31234

Jenom soucit s křehkostí duše a tváře nás může zachránit….

2. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

K novoročnímu projevu Petra Pavla...

Na začátku fašistické éry Walter Benjamin napsal: Nur um Hoffnungslosen willen ist uns die Hoffnung gegeben. (Naděje je nám dána jen kvůli beznadějným).

Milí a stateční sociálně a zdravotně oslabení občané, starší občané, osamocení občané, ekonomicky chudí občané, občané ve velmi nekvalitním ubytování nebo bez obydlí, občané v prekarizovaných povoláních, kdy Vás často ani tři práce neuživí, občané vykořisťovaní ve švarcsystému a pod pracovními agenturami, občané, dlouhá léta žijící v nesmyslných exekucích, která Vás nutí prakticky žít mimo systém státu, občané velmi postižení stále přetrvávajícím rasismem a anticiganismem, občané Ukrajiny, kteří jste zde našli domov před šílenou válkou ze strany Ruska a teď se vás skrytě stát zbavuje, další uprchlíci ze všech koutů světa, kde již nelze žít díky rozpadlému státu, násilí nebo změně klimatu…..

 16578

Kabáty či Dalskabáty?

2. 1. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Rčení „kam vítr, tam plášť“ vymyslela věru nadčasová hlava. V listopadu 89 byla v Československu z mnoha důvodů úžasná doba. Asi nejvíc jsem byl v úžasu z charakterů některých lidí, když je transparentní čas posvlékal do naha. 

Hned potom mnohdy nastal úžas z obleku, který na sebe někteří navlékli. Čest charakterům, samozřejmě, kterých bylo také dost. Například jedna kolegyně v práci si před sametovou revolucí požádala o přijetí do KSČ, protože oni už holt byli taková rodina... nikomu nikdy, co vím, neublížila. Červenou knížku jí soudruzi přinesli někdy po Novém roce 1990. Ona pěkně poděkovala a zeptala se, kdy bude první schůze. Není to úžasné (bez ohledu na cokoli)?

Rozhovor Britských listů 640. Do nového roku: Vyrovnáme se s naprosto nejasnou budoucností?

31. 12. 2023

čas čtení 19 minut

 

Před Vánocemi vydal Bohumil Kartous svou druhou knihu, Future On. Máme totiž dva docela zásadní problémy: 1. neřešené globální oteplování a 2. nebezpečí, že umělá inteligence (AI) změní naši existenci do několika málo let k nepoznání, třeba tím, že možná zlikviduje většinu pracovních příležitostí. Co s tím? Kartousova kniha se snaží zabývat se těmito zásadními otázkami. Nad ní s jejím autorem hovoří Jan Čulík.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru je níže:

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Pět lidí zemřelo při ruských raketových útocích na Ukrajinu

2. 1. 2024

čas čtení 8 minut

- Ruské raketové útoky zabily na Ukrajině pět lidí

Ruské raketové a bezpilotní útoky na Kyjev a severovýchodní město Charkov zabily v úterý nejméně pět lidí a desítky dalších zranily, uvedli ukrajinští představitelé. Dříve se uváděly čtyři osoby.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko napsal na Telegramu, že dva lidé zemřeli poté, co se výšková budova vznítila od ruského raketového útoku v Solomjanské čtvrti ukrajinského hlavního města.

V Charkově zahynula 91letá žena při raketovém útoku, který zanechal metr hluboký kráter v blízkosti poškozených obytných budov, uvedl Oleh Synehubov, charkovský oblastní gubernátor.

V oblasti u Kyjeva byl zabit manželský pár a 11 lidí bylo zraněno, uvedla regionální správa.
 
 

 22086

Rektorka Harvard University rezignovala v důsledku "skandálu" o antisemitismu

2. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Rektorka  Harvardu Claudine Gayová odstoupila

Harvardské studentské noviny Crimson informují, že Gayová odstupuje poté, co čelila kritice za svědectví v Kongresu ohledně údajného antisemitismu na univerzitě.


Podle agentury Reuters, která se odvolává na studentské noviny Harvard Crimson, rezignovala rektorka  Harvardu Claudine Gayová odstoupila.

V horkém křesle se ocitla po údajně "kontroverzním" svědectví v Kongresu minulý měsíc, kde byla pranýřována za údajné antisemitské extrémní projevy studentských organizací na univerzitě, které vyzývaly ke genocidě v souvislosti s brutálními útoky  Izraele v Gaze po zločinech Hamásu ze 7. října.

Do centra pozornosti se dostala také kvůli vyšetřování obvinění z plagiátorství některých jejích prací.

 22082

Britská komerční televize o šokujícím poštovním skandálu

2. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Od Nového roku v hlavním vysílacím čase v 21 hodin vysílá záslužně britská komerční televize ITV  čtyřdílnou dramatizaci šokujícího britského skandálu týkajícího se poštmistrů, vedoucích malých venkovských pošt. Kolem roku 2000 zavedla britská pošta nový počítačový systém japonské firmy Fujitsu jménem Horizon. Jak - až po MNOHA letech - postižení poštmistři dokázali, nový počítačový systém byl nefunkční a samovolně poštmistrům vytvářel obrovské deficitní finanční částky. Britská pošta postiženým poštmistrům lživě tvrdila, že každý z nich je jen jediný v Británii, jemuž z účtu jeho pošty zmizely desetitisíce liber, stíhala je za údajné krádeže, mnohé nevinné poštmistry poslala do vězení a stovkám lidí zničila existenci, někteří spáchali sebevraždu. Japonská firma Fujitsu lživě tvrdila, že její počítačový systém Horizon funguje bezchybně. Poštmistři se zorganizovali a dokázali, že to všechno byly lži. Jenže jim to trvalo DVACET LET. Nyní probíhá vyšetřování a poškození poštmistři mají dostat nějaké odškodné. Stále ještě všem nebyly zrušeny nespravedlivé kriminální rozsudky. Ale co je nejhorší, vedoucí pracovníci britské pošty, dostávající astronomické platy, kteří o nesmyslném stíhání poštmistrů celou dobu věděli, nebyli potrestáni. Tehdejší ředitelka britské pošty stále zasedá v Horní sněmovně, byla "povýšena do šlechtického stavu" za své "pracovní zásluhy". Astronomické prémie ani státní vyznamenání jim nebyly odebrány.

Šokující čtyřdílný seriál je ale povzbuzením, a má, jak na to poukazují recenzenti, širší mezinárodní význam: Že nakonec je možné povstat, vzbouřit se a zvítězit nad korporátní zločinností. (JČ)

Zcela zkolabovala představa, že je Británie slušná a civilizovaná země.

Zde je shrnutí recenze čtyřdílné dramatizace televize ITV z deníku Guardian:

Co psaly Britské listy před dvaceti lety: Klausův novoroční projev byl rozumný

2. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Původně vyšlo 2. ledna 2004, ZDE

Mnozí komentátoři si stěžovali, že se Václav Klaus loni na jaře prý choval státnicky a rozumně jen před volbou českého prezidenta - jakmile měl funkci v kapse, začal vystupovat kontroverzně. Na zahraniční scéně začal znovu projevovat své ostře euroskeptické názory, které se silně odlišují od oficiální politiky vlády, s níž by snad prezident země neměl být v ostrém konfliktu. Pokud jeho slova nezkreslil americký reportér, charakterizoval Klaus Čechy, žijící v zahraničí jako cizince... :) Vyjádřil se, že princip demokratické odpovědnosti nemůže fungovat výše než v pouhém národním státě... ZDE, anebo o tom, jak vlastně socialističtí občané komunistickou totalitu svou pasivitou záslužně vytunelovali...

Japonsko. Po srážce na tokijském letišti začalo hořet letadlo společnosti Japan Airlines

2. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


Pět členů posádky letadla pobřežní stráže zahynulo a 379 lidí muselo evakuovat hořící letadlo společnosti Japan Airlines po děsivé srážce na ranveji letiště Haneda v Tokiu.


Letadlo společnosti Japan Airlines se při přistávání na letišti Haneda v Tokiu srazilo s letadlem pobřežní stráže a v plamenech sjelo z dráhy, než bylo všech 379 cestujících a členů posádky bezpečně evakuováno.

Pět ze šesti lidí na palubě letadla pobřežní stráže zahynulo, uvedl v úterý ministr dopravy Tetsuo Saito. Kapitán letadla, které vezlo zásoby v rámci pomoci Japonsku při zemětřesení, byl zraněn.

 22053

Válka Izraele proti Gaze: Izrael v noci zintenzivnil útoky na jih Gazy a izraelské tanky a letadla zintenzivnily bombardování východní a severní části Chán Júnisu

2. 1. 2024

čas čtení 12 minut

- Hamás potvrdil, že při údajném útoku izraelského dronu zahynul jeho vysoký činitel


Podle úterních zpráv byl při útoku izraelského bezpilotního letounu v Bejrútu zabit zástupce šéfa Hamásu Sálih al-Arúrí. Jeho smrt, kterou potvrdila rozhlasová stanice Hamásu, by byla pro tutop skupinu v Gaze významnou ranou.

Podle libanonské státní televize se izraelská střela z bezpilotního letounu zaměřila na regionální kancelář Hamásu na jižním bejrútském předměstí Dahíja, kde se měl Arúri nacházet.

Rozhlasová stanice Hamásu Al-Aksá potvrdila, že mezi mrtvými je i Arúri. Při výbuchu byly zabity nejméně čtyři osoby.

Arúri byl jedním ze zakladatelů vojenského křídla Hamásu a vedl přítomnost skupiny na Západním břehu Jordánu, uvedla agentura Associated Press. Agentura uvedla, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu mu vyhrožoval zabitím ještě před zahájením války mezi Izraelem a Gazou 7. října

Izraelská armáda na otázky agentury Reuters odpověděla, že na zprávy zahraničních médií nereaguje.


- Několik mrtvých a zraněných po izraelském útoku na sídlo Palestinského červeného půlměsíce v Chán Júnisu

Společnost Palestinského červeného půlměsíce oznámila, že v jejím sídle v Chán Júnisu došlo k "několika úmrtím a zraněním" poté, co se stalo terčem izraelského útoku.


Ve zprávě zveřejněné na sociálních sítích napsala:

    Okupace již podruhé obnovila bombardování sídla Červeného půlměsíce v Chán Júnisu, což mělo za následek několik obětí a zraněných mezi 14 000 vysídlenými osobami, které se nacházejí v prostorách Červeného půlměsíce a přilehlé nemocnice Al-Amal.

 Izrael zaútočil na osmé patro sídla, což si vyžádalo "několik obětí a zraněných", a izraelské bezpilotní letouny pokračují v ostřelování okolí nemocnice Al-Amal a sídla PRCS.

Izrael opakovaně tvrdí, že Hamás využívá nemocnice jako krytí pro teroristickou činnost, což Hamás popírá.

- Podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví bylo při izraelských vojenských akcích v Gaze zabito nejméně 22 185 Palestinců a více než 57 000 jich bylo zraněno. Podle něj bylo za posledních 24 hodin zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze řídí Hamás. Údaje nerozlišují mezi civilisty a bojovníky. Samostatně izraelská armáda prohlásila, že během své kampaně zabila v pásmu Gazy přibližně 8 000 bojovníků. Kromě toho bylo od 7. října na okupovaném Západním břehu izraelskými vojáky nebo osadníky zabito nejméně 321 Palestinců. Novinářům se nepodařilo nezávisle ověřit údaje o počtu obětí, které byly během konfliktu zveřejněny.

 22081

Nicholas Winton zachránil mého otce před nacisty - jenže nový film o jeho životě je sentimentální hloupost

2. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Foto: Nicholas Winton v Praze v roce 2009

Nový film o britském humanitárním pracovníkovi, který zachránil 669 českých židovských dětí opomíjí přesvědčivější realitu a přidržuje se sentimentalismu
, argumentuje syn jednoho ze zachráněných židovských dětí Matthew Reisz.

V době, kdy Nicholas Winton v roce 2015 ve věku 106 let zemřel, byl nejbližší britskou obdobou světce.

Jeho základní příběh byl vyprávěn mnohokrát. Na konci roku 1938 se všichni v Praze připravovali na blížící se německou invazi. Když Wintona jeden přítel požádal, aby se přijel na vlastní oči přesvědčit o rozvíjející se humanitární krizi, pustil se do organizování série osmi kindertransportů, které nakonec přivezly 669 českých židovských dětí do bezpečí v Británii.

 22060

Haaretz: Izraelští státní úředníci se obávají, že Mezinárodní soudní dvůr by mohl Izrael obvinit z genocidy v Gaze

2. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

Mezinárodní soudní dvůr má velký vliv na utváření mezinárodního práva. Jeho uznání nároku Jihoafrické republiky může upevnit názor, že Izrael páchá v Gaze genocidu, říká Dr. Shelly Aviv Yeini, odborník na mezinárodní právo.


Izraelské bezpečnostní instituce a státní zastupitelství se obávají, že Mezinárodní soudní dvůr v Haagu obviní Izrael z genocidy v pásmu Gazy - a to na žádost Jihoafrické republiky, která o víkendu podala k soudu petici.

Haaretz zjistil, že vysoce postavený právní expert zabývající se touto záležitostí v minulých dnech varoval vedení IDF, včetně náčelníka generálního štábu Herzla Haleviho, že existuje reálné nebezpečí, že soud vydá příkaz vyzývající Izrael k zastavení palby s tím, že Izrael je vázán rozhodnutími soudu. Armáda a státní zastupitelství se již začaly připravovat na vyřízení stížnosti a v pondělí se na ministerstvu zahraničí mělo uskutečnit slyšení v této věci.

 22080

Zapomenutá Západní Sahara: O hodnotové politice jinak

2. 1. 2024 / Petr Partyk

čas čtení 7 minut


V současnosti větší než malé množství politiků, novinářů, publicistů a jiných více či méně povolaných osobností hovoří a píše o nutnosti provádět hodnotovou zahraniční politiku. Ta bývá často personifikována a stavěna do kontrastu s politikou pragmatickou a realistickou. Často se terčem kritiky stává bývalý prezident Miloš Zeman a jeho spojení s podnikatelskými skupinami, které mají své zájmy v Číně a v Rusku. 

31799

Idel-Ural, aneb Neznámá Evropa

2. 1. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 20 minut

Na cestu za poznáním regionu Idel-Ural (Povolží) si nemusíte pracně sestavovat svůj cestovní itinerář – stačí, když se v teple svého domova, pohodlně usadíte na své oblíbené

pohovce, či ve svém milovaném křesílku a začtete se do nejnovější knihy, respektive do prvního dílu z připravované osmidílné série „literárně-etnograficko-politologických cestopisů“ o současném reálném Rusku, jejímž autorem není nikdo jiný než známý český cestovatel, politolog, nakladatel a spisovatel F. R. Hrabal–Krondak.

Foto: Lev Trockij - Muzeum občanské váIky, ostrov Svijažsk, Tatarstán

 20706

Podomní obchodník s prošlou nadějí, aneb premiér Fiala opět zasahuje

29. 12. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Bulíky, bulíky, bu

Copak se nám to náš submisivní neodpovědný premiér a státník po roce vládního trápení pokusil nabulíkovat? Projev mdlý, protkaný přísnou stranickou cenzurou, oligarchicky závislý, pravicově ideový, s přehršlí záměrných nepravd a nezáměrných lží. Narcis s ručením omezeným přednesl víru v sebe sama samotného a stranu přestárlých kmotrů, nikoli realitu dění v naší zemi.

Britské listy: Nejčtenější články za rok 2023

1. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


1.

Turecko po odstoupení Ruska od dohody o exportu obilí posílá na Ukrajinu dělostřelectvo

10. 7. 2023

Ukrajina brzy obdrží z Turecka pásové samohybné houfnice T-155 Firtina, řekl v rozhovoru pro Ukrinform brigádní generál Oleksij Gromov, zástupce náčelníka hlavního operačního ředitelství generální...

63963

2.

ODS se už úplně zbláznila

20. 12. 2023

Petr Fiala a jeho šovinističtí stoupenci v ODS ("velký národní úspěch pro ČR")  jásají nad tím, že se jim podařilo přimět Evropskou unii, aby výrazně omezila snížení emisí nově vyráběných benz...

38847

3.

"Definitivní kolaps SSSR" se odehrává právě teď

11. 12. 2023

S kroky Arménie směřujícími k rozchodu s Moskvou a Ruskem vedenými organizacemi bývalých sovětských republik jsme svědky konečného rozpadu SSSR - v podobě odpadání jeho "fragmentů" z oběžné dráhy ...

28661

4.

Zničili Británii a odejít se nechystají

28. 4. 2023

Přišel vám článek o Británii z  německého časopisu Der Spiegel deprimující? Zde je totéž v deník...

27806

5.

Důchodová reforma nebo tupý útok na slabší část společnosti = staré a většinou nemocné(?)

28. 1. 2023 / Beno Trávníček Brodský

Co by to bylo za důchodovou reformu, která vsadí na...

26984

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Volodymyr Zelenskyj se zapřísáhl, že v roce 2024 rozpoutá "hněv" proti ruské armádě

1. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zapřísáhl, že v roce 2024 rozpoutá "hněv" proti ruským silám, a prohlásil, že Ukrajina se s blížícím se třetím rokem války stala silnější.

Zelenského  dvacetiminutový novoroční projev, který pronesl ze své kyjevské kanceláře, však neobsahoval téměř žádnou přímou zmínku o situaci na tisíc kilometrů dlouhé frontové linii nebo o omezeném úspěchu protiofenzívy zahájené v červnu.

Nezmínil se ani o politických a diplomatických obtížích při zajišťování další vojenské a jiné pomoci ze strany amerického Kongresu i Evropské unie.

Zelenskij uvedl, že válka naučila Ukrajince odolávat ruským útokům a přizpůsobit se těžkostem, včetně výpadků elektřiny, fungování průmyslu a ohrožení lodní dopravy jejího vývozu.
 
Ukrajina sděluje, že na Silvestra byl vypuštěn rekordní počet ruských dronů

Ukrajina uvádí, že 87 z 90 dronů bylo úspěšně sestřeleno

Rusko v hodinách předcházejících Novému roku vypustilo "rekordní počet" útočných dronů, uvedlo dnes ráno ukrajinské letectvo.

V aktualizaci na platformě pro zasílání zpráv Telegram uvedlo, že 87 z 90 dronů bylo úspěšně sestřeleno.

"Na Silvestra 2024 nepřítel použil rekordní počet útočných bezpilotních letounů typu 'Shahed'," uvedlo.

"Útok byl veden ve vlnách ze čtyř směrů."
 

 22078

Haaretz: Neexistují pro americkou podporu Izraele žádné červené čáry?

1. 1. 2024

čas čtení 9 minut


7. října byl ohavný zločin. Ale kolik Gazanů musí zemřít, kolik izraelských ministrů musí podporovat etnické čistky, kolik selhání musí Netanjahu popřít - aby USA přehodnotily svou nemorální, bezpodmínečnou podporu zvrácené války vedené izraelskou vládou?
ptá se David Rothkopf


Zřejmě zabití 20 000 Palestinců, zranění dalších 50 000, vysídlení dvou milionů lidí a vládnoucí koalice, jejíž součástí jsou vysocí představitelé, kteří aktivně podporují etnické čistky, zdaleka nestačí k tomu, aby Amerika snížila nebo pozastavila svou podporu izraelské vládě.

 22078

Válka Izraele v Gaze: Izraelský ministr požaduje vyhnání Palestinců z Gazy

1. 1. 2024

čas čtení 9 minut

- Izraelský ministr financí Bezalel Smotrich podle agentury AFP vyzval k návratu židovských osadníků do pásma Gazy po skončení války a uvedl, že palestinské obyvatelstvo Gazy by mělo být povzbuzeno k emigraci. "Abychom měli bezpečnost, musíme území kontrolovat," řekl Smotrich izraelskému armádnímu rozhlasu v odpovědi na otázku týkající se vyhlídky na obnovení osídlení v Gaze. "Abychom mohli území dlouhodobě vojensky kontrolovat, potřebujeme civilní přítomnost." Izraelská vláda pod vedením Benjamina Netanjahua od vypuknutí války 7. října oficiálně nenavrhla plány na vystěhování obyvatel Gazy nebo na návrat židovských osadníků na toto území.

- Mluvčí Izraelských obranných sil kontradmirál Daniel Hagari uvedl, že konflikt by mohl pokračovat po celý rok 2024. Řekl: "Cíle války vyžadují prodloužení bojů a my se na to připravujeme. Moudře plánujeme řízení sil působících v poli, zabýváme se systémem záloh, ekonomikou, obnovou sil a pokračujeme v procesech bojového výcviku v IDF. IDF musí plánovat dopředu a chápat, že po nás budou v průběhu tohoto roku vyžadovány další úkoly a válečné akce.

Stalo se tak poté, co premiér Benjamin Netanjahu v sobotu prohlásil, že válka bude pokračovat "ještě mnoho měsíců" a že Izrael převezme kontrolu nad stranou Gazy na hranici s Egyptem.



Japonsko vydalo varování před tsunami pro západní pobřeží po zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály

1. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Varování Japonské meteorologické agentury platí pro prefektury Ishikawa, Niigata a Toyama.

Japonsko vydalo varování před tsunami pro tři prefektury na centrálním západním pobřeží po sérii zemětřesení v Japonském moři, z nichž jedno mělo předběžnou sílu 7,6 stupně.

Bylo potvrzeno, že do města Wajima v prefektuře Ishikawa dorazila vlna tsunami o výšce 1,2 metru. Japonská veřejnoprávní televize NHK varovala, že přívaly vody mohou dosáhnout až 5 metrů.



tallyHo

1. 1. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Všechno nejlepší v novém roce!

 (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

 18993

Průzkum veřejného mínění: Brexit pro Spojené království zcela selhal. To je názor drtivé většiny Britů

31. 12. 2023

čas čtení 6 minut

 

Pouze jeden z deseti respondentů v dnešní Británii má pocit, že odchod z EU pomohl jejich financím, zatímco jen 9 % tvrdí, že prospěl britskému zdravotnictví, přestože brexitéři tvrdili, že odchod z EU zajistí britskému zdravotnictví částku 350 milionů liber týdně, kterou prý Británie platila do EU. Byla to lež, nikdo se to nestalo, britské zdravotnictví kolabuje a na vyšetření čeká osm milionů lidí.
 
Podle průzkumu společnosti Opinium, který byl proveden u příležitosti třetího výročí odchodu Spojeného království z jednotného trhu a celní unie, nyní jasná většina britské veřejnosti zastává názor, že brexit byl pro britskou ekonomiku katastrofou, zvýšil ceny v obchodech a ztížil vládní pokusy o kontrolu imigrace.

Průzkum, kterého se zúčastnilo více než 2 000 britských voličů, také zjistil, že nápadně málo lidí zastává názor, že brexit prospěl jim nebo jejich zemi.

 22077

Palestinci propuštění z izraelské vazby: Mučili nás

31. 12. 2023

čas čtení 3 minuty



Reportérka, Channel 4 News, sobota 30. prosince 2023: Takové zoufalství v Gaze jsme zaznamenali ve chvíli, kdy byl kamion s matracemi napaden nedaleko přechodu, kudy vjel. Střelba z bezpečnostních stráží řízených Hamásem děsí dav a ne poprvé je zde málo pořádku. Někteří lidé byli zraněni a zabiti, jen když se snažili získat základní věci.

 21726

Gaza: Čtvrtina tamějšího obyvatelstva je do roka ohrožena smrtí na epidemie a nemoci. Tedy půl milionu lidí

30. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Nejde jen o kulky a bomby. Nikdy jsem ještě neviděla, že by se zdravotnické organizace obávaly tak silně nemocí v Gaze tak jako nyní, varuje Devi Shridhar, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku


Válka Izraele v Gaze vytvořila několik světových rekordů. Pro novináře je to nejsmrtonosnější konflikt za posledních 30 let. Způsobila největší jednorázové ztráty na životech zaměstnanců OSN v historii této organizace. Má na svědomí historicky nejhorší celkový počet útoků na zdravotnická zařízení a jejich personál a zdevastovala školy, přičemž 51 % vzdělávacích zařízení bylo poškozeno. Mezinárodní pravidla, jako jsou Ženevské úmluvy, nejsou dodržována: terčem útoků se staly nemocnice a sanitky, napadeny Izraelem byly zdravotnické organizace jako Lékaři bez hranic (MSF) a Save the Children, které přišly o své zaměstnance.

Válka Izraele v Gaze je smrtící i pro děti,  jde o nejsmrtelnější konflikt pro děti v poslední době: podle Světové zdravotnické organizace bylo minulý měsíc denně zabito zhruba 160 dětí. Srovnejte to se třemi denně v nedávném konfliktu v Sýrii, dvěma denně v Afghánistánu a 0,7 denně na Ukrajině. Celkový počet zabitých dětí je již více než 5 300, uvádí Unicef, Dětský fond OSN, další odhady jsou až dvojnásobné. Ty děti si nevybraly, že se narodí v Gaze, a jsou nevinné, ale nesou hlavní tíhu těchto útoků.

 22069

Haaretz: Izrael zná počet kalorií potřebných k přežití obyvatel Gazy. Jak málo je válečný zločin?

30. 12. 2023

čas čtení 11 minut

 
Gazané sbírají plevel na přípravu jídla a matky nemohou kojit, protože jsou tak slabé. Pokud Izraelce nedokáže dojmout morální katastrofa, měly by je dojmout právní důsledky - které mohou přimět k tomu, aby se k němu otočili zády i jeho největší příznivci.


Obrázky a videozáznamy přicházející z pásma Gazy a zprávy arabských a světových médií (takových, jak8 v Izraeli prakticky neexistují) hovoří o hladomoru, nemocech, žízni a vážném nedostatku léků a zdravotnického vybavení. Na stanicích pro rozdělování potravin stojí stovky malých dětí v dlouhých frontách uprostřed příšerné tlačenice a drží hrnce, kelímky, plastové bedny a kbelíky na potraviny, které jsou k dispozici.

 22068

Naše utrpení není nevyhnutelné. Je to okupace způsobená člověkem

30. 12. 2023

čas čtení 14 minut

Jak se vyrovnáme s více než tisícovkou palestinských dětí amputovaných bez anestezie? Slyšíte jejich křik? Cítíte jejich bolest? Dokážete si představit, že by to byly vaše vlastní děti?

Projev palestinského velvyslance v Radě bezpečnosti OSN v pátek 29.12. 2023
Zabíjení palestinských civilistů není vedlejším efektem války. Tento izraelský útok se záměrně opírá o masové a nerozlišující zabíjení civilistů. Humanitární katastrofa v Gaze není důsledkem války.

Je to nástroj použitý Izraelem. K nátlaku na lidi a jejich vytlačení. Probíhající hladomor není nežádoucím důsledkem války. Je to hladomor jako metoda války.

Kolaps zdravotnického systému není nepředvídatelným důsledkem války. Je to výsledek promyšlených útoků na nemocnice a zdravotnický personál.

Nevybíravé zabíjení, masové zatýkání, ponižování Palestinců, násilná zmizení a únosy a popravy bez soudu mají za cíl terorizovat palestinský lid jako celek.

 22067

Izrael vyvraždil dalších 200 lidí, zabil i novináře

30. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Zabitý palestinský novinář Issam Abdallah

- Podle sobotního vyjádření vysokého zdravotnického představitele bylo během posledních 24 hodin při izraelských úderech v centrální části Gazy zabito přibližně 100 Palestinců a 158 jich bylo zraněno.

V Násirově nemocnici v Chán Júnisu, největším a nejdůležitějším zdravotnickém zařízení na jihu této malé, přelidněné enklávy, ukazují snímky Červeného půlměsíce zveřejněné na internetu sanitky operující uprostřed rozbitých ulic, které převážejí zraněné děti, píše agentura Reuters.

- Palestinský novinář pracující pro televizi Al-Kuds byl spolu s několika členy své rodiny zabit při leteckém útoku na jejich dům v táboře Nuseirat v centrální části pásma Gazy, uvedli zdravotníci a kolegové novináři.

Podle vládního mediálního úřadu v Gaze, který je pod správou Hamásu, bylo při izraelské ofenzívě zabito 106 palestinských novinářů, uvedla agentura Reuters.

Výbor na ochranu novinářů (CPJ) minulý týden uvedl, že prvních deset týdnů války mezi Izraelem a Gazou bylo pro novináře nejsmrtonosnějších, přičemž nejvíce novinářů bylo zabito v jednom roce na jednom místě.

Většina novinářů a pracovníků médií zabitých ve válce byli Palestinci. Ve zprávě CPJ se sídlem v USA se uvádí, že je "obzvláště znepokojena zjevným způsobem, jakým izraelská armáda útočí na novináře a jejich rodiny".

Začátkem tohoto měsíce vyšetřování agentury Reuters zjistilo, že posádka izraelského tanku 13. října v Libanonu zabila novináře agentury Reuters Issama Abdalláha a zranila šest reportérů tím, že vypálila dva granáty v rychlém sledu, zatímco novináři natáčeli přeshraniční ostřelování.

31791

Vnitropolitická bilance roku 2023: demokracie v podání demokratů

29. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

S vítězstvím Petra Pavla v prezidentských volbách na začátku roku 2023 se zdálo, že Andrej Babiš je na ústupu z politické scény. Objevovaly se spekulace, že Hnutí Ano bude mít nového lídra. Dodnes ostatně je kandidátem na premiéra za tuto formaci nikoli Babiš, ale Havlíček.

Babiš byl nejen poražen, ale taky připraven o svého důležitého spojence na Hradě. Tandem vlády „demokratů“ s novým, prozápadním prezidentem sliboval, že konečně uvidíme, jak se má dělat politika. Výsledek? Katastrofa.

 22039

Katolík a komunista

29. 12. 2023 / Petr Partyk

čas čtení 8 minut

Ohlédnutí za dvěma vietnamskými prezidenty

Druhá světová válka neskončila 8. května 1945, jak se mylně domnívají mnozí z nás, Evropané. Skončila až kapitulací Japonska. Tu ohlásil 15. srpna rozhlasem císař Hirohito, 2. září 1945 byly na palubě americké lodi Missouri podepsány kapitulační listiny.

 20461

Zrada Ukrajiny Západem se blíží a bude to katastrofa, protože s kriminálníkem Putinem nelze uzavírat žádné dohody

30. 12. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Daniel Veselý má pravdu, že Západ krátkozrace ustupuje od finanční a vojenské podpory Ukrajiny, zejména velkým problémem jsou Spojené státy, které se potenciálně propadají do autoritářství a kde vede už nynější prezident Biden velmi spornou zahraniční politiku, a i on nyní zdá se ustupuje od podpory Ukrajiny, avšak ke skutečné katastrofě dojde, až v listopadu 2024 v amerických prezidentských volbách zvítězí Donald Trump. Na to právě Vladimír Putin čeká.

Daniel Veselý ovšem absolutně nemá pravdu, když doporučuje, že Západ a Ukrajina by měly s kriminálníkem Putinem vyjednávat. Ten totiž nedodržuje vůbec žádné smlouvy. Nikdy je nedodržoval. Jeho politika je léta založena na vraždění a útlaku.

Západ si neuvědomuje, že Evropa je Putinem ohrožena, pokud ho nechá vyhrát, a co je horší, pokud Západ nechá Putina vyhrát, zcela se rozloží už tak rozkolísaný systém mezinárodního práva, neboť si budou diktátoři a autoritáři po světě dělat zcela beztrestně, co se jim zachce.

K tomu samozřejmě přispívá i šokující západní tolerance vraždění civilistů a dětí, které provádí Netanjahuův ultrapravicový režim v Gaze. To vede k destabilizaci mezinárodního práva, protože velká část světa právem poukazuje na pokrytectví západních zemí.

 20418

Schyluje se ke konci ukrajinského konfliktu?

30. 12. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Jak se rok 2023 blíží ke svému konci, existuje malá, byť reálná naděje na ukončení naprosto zbytečného a destruktivního konfliktu na Ukrajině. Prakticky jediné, co je k tomu zapotřebí, je vůle západní komunity v čele se Spojenými státy k navázání dialogu s Putinovým režimem, jenž má nyní v opotřebovávací zákopové válce navrch, nemluvě o drtivé početní převaze v lidském potenciálu a dělostřelecké munici. V opačném případě nelze vyloučit ani další územní ztráty pro Ukrajinu a nekonečnou devastaci země periodickými údery Kremlu na její infrastrukturu, neboť v následujícím roce se patrně staneme svědky dramatického poklesu vojenských dodávek a financí ze Západu, jakož i nedostatku Ukrajinců schopných a ochotných bojovat za ztracenou věc.  

 20706

Projev pro ty, kteří to zvládli

27. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Sváteční projev předsedy vlády 1. ledna 2024 nebude. V té době chce mít totiž, jak to bývalo za komunistických prezidentů, za Havla a za Klause, projev prezident Pavel. 

Premiér se místo toho vyjádřil už na Štěpána. Úvod svého vystoupení věnoval vraždění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zde se vyjádřil v tom smyslu, že „jsme se modlili a modlíme“. Samozřejmě za oběti, za brzké uzdravení atd. Nevím, kdo je to „my“. Že by vláda?



 22066

Moskva zneuživá izraelské vraždění civilistů v Gaze ke své snaze zalíbit se globálnímu jihu

30. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Kdysi se Netanjahu oháněl  přátelskými vztahy s Putinem - ještě loni během předvolební kampaně v Izraeli používal billboardy, na nichž se zobrazoval vedle Putina - události ze 7. října a propalestinský postoj Ruska po nich přinesly do jejich vztahů rozhodující rozkol, píše Pjotr Sauer.


"Vazby obou zemí jsou naprosto na nejnižším bodě od pádu Sovětského svazu," řekl Nikolaj Kožanov, bývalý ruský diplomat v Teheránu a nyní docent na Katarské univerzitě.


Kreml vyzdviduje "katastrofální humanitární situaci v pásmu Gazy" a Putin prohlásil, že vojenská reakce Izraele na teroristický útok Hamásu  neměla vést "k tak hrozivým následkům pro civilní obyvatelstvo".

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina podniká letecké útoky na ruské oblasti Belgorod a Brjansk

30. 12. 2023

čas čtení 5 minut

- Moskva uvádí, že protiletadlové jednotky zničily 13 ukrajinských raket, gubernátor hlásí jednoho mrtvého,  představitel Brjanska tvrdí, že bylo sestřeleno šest bezpilotních letounů
 
- Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov telefonicky hovořil s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem o ruském leteckém útoku na Ukrajinu a o situaci na frontě.

Austin řekl: "Zdůraznil jsem, že podpora USA a naší koalice čítající přibližně 50 spojenců a partnerů Ukrajině v jejím boji proti ruské agresi zůstane zachována."

 
- Ukrajina zaútočila na ruskou Belgorodskou a Brjanskou oblast


Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho protiletadlové jednotky v pátek zničily 13 ukrajinských raket nad jižní Belgorodskou oblastí a regionální gubernátor uvedl, že při incidentech byl jeden člověk zabit a čtyři zraněni.

Gubernátor Brjanské oblasti, rovněž na jihu Ruska, uvedl, že bylo sestřeleno šest ukrajinských bezpilotních letounů.

Vjačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodské oblasti na ukrajinských hranicích, uvedl, že při zásahu domu byl zabit jeden člověk.

Čtyři lidé byli ošetřeni kvůli zraněním. Deset soukromých domů utrpělo škody a ve městě Belgorod byly narušeny dodávky vody, uvedl Gladkov.

Ukrajinské ozbrojené síly zveřejnily na Telegramu video, které popsaly jako oblohu nad Belgorodem a na němž je vidět nejméně jedna hořící budova.

V Brjanské oblasti gubernátor Alexandr Bogomaz uvedl, že při útoku Ukrajiny bylo sestřeleno šest bezpilotních letadel. Podle jeho slov nedošlo k žádným obětem.

 

 18211

Jihoafrická republika zahájila u Nejvyššího soudu OSN řízení proti Izraeli za jeho genocidu Palestinců

29. 12. 2023

čas čtení 19 minut



Jihoafrická republika uvedla, že se v souvislosti s činy spáchanými Izraelem v Gaze obrátila na Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) podle Ženevské úmluvy.


V prohlášení Jihoafrická republika konstatuje, že je ""vážně znepokojena osudem civilistů", kteří se ocitli v izraelských útocích na pásmo Gazy "v důsledku nerozlišujícího použití síly a násilného odsunu obyvatel".

Uvedla, že na palestinském území jsou "neustále hlášeny případy páchání mezinárodních zločinů, jako jsou zločiny proti lidskosti a válečné zločiny", a také "zprávy o činech, které splňují znaky genocidy".

Dne 29. prosince 2023 byla v této souvislosti podána k soudu žaloba, v níž se žádá, aby soud urychleně prohlásil, že Izrael porušuje své závazky ve smyslu úmluvy o genocidě, měl by okamžitě ukončit všechny činy a opatření porušující tyto závazky a přijmout řadu souvisejících opatření.

Jihoafrická republika uvedla, že "odsuzuje veškeré násilí a útoky proti všem civilistům, včetně Izraelců", a dodala, že neustále vyzývá k okamžitému a trvalému příměří a k obnovení rozhovorů, "které ukončí násilí vyplývající z pokračující válečné okupace Palestiny".

- Izrael se ohradil proti Jihoafrické republice poté, co zahájil řízení o genocidě u nejvyššího soudu OSN.


Izrael případ odmítá jako "nepodložený" a obviňuje Jihoafrickou republiku z "kolaborace" s Hamásem; Jihoafrická republika tvrdí, že je "vážně znepokojena osudem civilistů".

 22055

Izraelské vraždění v Gaze

29. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

UNICEF: 9000 dětem v Gaze bylo nutno amputovat aspoň jednu nohu nebo ruku a 1000 dětem musely být končetiny amputovány bez umrtvení:

Zde dědeček obléká mrtvému nemluvněti nové ponožky, které koupil svému malému vnukovi. Než se vrátil domů, vnuk byl zabit.


Tento otec šel koupit sušenky. Jeho žena a syn byli zabiti raketovým úderem, než se vrátil. I oni utekli na místo, o kterém si mysleli, že bude bezpečné. Do míst, která jsou nyní bombardována.




Moderátor, Channel 4 News, pátek 29. prosince 2023: Desetitisíce Palestinců nyní prchají do města Rafáh na jihu Gazy, Izrael pokračuje v intenzivním bombardování centrální části Gazy, přičemž prudké boje pokračují také v okolí Chán Júnisu na jihu. Ministerstvo zdravotnictví Gazy řízené Hamásem uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 187 Palestinců. A opět bychom vás měli varovat, jsou v reportáži Emily Withersové velmi znepokojivé záběry.


Reportérka: Palestinci se shlukují kolem domu Abu Atwana v Rafě. Ten byl právě zasažen izraelským náletem. Rodina malé Miriam sem utekla do bezpečí. Je pozoruhodné, že je stále naživu.

 22046

Ruské vraždění na Ukrajině

29. 12. 2023

čas čtení 4 minuty




Moderátor, Channel 4 News, pátek 29. prosince 2023:   Důsledky největšího ruského leteckého bombardování Ukrajiny od začátku války. Letecké údery byly zaměřeny téměř na všechny kouty Ukrajiny, od Oděsy na jihozápadě až po Lvov na západě, přičemž podle tamních představitelů jedna raketa nakrátko vstoupila do nedalekého vzdušného prostoru členského státu NATO Polska. 

Jednalo se o dosud nejintenzivnější den ruských leteckých útoků. Zahynulo nejméně 30 lidí, mezi zasaženými budovami byly obchody, základní školy a dokonce i porodnice.

Nejméně třicet lidí bylo zabito a více než 140 dalších bylo zraněno poté, co Rusko zahájilo masivní vlnu raketových a bezpilotních úderů po celé Ukrajině v baráži, která trvala 18 hodin, ukrajinské letectvo uvedlo, že nikdy nevidělo tolik míst, na která bylo cíleno ve stejnou dobu. A varování v reportáži Dannyho Israela jsou znepokojivé záběry.

Reportér: Scéna? Příšerně povědomá. Ve válkách minulých i současných těla pohřbená bombami. Těsně po rozbřesku v Charkově je tento starší muž neuvěřitelně naživu. Je odhrabáno dost sutin, aby se mohl posadit, než se mu konečně uvolní nohy. Přežil koordinovanou kampaň hrůzy.

 16525

Vědci varují, že svět bude na rok 2023 vzpomínat jako na rok, kdy lidstvo odhalilo svou neschopnost řešit klimatickou krizi

29. 12. 2023

čas čtení 10 minut


Mezi katastrofální události patří bleskové záplavy v Africe a divoké lesní požáry v Evropě a Severní Americe


Nejteplejší rok v historii vyvolává pochybnosti o schopnosti lidstva vypořádat se s klimatickou krizí, kterou si samo způsobilo, uvedli vysoce postavení vědci.

Vzhledem k tomu, že koncem prosince byly v mnoha částech světa i nadále zaznamenávány historicky vysoké teploty, konstatoval bývalý vědecký pracovník NASA James Hansen, že rok 2023 si budeme pamatovat jako okamžik, kdy se plně projevilo selhání lidstva.


"Až se naše děti a vnuci budou ohlížet za historií lidmi způsobené změny klimatu, budou tento a příští rok považovat za zlomový okamžik, kdy se konečně ukázala neschopnost  vlád při řešení změny klimatu," řekl. "Nejenže se vládám nepodařilo zastavit globální oteplování, ale tempo globálního oteplování se dokonce zrychlilo."

 16578

Mizerná geopolitická situace lokální i globální 2024

29. 12. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 5 minut




Silvestr a Nový rok oslavujeme tradičně ohňostroji a petardami, abychom projevili radost nad rokem uplynulým a nadcházejícím. Jako by toho všelijakého střílení u nás i ve světě nebylo dost. Musíme také přispět svojí troškou do čertova mlýna, který nás i svět pomalu a jistě rozemílá na prach.

Jsme prach a v prach se obrátíme. Je zcela zřejmé, že se ze všech sil snažíme, aby to bylo co nejrychleji a co nejdříve. V potu tváře budeš jíst svůj chléb, dokud se nevrátíš do země, neboť z ní pocházíš: Prach jsi a v prach se obrátíš!“ (Genesis 3:14-19)

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zahájila vlnu raketových úderů po celé Ukrajině, včetně "masivního" útoku na Charkov

29. 12. 2023

čas čtení 13 minut

Počet obětí ruského raketového útoku na Ukrajinu stoupl na 13

Během zhruba 18hodinového útoku byly zraněny desítky lidí a neznámý počet byl pohřben pod sutinami, uvedli ukrajinští představitelé. Počet mrtvých se může zvýšit,   záchranné práce pokračují.

Mezi poškozenými budovami po celé Ukrajině jsou podle zpráv bytové domy, školy a porodnice.

Ukrajinští představitelé vyzvali západní spojence země, aby jí poskytli více prostředků protivzdušné obrany na ochranu proti leteckým útokům, jako byl ten páteční. Jejich výzvy přicházejí v době, kdy známky únavy z války zatěžují snahy o udržení podpory.

- Artem Mazhulin je v Charkově a popisuje, jak to vypadalo na místě, když Rusko zahájilo vlnu raketových úderů.

Včerejší noc v Charkově byla jako každá jiná. Několikanásobný nálet sirén, kterým nikdo nevěnoval pozornost. První výbuchy byly slyšet od pěti hodin ráno 29. prosince. Byl jsem ve svém bytě v jihovýchodním Charkově se svou matkou po operaci páteře. V 7.21 jsem měl jet vlakem do Kyjeva a ona měla mít v 8.30 schůzku s lékařem.

Počínaje několika prvními údery, které jsme neslyšeli, když jsem se v 5.30 vzbudil, abych se připravil na vlak, byli všichni moji přátelé vzhůru a město už bylo pod útokem. Objednal jsem si taxík, vyměnil si s řidičem názory na to, jak hlasité byly rány a zda je někdo zachytil, soudě podle zvuku - protože každý Charkovan je teď odborník.

Pak jsem dorazil na nádraží; lidé byli klidní. Nastoupil jsem do vlaku, při čekání na odjezd jsem slyšel několik výbuchů, ale byly daleko. Tak jsem se ani nepohnul. Vlak odjel podle jízdního řádu v 7.21 hodin. Moje matka přišla na schůzku s lékařem v 8.30 a řekla mi, že slyšela dva hlasité výbuchy. "Ale já už jsem byla uvnitř," řekla. "Čekala jsem ve frontě na magnetickou rezonanci."

Moji spolucestující se baví o nákupu oblečení na telefonech, někdo se polil kávou, v jedoucím vlaku mají všichni dost války. Všichni jsou na ni zvyklí.
 

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko přes noc vypálilo asi 110 raket a také bezpilotní letouny proti ukrajinským cílům v rámci zřejmě jednoho z největších ostřelování v tomto roce.

Zelenskij uvedl, že kremelské síly použily širokou škálu zbraní, včetně balistických a řízených střel.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že Rusko "zřejmě vypustilo vše, co má", proti cílům na celé Ukrajině.

Pokud se Zelenského počty potvrdí, jednalo by se o největší letecký útok kremelských sil od jejich plnohodnotné invaze v únoru 2022. Podle ukrajinského letectva byl předchozí největší útok v listopadu 2022, kdy Rusko proti Ukrajině vypálilo 96 raket.

Bombardování přišlo v době, kdy boje podél frontové linie do značné míry váznou kvůli zimnímu počasí, a poté, co letní protiofenzíva Ukrajiny nedokázala dosáhnout významného průlomu podél zhruba 1 000 km dlouhé linie dotyku.

Zhruba osmnáctihodinový nápor, který začal ve čtvrtek večer a pokračoval přes noc, zasáhl podle úřadů šest měst včetně hlavního města Kyjeva a další oblasti od východu po západ Ukrajiny.


Podle úřadů bylo v Charkově slyšet deset výbuchů, ruské rakety zasáhly šest měst po celé zemi
 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru napsal, že  po nočních raketových úderech "ruský teror musí prohrát.


Zelenskij uvedl: "V důsledku úderů bohužel došlo k obětem na životech a zraněním. Všechny služby pracují nepřetržitě a poskytují nezbytnou pomoc. Upřímnou soustrast těm, kteří přišli o své blízké. Zraněným přeji brzké uzdravení."




 20705

Americký stát Maine diskvalifikoval Trumpa pro prezidentské volby s odvoláním na klauzuli o vzpouře

29. 12. 2023

čas čtení 3 minuty


Došlo k tomu  několik dní poté, co nejvyšší soud v Coloradu vyřadil Trumpa z volebních lístků pro primárky ze stejného důvodu.
 

Stát Maine zablokoval Donalda Trumpa na svém volebním lístku pro prezidentské primárky a stal se tak druhým státem, který bývalému prezidentovi znemožnil kandidovat na základě ústavního ustanovení z doby po americké občanské válce, které brání vzbouřencům zastávat úřad.
 

 20832

Existuje dostatek důkazů pro trestní stíhání bývalých ředitelů britské pošty v rámci skandálu ohledně počítačového systému Horizon

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty


Veřejné vyšetřování skandálu s počítačovým systémem Horizon britské pošty přineslo podle právníků poštmistrů, kteří byli neprávem odsouzeni za neexistující  trestné činy včetně údajných krádeží a podvodů, dostatek důkazů, aby policie mohla začít vyšetřovat bývalé ředitele britské pošty,. kteří tento skandál vědomě způsobili.

Stovky lidí, kteří vlastnili a provozovali  v Británii pošty, byly v letech 1999-2015 neprávem vyšetřovány, stíhány a odsouzeny za údajné krádeže. Finanční nesrovnalosti, z nichž byli obvinění a za něž byli potrestáni, však způsobily softwarové chyby v počítačovém systému britské pošty jménem Horizon. Stovkám poštmistrů byla bezdůvodně zničena existence. Někteří spáchali sebevraždu.

 22007

Děti jsou na Západním břehu Jordánu Izraelem zabíjeny v bezprecedentní míře, konstatuje OSN

29. 12. 2023

čas čtení 12 minut

České ministerstvo zahraničí a Lipavský právem protestovali proti raketovému útoku Ruska na Ukrajině. Už však neprotestují proti masovému izraelskému vraždění civilistů v Gaze, rasisti a pokrytci. (JČ)

- Izrael v Gaze za posledních 24 hodin zabil 187 Palestinců, celkový počet obětí přesáhl 21 500 

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze v pátek uvedlo, že od vypuknutí války s Izraelem před téměř 12 týdny bylo na palestinském území zabito nejméně 21 507 lidí.

Podle agentury AFP tento údaj zahrnuje 187 obětí za posledních 24 hodin. Ministerstvo dodalo, že během bojů, které začaly 7. října po překvapivém útoku Hamásu uvnitř jižního Izraele, bylo v Gaze zraněno 55 915 lidí.

Kromě toho bylo od 7. října při izraelských náletech a bezpečnostních operacích na okupovaném Západním břehu Jordánu zabito 300 Palestinců.

Podle agentury Reuters bylo po izraelském náletu v Rafáhu zpod trosek zachráněno dítě jménem Mariam Abu Akel. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ašrafa al-Kidry nálet zabil 20 lidí a 55 zranil.

Arafat Barbakh uvádí, že kůže dítěte byla šedá od prachu a že vydávalo nějaké zvuky, když záchranáři sáhli do trosek, aby holčičce uvolnili nohy a vyzdvihli ji. Její rodina se ukrývala v domě rodiny Abu Edwanových poté, co utekla z vlastního domu.

Při úderu zahynula Mariamina matka a sestra, členové rodiny Abu Edwanů a lidé z dalších rodin, kteří u nich dočasně bydleli. Její otec a bratr Hamed, který je ještě batole, výbuch také přežili.

Když se Mariam podařilo vyprostit, běžel s ní v náručí záchranář, aby ji odvezl do nemocnice. Tam jí lékaři udělali stěry z řezných ran.

Na jiném místě leteckého útoku záchranáři vytáhli dvě nemluvňata. V sanitce si zdravotníci stírali z obličeje silnou vrstvu prachu, zatímco naproti nim seděl omráčený silně krvácející chlapec.

V nemocnici ležely děti k ošetření na podlaze. Chlapec s obvazy kolem hlavy a krví pokrytým obličejem plakal. Vedle něj ležel další chlapec s ortézou na krku. Dvě malé dívky  

Třináctiletá Nadeen Abdulatifová stála u hromady trosek vedle domu v Rafáhu, kam se s rodinou uchýlila poté, co byl jejich vlastní dům ve městě Gaza zničen leteckým útokem, jehož cílem byla sousední budova a při kterém zahynul její starší bratr.

Řekla, že nemůže přestat myslet na to, že byla zabita, nebo že zemřel její druhý bratr. Nálety v noci vyrazily okna a otřásly budovou.

"Můj bratr se třásl. Já jsem se třásla. Měla jsem strach. Nehnula jsem se z místa, protože jsem byla vyděšená," řekla.

 -Juliette Touma, ředitelka komunikace UNRWA, agentury OSN pro palestinské uprchlíky, řekla agentuře Associated Press, že v Rafáhu na jihu pásma Gazy "lidé využívají jakýkoli prázdný prostor ke stavbě chatrčí. Někteří spí ve svých autech a jiní pod širým nebem."

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce evakuovala 8 obětí, včetně dětí, poté, co izraelské síly zaútočily na dům v Al Zawaidě v centrální části pásma Gazy, uvedla ve čtvrtek PRCS.

Na videu zveřejněném na Twitteru  je vidět, jak týmy PRCS prohledávají trosky uprostřed plamenů a jak jsou zranění Palestinci evakuováni do nemocnic.


Dětský fond OSN (UNICEF varoval, že počet zabitých dětí na Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma dosáhl "bezprecedentní" úrovně

Za posledních 12 týdnů bylo na Západním břehu Jordánu zabito 83 dětí, uvedla ve čtvrtečním prohlášení regionální ředitelka UNICEFu pro Blízký východ a severní Afriku Adele Khodr. Toto číslo je podle ní více než dvojnásobkem počtu dětí zabitých za celý rok 2022.

"Letošní rok byl pro děti na Západním břehu Jordánu nejsmrtelnějším rokem v historii," dodala. Kromě toho podle ní bylo od 7. října zraněno více než 576 dětí a další byly údajně zadrženy. Dodala, že:

    Zatímco svět s hrůzou sleduje situaci v pásmu Gazy, děti na Západním břehu Jordánu zažívají vlastní noční můru. Život s téměř neustálým pocitem strachu a smutku je pro postižené děti bohužel příliš častý.

Agentura OSN podle ní naléhavě vyzývá všechny strany, aby dodržovaly své závazky "chránit děti před násilím spojeným s konfliktem a chránit jejich nejzákladnější právo, kterým je prostě být naživu", a dodává:

    Děti by se nikdy neměly stát terčem násilí, ať už jsou kýmkoli nebo kdekoli.


 21976

Praha 21. prosince: Ojedinělý exces vyšinutého jedince nebo běžná součást budoucnosti?

27. 12. 2023

čas čtení 31 minut

Autorem tohoto textu je jeden přispěvatel Britských listů.

 

Nechci se věnovat tomu co se stalo. Chci se věnovat tomu co bude v narůstajícím počtu a intenzitě přicházet, protože tomu právě teď dáváme volný prostor. Zatímco vystřelené kulky již při nejlepší vůli nevrátíme zpět do nábojnic, zabránit vystřelení těch budoucích, z obdobného zla co se právě teď na sociálních sítích rodí a roste, ještě z velké části můžeme. Je povinností odpovědného člověka po etapě zármutku přetavit prožité trauma v akci, která bude bránit tomu aby se podobná neštěstí opakovala a další lidé museli prožívat obdobná muka. Proto je mlčení o internetových inkubátorech, kde i v tento okamžik probíhá vývoj bytostí tímto směrem, špatné. Za nejpozitivnější pietu považuji zabránění podobnému budoucímu činu. 

Izrael se omluvil, že na Štědrý večer zbytečně usmrtil osmdesát šest Palestinců

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Reportérka, Channel 4 News, čtvrtek 28. prosince 2023: Dálnice se zastavila, protože se na severu Izraele rozezněly další varovné sirény před raketami. Izraelská armáda zde podle svých slov zachytila ozbrojený dron z Libanonu. Přibývá střelby a výhrůžek. Izraelské bojové letouny zasáhly údajná stanoviště Hizballáhu za hranicemi a tato militantní skupina, spojenec Hamásu, vytvořila  nový denní rekord. Nejvyšší počet přeshraničních útoků na Izrael od 7. října a nové varování Izraele, že mu dochází trpělivost.

 22028

Indie po útocích na obchodní lodi přísahá pomstu

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Představitelé obrany v Novém Dillí slíbili, že postaví před soud ty, kteří jsou zodpovědní za nedávné útoky na dvě převážně indické obchodní lodě s převážně indickou posádkou, uprostřed probíhajících raketových a íránských raketových a bezpilotních útoků Húsiů a Íránu v Rudém moři i mimo něj.

 20700

Reálná inflace v Rusku může být až sedmkrát vyšší, než uvádí Kreml

29. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruská centrální banka se domnívá, že inflace je příliš vysoká - vyšší, než tvrdí Kreml, a může být dokonce tak vysoká, jako tvrdí někteří nezávislí odborníci. Banka pokračuje ve zvyšování klíčových sazeb, aby se pokusila zabránit tomu, že se inflace v budoucnu vymkne kontrole, píše Alexej Martov.

 22027

Umění žít podle Mijazakiho

29. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Osmdesátník a zakladatel Studia Ghibli ve svých animovaných filmech skrývá zářivé klíče k naší existenci. Shromáždili jsme sedm z těchto lekcí, píše Francesc Miralles.

 19306

Ruská armáda se urychleně přezbrojuje

29. 12. 2023

čas čtení 6 minut

Objem dodávek obrněných vozidel se ztrojnásobil. Obecně se počet zakoupených základních typů zbraní zvýšil 2,7 x a počet zvláště oblíbených se zvýšil sedmkrát,upozorňuje Vladimir Karnozov.

 20204

Íránský jaderný program: Pět minut do dvanácté

29. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Je pět minut před půlnocí a Bidenova administrativa nadále váhá, jak rozhodně reagovat na urychlující se íránskou snahu získat jaderné zbraně. Téměř rok a půl jsme upozorňovali, že se tento okamžik rychle blíží, píší Mark Toth a Jonathan Sweet.

 16951

Britský lékař v Gaze: Žádnou přítomnost Hamásu v nemocnicích jsem nikdy neviděl a pracuju tam léta

29. 12. 2023

čas čtení 7 minut

Moderátorka, BBC Radio 4, čtvrtek 28. prosince 2023, 13 hodin: Náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martin Griffiths nyní uvedl, že Gaza je katastrofou v oblasti veřejného zdraví, že se v ní šíří infekční nemoci a jsou tam přeplněné úkryty, že stovky lidí s válečnými zraněními nemohou dostat zdravotní  péči a nemocnice sotva fungují. 

To přimělo mluvčího izraelské vlády Elona Levyho, aby ho obvinil ze spoluodpovědnosti za tuto katastrofu: "Hamás za vašeho dohledu proměnil nemocnice ve vojenské pevnosti a vy stále nic neříkáte."

Mluvila jsem s lékařem z britského zdravotnictví, který je nyní v Gaze. Zatímco většina z nás se přes Vánoce zavřela doma, ortoped Graham Groom spolu s dalšími třemi zdravotníky zamířil do Gazy, a to tam byl už mnohokrát, když pracoval s charitativní organizací Ideals, která poskytuje mezinárodní pomoc při katastrofách a mimořádných událostech s dlouhodobou podporou. Když jsem s ním dnes mluvila, byl v Evropské nemocnici v Gaze. A vyprávěl mi o tamní situaci.

 22037

Zavedení nízkoemisní zóny v Londýně mělo obrovský pozitivní dopad na vyčištění vzduchu. Kdy bude zavedena v Praze?

29. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Podle nové analýzy účinků systému nízkoemisní zóny v Londýně zóna zabránila  většímu znečištění ovzduší toxickými látkami, než kolik ho produkují londýnská letiště  nebo londýnská říční a železniční doprava dohromady.

Zpráva ukázala, že zlepšení kvality ovzduší v letech 2019-2022 díky snížení znečištění z motorových vozidel - ještě před rozšířením nízkoemisní zóny na celé město od srpna 2023 - se vyrovná potenciálním úsporám úplného vyčištění londýnské letecké dopravy nebo průmyslové a komerční výroby tepla a elektřiny.

Radnice uvedla, že zpráva, kterou si nechala vypracovat od společnosti Logika Group Air Quality Consultants na základě údajů londýnského dopravního podniku Transport for London, prokázala účinnost nízkoemisní zóny při odstraňování znečištění a zdůraznila, že bylo správné rozšířit zónu  na celý Londýn od 29. srpna 2023.

31789

Zvláštní to charakter národa

28. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Foto: Pražská FF UK ve čtvrtek 28.12. v poledne

Píše Václav Jamek na Facebooku:

Zvláštní to charakter národa: stane se masakr, lidé pláčou a obestaví místo neštěstí zapálenými svíčkami, místo aby vznášeli požadavky. 

Sebedojímání, svíčky a charita, to je ta pravá odpověď na každé neštěstí. 

Jde ovšem o těžký, leč individuální zločin, a má-li mít nějaký společenský dopad, pak se to týká vyzbrojování obyvatelstva, umožněné tím, že spousta občanů a hlavně čeští zákonodárci se vidí v tom nejhorším, co obnáší civilizace Spojených států.

A politici vyhlašují jednohlasně: zbraní se to netýká, na benevolentních zákonech se nemusí nic měnit.
Samozřejmě, jde přece jenom o jeden masakr. Počkejme, až jich bude patnáct, nebo spíš třicet. 

Občasný výskyt masového vraha v populaci je normální věc, nedá se s tím nic dělat. Holt genetika.

Zbraní se to samozřejmě týká: čím víc je zbraní mezi lidmi, tím snáz se dají získat, a tím větší je tudíž matematická pravděpodobnost, že k něčemu takovému dojde. Pistolníci zamilovaní do Divokého západu by měli být zticha.

Zvláštní ostatně je i to, když se všichni pozastavují nad tím, na kolik zbraní mohl mít kluk povolení, a nikdo zatím nepoložil otázku, kde na ty zbraně vzal nebo odkud je vůbec měl. Studenti filosofické fakulty zpravidla nemívají na kontě statisíce. Že by rodinné zázemí? Že by sebevědomí hostouňských soukromníků vycházející z vědomí, že společnost kult zbraní podporuje a vytváří?

 22026

Ruský rapper uvězněn za účast na "téměř nahé" párty v moskevském nočním klubu

28. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Organizátorka mejdanu Nasťa Ivlejeva 

Večírek vyvolal pobouření konzervativních politiků a stoupenců války na Ukrajině
 
Rozpustilý večírek celebrit v Moskvě vyvolal pobouření ruských politiků a orgánů činných v trestním řízení. Je to  jeden z dosud nejostřejších příkladů toho, jak Vladimir Putin posouvá zemi konzervativním a protiliberálním směrem.


Večírek, který se konal 20. prosince, byl plesem v kostýmech v moskevském nočním klubu na téma "téměř nahý", pořádala ho populární influencerka na Instagramu Anastasia Ivlejevová a zúčastnila se ho řada známých osobností, které zůstaly v zemi od Putinovy invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

 22021

Válka mezi Izraelem a Gazou: Intenzivní pozemní boje blokují dodávky pomoci, varuje OSN; Izrael varuje před útoky na libanonské hranice

28. 12. 2023

čas čtení 16 minut

- Zpráva OSN obviňuje Izrael ze špatného zacházení se zadrženými na okupovaném Západním břehu Jordánu

Zpráva OSN zveřejněná ve čtvrtek vyjadřuje politování nad "rychlým zhoršováním" stavu lidských práv na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a vyzývá izraelské úřady, aby ukončily násilí vůči palestinskému obyvatelstvu.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) uvedl, že zaznamenal hromadné svévolné zadržování, nezákonné zadržování a případy hlášeného mučení a jiných forem špatného zacházení s palestinskými vězni. Uvedl, že od 7. října bylo na okupovaném Západním břehu Jordánu zadrženo přibližně 4 785 Palestinců.

"Někteří z nich byli svlečeni do naha, měli zavázané oči a dlouhé hodiny byli spoutáni pouty a se svázanýma nohama, zatímco jim izraelští vojáci šlapali na hlavu a záda, plivali na ně, mlátili s nimi o zeď, vyhrožovali jim, uráželi je, ponižovali a v některých případech na nich páchali sexuální a genderové násilí," uvedl OHCHR.

Zpráva, kterou zveřejnil Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR), uvádí, že od 7. října bylo na Západním břehu Jordánu zabito 300 Palestinců. K většině zabití došlo během operací izraelských bezpečnostních sil.
 

"Používání vojenských taktických prostředků a zbraní v kontextu prosazování práva, používání zbytečné nebo nepřiměřené síly a prosazování rozsáhlých, svévolných a diskriminačních omezení pohybu, která se týkají Palestinců, jsou velmi znepokojující," uvedl šéf OHCHR Volker Türk.

"Vyzývám Izrael, aby přijal okamžité, jasné a účinné kroky k ukončení osadnického násilí vůči palestinskému obyvatelstvu, aby vyšetřil všechny případy násilí ze strany osadníků a izraelských bezpečnostních sil a zajistil účinnou ochranu palestinských komunit," dodal.
 

22.4.

28. 12. 2023 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:
 (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

 22017

Izrael rozšiřuje ofenzivu v centrální části Gazy, Netanjahu odmítá diskutovat o poválečném plánu

28. 12. 2023

čas čtení 6 minut

 
Izraelští bezpečnostní představitelé chtějí uspořádat schůzku, protože "čas běží"

 
Izraelská armáda rozšířila svou pozemní ofenzívu v pásmu Gazy na hustě obydlené městské uprchlické tábory v centrální části území, zatímco premiér Benjamin Netanjahu údajně odmítl žádosti bezpečnostních představitelů o vypracování plánů na ovládání Gazy po skončení války s Hamásem.

V posledních několika dnech byly do kanceláře premiéra předány tři žádosti jménem ředitelů Mosadu, Šin Betu, náčelníka generálního štábu Izraelských obranných sil (IDF) a ministerstva obrany o uspořádání schůzky ohledně rozhodnutí týkajících se "dne poté", kdy Izrael prohlásí, že dosáhl svých cílů proti palestinské militantní skupině ovládající pásmo Gazy, informoval v úterý večer izraelský kanál 12.

 20844

Ukrajina varuje, že se bez pomoci Západu zpozdí výplaty a důchody

28. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Ukrajina možná bude muset odložit výplaty pro státní zaměstnance a vyplácení důchodů milionům svých občanů, pokud EU a USA neposkytnou slíbenou finanční pomoc na začátku příštího roku, varovala její vicepremiérka.

Julija Svyrydenko, která je zároveň ministryní hospodářství, uvedla, že výpadek vnější podpory by ukrajinskou ekonomiku, která v roce 2023 zaznamenala oživení a jejíž růst hrubého domácího produktu odhaduje MMF na 4,5%, uvrhl zpět do režimu "přežití", píše ve Financial Times Ben Hall.

 21985

ČT nepravdivě tvrdila, že pod nemocnicí Al Šífa v Gaze měl Hamas velitelství. Washington Post dokázal, že to není pravda

28. 12. 2023

čas čtení 13 minut

Nelze nekriticky opakovat propagandu Izraele


Washington Post: Případ al-Šifa: vyšetřování útoku na největší nemocnici v Gaze


Tvrzení byla pozoruhodně konkrétní - pět nemocničních budov bylo prý přímo zapojeno do aktivit Hamásu, budovy se nacházely na vrcholu podzemních tunelů, které militanti používali k vedení raketových útoků a velení bojovníkům, a do tunelů se dalo dostat z nemocničních oddělení. Tato tvrzení byla podložena "konkrétními důkazy", uvedl mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari, když 27. října na brífinku představoval tento případ.

Podle analýzy otevřených vizuálních materiálů, satelitních snímků a všech veřejně zveřejněných materiálů IDF, kterou provedl deník Washington Post, však materiály předložené izraelskou vládou neprokazují, že Hamás využíval nemocnici jako velitelské a kontrolní centrum. To podle právních a humanitárních expertů vyvolává zásadní otázky, zda civilní škody způsobené izraelskými vojenskými operacemi proti nemocnici - obklíčení, obléhání a nakonec nálet na zařízení a tunel pod ním - byly přiměřené vyhodnocené hrozbě.

Analýza deníku The Washington Post dokazuje:

- Místnosti napojené na síť tunelů, které vojáci IDF objevili, nevykazovaly žádné bezprostřední známky vojenského využití ze strany Hamásu.
-  Žádná z pěti nemocničních budov, které Hagari identifikoval, se nezdála být napojena na síť tunelů.
- Neexistují žádné důkazy o tom, že by se do tunelů dalo dostat zvnitřku nemocničních oddělení.

 21015

Netanjahu obhajuje etnickou čistku Palestinců v Gaze: Poprvé mu věřte

28. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Extrémistická a fašistická vláda Benjamina Netanjahua pokračuje v prosazování svého obludného, nezákonného a především zcela nepravděpodobného plánu na vytlačení 2,2 milionu Palestinců z Gazy na Sinajský poloostrov v Egyptě nebo do jiných arabských zemí. Netanjahu se rovněž zavázal pokračovat ve vysoce intenzivní kampani proti obyvatelům Gazy, informuje Informed Comment.

 20088

Spojené státy od 7. října Izraeli dodaly přes 10 000 tun zbraní

28. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Dvě stě čtyřicet čtyři amerických nákladních letadel a 20 lodí dodalo od 7. října do Izraele více než 10 000 tun vojenského vybavení na podporu masakru v Gaze, informoval v pondělí izraelský kanál 12.

Americká podpora je pro Izrael klíčová, aby mohl pokračovat v neúnavném bombardování Gazy. Deník Washington Post 9. prosince uvedl, že do tohoto data Izrael svrhl na pásmo Gazy více než 22 000 bomb dodaných ze Spojených států, informuje Dave DeCamp.

 

Pentagon odmítl zveřejnit, jaké typy zbraní Izraeli posílá, ale médiální zprávy  některé podrobnosti odhalily. Deník Wall Street Journal 1. prosince uvedl, že USA od 7. října dodaly Izraeli 15 000 bomb a 57 000 dělostřeleckých granátů.

Dodávky bomb zahrnovaly více než 5 000 bomb Mk84 s 2 000kilogramovou hlavicí, které Izrael shazuje na hustě obydlené oblasti Gazy. Podle analýzy deníku The New York Times Izrael během prvních šesti týdnů války běžně shazoval 2 000librové bomby na jih Gazy, který byl označen jako bezpečná oblast.

Izraelské ministerstvo obrany uvedlo, že americké dodávky zbraní zahrnovaly také "obrněná vozidla, výzbroj, osobní ochranné prostředky, zdravotnický materiál, munici apod.".

Američtí představitelé tvrdí, že jsou znepokojeni masivním počtem civilních obětí v Gaze, ale Bidenova vláda Izraeli při masakrech i nadále poskytuje bezpodmínečnou vojenskou pomoc. Zpráva časopisu +972 odhalila, že Izrael v rámci své válečné strategie záměrně cílí na civilní oblasti.

 

Celý text v originále ZDE

 17274

Zabil Izrael íránského velitele, aby vyprovokoval širší konflikt?

28. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Podle oficiální íránské tiskové agentury IRNA a opoziční válečné organizace Syrian Observatory for Human Rights byl v neděli během izraelského náletu v jedné z damašských čtvrtí zavražděn íránský vrchní velitel v Sýrii Seyed Razi Mousavi.

Tento útok přinutil Teherán k odvetným opatřením. Zvýšily se obavy, že jde o roznětku, která zažehne širší válku na Blízkém východě, soudí na webu Responsbile Statecraft Trita Parsi.

 21046

Bidenova zahraniční politika v roce 2023 selhala

28. 12. 2023

čas čtení 6 minut

Výsledky zahraniční politiky Bidenovy vlády v roce 2023 neposkytují prezidentovi mnoho důvodů k tomu, aby se jimi před volbami v příštím roce chlubil.

Spojené státy jsou na konci roku 2023 ještě více přetížené než na jeho začátku a prezident má za sebou jen velmi málo politických úspěchů. Po většinu roku nedošlo k žádným velkým debaklům, ale to se změnilo v posledních dvou měsících, kdy dal prezident izraelské vládě bianko šek k vedení brutální války v Gaze, soudí Daniel Larison.

 20333

Budou USA vtaženy do širšího konfliktu na Blízkém východě?

28. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Hnutí Húsíů, které vládne v severním Jemenu, v úterý oznámilo, že opět zaútočilo dronem na obchodní loď. Plavidlo třikrát odmítlo reagovat na varování húsíjského námořnictva. Podle Al-Džazíry nebyl žádný člen posádky zabit. Loď pokračovala v plavbě, během níž převážela zboží z přístavu krále Abdulláha v Saúdské Arábii do Karáčí v Pákistánu.

Suezským průplavem proudí asi 10% světového obchodu, a to na přibližně 17 000 lodích ročně, což představuje 30% světového námořního obchodu. Přibližně 12% světových dodávek energie rovněž prochází Rudým mořem. 

Útoky Húsíů na lodní dopravu se zdají být nerozlišující, protože je málo pravděpodobné, že by náklad putující ze Saúdské Arábie do Pákistánu obsahoval izraelské zboží, píše Juan Cole.

 22025

Viděli Češi ty záběry z Gazy?

27. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Tohle je otázka, kterou v níže citovaném článku položil Izraelcům v deníku Haaretz komentátor Tamer Nafar. Jenže je naléhavě aktuální i pro Čechy, kteří jsou obětí téměř absolutní proizraelské propagandy v českých médiích.

Sledují Izraelci stejné záběry jako ostatní svět? Jsou hrůzy v Gaze pro Izraelce blokovány, nebo jsou jim jednoduše lhostejné? Počet mrtvých v Gaze překročil 20 000; jistě jste toto číslo slyšeli.

Když se ptám, zda jste viděli záběry z Gazy, neptám se ani nejsem sarkastický. Ptám se proto, že žiji ve městě, kde 70 procent obyvatelstva tvoří židé. Například kolem sebe pravidelně vídám jednoho žida, příjemného člověka, když na chvíli upustíme od politiky, normálního chlapa s rodinou, prací a autem. Jeho tvář nese stejné obavy jako ta moje (doufá, že nebudou dopravní zácpy nebo že mu v zimě nepoteče střecha). Ale jsou tu dva velmi výrazné rozdíly: puška, kterou nosí na rameni, a nálepky s nápisem "Srovnejte Gazu se zemí" na všech oknech jeho auta.

Pokaždé, když mi popřeje dobré ráno, ptám se sám sebe, jestli je teď ta správná chvíle zeptat se ho, proč chce vyhladit Gazu. Ale nechci mu kazit "dobrou náladu", a tak od otázky na Gazu upustím. Zároveň si chci zachovat dobrou náladu, a tak se rozhodnu jeho "dobré ráno" neopětovat. Jen přikývnu a ignoruju ho jako prohlášení. V duchu se však ptám sama sebe: Viděl záběry z Gazy?

Pokud ne, pak by měl on i všichni, kdo neviděli a nejsou, vědět, že se v jeho a jejich jménu děje velká nespravedlnost. A pokud ano, proč tedy říká dobré ráno?

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13842