Pozoruhodná proponentka boje proti globálnímu oteplování

19. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


"Máme dobré důvody si uvědomit, že nám hrozí další záludné nebezpečí. Je svým způsobem tak ohrožující jako všechna běžnější nebezpečí, na něž jsme zvyklí. Jimiž se mezinárodní diplomacie zabývá už celá staletí. Je to nebezpečí nenapravitelného poškození atmosféry, oceánů, a samotné Země. Ve svém  dopadu je to srovnatelné s objevem jak rozštěpit atom. Dopady tohoto problému by mohly být ještě dalekosáhlejší. Důkazy jsou plně k dispozici. K poškozování dochází už teď. Co můžeme my, mezinárodní společenství, proti tomu podniknout?"

Je to možná neuvěřitelné, ale toto jsou slova bývalé konzervativní britské premiérky Margaret Thatcherové přednesená v OSN v listopadu 1989. Bylo to 8. listopadu 1989. Schůze Valného shromáždění OSN. OSN identifikovalo globální oteplování jako závažné téma. Většina světových politiků se mu nechtěla věnovat. Výjimkou byla - Margaret Thatcherová.

Varování Thatcherové před globálním oteplováním začalo už v roce 1988, v jejím projevu před britskou vědeckou Royal Society. Požadovala už tam razantní akce proti globálnímu oteplování:

"Po celé generace jsme předpokládali, že úsilí lidstva povede k tomu, že zásadní rovnováha systémů na této Zemi zůstane stabilní. Avšak je možné, že se všemi těmito obrovskými změnami, k nimž dochází rychle, nárůstem obyvatelstva, intenzivním zemědělstvím, intenzivním užíváním fosilních paliv, toto všechno, soustředěné do tak krátkého období, znamená, že jsme nevědomky zahájili obrovský experiment se samotným systémem této planety."

Ekologičtí aktivisté z organizace Greenpeace se zhrozili. Obávali se, že razantní varování Thatcherové před globálním oteplování v době, kdy se skoro ještě žádní politikové k tomuto varování nepřidali, může od kauzy odradit jejich levičáky. Leon Brittain, ministr financí Thatcherové, šílenec, klimaskeptik a euroskeptik, Thatcherové z vládního programu vyškrtal jí navrhované razantní programy cílené na boj proti globálnímu oteplování.

Ohromující informaci přinesl v pátek pořad rozhlasu BBC v sérii "Green Originals". Audio v angličtině je k dispozici ZDE   (je nutná registrace)


 

Putin, kriminální a nekompetentní prezident, je nebezpečím pro své vlastní lidi i pro svět

18. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Vladimír Putin manipuluje páky moci tak, aby vládl věčně. To jsou strašlivé vyhlídky pro Západ i pro Rusko, píše Simon Tisdall.

V Sýrii páchají ruské jednotky vražednou katastrofu, masakrují lidi a vyhánějí je  masově  z domovů

Putinovy nynější snahy zůstat u moci navždycky jsou nesmírně znepokojující pro jeho oběti - především pro ruský lid a pro západní demokracie.

Putin, 67, vládne Rusku už 21 let, což délkou své vlády překonal jen Stalin. Podobně jako Stalin, i Putin si udělal mnoho nepřátel a způsobil za celou dobu mnoha lidem obrovské trápení a zoufalství.

Za Putinovy deprimující vlády proslulo Rusko mafiánstvím a korupcí v obrovském měřítku, útlakem domácích oponentů, potlačováním svobody projevu a vojenskou agresí a destabilizací zahraničí.

Podobně jako Stalin, Putin, bývalý špion z KGB, normalizoval vraždění jako moderní nástroj státní politiky.

Ruské masakry dětí v Sýrii pokračují

17. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Děsivé okamžiky evakuace rodiny poté, co ruská letadla v pátek dopoledne zaútočila na jejich budovu, v níž přežívají v západním Aleppu lidé bez přístřeší. Při útoku ruských letadel byly usmrceny dvě děti, další byly zraněny.

Svět mlčí. Scény zabíjení se přesunuly do nové oblasti. Záchranářské práce poté, co ruská letadla zaútočila na budovu, v níž bydlely rodiny vyhnané ze svých domovů.


Rozhovor Britských listů 256. Proč se Strana zelených dostala do nebytí a nevědomí?

17. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Příští týden se v Ústí nad Labem koná celostátní sjezd Strany zelených. O tom, proč navzdory drastickým problémům s globálním oteplováním zmizela Strana zelených z povědomí české veřejnosti a co se proti tomu snad dá dělat, hovoří Jan Čulík s členem Strany zelených Danielem Řezníčkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. ledna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Jak je tomu se Stranou zelených

17. 1. 2020 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Poslední hřebík do rakve SZ zatloukl Matěj Stropnický, který jako předeseda (a politolog!) zcela selhal při volbách v roce 2017 šířením neodůvodněného optimismu. Strana podle průzkumů měla několikrát pod dvě procenta a měla volby vynechat. To jsem mu řekl, ale on byl příliš zahleděn sám do sebe. Tím se ve volební kampani prošustrovaly peníze, které zbyly po krajských volbách a mohly stranu držet v dalších letech, například při volbách obecních.

K tomu:

Veřejná výzva! Naprogramujeme systém prodeje dálničních známek ne za 400 milionů Kč!

18. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta


Zemřel Ivan Passer

18. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Jeden z nejvýznamnějších režisérů české nové vlny šedesátých let Ivan Passer (Intimní osvětlení) zemřel ve věku 86 let. Deník Guardian k tomu publikoval rozsáhlý nekrolog, v němž rekapituluje, že Passer spolupracoval s Milošem Formanem na Láskách jedné plavovlásky (1965), na filmu Hoří, má panenko (1967) a natočil svůj brilantní debut Intimní osvětlení (1965).

Zatímco Forman se po těžkých začátcích stal hvězdou Hollywoodu, pro Passera byla jeho americká kariéra složitější. Nicméně Passer v USA natočil dvě "mistrovská díla", Born to Win (1971), citlivý a realistický film o drogách, a film noir Cutter's Way (1981). I když tyto filmy patří k jeho nejlepším, jsou temné, přestože v Passerově díle převažuje komedie a satira.

Passer vyrostl v Praze za nacistické okupace. Když mu bylo osm let, tatínka poslali do koncentračního tábora. Tři měsíce před maturitou ho za komunismu vyhodili ze střední školy jako "nepřítele státu". Poté, co rok cestoval po Československu, byl přijat ke studiu na FAMU na základě dvou scénářů, které napsal během svých cest. V USA natočil několik filmů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

Britský ministr financí: Británie po brexitu nebude dodržovat normy EU

18. 1. 2020

čas čtení 4 minuty



Britský ministr financí Sajid Javid varoval, že po odchodu Británie z EU nebude Británie dodržovat předpisy Evropské unie. Britské ministerstvo financí nepodpoří výrobce, kteří chtějí dodržovat předpisy EU, protože "měli tři roky na to, aby se na odchod připravili".

Tyto výroky vážně znepokojí vedoucí podnikatele v klíčových britských sektorech, včetně automobilového průmyslu a zemědělství, kteří se obávají, že nedodržování předpisů Evropské unie bude znamenat celní bariéry pro vývozce a dovozce z EU. Průmyslové podniky jako automobilky závisejí na dodávce součástek pro výrobu např. automobilů v rámci tzv. systému "just in time", kdy součástky putují několikrát přes hranice různých zemí Evropské unie. Kromě toho existuje předpis, který požaduje, aby automobily, které se smějí bezcelně prodávat na území Evropské unie, měly nejméně 50 procent součástek evropského původu. Součástky vyrobené v Británii se to toho po brexitu nebudou počítat.

V roce 2018 vyvezla Británie do zemí EU 45 procent svého exportu, v hodnotě 291 miliard liber, dovezla z EU 53 procent veškerého svého importu v hodnotě 357 miliard liber. Je zjevné, že celní bariéry po brexitu budou pro Británii katastrofou. 

K tomu: Business Insider: Kapitáni britského průmyslu zaslali Borisu Johnsonovi 31 naléhavých otázek o situaci po brexitu a nedostali žádnou odpověď (v angličtině) ZDE

David Lammy, labouristický poslanec: Toto není jen katastrofa pro byznys. Je to katastrofální i pro zaměstnance a pro veřejné služby, které na nich závisejí. Brexit nejvíce poškodí ty komunity, jimž tvrdil, že pomůže.


Britská policie včlenila organizaci Greenpeace a Extinction Rebellion na seznam teroristických organizací

18. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Protiteroristický dokument britské policie, rozšiřovaný zdravotníkům a učitelům jako součást instrukcí proti extremismu charakterizoval pokojné organizace jako Greenpeace a Peta jako teroristické skupiny, vedle neonacistických seskupení. Britská policie také zahrnula hnutí Extinction Rebellion mezi extremistické organizace, vedle ultrapravicových extremistů a džihádistů.

Organizaci Greenpeace podporují čelné britské celebrity, jako je herečka Judy Dench, komik Stephen Fry a herci Sean Connery a Pierce Brosnan.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Brazilský ministr kultury používá slovo od slova citace z Goebbelsova projevu

"Země, ve které sloužíme, má zájem pouze o umění oddané vlastenectví"

17. 1. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty




Jednou z prvních věcí, kterou brazilský prezident Jair Bolsonaro udělal, když nastoupil do funkce, bylo zrušení ministerstva kultury. Ale protože to vzbudilo mnoho protestů,  nakonec  toto ministerstvo obnovil, nicméně s nízkým statusem a nulovým rozpočtem, takže potřebuje přesvědčit ministerstvo cestovního ruchu (!!) aby se s mnistyerstvem kultury podělilo o své finanční prostředky.

Aby toho nebylo málo, Bolsonaro se rozhodl jmenovat do orgánu, který se stará o brazilskou kulturu, radikálního ultrapravicového aktivistu. Roberto Alvim je dramaturg, ale jeho tvorba nebyla nikdy považována za vysokou kvalitu a v uměleckém světě nebyl přijat, což  pravděpodobně způsobilo jeho antipatii vůči umělcům brazilského zeitgeistu. Možná proto Alvim v prvních dnech ve své ministerské roli  urazil největší dámu brazilského divadla, devadesátiletou herečku Fernandu Montenegrovou, která v roce 1999 získala Oscara za nejlepší herečku ve filmu Central do Brasil. Řekl, že je to "šeredná čarodějnice",  a použil o ní další slovo, synonym pro vaginu, které se tu nedá  napsat, neboť nepatří k civilizované debatě.

Jedinečná výstava Jiřího Davida

17. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

(Fotografie z výstavy v tomto článku Patrik Šimon)

"Jsem tady" je název nové a naprosto jedinečné výstavy Jiřího Davida v DOXu, kterou lze číst ve smyslu základní odpovědi na otázku odkud jsme a kam jdeme, píše Patrik Šimon.

Je to autorova citlivá, ale i lakonická odpověď na relativní roli člověka v universu světa a subtilní sonda do fascinující mystiky Davidova mystéria, jehož nelze v žádném z jeho uměleckých výkonů uchopit jednoznačně, protože se proměňuje a ovládá mistrovství japonských samurajů. Umí totiž neupadnout do zajetí.

Radost z čisté malby chápaná v rozměru jakéhosi nového impresionismu je jen jednou z mnoha faset výkladů rafinovaného cyklu, na němž se v citlivé instalaci kurátorsky podílel Viktor Pivovarov.

S Vladimirem Putinem na věčné časy - a nikdy jinak!

17. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ústavní změny navržené tento týden ruským prezidentem a následná demise vlády vyvolávají ve světě masivní spekulace o tom, co vlastně Putin chystá. Jenže žádná interpretace moderních "kremlinologů" nevyhovuje, pokud nebere v úvahu fakt, že si Vladimir Putin připravuje mocenskou půdu hned pro několik možných variant současně.

Těsně před zahájením procesu s Trumpem výrazně zhoršil jeho postavení svým televizním vystoupením Lev Parnas

17. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 
Američan ruského původu Lev Parnas je nejnovější obskurní figurou, která se náhle octla v ohnisku impeachmentu Donalda Trumpa.

Lev Parnas byl blízkým spolupracovníkem Trumpova osobního právníka Rudyho Giulianiho. Ve středu dramatickým způsobem svědčil v americké televizi, že Trump osobně řídil úsilí donutit Ukrajinu, aby zdiskreditovala jeho politického soupeře Joea Bidena.

"Prezident Trump věděl přesně, co se děje," řekl Lev Parnas v televizním rozhovoru s moderátorkou Rachel Maddow ve středu v televizi MSNBC. "Věděl o všem, co jsem dělal... Nedělal jsem vůbec nic bez souhlasu Rudyho Giulianiho či prezidenta Trumpa."

Interview se vysílal právě v době, kdy Sněmovna reprezentantů přenášela dokumentaci k impeachmentu do Senátu.

Putin signalizuje setrvání u moci po roce 2024. Ale dokáže řešit strukturální problémy?

17. 1. 2020

čas čtení 7 minut

Zdá se, že Vladimir Putin nachytal značnou část ruské mocenské elity nepřipravenou, když 15. ledna odvolal celou vládu. S implementací Putinem velmi ceněných národních projektů vládou v potížích a když reálné příjmy rok za rokem klesají, bylo zřejmě jen otázkou času, než hlavní ruská rozhodovací instance obětuje ěkoho ze socioekonomického bloku vlády. Nicméně jen málo kremelských insiderů očekávalo odvolání premiéra (a někdejšího prezidenta), Dmitrije Medveděva, když z Putinova čtvrtého funkčního období stále ještě zbývají čtyři roky, píše Simon Saradzhyan.

Rozhovor Britských listů 255. Do voleb jen s jednoduchým lživým heslem!

10. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jaké jsou zahraničněpolitické výhledy pro rok 2020? Je prosincové vítězství britských populistů ve volbách velkou podporou pro lháře a manipulátory na politické scéně po celém světě? O tom hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů se zahraničněpolitickým komentátorem Danielem Veselým. (Záměrně se vyhýbáme Trumpově nynější eskapádě v Iráku, protože ta je jen dílčím symptomem zásadního, dlouhodobého problému agresivního populismu.) Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. ledna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Na Praze 1 se ukázalo, kdo je kdo

16. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Může to znít paradoxně, ale mne dění v městské části Praha 1 plní spíše optimismem. A to, chraň Bůh, ne proto, že bych byl na straně vítězů. Především je nutné si uvědomit, že politika je tvrdý svět, že nestačí mít pravdu a hlásat dobro, že nějaká objektivní shoda na tom, kdo je dobrý manažer nebo jak hledat věcná, nestranná řešení je iluze, pokud jsou ve hře ty skutečné zájmy, zájmy mocenské, ekonomické. A na ně strana poražených zjevně narazila.

Palácový převrat v Praze 1

16. 1. 2020 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty

Myslím, že palácový převrat na Praze 1 vyjevil to, co soudný a kriticky uvažující jedinec musel tušit neřkuli vědět už dlouho: naprosté pokrytectví antibabišismu tzv. demokratické opozice ODS, STAN a TOP 09, účelovost jejich údajné snahy „zachránit demokracii“. V radě Prahy 1 teď zřejmě zasednou trestně stíhané osoby, a ODS, STAN i TOP 09 tím ztratily jakýkoli politický, natož morální kredit, aby mohly útočit na trestně stíhaného premiéra.

Mediální manipulace jako nástroje oligarchického státu

16. 1. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut

Je podpora kremelské ideologie konzervatismu a tradičních hodnot to jediné, co mají američtí oligarchové společného s těmi českými?

Tento měsíc vyjde v nakladatelství Norton nová kniha americké investigativní novinářky Andrei Bernsteinové „American Oligarchs: The Kushners, The Trumps, and the Marriage of Money and Power“ (Američtí oligarchové: Kushnerovi, Trumpovi, a ženitba peněz a moci). Odkaz ZDE.

30569

Idiocie servírovaná do škol

16. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Progrese mediální demence pod vlivem rozpadu diskurzu v digitálním prostoru je pravděpodobně nekonečná. Jak jinak si vysvětlit, že redakce Učitelských novin, týdeníku, který má sloužit jako servisní médium českým školám, v současnosti publikuje demagogické články popírající vliv člověka na změny klimatu či o hrozící islamizaci českého školství?

Před několika týdny vyšel v Učitelských novinách text plný demagogických opakovaně vyvrácených argumentů, které popírají vliv člověka na klimatické změny. Kolosální poctu klimatické demagogii, proloženou konspiračním blouzněním o vytvoření nového náboženství a představě vlastní “hereze” od něj, kterou v Učitelských novinách publikoval člen redakce, rozebírá v Ekolistu klimatolog Radim Tolasz. Tolasz mimo jiné uvádí: 

Glosa

K rozchodu populární dvojice Zeman-Soukup

16. 1. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Rozchod populární dvojice Zeman-Soukup by neměl zapadnout.

Ukazuje se totiž, jasněji než dříve, o co tu jde. O peníze, o kšeft, o nic jiného. Sponzor - ať je to Čína, Rusko nebo domácí oligarcha - přestal platit, protože se to přestalo vyplácet, vliv multižánrového moderátora klesá k nule. Z největšího přítele je najednou nepřítel, ze dne na den.

Našli vědci náhradu za cvičení?

17. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Protein zvaný sestrin, který se v těle přirozeně vyskytuje, může odpovídat za řadu výhod vyplývajících ze cvičení. Při experimentech provedených na muškách a myších protein napodoboval výhody cvičení.

Asad včera usmrtil toto dítě

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Putinova a Asadova letadla zintenzivňují bombardování civilistů. Koho by to zajímalo.

Pod hory trosek pohřbila letadla režimu Bašára Asada včera v Idlíbu toto dítě. Tým Bílých helm se ho zoufale snažil zachránit živého, ale smrt pro něho byla rychlejší než ony. Přišel o život spolu s jedním dobrovolníkem od Bílých helm  a 18 dalšími lidmi. 

https://twitter.com/SyriaCivilDef/status/1217817903191511041?s=20

Ruská a režimní letadla zintenzivňují bombardování nových oblastí v severní Sýrii a hrozí novou humanitární katastrofou. Popkračují brutální nálety. Ruská a Asadova letadla bombardovala mnoho cílů v západním Aleppu. Záchranářské práce pokračují.


Jednání v Bruselu o uprchlických dětech

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Přátelé,

5.února, (shodnou okolností na den mých narozenin), jsem pozván do Bruselu do Evropského parlamentu k jednání u kulatého stolu, jehož tématem bude sociálně-pravní ochrana dětí v EU.
Tato záležitost úzce souvisí s podmínkami v evropských uprchlických táborech, neboť v nich momentálně tráví své dětství opravdu velký počet dětí, píše na Facebooku Jaroslav Miko.

Dle mého soudu je potřeba o těchto věcech neustále veřejně a nahlas hovořit. O stavu, v jakém se ty evropské tábory nacházejí a jaké podmínky k životu v nich panují. Podávat ta svědectví a dělat vše proto, aby byla šance ke skutečné nápravě.

K tomu:

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Glosa

Sto hodin absencí a odebrat dávky

16. 1. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Kdo bude mít neomluvenou hodinu ve škole, jelikož se rodiče rozvádějí a dítě je ve stresu, dostane pomoc od paní Maláčové ve formě toho, že dítě přijde nejen o "pastelkovné", ale i o střechu nad hlavou. Aby to bylo jo jisté, že to dítě půjde v dospělosti rovnou do kriminálu. Děkujeme paní Maláčová a posíláme vám klíčenku a barnevernet. Třeba se ale pletu. Přeci jen má paní Maláčová větší vhled do problematiky absencí z rodinných důvodů ze svého okolí.

Funkčnost návrhu paní Maláčové v odebírání dávek za absenci sta a více hodin bych tedy nejdříve prověřil v parlamentu a na výborech. Odebrat dávky a benefity chronickým flákačům z řad poslanců a senátorů přinese státní kase násobně více než vozit se po školácích ze základky a je třeba vyslat jasný signál vaší politické podtřídě paní Maláčová.


Rodičům záškoláků chce Maláčová vzít dávky na bydlení

Zdroj: novinky.cz




Les se zmenšoval, ale...

16. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Les se zmenšoval, ale stromy dál hlasovaly pro sekyru. Neboť sekyra byla chytrá a přesvědčila stromy, že vzhledem k tomu, že je její topůrko ze dřeva, je jednou z nich.

Západoasijská bajka


Iráčtí šíitští lídři volají po milionovém pochodu proti americké vojenské okupaci

16. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Vlivný irácký šíitský klerik Muktada Sadr a další šíitští lídři tento týden uvedli, že ve spolupráci s iráckými lidovými jednotkami chtějí uspořádat milionový pochod, kde budou požadovat, aby americký prezident Donald Trump stáhl americký vojenský kontingent z Iráku. Muktada Sadr má v iráckém parlamentu nejsilnější zastoupení, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Human Rights Watch: Izrael a Palestina v roce 2019

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Izraelská vláda v loňském roce pokračovala v praktikách tvrdých a diskriminačních restrikcí proti palestinskému obyvatelstvu; tj. např. omezování svobody pohybu osob a zboží z Gazy a zpět a transfer izraelských občanů do osad na okupovaném Západním břehu.

Izraelská blokáda, na níž se podepisují i egyptské restrikce, trvá už 12 let. Sankce omezují přístup k pitné vodě, lékařské péči, ke vzdělávání, dále pak k ekonomickým a jiným příležitostem dvou milionů Palestinců žijících v Gaze. Osmdesát procent obyvatel Gazy závisí na humanitární pomoci.

Neonacisté se zřejmě stanou v nadcházejících volbách druhou nejsilnější stranou na Slovensku

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Slovensko se zřejmě stane nejnovější evropskou zemí pod vlivem ultrapravice. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ve  všeobecných volbách dne 29. února tam výrazně posílí neonacisté, píše v britském deníku Independent Jon Stone.

Strana Kotlebovci-ĽSNS se od začátku prosince umísťuje v průzkumech veřejného mínění pevně na druhém místě. V roce 2016 byla pátá.

Slovenská politická scéna: Kotlebovci posilují, Smer oslabuje

16. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Podle lednového průzkumu veřejného mínění AKO pro slovenskou televizi TA3 by se do slovenského parlamentu probojovalo devět politických stran. Kdyby se parlamentní volby konaly těsně po uplynulých svátcích, u voličů by nejvíce bodoval Smer-SD. Avšak v porovnání s předchozími měsíci, kdy se těšil přízni 20 procent voličů, by si pohoršil.

Nyní by Smer-SD mezi korespondenty získal 17,7procentní podporu. Za vládní stranou by skončila Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), kterou by volilo 11,7 procent oslovených.

Na třetím místě by se ziskem deseti procent skončili kiskovci, následovaní koalicí PS a Spolu, která by překročila devět procent. Liberální stranu Sloboda a Solidarita (SaS) by podle tohoto průzkumu volilo pouze 6,8 procenta Slováků.

Zdroj ZDE

Trump mění verzi týkající se atentátu na Kásima Solejmáního

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump se nyní snaží tvrdit, že „skutečně nezáleží“ na tom, zda přední íránský generál Kásim Solejmání představoval pro americká vojska bezprostřední hrozbu předtím, než Bílý dům nařídil jeho cílené usmrcení bezpilotním letounem u mezinárodního letiště v Bagdádu. Donald Trump však několik dnů dříve tvrdil, že Solejmání plánoval útok na čtyři ambasády.

Klimatická krize: Rok 2019 byl druhým nejteplejším od doby, co se to začalo zaznamenávat

15. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Posledních pět let i posledních deset let bylo nejteplejších za posledních 150 let


Nejteplejším rokem byl rok 2016, protože v tom roce došlo k zvýšení teploty v důsledku tzv. jevu El Niño.

K dispozici jsou nová data průměrné globální teploty vzduchu při povrchu Zeměkoule. Více než 90 procent tepla zachyceného v důsledku emisí skleníkových plynů vypouštěných člověkem absorbují oceány a v pondělí vědci informovali, že rok 2019 byl nejteplejším rokem v mořích od doby, kdy se to začalo zaznamenávat, a označili to za "děsivou zprávu".

Průměrná teplota v roce 2019 byla o 1,1 stupňů Celsia vyšší než průměr z let 1850-1900, než bylo zahájeno rozsáhlé spalování fosilních paliv. Světoví vědci varují, že globální oteplení nad 1,5 stupnů Celsia podstatně zhorší extremní počasí a utrpení pro stamilionuy lidí.

Globální analýza rizik Světového hospodářského fóra pro nadcházející desetiletí, také zveřejněná ve středu, zjistila, že pět nejvýznamnějších nebezpečí je ekologických: extremní počasí, neschopnoste se připravit na klimatickou změnu a zničení přírody.

"Poslední desetiletí bylo daleko nejteplejším desetiletím od doby, kdy se to začalo zaznamenávat, a je to první desetiletí, které bylo o více než 1 stupeň Celsia teplejší než teplota koncem 19. století," řekl Gavin Schmidt z Goddardova institutu NASA pro vesmírná studia.

"Důležitá je totalita důkazů z mnoha druhu nejrůznějších dat, že se Země otepluje, že to způsobuje lidská činnost a že dopady cítíme jasně," dodal. "To, co říkám, může znít tak trochu jako prasklá deska, ale je to bubnování antropocénu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Ruské vraždění v Idlíbu pokračuje

15. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Deset nevinných lidí zatím usmrceno, včetně dobrovolníka od Bílých helem, v důsledku obnovení brutálních útoků Ruskem a Asadovým režimem na Idlíb a okolní města. Vysíláme SOS světu, protože jsou ohroženy miliony lidí.


Exekutorská komora čelí žalobě za neposkytnutí dat

15. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Institutu prevence a řešení předlužení

Data o exekucích by měla přejít pod resort spravedlnosti, myslí si odborníci. Proti Exekutorské komoře podávají žalobu

Boj o data o exekucích pokračuje. Institut prevence a řešení předlužení (IPŘP) podává proti Exekutorské komoře ČR žalobu. Odborníkům došla s Komorou trpělivost. O aktuálnější data ji žádají dle zákona o svobodném přístupu k informacím už déle jak rok. Komora navíc nemá kapacity tato data sama zpracovávat, přesto jejich poskytnutí podmiňuje vysokými poplatky nebo nelegitimními podmínkami. Řešením je podle Institutu přesun dat pod ministerstvo spravedlnosti.

Debata o počtu exekucí v Česku nabírá nových rozměrů. Institut prevence a řešení předlužení, který nyní spoluzodpovídá za aktualizaci Mapy exekucí, podává proti Exekutorské komoře ČR žalobu. Komora, která podle zákona spravuje Centrální evidenci exekucí, ovšem dlouhodobě odmítá zdrojová data poskytovat dalším subjektům k jejich dalšímu zpracování, případně je podmiňuje vysokými poplatky. Sama přitom zveřejňuje na svém webu jen základní statistiky bez jakékoli aktualizace.

Kauza Ur-Válková: Výmluvná ukázka postkomunistického marasmu

15. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Veřejnou debatou v posledních dnech zamávala kauza Zemanem vybrané kandidátky na příští ombudsmanku Heleny Válkové - právničky, která v době před rokem 1989 usilovně propagovala notoricky zneužívaný institut tzv. ochranného dohledu a na jejíž práci se podílel klíčový aktér loutkových politických procesů 50. let, bývalý prokurátor Josef Urválek.

Británie: Konzervativní politikové nutili lorda Dubse, aby přestal požadovat ochranu dětských uprchlíků

15. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Čech lord Dubs, poslanec Horní sněmovny


Tři konzervativní náměstci britského ministra vnitra si tento týden pozvali na kobereček labouristického lorda českého původu Alfa Dubse (88), který vede kampaň za přijetí dětských uprchlíků a nutili ho, aby přestal prosazovat klíčový dodatek k zákonu o odchodu Británie z EU.

Součástí platné legislativy EU je zákonné ustanovení, že pokud má dětský uprchlík, který se dostane na území EU, v nějaké členské zemi EU příbuzné, ta země má povinnost ho přijmout a umožnit sjednocení rodiny. Británie zamýšlí po brexitu tuto povinnost zrušit.

Amnesty International: Pište dopisy!

15. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Nebudete tomu věřit, ale dopisy veřejnosti zachránily můj život, píše Moses. Když mu bylo 15, byl zatčen a obviněn, že ukradl tři mobily. Byl uvězněn a mučen. Policie mu vytrhala nehty, aby se přiznal. Měl být popraven.

Ale pak přišlo od stoupenců Amnesty International 800 000 dopisů.

Ty dopisy zachránily můj život. Bylo rozhodnuto mě propustit.

Pište ty dopisy!



Stojíme při Austrálii

15. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 


Akce:  Stojíme při Austrálii

Pořádá: Extinction Rebellion Česká republika

Termín: 16. 1. 2020

Čas: 11.00 až 12.00 hod.

Místo: Náměstí republiky, Praha


Aktivisté české odnože mezinárodního hnutí Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion, XR) pořádají ve čtvrtek 16. ledna solidární akci s Austrálií, na jejímž území právě dochází k bezprecedentním požárům. Jejich nebývalá intenzita a rozsah jsou jedním z přímých důsledků probíhající klimatické krize, která se stává existenční hrozbou nejen pro Australany nebo tamější biosféru a živočišné druhy, ale má své dopady už i na Českou republiku. XR chce svým solidárním happeningem poukázat na to, že jsme všichni na jedné lodi, protože klima se neřídí hranicemi národních států.

V rámci happeningu budou aktivisté odhalovat svoji nahotu na znamení zranitelnosti člověka přírodními ději, a také jeho vystavení nehostinným přírodním podmínkám. Půjde tedy o lednový polonahý pochod, který začne na Náměstí Republiky a bude pokračovat až k sídlu Australského konzulátu v Praze, kde bude mj. předčítán otevřený dopis australské vládě. Jsou to především vlády jednotlivých zemí, které jsou zodpovědné za zajištění bezpečnosti vlastních obyvatel.


Dohoda o libyjském příměří se v Moskvě zasekla

15. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Ruští představitelé vítají "pokrok" jednání, ačkoliv libyjský válečný podnikatel Haftar odložil podpis dohody. Válčící frakce se mají koncem ledna sejít v Berlíně, aby finalizovaly dohodu o trvalém ukončení nepřátelství.

Útoky na Válkovou jsou zástupné problémy

15. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva  Spolku zastánců dětských práv – české sekce DCI 

Rada Spolku zastánců dětských práv – české sekce Defence for Children International – vítá další spolupráci s prof. Helenou Válkovou jako vládní zmocněnkyní pro lidská práva, první v této funkci, která veřejně vyhlásila jako svou prioritu práva dítěte. Již od svého jmenování činí aktivní kroky ke změnám legislativy tak, aby se nejlepší zájem dítěte stal předním hlediskem při rozhodování o všech věcech, které se dětí týkají. K tomu Českou republiku již od jejího vzniku zavazuje Úmluva o právech dítěte.

Tato její dnešní aktivita naprosto převažuje nad zástupnými problémy, jakým je i jeden odborný článek, který jako začínající výzkumnice publikovala před 40 lety a jehož spoluautora si sama nevybrala, nýbrž jí ho určili nadřízení.

Toto prohlášení schválila Rada spolku jednomyslně na svém zasedání 13. ledna 2020.

Mailové spojení: dci.praha@seznam.cz

Bližší informace: Miroslav Prokeš, předseda spolku

Spolek zastánců dětských práv byl založen v roce 1991 a od té doby monitoruje naplňování Úmluvy o právech dítěte v České republice. Je tvořen výhradně dobrovolníky, nepobírá žádné dotace od vlád ani jiných úřadů ani nepořádá sbírky. Je členem evropské organizace Eurochild, mezinárodní organizace Defence for Children International a prostřednictvím české národní Aliance za dětská práva i světové organizace Child Rights Connect.

Vždy poté, co vláda ČR zašle Výboru pro práva dítěte se sídlem v Ženevě periodickou zprávu o plnění Úmluvy, posílá spolek tamtéž svou alternativní zprávu. Poslední slyšení českých spolků před ženevským Výborem se konalo 2. 10. 2019. Na jeho základě požádal Výbor českou vládu o doplnění mnoha dat a informací s doporučeným termínem 14. února 2020. Poté pozve vládní delegaci na svoje květnové zasedání, na němž jí bude pokládat řadu otázek. Pak přijme na svém uzavřeném zasedání doporučení pro Českou republiku jako signatářský stát Úmluvy.

Hospodaření OSBL za prosinec 2019

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 77 561.50 Kč, výdaje byly 91 481.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


52663