Jak na rozložení autoritářsko-korupční vazby

15. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Konec studené války přinesl začátek nové éry, v níž ke konfliktu dochází méně často v rámci válek vedených přes prostředníky (proxy wars) a velkých ideologií, ale častěji v obchodních válkách a zasedacích místnostech, napsal Clay R. Fuller.


Po předvídatelnou budoucnost však bude nepokoj ve světě tažen soupeřením mezi svobodnými společnostmi a autoritářsko-korupční vazbou. Autoritářsko-korupční vazbu představuje rostoucí konvergence oficiálních a pokoutních státních a nestátních aktérů, která zajišťuje a pere zisky z ilegálních aktivit, přičemž posiluje a zvyšuje šanci na přežití autoritářských systémů vlády po celém světě.

Moderní diktátoři potřebují víc než zajímavé příběhy a přehlídky, aby získali loajalitu elit a podřídili si veřejnost. Ideologie jistě v současné autoritářské politice zůstávají důležité, zejména nacionalismus a salafistický džihádismus, ale jejich role je slabší a individualizovanější kvůli internetu. Přežití autoritářského režimu nyní závisí na poskytnutí měny, zboží a služeb, které lze strategicky přerozdělovat režimním loajalistům.

Ekonomické spojení s autoritářskými státy je třeba omezit, diverzifikovat a přesunout na státy s kapacitou a ochotou soupeřit za stejných podmínek. Pokud k omezování vazeb nedojde, bude to znamenat destabilizující bezpečnostní rizika a zintenzivňovat účinky ekonomické nerovnosti. Autoritářsko-korupční vazba vytváří disparátní globální hrozby jako šíření jaderných zbraní, mezinárodní terorismus, ohrožení nabídky a mediální dezinformační kampaně.

Zrušení autoritářsko-korupční vazby spočívá v demokratickém kapitalismu a je třeba o ně usilovat na domácí i mezinárodní scéně. Domácí snahy by měly zahrnovat využití anonymních krycích korporací, federalizaci sítě Financial Crimes Enforcement Network ministerstva financí, zrušení výjimek ze zákona Patriot Act pro nemovitosti, modernizaci amerických zahraničních obchodních zón, přehodnocení zákona Foreign Agents Registration Act a poskytnutí větší role v protikorupčním úsilí soukromému sektoru.

Na mezinárodní scéně by USA měly usilovat o obnovu skupiny sedmi nejsilnějších ekonomik G7 jakožto formální instituce pro vyspělé demokracie a přehodnocení procesů agentury Financial Action Task Force k boji s praním špinavých peněz při obchodních aktivitách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE (pdf)

0
Vytisknout
7412

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2019