Jak je tomu se Stranou zelených

17. 1. 2020 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty
Poslední hřebík do rakve SZ zatloukl Matěj Stropnický, který jako předeseda (a politolog!) zcela selhal při volbách v roce 2017 šířením neodůvodněného optimismu. Strana podle průzkumů měla několikrát pod dvě procenta a měla volby vynechat. To jsem mu řekl, ale on byl příliš zahleděn sám do sebe. Tím se ve volební kampani prošustrovaly peníze, které zbyly po krajských volbách a mohly stranu držet v dalších letech, například při volbách obecních.

K tomu:

Prý by se při absenci v parlamentních volbách na SZ zapomnělo. Tak holt se zapomnělo. Definitivně...V Plzni například tedy SZ nekandidovala samostatně, ale na kandidátce TOP09 (sic!).

Nyní v krajských volbách tomu bude stejně, jak se hlásí v médiích.

To konečný je debakl. Genezi vzniku a připravovaného faktického zániku SZ popsal celkem pravdivě ve své knize Zelení zleva? Pavel Pečínka.

Jan Beránek, tehdejší předseda SZ, reagoval v Britských listech takto: https://legacy.blisty.cz/art/16843.html  Kde je dnes Beránek? Nedivím se panu Řezníčkovi, že je opatrný a nechce ani nikoho výrazného jmenovat.

Okresní "establišmentíky" SZ umějí být kruté a s kritikem umějí zatočit. Sám jsem to zažil v Plzni. Chtěli mě vyloučit, tak jsem přestoupil do Prahy 3, kde jsem měl možnost mluvit se Stropnickým.

Tak jsem to ještě do roku 2018 vydržel, ale pak už to nešlo.

Pan Řezníček pojmenoval pravdivě některé subjektivní příčiny faktického zániku SZ. Objektivně je třeba vědět, že česká společnost téměř ignoruje problémy životního prostředí, o světových a již prokázaných negativních trendech ani nemluvě. Tak proč volit SZ?

Na otázku, kolik má SZ členů, pan Řezníček neodpověděl. Měl by vědět, kolik členů má jeho olomoucká krajská organizace a odhad je věcí násobení deseti, v Praze, proč asi, je jich víc. Tedy odhadem řádově desítky, v místech jednotlivci.

Pokud se týče výhledu do budoucnosti v souvislosti se sjezdem, SZ žádný nemá. Jak říká Řezníček, v jistých ohledech ji už úspěšně nahradili Piráti. Ti se svým předsedou opakovaně definují jako liberálové. To připomíná nechvalně (pro SZ) proslulého Bursíka.

Environmentální téma,  etablovanými stranami pomíjené, leží na chodníku. Zda se ho Piráti ujmou, je otázka. Já sám po svých zkušenostech s nimi, na ni odpovídám negativně.

V rozhovoru pro Český rozhlas předeseda Bartoš v otázce jaderné energie, například, v podstatě přijímá stanovisko vlády ODS a ČSSD. V místech a okresech, kde SZ s ochranou ŽP přece jen tu a tam boduje, jsou Piráti pasivní a nečitelní a je jich možná míň než Zelených.

Ono se to životní prostředí jaksi nedá ovlivňovat od počítače na fejsbuku. Tam se toho "děje" spousta, i zeleného. Tak vytvoř "událost" na fejsbuku, byla poslední výzva na mou kritiku od jedné zelené aktivistky. Ha, ha, ha. Inu, uvidíme...

0
Vytisknout
9737

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2020