír Dlouhý se choval jako šílenec už v devadesátých letech, chová se důsledně během let...  K tomu tento pořad:

"Sebrané vytáčky Kamila Čermáka" ZDE )

George Conway: Trump je rasistický prezident

17. 7. 2019

čas čtení 4 minuty



Toto vášnivé odsouzení Donalda Trumpa publikoval v deníku Washington Post právník George Conway, manžel Trumpovy poradkyně Kellyanne Conwayové a prominentní republikánský kritik Donalda Trumpa


Dodneška si pamatuju téměř přesně to misto, kde k tomu došlo: na parkovišti u supermarketu ve východní části státu Massachusetts. Bylo to v polovině sedmdesátých let: Ještě jsem ani nebyl teenager. Nepamatuju se přesně, co vyvolalo hněv té ženy. Avšak nikdy nezapomenu, co řekla mé matce, která se do USA přestěhovala před mnoha desetiletími z Filipín. Žena řekla: "Vraťte se do své země."

Sněmovna reprezentantů odsoudila Trumpovy "rasistické tweety"

17. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci, která odsoudila jako rasistické Trumpovy štvavé výroky, v nichž doporučil čtyřem nebělošským poslankyním, aby se "vrátily", "odkud přišly".

Rezoluci však schválili drtivou většinou jen poslanci Demokratické strany. Byla schválena 240 hlasy proti 187. Jen čtyři Republikáni, Will Hurd z Texasu, Brian Fitzpatrick z Pennsylvánie, Fred Upton z Michiganu a Susan Brooks z Indiany, se připojili k Demokratům hlasováním pro tuto rezoluci. Michiganský poslanec Justin Amash, který nedávno odešel z Republikánské strany a registroval se jako nezávislý, poté, co podpořil nutnost Trumpa odvolat, také hlasoval pro tuto rezoluci.

"Jste rasista." Labourističtí poslanci Horní sněmovny komunikují s Corbynem prostředníctvím inzerátu:

17. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Robert Peston: Jak daleko to došlo v Labouristické straně, když labourističtí poslanci v Horní sněmovně zjišťují, že mohou komunikovat s šéfem své strany jen prostřednictvím celostránkového inzerátu v Guardianu Žádná jiná britská hlavní politická strana není takto dysfunkční.

"Labouristická strana vítá všechny* bez ohledu na rasu, náboženské přesvědčení, věk, genderovou totožnost či sexuální orientaci."

(* s výjimkou, jak se zdá, židů)

TO JE VAŠE DĚDICTVÍ, PANE CORBYNE.

Stále jste ještě neotevřel oči.
Stále jste ještě neřekl plnou pravdu.
Stále jste ještě nepřijal svou odpovědnost.
Nebráníte antirasistické hodnoty naší strany.
Jako šéf strany jste selhal. 


Ursula von der Leyenová byla zvolena první předsedkyní Evropské komise

17. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Evropský parlament hlasováním potvrdil Ursulu von der Leyenovou  jako první prezidentku Evropské komise a prvního německého občana v této funkci za posledních padesát let.

V tajném hlasování podpořili von der Leyenovou europoslanci v těsném hlasování, takže von der Leyenová nahradí Jeana-Clauda Junckera, který z funkce předsedy Evropské komise odchází 31. října.

Co je to za člověka, ta nová předsedkyně Evropské komise?

17. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Ursule von der Leyen bylo během její devětadvacet let dlouhé politické kariéry v Německu přezdíváno leccos.

Když byla šéfkou ministerstva pro rodiny, říkalo se jí "Krippen-Ursel" (Uršula ze školek), byla považována za konzervativní feministku, která usilovala o rozšíření počtu míst ve školkách. Pak jí přezdívali Zensursula (Uršula cenzorka), byla považována za osobu, která chce všechno ovládnout, když se snažila omezit přístup německé mládeže k problematickým stránkám na internetu.

Ke kritice von der Leyenové na německém ministerstvu obrany

17. 7. 2019 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

K článku "Co je to za člověka, ta nová předsedkyně Evropské komise", poznamenává Uwe Ladwig: 

Když převzala ministerstvo obrany jako nevojákyně, neměla v té špatně a vlastně vůbec nefungující instituci vůbec šanci nepracovat s externě najímanými poradci. Jak jinak než její mužští předkové na tomto ministerstvu by bývala mohla něco zlepšit. Celou organizaci nákupu technických zbraní měla například vyhodit na hodinu, to ovšem nešlo. Že za to byla ze všech stran kritizována, bylo jen signálem od konzervativních mužských militaristů a novinářů, kteří nikdy nepřevzali velení ani malé, nefungující organizace.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

OSN: V Africe hladoví přes 256 milionů lidí

17. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

V globálním měřítku hladoví 821,6 milionu lidí, neboli 11 % světové populace, uvádí zpráva OSN "Stav potravinové bezpečnosti a výživy ve světě 2019". Největší procento hladovějících přitom vykazuje Afrika, kde se problém týká každého pátého. A ve východní Africe dokonce číslo stoupá téměř na třetinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Proč začne Nový Zéland vysazovat 100 milionů stromů ročně?

16. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Proč začne Nový Zéland vysazovat 100 milionů stromů ročně? Ta země má novou vládu, v jejímž čele stojí 37 letá Jacinda Ardern, a ambiciozní plány pro boj proti globálnímu oteplování. Nový Zéland bude do roku 2050 uhlíkově neutrální. Do roku 2035 bude vyrábět 100 procent své energie z obnovitelných zdrojů. Země zdvojnásobí počet stromů, které už každoročně vysazuje na pozemcích méně vhodných pro zemědělství.

Jiné země mají také velké programy vysazování stromů ve snaze omezit emise uhlíku. Indie letos v červenci za jediný den vysadí 66 milionů stromů.

Měla by Česká republika také začít vysazovat větší množství stromů? Ne je kácet jako v Kolíně?


30454

Názorný příklad: Jak se řeší problém kůrovce v ČR a v Německu

16. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

V polovině této fotografie probíhá státní hranice Německo - Česká republika. Fotografie pořízena na Knížecích pláních na Šumavě.

V horní polovině snímku vidíte Spolkovou republiku Německo, v dolní polovině snímku Českou republiku.

Názorný příklad, jak se řeší problém kůrovce v obou zemích.

O tom, jak byla koza sežrána a vlk zůstal celý

16. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Prezident Zeman nepochybně velmi dobře věděl, že ministr Staněk není odvoláván z důvodu osobních neshod s předsedou ČSSD Hamáčkem, a přesto hrál před veřejností hru, že chce místo jediné možnosti, kterou mu dává Ústava, ty dva usmiřovat.

Už v okamžiku, kdy dostal návrh na Staňkovo odvolání od premiéra této země, mu muselo být jasné, že jde o vážnou věc, která se týká politiky celého státu a že musí, pokud by měl jednat podle Ústavy, Staňka neprodleně odvolat. Jenže Zeman neříká to, co ví, ale říká to, co se mu hodí do jeho hry. A hru hraje podle toho, co mu projde. Ví, že premiér na něj žalobu nepodá. Ví, že žaloba na něj, ačkoli je už připravena v Senátu, Parlamentem neprojde. A podle toho hraje.

Mlžení škodící profesionalitě

16. 7. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Životopisy mnoha z nás obsahují některá bílá místa. Hodně ale záleží na tom, jak se k nim kdo po dlouhé době dokáže postavit. A u veřejně známých osobností to platí zvlášť.

Čerstvý osmdesátník Karel Gott se na začátku sedmdesátých let pokusil o emigraci do západního Německa, a to s celým Štaidlovým orchestrem. V pozadí stálo přání ponechat si délku vlasů podle svého rozhodnutí a vkusu. Tlak z vyšších míst byl v té době tak silný a groteskní zároveň, že se tento faktor pro řadu Čechů a Slováků (většinou o něco mladších než Gott) zcela pochopitelně stal atributem svobody.

Angličané demonstrovali za přijetí dětských uprchlíků

16. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Barbara Winton: Můj otec, Sir Nicholas Winton, pomohl v roce 1939 zorganizovat transport dětí z Československa. Celý tento Kindertransport byl úsilím vzniklým v reakci na Křišťálovou noc. Cílem bylo zachránit děti bez rodičů a přivézt je do Británie.

Stephen Cowan, šéf komunálního úřadu Hammersmith a Fulham: V současnosti zuří největší uprchlická krize v poválečné historii Evropy. Chci, aby Británie jednala tak, jako ve své historii a aby přijala svůj férový podíl dětí. A proto jsem dnes na této demonstraci.

Šéf Labouristické strany Corbyn se schovává za sloupem

16. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Britská Labouristická strana je zoufale rozhádána v důsledku zakořeněného antisemitismu ve vedení strany. Situaci v pondělí ještě více rozvířil dokumentární film televize BBC v pořadu Panorama o tomto problému. V pořadu vystoupili tvrdě ostrakizovaní aktivisté Labouristické strany, snažící se - marně - vystupovat proti antisemitismu. V důsledku skandálu antisemitismu, neostalinskému vedení Labouristické strany a bezřehé hlouposti a nekompetentnosti Jeremyho Corbyna nedokáže Labouristická strana působit vůči šílencům v konzervativní vládě jako efektivní opozice.

Televize ITN v pondělí zaznamenala, jak se šéf Labouristické strany Corbyn před jejími kamerami schoval v ústředí Labouristické strany za sloup. Není výmluvnější metafory děsivě idiotské politiky v dnešní Británii:


Trump: "Mohou vypadnout, když se jim to u nás nelíbí." Vyjádřil se rasisticky o levicových poslankyních ještě agresivněji

16. 7. 2019

čas čtení 2 minuty


Novinář: Znepokojuje vás, že mnoho lidí považuje ten váš tweet za rasistický a že bělošské nacionalistické organizace mají nyní s vámi v této věci společné názory?

Trump: Neznepokojuje mě to, protože mnoho lidí se mnou souhlasí. A já jenom říkám, když chtějí odejít, ať vypadnou. Neříkám navždycky. Píšu odejděte, jestliže chcete. Ale to, co ten tweet říká, Johne, co ten tweet říká, když jsou nespokojené se Spojenými státy, když nás pořád jen kritizují, vidíte ty lidi, jak pořád chodí a kritizují Spojené státy... Burza teď právě dosáhla nejvyššího vrcholu v historii. Všichni tito vynikající výrobci, jsou to vynikající podnikatelé, zaměstnávají mnoho lidí, a máme tady i řadové zaměstnance. Mají dosud nejlepší rok v historii. Smím to říct? Je to správný výrok?

Tohle to jsou lidi, kteří podle mého názoru naši zemi nenávidí. Můžete si říkat, co chcete, ale přečtěte si seznam všechno, co řekli, a já jen říkám, když se jim to tady nelíbí, mohou odejít. Mohou odejít. A víte co? Jsem si jist, že mnoha lidem nebudou chybět. Ale oni musejí milovat naši zemi. Jsou to poslankyně Kongresu. A já jsem neřekl žádná jména, ale to jsou lidi, ticho, ticho, ticho, ticho, ticho, ticho.

To jsou lidi, kteří jestliže se jim to tady nelíbí, mohou odjet. A já nevím, komu budou chybět. Někdo možná ano.

Trump také lživě obvinil jednu levicovou poslankyni, že údajně "chválila Al Kajdu". Je to lež:


Z přepisu Bílého domu, pořízeného z Trumpova vystoupení:

Otázka: Nevadí vám, že si lidé myslí, že vaše tweety jsou rasistické, pane prezidente?
Trump: Ticho. Ticho. Ticho. Ticho.
Otázka: Pane prezidente, nevadí vám, že si lidé myslí, že vaše tweety jsou rasistické, pane?
Trump: Ticho.
Otázka: Já se vás na něco ptám, pane prezidente.


Americké poslankyně: Nenechte se Trumpem vyprovokovat

16. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Čtyři poslankyně Demokratické strany, které se staly terčem rasistických útoků od Donalda Trumpa, ho na tiskové konferenci obvinily, že "prosazuje agendu bělošských nacionalistů".




Čtyři nebělošské poslankyně amerického Kongresu, na něž Donald Trump rasisticky zaútočil, obvinily amerického prezidenta, že prosazuje agendu "bělošských nacionalistů" a apelovaly na americkou veřejnost, aby se nenechala vyprovokovat jeho konfliktní rétorikou.

Chorvatsko: Prezidentka přiznala protizákonnou deportaci uprchlíků - musí proti tomu zasáhnout

16. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Chorvatsko musí okamžitě zrušit svou strategii vracení uprchlíků a žadatelů o azyl do Bosny  a Hercegoviny, v některých případech násilně. To konstatuje organizace Human Rights Watch ve svém otevřeném dopise prezidentce Kolindě Grabar-Kitarovičové. Ta nedávno v rozhovoru pro švýcarskou televizi přiznala, že chorvatští činitelé jsou vinni těmito deportačními praktikami. Znamená to, že chorvatská vláda nese odpovědnost za řádné vyšetření těchto trestných činů a za pohnání viníků k odpovědnosti.


24651

Zadlužených dětí v dětských domovech přibývá, nyní mohou využít bezplatnou právní pomoc

15. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Počet dětských dlužníků v ČR stále roste, nejohroženější jsou přitom děti z dětských domovů. Právě jim je určeno bezplatné právní poradenství, které mohou na základě dohody o bezplatných právních službách pro bono poslankyně Moniky Červíčkové s chebskými právníky z advokátní kanceláře Libora Duška od července využívat. 

Trump zaútočil rasisticky na Ocasio-Cortezovou a další demokratické poslankyně Kongresu

15. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Donald Trump rasisticky zaútočil v neděli na čtyři levicové poslankyně Demokratické strany v Kongresu, které se střetly s vedením Demokratické strany. Měly by se podle něho "vrátit do svých původních zemí a pomoci opravit naprosto rozbitá a zločinností nakažená místa, odkud pocházejí". "Nemůžete odejít dost rychle," dodal.

Jde o čtyři levicové poslankyně: Alexandriu Ocasio-Cortez z New Yorku, Ayannu Pressley z Massachusetts, Rashidu Tlaib z Michiganu a Ilhan Omarovou z Minnesoty.

30451

Pozdrav ze Šumavy. Lidové tvořivosti se nelíbí historická fakta

15. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Po likvidaci vesnice Knížecí pláně (jako mnoha dalších šumavských vesnic, vzniklých koncem osmnáctého století) považovala Československá lidová armáda za nutné zbořit vesnický chrám. Památník na místě tohoto vandalismu se nelíbí českým turistům. (Němci mají všeobecný pocit viny za nacismus, Američané mají všeobecný pocit viny za zotročování černochů, Češi žádný pocit viny za křivdy napáchané za komunismu nemají) :

30372

Paralely mezi italskou mafií a současným stavem mocenského "uchopení" českého státu

Realitu si prostě vyrobíme

15. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut


Na Hackingově pojetí sociálních konstrukcí je zajímavé jak 
dokáže velmi srozumitelným jazykem zpřístupnit poměrně složitá témata (více ZDE). Zároveň si dokáže zachovat erudovanost a schopnost reagovat na myšlenkový vývoj, který přelomu milénia (především) na západních univerzitách předcházel. Jeho volba aktuálních společenských a politických témat pak může sloužit i jako nástroj interpretace vnímání reality v české kotlině.

Jak se udigitalizovat, aneb "Pokrokem" do záhuby

15. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Americký stát Georgia se chystá utratit 150 milionů dolarů za nový digitální volební systém. Učiní tak i přes varování počítačových expertů, že v současnosti neexistuje dostatečně účinný způsob, jak digitální volební systém uspokojivě zabezpečit a vyhnout se jeho manipulaci vnějšími aktéry. Takže nový systém bude dokonce ještě zranitelnější než zastaralý současný. A úřady nebudou respektovat ani doporučení ohledně návratu k ručně vyplňovaným papírovým lístkům spojeného s audity volebních rizik - jako k odzkoušenému bezpečnému postupu, který prokazatelně dokáže uspokojivě fungovat.

30449

Populistická republika - oligarchie česká

PROČ

15. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Mocenských boj české oligarchie se dostal do dějové fáze “vládní krize”. Na pozadí ostudného kusu pro demokratické publikum v podobě přetahování “o Staňka” běží hrubě vyděračský spor o to, jak moc se podaří hradní kanceláři s.r.o. prosadit své věrné do mocenských pozic v následující vládě, které se zoufalý premiér Babiš nechce vzdát. Bude ji mít. A další dva roky bude spolupracovat na tom, aby se v zájmu české oligarchie podařilo překreslit politickou mapu v ČR do podoby krajiny kontrolované populisty s oligarchickým vedením. Ještě dokonaleji, než je tomu dnes. Důvod k vytvoření “státníka” Klause ml. začíná krystalizovat velmi rychle.

30448

Kolín: Podstatným faktem, který pan starosta nevyvrací, zůstává rozhodnutí pokácet konkrétní stromy

15. 7. 2019 / Jitka Rejhonová

čas čtení 6 minut

Foto: "Zrestaurované" ulice Pražská a Sluneční v Kolíně, po odstranění vzrostlých stromů. K tomu viz reakci paní Jägerové - níže.

Reakce na dopis starosty města Kolína k rozhodnutí kácení stromů (článek „Starosta města Kolín - Stromy kácet budeme, ale méně“ z 12.7. 2018)

Chtěla bych se vyjádřit k uveřejněnému dopisu pana starosty města Kolína, M. Kašpara, který původní text, jehož účelem byl primárně pokus o záchranu stromů na sídlišti v Kolíně, obviňuje z šíření nepravdivých informací o plánovaném kácení stromů.

Děkuji panu starostovi za zpřesnění informací, které úřad doplňoval na žádosti občanů postupně (viz níže k jednotlivým fázím procesu).  Nicméně podstatným faktem, který pan starosta nevyvrací, zůstává rozhodnutí pokácet konkrétní stromy (jejichž počet se blíží číslu 20).

Jak český stát financuje infrastrukturu pro ruské firmy

15. 7. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


Jak napovídá nadpis, článek se zabývá především přínosem mostu  pro automobilovou a městskou hromadnou dopravu. V druhé části článku se zmiňuje souvislost s přestavbou železniční trati na dvojkolejnou a zachováním tzv. přesmyku, který byl postaven za války v roce 1917. Ten umožňoval kolejové spojení obou částí koncernu Škoda nezávisle na státní železnici.

Twitter: Trumpovy rasistické tweety "neporušují předpisy Twitteru"

15. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Trumpovy rasistické výroky na Twitteru, které zveřejnil o víkendu a v nichž rasisticky útočil na čtyři levicové poslankyně Demokratické strany v Kongresu, neporušují prý pravidla Twitteru, sdělil mluvčí Twitteru televizi CNN, přestože zcela zjevně psané předpisy Twitteru Trumpovy tweety porušují.

Jak na rozložení autoritářsko-korupční vazby

15. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Konec studené války přinesl začátek nové éry, v níž ke konfliktu dochází méně často v rámci válek vedených přes prostředníky (proxy wars) a velkých ideologií, ale častěji v obchodních válkách a zasedacích místnostech, napsal Clay R. Fuller.

Stav globální demokracie

15. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Larry Diamond z Hoover Institution a Freeman Spogli Institute for International Studies hovoří o zdraví globální demokracie a své poslední knize Ill Winds: Saving Democracy from Russian Rage, Chinese Ambition, and American Complacency (Nezdravý vítr: Zachránit demokracii před ruským hněvem, čínskými ambicemi a americkým sebeuspokojením). Diamond hovoří o volebních, institucionálních a geopolitických hrozbách světovým demokraciím a o tom, jaká řešení Spojené státy, Evropa a jejich spojenci mohou nabídnout, aby se postavili novému vzestupu autoritářských států.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Trump: Mé koncentrační tábory jsou nejčistší!

15. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

James Felton: Trump publikoval na twitteru už  neuvěřitelné nesmysly, ale musím přiznat, že jsem opravdu nebyl připraven na jeho sebechválu "Já provozuju ty nejčistší koncentrační tábory!"

Donald Trump:  Páteční návštěva ukázala jasně, politikům i médiím, jak dobře vedená a čistá jsou vazební střediska pro děti. Vynikající recenze! Článek v krachujících New York Times byl LŽIVÝ! Místa, kde jsou zadržování dospělí muži, byla čistá, ale přeplněná. Také plná obrovského množství zločinců...

Historik Simon Schama: Koncentrační tábor v Terezíně měl také velmi dobré recenze!


Ejdman: Putin se nemůže spolehnout ani na megalopole, ani na venkov

15. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Vladimir Putin je "součástí celosvětového ultrakonzervativního trendu", reakce rurálních neotesanců, kteří zůstali vězet ve 20. století, proti světové metropoli století jednadvacátého," tvrdí Igor Ejdman. Ale v protikladu k situaci v Evropě a USA má v Rusku rurální obyvatelstvo jiného nepřítele.

"Temný vládce" v Rusku padl: Sílí tam mocenský boj mezi mafiemi

15. 7. 2019

čas čtení 4 minuty



Michail Muzrajev, šéf ruské federální policie ve Volgogradu (dříve Stalingradu) býval tak obávaným mafiánem, že když loni v létě přišel do jedné místní restaurace, všichni ostatní hosté odešli. Celé město se ho bálo. Jeho vláda teroru ochromovala hospodářský rozvoj regionu.

Minulý měsíc však Muzrajeva vytáhla z jeho automobilu a zatkla skupina ozbrojenců, vyslaných z Moskvy ruskou tajnou službou FSB. Letecky byl dopraven do Moskvy a okamžitě uvězněn.

Hospodaření OSBL za červen 2019

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

V červnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 433.57 Kč, výdaje byly 95 931 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, ještě pořád klesáme k mínusu. Potřebujeme o něco vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21241