Co se nám děje před očima?

15. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Vidím zavírání ubytovny v Praze - Michli k 30.6. 3023. Tuto ubytovnu zajistil  bývalý ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček. S jeho odchodem a nástupem nového vedení se však těsně před dovolenými, v hezkém počasí, potichu, tato životně důležitá ubytovna uzavře.


Lubomír Zaorálek na" mrtvém" sjezdu naprosto zničené nejstarší české levicové strany ´citoval George Orwella: "Nejtěžší je pochopit to, co se nám děje přímo před očima." Pro mne asi nejzajímavější věta celého sjezdu.

V mém oboru sociální práce je nejvíce vidět uzavřený kruh vlastně spokojených, smířených lidí v systému jednotlivých center, organizací, úřadů, institucí, který jim umožňuje snesitelný život za to, že již všichni společně několik desítek let budujeme sociální Potěmkinovy vesnice, které jako cvičené opičky předvádíme za účasti politiků veřejnosti.


31536

K nové vizuální identitě české sociální demokracie...

Make guillotine great again?

15. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

S nostalgií vzpomínám na dobu, kdy nádražáci nosili modré uniformy se zlatými knoflíky. S hořkostí zase na to, jak policisté nechodili v ulicích českých měst vybavení jako okupační armáda, v overalech a s taktickými vestami, ale vystačili si s polobotkami, kalhotami s pukem, košilí a placatou čepicí. A podobný pocit se mě zmocnil, když jsem viděl nový název a logo ČSSD, teď vlastně Socdem. Růži nahradila „gilotina“, zmizel název, který pořád odkazoval k tradičnímu jménu Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická. 

Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

Ruská agrese na Ukrajině: NATO kritizuje "bezohlednou" jadernou rétoriku Moskvy a varuje, že konflikt je v "kritickém" bodě

15. 6. 2023

čas čtení 17 minut

Kyjev hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany
konstatuje, že došlo k "trvalému postupu ozbrojených sil"
 
- Ukrajina hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Kyjev ve čtvrtek ohlásil pokrok v nově zahájené protiofenzívě, a to i přes silný odpor ruských jednotek.

Na brífinku to řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Malyar:

"Ozbrojené síly jdou postupně, ale vytrvale. Zároveň nepřítel klade silný odpor [na jižní frontě]."

Kolem frontového ohniska Bachmut "nepřítel stahuje další rezervy a ze všech sil se snaží zabránit postupu ukrajinských sil", uvádí agentura AFP.

Přesto Maljar hlásí postup o více než tři kilometry v oblasti Bachmutu.

Oleksiy Gromov z generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že ukrajinské síly znovu dobyly sedm osad a více než 100 km2 území.

Rusko tvrdí, že všechny ukrajinské útoky odrazilo.

 -Předseda ukrajinské Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk uvedl, že Evropský parlament očekává, že summity ve Vilniusu a Washingtonu v nadcházejících měsících budou znamenat začátek vstupu Ukrajiny do NATO poté, co byla silně podpořena integrace země do euroatlantického společenství.
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že vojáci, kteří přišli o život, nezemřeli zbytečně, protože Ukrajina porazí Rusko. Řekl, že Ukrajinci uctí jejich památku tím, že zvítězí a "budou žít ve svobodě".




 

30364

Nálet holubího intelektuála Daniela Vávry na téma vzdělávání

Apolitické školy a neposkvrněné početí

15. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Představa některých lidí o tom, že škola je apolitická, vychází z určitého právního a občanského analfabetismu, který je rozšířen právě díky tomu, že se školní vzdělávání nevěnuje tomu, čemu se ze zákona věnovat má. Citace ze školského zákona, paragraf druhý...

Obavy: Letošní rok bude zřejmě nejteplejší v historii

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

První údaje ukazují, že červnové teploty dosáhly rekordních hodnot před příchodem jevu El Niño, který bude mít podle odborníků výrazný vliv na oteplování.

Globální teploty se tento měsíc zvýšily na rekordní hodnoty, což je zlověstné znamení v klimatické krizi před sílícím jevem El Niño, který by mohl potenciálně způsobit, že se rok 2023 stane nejteplejším rokem v historii.

Předběžné průměrné globální teploty naměřené v červnu jsou téměř o 1 °C vyšší než hodnoty, které byly dříve zaznamenány ve stejném měsíci od roku 1979. Ačkoli měsíc ještě není kompletní a nemusí stanovit nový červnový rekord, klimatologové tvrdí, že následuje vzorec sílícího globálního oteplování, který by mohl vést k tomu, že tento rok bude označen za nejteplejší v historii a překoná rok 2016.



 17703

Británie: Boris Johnson uvedl poslance v omyl v kauze Partygate, konstatuje parlamentní zpráva

15. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Zatracující zpráva parlamentní komise popisuje, jak Boris Johnson uvedl parlament v omyl

Podle této nadstranické komise by bývalému premiérovi hrozilo 90denní suspendování, kdyby minulý týden ve vzteku nad těmito zjištěními neodstoupil


Boris Johnson záměrně uvedl parlament v omyl kvůli kauze Partygate a byl součástí kampaně, jejímž cílem bylo zneužít a zastrašit poslance, kteří ho vyšetřovali, konstatuje dlouho očekávaná zpráva výboru pro výsady britské Dolní sněmovny.


Ruské síly se brání ukrajinské protiofenzívě v "extrémně tvrdých" bojích

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Lidé pod troskami v Kramatorsku:

Kyjev a západní zdroje vydaly pesimistické hodnocení situace poté, co Moskva smrtícím raketovým úderem zasáhla zásobovací linie v Oděse

Kyjev prohlásil, že jeho jednotky bojují pod ruskou "leteckou a dělostřeleckou převahou", střely s plochou dráhou letu zaměřené na zásobovací linie ukrajinské protiofenzívy zabily tři lidi pracující na noční směně ve skladu ve městě Oděsa na jihu země.

Náměstkyně ministra obrany země Hanna Maliar uvedla, že za posledních 24 hodin, během nichž byl postup ukrajinských sil měřen pouze ve stovkách metrů, je schopna hlásit jen částečné úspěchy na východě a jihu.

Západní představitelé v jednom z prvních hodnocení ukrajinské protiofenzívy, která byla zahájena 4. června, dodali pochmurný tón, když informovali, že Ukrajina utrpěla značné ztráty a jen pomalu postupuje směrem k hlavní obranné linii Ruska.
 

 18568

"Všechny těhotné ženy jsou v nebezpečí": protesty v Polsku po úmrtí nastávající matky v nemocnici

15. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

(Česká vláda se s polskou vládou, působící smrt těhotných žen, bratříčkuje)

Ombudsman rozhodl, že nemocnice v Novém Targu neinformovala 33letou Dorotu Lalikovou o tom, že její život je v ohrožení a že by ji mohl zachránit potrat.
 
"Přestaňte nás zabíjet," skandovali dnes večer protestující po celém Polsku a požadovali legalizaci potratů poté, co se do médií dostaly zprávy o květnovém úmrtí těhotné ženy v nemocnici.

Polský ombudsman pro práva pacientů Bartłomiej Chmielowiec v pondělí uvedl, že nemocnice Jana Pavla II. měla 33leté Dorotě Lalikové sdělit, že její život lze zachránit potratem. Nemocnice porušila její práva tím, že jí tuto informaci neposkytla, rozhodl ombudsman.

Žena zemřela v nemocnici v Novém Targu na jihu země 24. května, tři dny po přijetí.

 19475

U Řecka se potopila loď s uprchlíky, utonulo nejméně 79 lidí

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Nejméně 79 lidí zahynulo a stovky dalších se pohřešují při nejsmrtelnějším letošním ztroskotání lodi s migranty u Řecka


Oběti, téměř všichni muži z Afghánistánu a Pákistánu, se utopili, když se u jižního Peloponésu převrátila velká loď s vlečnými sítěmi, na které cestovali.

Nebylo jasné, kolik cestujících se pohřešuje z plavidla, které vyplulo z východní Libye a mířilo do Itálie.

Do večera vyhlásila řecká prozatímní vláda na počest této tragédie třídenní státní smutek.

"Počet mrtvých dramaticky stoupá a každou hodinou se zvyšuje," uvedl jeden z řeckých úředníků. "Spekuluje se, že na palubě bylo až 600 lidí, ale to se nepotvrdilo. Loď je pod vodou. Potopila se."

Podle něj bylo ve středu odpoledne zachráněno asi 104 cestujících.

- "Matky směrem k našim člunům házejí svá nemluvňata." Britští námořní záchranářští dobrovolníci zachraňují lidi už 199 let:

 20410

Systém 4. kx

15. 6. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Bohumil Kartous nedávno upozornil v Britských listech na, zdá se, skvělou publikaci REKRUT 244. Je dobré si ji přečíst. Jako hodně volné pokračování románu „1984“, zasazené ale do technologií, které už Orwell odhadovat nemohl. Hledá a částečně i odhaluje, co je v životě skutečné, co důležité, co je iluze, co manipulace, co rizika přemrštěné závislosti na technologiích, co sebedestrukce, jaký je význam jedince, jaká je moc strachu, co je cílem koho a proč tomu tak je.

Vědci vytvořili syntetická lidská embrya. Ale co regulace?

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Tento vědecký úspěch  by mohl pomoci při výzkumu genetických poruch, ale vyvolává vážné etické a právní problémy


Vědci vytvořili syntetická lidská embrya pomocí kmenových buněk, což je průlomový pokrok, který obchází  potřebu vajíček nebo spermií.

Vědci tvrdí, že tato modelová embrya, která se podobají embryím v nejranějších stádiích vývoje člověka, by mohla poskytnout klíčový pohled na dopad genetických poruch a biologické příčiny opakovaných potratů.

Práce však také vyvolává závažné etické a právní otázky, protože laboratorně vypěstované subjekty nespadají do působnosti současné legislativy ve většině  zemí.

31534

V ochraně zranitelných před šmejdy selhává jedna vláda za druhou

Občanky Československa: Takový startup s dobře vymyšleným byznysplánem

15. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Musíte najít ingredience silného zájmu, silných emocí. Jednou z nich je pro docela citelnou část populace nostalgie po minulých dobách. "Československo" byla země, ve které vyrůstaly milióny dnešních občanů obou zemí - prožili dětství a mladá léta, která považovali za svoje nejšťastnější období. Cítili to tak, tedy to tak bylo. Mládí je šťastné skoro vždycky, ve stáří vás pak trápí leccos i v tom nejlepším světě. Je myslím i jim jasné, že žádné "Československo" dnes není a nebude, že se nedá vrátit to co bylo - třeba to jejich šťastné mládí - ale s "občankou Čechoslováka" mohou aspoň snít. I sny přinášejí štěstí, na chvíli. Za pár týdnů na to zapomenou a někdo jim přinese zase nějaké jiné štěstí.

29538

Přečetli jsme jinde

Deník Referendum: Prodej Parlamentních listů nepředznamenává změny. Nový majitel sponzoroval SPD

15. 6. 2023

čas čtení 4 minuty


Změna vlastníka nejvlivnějšího českého dezinformačního média nepředznamenává změnu. Oba majitelé se zaštiťují floskulemi o „svobodě projevu“, jimiž zřejmě míní právo pokračovat v šíření lží, manipulací a propagandy. 
Nejvlivnější česká manipulativní platforma změnila majitele. Většinový podíl v internetových Parlamentních listech totiž odkoupila od podnikatele Iva Valenty dvojice Marek Španěl a Slavomír Pavlíček, kteří spolu dříve založili herní studio Bohemia Interactive a kteří už dříve investovali do týdeníku Echo či do zpravodajského Radia Zet. Změny v profilu čekat podle expertů nelze. Pavlíček v roce 2021 před sněmovními volbami podpořil statisícovými částkami Okamurovu SPD a pravicové Svobodné. A Parlamentní listy budou podle něj pokračovat ve své strategii „vydáváme všechno“. Menšinový podíl v Parlamentních listech zůstává mediálnímu podnikateli Michalovi Voráčkovi, Jiřímu Čermákovi a Janu Holoubkovi.

 17274

Nejvyšší íránský vůdce otevírá prostor pro uzavření jaderné dohody se Západem

15. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Dne 11. června pronesl íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí významný projev ke skupině vědců, odborníků z íránského jaderného průmyslu. Ocenil jejich úspěchy a opatrně schválil možnost dohody se Západem ohledně jaderného programu, avšak také zdůraznil důležitost zachování íránské jaderné infrastruktury, píše na webu Responsible Statecraft Sina Toosi.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

ČR: Od prvního července skončí mnozí Ukrajinci na ulici

14. 6. 2023

čas čtení 10 minut

Pozdravení od Babiček bez hranic.

V souvislosti se změnou zákona o pravidlech pro ukrajinské uprchlíky(Lex Ukrajina5
jsme zformulovaly dopis, ve kterém žádáme o odklad jeho vstupu v platnost

(Již se ozývají příchozí Ukrajinky s dětmi, kterým ubytovatelé ohlásili, že 1. 7. 2023 končí a že se mají vystěhovat z ubytovny, nebo ze soukromého bytu. Na ulici?)


Posíláme dopis v příloze, pro více informací též přikládáme odkazy, kde si můžete přečíst více o obsahu zákona a též jeho reflexi  Konsorciem uprchlických nevládek. 

Tímto vám nabízíme možnost se pod náš dopis připojit svým podpůrným podpisem. Pokud ano, prosíme rychle, protože je to závod (nejen) s časem.

Stačí, pokud napíšete Janě Hradilkové na mail kristanka@nebesa.cz ve znění "připojuji-jeme se  svým podpisem k Dopisu Babiček ve věci Lex Ukrajina5" - podpis, organizace, event. komentář.  
Předem díky za pozornost a podporu.

Ruská agrese na Ukrajině: tři mrtví při raketovém útoku v Oděse; Grossi navštíví jadernou elektrárnu v Záporoží

14. 6. 2023

čas čtení 28 minut

Rusko právě denacifikovalo v Oděse kostel:

- Více než desítka zraněných po zásahu skladu v Oděseě; šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi by měl navštívit jadernou elektrárnu, aby posoudil její bezpečnost

- Při ranním ruském útoku na Kramatorsk a Kosťantynivku v Doněcku byli podle regionálního guvernéra zabiti tři lidé a další tři zraněni.


Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v Kramatorsku bylo zničeno nejméně pět domů a dalších asi 20 bylo poškozeno, zatímco v Kostyantynivce byly zničeny dva domy a 55 jich bylo poškozeno. Cituje oblastního gubernátora Pavla Kyrylenka.

Ten uvedl, že k útoku došlo v 5 hodin ráno místního času.

- Britské ministerstvo obrany vydalo každodenní zpravodajskou zprávu o tom, jak vidí situaci na Ukrajině:

    V posledních dvou týdnech došlo k nárůstu počtu ruských taktických bojových leteckých výpadů, zejména nad jižní Ukrajinou. Téměř jistě se jedná o reakci na zprávy o zvýšené intenzitě ukrajinských útočných operací, kdy se ruské vzdušné a kosmické síly (VKS) snaží podpořit pozemní jednotky leteckými údery. Navzdory nárůstu zůstává denní počet výpadů VKS mnohem nižší než na začátku války, kdy dosahoval až 300 misí denně.

- Ruskem dosazení správci Nové Kachovky obvinili ukrajinské síly z ostřelování obytné čtvrti ve městě, při němž byla zraněna jedna osoba.

Minulý týden byla ve městě zničena přehrada Kachovka, která zaplavila rozsáhlé území a donutila tisíce lidí uprchnout před jednou z největších ekologických katastrof v Evropě za poslední desetiletí.

Správa rovněž uvedla, že ostřelování nedaleké obce Plodovoye narušilo tamní dodávky elektřiny.

Agentura Reuters nemohla tuto zprávu nezávisle ověřit.

Samostatně správa uvedla, že v uplynulém týdnu bylo ze zaplavených oblastí evakuováno 7 200 lidí, z toho 421 dětí.


- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že nebude váhat použít ruské taktické jaderné zbraně, pokud bude čelit aktu agrese.

Lukašenkův komentář je v rozporu s dřívějšími prohlášeními ruského prezidenta Vladimira Putina, který již dříve prohlásil, že veškeré jaderné zbraně umístěné v Bělorusku zůstanou výhradně pod kontrolou Moskvy.

V úterý Bělorusko "vše je připraveno" na rozmístění ruských jaderných zbraní a dodalo, že "může trvat jen několik dní, než dostaneme to, o co jsme žádali, a dokonce i o něco více".

Na pozdější dotaz moderátora ruské státní televize, zda Bělorusko již některé zbraně obdrželo, Lukašenko odpověděl nesměle: "Ne všechny, ale postupně."

Zdálo se, že potvrdil, že jeho vláda některé zbraně od Ruska převzala, a dodal, že jsou třikrát silnější než atomové bomby svržené v roce 1945 na japonská města Hirošimu a Nagasaki.

    Chraň bůh, abych se dnes musel rozhodnout tyto zbraně použít, ale kdybychom čelili agresi, neváhal bych.

V pozdějším mediálním vystoupení v ruské televizi v úterý však upřesnil, že by se před použitím některé ze zbraní poradil s Putinem.

    Poslyšte, pokud začne válka, myslíte si, že se budu rozhlížet? Zvednu telefon, a ať je kdekoli, zvedne ho on. Když zavolá, zvednu to kdykoli. Není vůbec žádný problém koordinovat zahájení úderu.

Ruští představitelé Lukašenkovy výroky bezprostředně nekomentovali.


 19670

Případ Donald Trump: Američtí republikáni se zbláznili

14. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Trump v projevu po obžalobě tvrdí, že je „politicky perzekvován“.

 
Několik hodin poté, co mu byla oznámena obžaloba,  řekl Donald Trump davu svých příznivců ve svém golfovém resortu v New Jersey, že jeho obžaloba je  „zkorumpovaná“ a je to  „politický hon na čarodějnice“, který ho má zničit.

Dárci a příznivci skandovali Trumpovo jméno, povzbuzovali ho a zpívali „všechno nejlepší k narozeninám“. "Právě mě obvinili," vtipkoval bývalý prezident, kterému ve středu bude 77. “Úžasné narozeniny.”

Televize Fox News: "RÁDOBY DIKTÁTOR HOVOŘÍ V BÍLÉM DOMĚ POTÉ, CO NECHAL ZATKNOUT SVÉHO POLITICKÉHO SOUPEŘE":



30775

El Niňo je zpět - a přináší hrozbu extrémního počasí

14. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že probíhá klimatický jev El Niňo, což přináší hrozbu častějších tropických cyklónů v Pacifiku, zvýšené srážky a záplavy v částech Ameriky a rostoucí teploty po celém světě.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Státy nesmějí Rusku prodávat komponenty pro vraždění

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Bohužel 🇷🇺 má stále možnost získávat důležité komponenty pro výrobu raket od společností z celého světa, včetně společností z některých partnerských zemí.  Vezmeme-li si například jednu z raket, která dnes dopadla na Kryvyj Rih, asi 50 komponent v ní - většinou mikroelektronika - bylo vyrobeno v jiných zemích.

Dnes se zástupci našeho státu setkali s diplomaty z příslušných zemí. Všichni partneři mají seznam firem, které dodávají 🇷🇺 komponenty pro vraždění. Všichni ve světě také chápou, jak se teroristé snaží oklamat svět. A my čekáme na závěry a rychlé kroky k zastavení raketového teroru.

🇺🇦 uvalila sankce na všechny společnosti v 🇷🇺, které vyrábějí rakety. Takové úplné sankce by měly být uvaleny celosvětově na všechny z nich. Každý způsob obcházení sankcí by měl být náležitě potrestán i na celosvětové úrovni. Pokud někdo působí jako prostředník nebo spolupracuje s 🇷🇺, aby teroristé mohli nadále vyhazovat do vzduchu obytné budovy a zabíjet lidi, zaslouží si takové subjekty - ať už podnikatelské nebo vládní - reakci celého světa. Tvrdou reakci. Naši partneři o tom mají veškeré informace.



Video z brněnského konfliktu mezi Romy a Ukrajincem

14. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Autorka video vymazala. Bylo na něm vidět, jak větší skupina mladých mužů brutálně bije a kope mladíka ležícího na zemi, pak konflikt pokračoval ve stoje. Policie ČR posléze upozornila, že toto vymazané video nezaznamenává zmíněný konflikt, "přesto se jím zabývá".


21914

Rozsudek v kauze poslaneckých trafik a ohlédnutí za rokem 2013

14. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Tak nám odsoudili Petra Nečase, už podruhé. Poprvé byl odsouzen za lživou výpověď v kauze zneužití vojenského zpravodajství. Jeho tehdejší milenka Nagyová úkolovala tajnou službu, aby sledovala Nečasovu tehdejší manželku.

Nečas Nagyovou, dnes už Nečasovou, kryl tím, že u soudu lhal, a za to byl pravomocně odsouzen roční podmínkou. Stal se tak prvním odsouzeným expremiérem v historii České republiky. Říkalo se mu někdy v roce 2010, kdy vedl ODS do Sněmovních voleb, pan Čistý. Prý neúplatný, poctivý politik. Vzor katolické rodiny a morálky.





Donald Trump byl obžalován u soudu v Miami, že odmítl vydat tajné vládní dokumenty

14. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Donald Trump se  při úterním formálním obvinění prohlásil "nevinným"  ke všem bodům obžaloby týkajícím se   nesprávného nakládání s utajovanými vládními dokumenty a stal se tak prvním bývalým prezidentem USA, který čelí federálnímu obvinění z trestného činu.

Federální prokurátoři Trumpa obvinili z úmyslného zatajování utajovaných dokumentů získaných během jeho prezidentství a z maření výkonu spravedlnosti, když se snažil tyto materiály před úřady utajit, jak je podrobně popsáno ve 49stránkové obžalobě, která byla zveřejněna v pátek. Bývalý prezident byl obviněn v 37 federálních bodech obžaloby, včetně 31 porušení zákona o špionáži.

 20408

Anglické město Nottingham je v šoku poté, co tam v úterý ráno muž ubodal tři lidi

14. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Grace Kumar a Barnaby Webber, ubodaní studenti

Policie zatkla útočníka, ale dosud nevi, co bylo jeho motivem. Nottinghamská  univerzita zrušila absolventský ples poté, co mezi mrtvými byli dva její devatenáctiletí studenti
 
V úterý brzo ráno v Nottinghamu byli ubodáni dva devatenáctiletí studenti a padesátiletý muž a další tři lidé byli zraněni, když do nich najela ukradená dodávka.

Jednatřicetiletý muž byl zatčen pro podezření z vraždy. Protiteroristická policie pomáhápolicistům s vyšetřováním, ale policie hrabství Nottinghamshire trvá na tom, že si ponechává "otevřenou mysl" ohledně motivu.

Dva studenti nottinghamské univerzity byli nalezeni mrtví na Ilkeston Road severozápadně od centra města v úterý ve čtyři hodiny ráno. Jeden z nich se jmenuje Barnaby Webber.

Detektivové se domnívají, že podezřelý poté ukradl bílou dodávku, jejíž řidič byl později nalezen ubodaný na Magdala Road,tři kilometry od místa nálezu teenagerů.

Ošetřenka Armády spásy

14. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Vážení a milí přátelé a podporovatelé Armády spásy,


dnes bych Vás ráda upozornila na naši srdcovou kampaň Ošetřenka. Srdcovou proto, protože své velké srdce do ní vkládá naše milá lékařka Andrea Pekárková. Níže se seznámíte jak se samotným projektem, tak s Andreou. Přeji Vám krásné čtení.

První brněnský piknik pro zklidnění dopravy

14. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

V rámci kampaně za zklidnění dopravy uspořádala v úterý skupina Poslední generace v Brně piknik ve vozovce. Žádají o nastavení základní rychlosti ve městě na 30 km/h a zavedení opatření vedoucí ke zklidňování individuální automobilové dopravy a k vyšší bezpečnosti chodců a cyklistů.



Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



 19373

Saúdsko-íránské sblížení deeskalaci nepřineslo

14. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Když byla 10. března oznámena dohoda mezi Saúdskou Arábií a Íránem o obnovení diplomatických vztahů, mnoho amerických představitelů a komentátorů ji uvítalo. I když Číňany podporovaná dohoda byla zjevnou ranou pro postavení Spojených států na Blízkém východě, experti spekulovali, že normalizace mezi Saúdy v Rijádu a Íránci v Teheránu povede k regionální deeskalaci.

A kde jsou ty tanky a stíhačky?

14. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta





 18776

"Dnešní ruský režim vznikl státním převratem"

14. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Novinář Alexej Novoselov tvrdí ve svém posledním rozhovoru, že použití síly proti Nejvyššímu sovětu Borisem Jelcinem v říjnu 1993 bylo první postsovětskou "zvláštní operací" a připravilo půdu pro celý Putinův přístup k pravidlům.

 19942

Rusko jako "terárium inkognita"

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Protože Vladimir Putin zničil ruskou státnost, budoucnost země bude horší než současnost. Žádný ze skutečných uchazečů o moc věří, že má nějaké jiné zdroje než hrubou sílu, nebo v jakékoliv omezení jejího použití, říká v rozhovoru pro Novuju Gazetu Dmitrij Oreškin.

 18489

Putinismus jako stalinismus

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Ti kdo tvrdili, že prý Putinova éra nemá ideologii, tak činí nadále. Jejich východiskem je fakt, že ideologický systém současného režimu přesně neodpovídá tomu, co považují za jediný možný model, totiž sovětský. Ale od února 2022 se Putinův systém stále více podobá svému předchůdci, píše Sergej Šelin.

 19380

V Rusku začínají rušit porodnice

14. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Úředník v Kemerovu označil nerentabilitu za důvod uzavření porodnice č. 1, která byla součástí klinické pohotovostní nemocnice Kuzbasu pojmenované po M. A. Podgorbunskym. V únoru byla uzavřena kvůli dezinfekci, ale později bylo rozhodnuto ji neuvést do provozu, píše Sibdepo.

Ruská agrese na Ukrajině: "masivní raketový útok" na město Kryvyj Rih; v Záporoží byl zabit vysoký ruský generál

13. 6. 2023

čas čtení 10 minut


Desítky zraněných a nejméně šest mrtvých v Kryvém Rohu; generálmajor Sergej Gorjačev zabit při raketovém útoku

- Město Kryvyj Rih zasáhl "masivní" ruský raketový úder

Rusko v noci na úterý provedlo "masivní raketový útok" na středoukrajinské město Kryvyj Rih, při kterém byli zabiti a zraněni lidé a poškozena civilní infrastruktura, uvedli v úterý brzy ráno oficiální činitelé.




- Počet mrtvých v Kryvém Rohu stoupl na šest.

Počet mrtvých při zásahu v Kryvém Rohu vzrostl na šest, informovala agentura Reuters s odvoláním na místního starostu.


- Ruská média v pondělí informovala, že při ukrajinském raketovém úderu na jihu Záporožské fronty zahynul zkušený ruský generál

"V důsledku nepřátelského raketového útoku byl zabit náčelník štábu 35. kombinované armády generálmajor Sergej Gorjačev," uvedl ve svém příspěvku na Telegramu známý pro-válečný blogger Voenkor.

Gorjačev, vyznamenaný velitel, dříve velel ruským jednotkám v moldavském separatistickém regionu Podněstří.

Voenkor dodal, že "podle představitelů velení Sjednocené skupiny vojsk (S) dnes armáda ztratila jednoho z nejefektivnějších vojenských velitelů".

Několik ruských válečných bloggerů uvedlo, že Gorjačova pravděpodobně zabila střela Storm Shadow dodaná Velkou Británií.

Ruské ministerstvo obrany se ke Gorjačevově smrti zatím nevyjádřilo.

Předpokládá se, že od invaze Moskvy na Ukrajinu bylo zabito více než tucet ruských generálů.

Předpokládá se, že Záporožská oblast, jejíž přibližně 80 % kontrolují ruské síly, je jedním z hlavních ohnisek ukrajinské protiofenzívy.

V anglickém městě Nottinghamu došlo v noci ke třem vraždám

13. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Tři lidé byli nalezeni mrtví v Nottinghamu.

Jednatřicetiletý muž byl zatčen pro podezření z vraždy poté, co byli v úterý krátce po čtvrté hodině ranní nalezeni na ulici Ilkeston Road dva mrtví lidé. Třetí muž byl nalezen mrtvý na Magdala Road, uvedla policie hrabství Nottinghamshire.

Další tři lidé jsou v nemocnici poté, co se je někdo pokusil přejet dodávkou v Milton Street, což podle policie souviselo s incidentem.

S vyšetřováním pomáhá protiteroristická policie, což však nutně neznamená, že se jedná o teroristický čin.

Zdroj v angličtině ZDE

České národní heslo: To nejde

13. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Vždy když někdo z ČNB začne mluvit o trhu práce, tak mi vstávají vlasy hrůzou. Dnes paní Zamrazilová si stěžuje, že lidi po covidu nechtěj makat, a tak v některých službách nejsou lidi, píše Filip Pertold.


Fakt nevím, jak dlouho to mám opakovat. Lidi na trhu práce dlouhodobě nejsou, protože se NENARODILI.

Prostě v devadesátých letech se narodilo velmi málo dětí, protože to rodiny odložily a pozdější mírný dohánění stejně nemáme kam dát do škol. Tečka.

Tedy tečka to není. Protože by je mohli třeba nahradit Ukrajinci, kdyby ovšem se mohli snadno přeškolit a dostat razítko, že můžou dělat věci, po kterých je poptávka.

Ale to nejde, protože naše národní heslo je Nejde to (jenom omylem se tam dostalo Pravda vítězí).

ČNB se modlí za ochlazení trhu práce, jenže to by musela buď importovat hodně lidí a překonat byrokracii, nebo tedy zvyšovat sazby mnohem razantněji než je pro ni myslitelné.

Covidoví dezinformátoři způsobili smrt obou jejích rodičů. Kdy za to budou trestně stíháni?

13. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20403

Horor v Brně

13. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Náckové a Romové ve společné frontě proti Ukrajincům

 
Tohle by byl spíš úvod k nějakému divokému filmovému scénáři. Ve skutečnosti se tato aliance vytváří po sobotním střetu na Pryglu, který skončil tragicky, píše fotograf Salik Sláma.

Tragédii předcházelo toto: Nikolas Dirda se svými kamarády jel tramvají na brněnskou ohněstrůjnou show Ignis Brunensis. Během této cesty šalinou kouřili, pouštěli si nahlas hudbu a trochu do toho řvali.

Cestující v šalině se to snažili ignorovat, ale jeden z cestujících po nich něco zakřičel, protože se mu to nelíbilo. Řidič šaliny viděl vznikající konflikt a ohlásil to na dispečink. (Pozn. red. Server Romea uvedl, že tato informace není správná, řidič tramvaje prý nic nikde neohlásil.)

Vláda má velký problém s příjmy státního rozpočtu

13. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jestli se podle dubnových dat Kantaru, zveřejněných v Otázkách V. Moravce před zhruba měsícem, zdálo, že ČSSD přece jen může doufat v návrat do Sněmovny, květen přináší velmi studenou sprchu.

Sociální demokraté spadli z 5,5 procent o dvě procenta dolů (kdybychom vzali v potaz čísla průzkumu, v němž figuruje koalice Spolu, tak je to dokonce pád až na rovná tři procenta). Naopak roste Ano, které podle Kantaru bere voliče jakovládním stranám, tak SPD. Podle květnových dat má 33,5 procent.

 20402

Jedinečný šansoniér

13. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

Když jsem nedávno z jedné nejmenované rozhlasové stanice zaslechla písně Gilberta Bécauda, a poté Charlese Aznavoura, dvou nejznámějších světových šansoniérů, jejichž písně jsou stále s námi, vyvstalo mi okamžitě na mysli jméno jedinečného slovenského šansoniéra, jenž je i úspěšným hercem, moderátorem a autorem několika rozhlasových her, divadelního monodramatu „Podivná splátka“ a her „Moje past“ a „Nuselský most“, v nichž sám i účinkuje. Mimo jiné, se také dokázal prosadit i v Polsku, kde v Teatru Rozrywki v Chorzowě s úspěchem uváděli jeho hru „Pomalu a jeszcze raz“, po celých dlouhých osm sezon. Tuto zmíněnou hru však také devět sezon uvádělo na svém repertoáru i varšavské divadlo Capitol. Dalším polským divadlem byl Teatr v Bielsku-Bialej, v němž uvedli jeho hru „Intercity“, za níž na XVI. Mezinárodním festivalu Zderzenie v Klodsku obdržel Cenu mladých kritiků. A tím kreativním umělcem, který svou profesionální dráhu zahájil jako elév v Divadle Jonáša Záborského v Prešově, není nikdo jiný než Igor Šebo.

Několik písniček:

 18993

Čtvrtina obyvatel Británie je přesvědčena, že covid byl hoax, ukázal průzkum konspiračních teorií

13. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Průzkum také zjistil, že každý sedmý člověk tvrdí, že násilí je spravedlivou reakcí na údajné konspirace, jako jsou "patnáctiminutová města"

 
Ve Spojeném království žijí miliony konspiračních teoretiků, více, než si většina lidí uvědomuje, a téměř čtvrtina obyvatel věří, že covid-19 byl pravděpodobně nebo určitě podvod, ukázal průzkum veřejného mínění.

Přibližně třetina obyvatel je přesvědčena, že krize životních nákladů je vládním spiknutím s cílem kontrolovat veřejnost, a podobný počet lidí si myslí, že "patnáctiminutová města" - pokus o zvýšení počtu pěších turistů ve čtvrtích - jsou vládní sledovací lstí, a že "velká výměna" - myšlenka, že bělochy nahradí nebělošští přistěhovalci - se skutečně děje.

Prigožin vyhrožuje Šojguovi, ruskému ministru obrany, smrtí

13. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Prigožin překročil další "červenou čáru". Tentokrát prostě varoval: pokud se Šojgu pokusí převzít Wagnerovu PMC, Šojgu zemře, píše Anton Geraščenko.

Toto prohlášení bylo učiněno v reakci na rozhodnutí ruského ministerstva obrany, že všechny "dobrovolnické jednotky" budou podřízeny ruským ozbrojeným silám.

Prigožin tvrdí, že se pouze řídil Surovikinovými rozkazy a ten je jediným rozumným generálem.

Existují tři možné důvody, proč se o generálovi takto zmiňuje:

1. Surovikin již má napjaté vztahy s Gerasimovem (náčelníkem ruského generálního štábu). Mohl by být "vyhozen" společně s Wagnerem a jde o to, aby udělal první krok.
2. To mu může poskytnout určitý manévrovací prostor, až přijde čas. Pokud k tomu dojde, mohla by proběhnout "jednání" mezi Surovikinem a Prigožinem. První by slíbil, že se podřídí některým požadavkům, druhý by mohl ze situace vyjít, aniž by ztratil důstojnost.
3. Prigožin Surovikina jen cynicky využívá.



Na Smíchově se buduje nové nábřeží s tankodromem

13. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Inteligence městských politiků:



Pražské parkování. Stále stejný problém. Policie to neřeší

13. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



 18389

dTest: Jak nenaletět lákavým reklamním akcím?

13. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

Podnikatelé při snaze prodat zboží nebo službu běžně sázejí na lákavé marketingové nabídky, jimiž se snaží ovlivnit nákupní chování spotřebitelů. Spotřebitelé se proto musejí mít na pozoru, aby nepodlehli ne vždy zcela korektním reklamním nabídkám, slevám, akcím nebo jiným lákadlům. Pokud se tak přece jen stane, je dobré znát možnosti, jak se lze ze smlouvy vyvázat.

Na co by si měli dát spotřebitelé pozor?

Ruská agrese na Ukrajině: těžké boje na frontě poté, Kyjev hlásí první úspěchy v protiofenzívě; ICC zahájil vyšetřování katastrofy přehrady Kachovka

12. 6. 2023

čas čtení 10 minut


Za uplynulý den proběhlo 25 bojů, sděluje Ukrajina; zástupci mezinárodního trestního soudu navštívili Cherson, říká Zelenskyj

- Tři civilisté byli zabiti a 10 dalších zraněno poté, co ruské síly zahájily palbu na loď převážející evakuované osoby při povodních do Ukrajinou kontrolovaného města Cherson. Čtyřiasedmdesátiletý muž chránil svým tělem ženu před ruskou palbou a byl zasažen do zad, uvedla agentura Reuters. Dva z deseti zraněných byli policisté.
  
- Těžké boje na frontě po úspěších protiofenzívy, konstatuje Kyjev


Nejvyšší ukrajinské vojenské velení v pondělí uvedlo, že jeho síly svádějí těžké boje v ohniscích fronty, den poté, co Kyjev prohlásil, že dosáhl prvních skromných úspěchů při znovuzískávání území od Ruska v rámci protiofenzívy.

Během uplynulého dne proběhlo 25 bojů u  města Bachmut a dále na jihu u Avdijivky a Maryinky, vše v Doněcké oblasti, ale také u Bilohorivky v Luhanské oblasti, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Agentura Reuters rovněž sdělila, že Ukrajina v neděli oznámila, že její jednotky postoupily ke třem vesnicím v Doněcku: Blahodatne, Neskuchne a Makarivka.
 
Ukrajina vydala toto video, které ukazuje záběry z osvobození Storoževe.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar oznámila na svém kanálu Telegram osvobození Storoževe ukrajinskou námořní pěchotou.

Jedná se o opravdu maličké místo, vesničku, za řekou Mokri Jaly od Blahodatného, která byla o víkendu znovu dobyta. Napsala:

"Nad Storoževe opět vlaje národní vlajka a tak to bude s každou osadou, dokud neosvobodíme celou ukrajinskou zemi. Děkuji kontradmirálovi Mychajlovi Ostrogradskému, 35. samostatné brigádě námořní pěchoty.

    Pokračování ...

    Sláva Ukrajině!"

Podle ruských vojenských bloggerů se nyní bojuje o Urožin na jihu, protože Ukrajinci se probojovávají od vesnice k vesnici, a to na obou stranách řeky. Ukrajinští představitelé sdělují, že Rusové vyhodili do povětří malou přehradu na řece Mokri Jaly   ve snaze ztížit ofenzívu.
 

 19073

Velmoci a vytváření nepřátel: Role ideologie v ruské válce na Ukrajině

12. 6. 2023

čas čtení 11 minut

V projevu na 77. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku dne 21. září 2022 prezident Joe Biden odsoudil Rusko za jeho nestoudný pokus "vymazat suverénní stát z mapy". Biden se odchýlil od svého obvyklého rámcování války z hlediska konfliktu mezi autokracií a demokracií, zaměřil se na ruské imperiální ambice a poprvé veřejně odsoudil imperiální charakter Moskvy, píše Marija Omeličeva.

 20395

Invalidé, bídní lidé. Aneb s KDU až ke DNU

12. 6. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

S KDU-ČSL přímo do pekel

Strana Lidová skrytá zatím pod zkratkou KDU-ČSL kdysi dávno, v jiných dobách, za jiného vedení a jiných poslanců a členů, byla vážně stranou lidem nakloněnou. Nakloněnou byla, nicméně v současnu místo k lidem v nouzi se kloní jako klon kleropravice k neoliberálním experimentům Drábkova včerejšího dnes.

 20365

Jana Matesová a Karel Kryl v OVM

12. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


" V zásadě jde o selhání kolektivní představivosti mnoha chytrých lidí….,kteří nedohlédli rizika systému jako celku." Odpověď královně Alžbětě II. od rozpačitých profesorů na London School of Economics na její otázku: "Jak je možné, že jste neviděli, co přichází v širších souvislostech?"
(22. 7. 2009)

To opravdu nikomu nevadí, že ve veřejnoprávní televizi  se OBČANŮM představují každý týden pouze zástupci dnes již vlastně ve vyspělých západních zemích mrtvé, ekonomické, neoliberální školy se servilním moderátorem, který si se všemi tyká?

Jsem opravdu rád, že moje glosa minulý týden k špatné vyváženosti pořadu veřejnoprávní televize OVM opravdu zafungovala a k zásadní ekonomické debatě, která se týká například důchodové reformy - usedli tuto neděli - tři hosté, kteří opravdu představují všechny názorové (ekonomické) proudy v ČR.


31530

Hloupá strana

12. 6. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Foto. Dezolátní cibule pro dezolátní občany. Zakoupeno v Lidlu, cena 45 Kč/kg.

Na naší politické scéně zoufale chybí politická strana, která by shromažďovala a zastupovala hloupé občany. Všechny naše politické strany jsou chytré až hanba, a všichni jejich členové i voliči jsou chytří, až je z toho jednomu špatně.

Co máme dělat my, občané hloupí? My přece také máme právo se účastnit společenského a politického života. My hlupáci máme přece také právo a povinnost se podílet na svobodě, demokracii a ekonomickém blahobytu! Nám jde přece také o rozkvět naší krásné země, naší svobodné republiky, svobody a demokracie!

"Váleční zločinci: ať uděláte cokoli, my to natočíme": "nemilosrdný" ukrajinský film o Mariupolu

12. 6. 2023

čas čtení 8 minut

 

Film 20 dní v Mariupolu režiséra Mstyslava Černova sleduje ruské obléhání přístavu v otřesných detailech.

Prosím, přehrajte tento film tomuto mladíkovi.
Osmnáctiměsíční Kyril bojuje o život poté, co v prvních dnech obléhání ukrajinského Mariupolu v březnu 2022 zasáhla jeho rodinu ruská raketa. Jeho matka marně prosí "Nemohli jste ho zachránit?" rovněž uplakaného lékaře. Pak se nevěřícně zeptá: "Jak?". Pláče nad drobným zavinutým tělíčkem, krátce rozevře pokrývku, aby naposledy políbila synovu hlavu, a pak ji opět přikryje, píše reportér Ed Vulliamy z Kyjeva

To je jen jedna scéna z filmu, který působí jako filmové obléhání duše: 20 dní v Mariupolu ukrajinského kameramana a nyní režiséra Mstyslava Černova z agentury Associated Press. Film měl minulý víkend premiéru na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Docudays UA v Kyjevě a získal hlavní cenu na slavnostním ceremoniálu, který byl po vyhlášení leteckého poplachu dočasně přeložen do krytu metra. První projekce ve Velké Británii se uskuteční tuto středu na festivalu DocFest v Sheffieldu.

 18993

Británie. Zákaz ultrazpracovaných potravin je záležitost zdravého rozumu. Jakpak to asi vypadá v Česku?

12. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Zdravotní stav Británie je národním skandálem, a to nejen kvůli stavu zdravotnictví, ale i proto, že vláda odmítá přijmout opatření týkající se našeho stravování,
píše Simon Jenkins.
 
V dubnu 1994 generální ředitelé sedmi největších tabákových společností v USA přísahali před senátním výborem, že nikotin "není návykový". V té době se odhadovalo, že zmíněné společnosti každý den přimějí ke kouření 3 000 amerických dětí.

Minulé pondělí se v pořadu BBC Panorama tato scéna s britskými výrobci potravin téměř opakovala. Jednalo se o ultra zpracované potraviny (UPF). Jejich výrobci popírají škody, které mohou tyto výrobky způsobit, stejně neústupně jako kdysi tabákoví manažeři, a důsledky mohou být stejně smrtelné.

 20087

"Vzdát se smrti." Rusko: Jediným účelem jsou právě ty válečné zločiny

12. 6. 2023

čas čtení 6 minut

 
Pod rouškou ruské vojenské "taktiky" se skrývá hloupá snaha ničit pro nic za nic. Kreml neumí tvořit, a tak mu zbývá jen ničit. Ne v nějakém pseudoslavném sebezapálení, lidé, kteří stojí za zvěrstvy, jsou malí zbabělci, ale spíš jako ubožák rozmazávající své výkaly po své tváři. V ruských válkách se zdá být smyslem právě nesmyslnost
, píše Peter Pomerancev.

Po náhodných masových popravách v Buči; po bombardování porodnic v Mariupolu; po zpustošení celých měst v Donbasu; po dětských mučírnách, střelách namířených na umrzající civilisty uprostřed zimy se nám nyní naskýtá apokalyptický pohled na vody obrovského Dněpru, řeky, která vám, když jste na ní, může připadat široká jako moře, protrhávající zničenou hráz v Kachovce. V nádrži bylo tolik vody jako ve Velkém solném jezeře v Utahu. Její zničení již zatopilo osady, kde žije více než 40 000 lidí. Zničila již rezervace zvířat a přírodní rezervace. Zdecimuje zemědělství v chlebové oblasti Ukrajiny, která živí velkou část světa, především na Blízkém východě a v Africe. K ruské genocidě přidejte ekocidu.

 19789

Občanská válka v Rusku: Podmínky nutné a postačující

12. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Stále více Rusů mluví o možnosti občanské války po odchodu Vladimira Putina, přičemž někteří se obávají, že to povede k rozpadu Ruska - a další, že to povede k opětovnému vzniku ještě autoritářštějšího centralizovaného státu, píše bloger El Murid.

Britský potravinářský gigant požaduje vyšší daně z tuku, cukru a soli

12. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

Šéf společnosti Danone vyzývá ministry, aby pomohli lidem při výběru zdravých potravin

Potravinářský gigant Nestlé čelil minulý měsíc kritice kvůli uvedení snídaňových cereálií KitKat, které obsahují téměř 25 % cukru

Jedna z největších potravinářských firem v Británii prohlásila, že ministři by měli zvážit zdanění výrobků s vysokým obsahem tuku, cukru nebo soli, aby tak bojovali proti krizi obezity.

Společnost Danone UK & Ireland, která prodává jogurtové nápoje značky Actimel, tvrdí, že je třeba, aby vláda zasáhla a zajistila spotřebitelům zdravější výrobky. Některé potravinářské firmy ve Spojeném království podle ní neprojevily "dostatečnou chuť ke změně".

 20053

Rusko: Sjednoceni kolem vlajky?

12. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Západní novináři a představitelé byli šokováni jednotou, kterou Rusové projevovali od začátku rozšířené invaze na Ukrajinu, a snažili se ji prezentovat jako shromáždění kolem vlajky, které se bude nevyhnutelně časem rozcházet.

 20394

"Požadujeme navrácení Kurilských ostrovů Japonsku!"

12. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Před sedmým fórem svobodných národů PostRuska, které se uskuteční příští měsíc, vláda Nezávislého Tatarstánu v exilu oznámila, že podporuje úsilí Tokia o znovuzískání Ruskem okupovaných zemí Severního teritoria na Kurilských ostrovech a doufá, že se Japonsko spojí s dalšími národy a pomůže zajistit jejich nezávislost a obnovu.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
16219