Rusko zdokonaluje techniky potlačování povstání proti autoritářským režimům

15. 7. 2019

čas čtení 3 minuty
Ruský generál Dvornikov odhalil koncepci využití žoldnéřů, milic a speciálních sil pro podporu diktátorů od Venezuely až po Afriku, informuje Patrick Tucker.

Poté co Rusko v roce 2014 provedlo invazi na Ukrajinu, bylo toho mnoho napsáno o využití hybridní války pro destabilizaci a dobytí. Ale v následujících letech Moskva s prostředky z oblasti "šedé zóny" vytvořila cosi jiného: Jistý typ nájemných bezpečnostních sil k dispozici pro diktátory usilující o udržení své vlády.

V málo čteném článku z července 2018 v listě Vojenno-promyšlennyj kurjer velitel Jižního vojenského okruhu nastínil úspěšné využití neuniformovaných žoldnéřů, místních milic podporujících režim a pravidelných jednotek ke zničení syrských povstalců. V článku "Personál příštích válek" generálplukovník Aleksandr Vladimirovič Dvornikov tvrdí, že techniky vyzkoušené v Sýrii mohou být exportovány prakticky do jakéhokoliv prostředí, kam bude chtít Vladimir Putin intervenovat proti lidovému povstání.

Většina západních pozorovatelů článku nevěnovala pozornost. Avšak Mark Voyger, bývalý kulturní poradce při pozemním velitelství NATO a bývalý vysoký poradce pro ruské a eurasijské záležitosti tehdejšího velitele amerických vojsk v Evropě generálporučíka Bena Hodgese, se této chyby nedopustil. Voyger tvrdí, že článek je návodem pro použití žoldnéřů, milic a zastřené taktiky "k vítězství ve válce nikoliv proti U.S. Army, Evropě nebo NATO, ale proti lidovým povstáním, jako tomu v Sýrii".

Dvornikov chválí to, čemu říká "integrované síly": Kombinaci speciálních sil, neuniformovaných vojáků (jako žoldnéřů) a milic vyjmutých z lokálních jednotek nebo spojeneckých uskupení. Nazývá to "levné expediční válčení".

Titulek článku i výběr média mají svůj význam. V roce 2013 list Vojenno-promyšlennyj kurjer publikoval známý článek šéfa generálního štábu Valerije Gerasimova popisující hybridní válku, který vešel ve známost jako Grasimovova doktrína.

Podobně jako Gerasimov, který tvrdil, že USA vedou hybridní války a Rusko je musí následovat, Dvornikov argumentuje, že USA vyzkoušely "integrovaná uskupení" v Jugoslávii a Iráku jako prostředky pro svržení vlád.

A co by měly Dvornikovovy integrované síly určené k záchraně diktátorů dělat? Naznačuje několik specifických rolí, včetně:

- úderů s cílem omezit ekonomický potenciál protivníka, tzn. zničení civilních podniků a firem, které by mohly pomáhat protirežimním elementům,

- aktivního informačního a psychologického cílení na militanty s cílem ovlivnit jejich morálně-psychologický stav mysli,

- vysoce manévrových bojových operací autonomních skupin vojsk v různých směrech.

Pokračuje zmínkami o využití řady bojových technik z oblasti guerillového válčení pro útoky na povstalecké pozice v městském prostředí a "pikapů typu ´tačanka´ - jinde nazývaných ´technicals´ - pro rapidní léčku a ústup.

Takové praktiky by měly podporovat konvenčnější síly zvláštního určení zajišťujících režimní aktiva.

Voyger tvrdí, že Dvornikov chtěl ze syrské zkušenosti vytěžit návod pro další intervence. "Když se Rusové objevili ve Venezuele - těch 100 vojáků vedených vysoce postaveným generálem pozemních sil - snažili se zopakovat něco podobného," dodává.

Zdá se, že Dvornikov zejména navrhl novou roli pro soukromou žoldnéřskou společnost Wagner - potlačování povstání proti spojencům Putinova režimu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11606

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2019