Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Nemocnice v Texasu nucena ustavit "poradní výbor smrti"

26. 7. 2020

čas čtení 8 minut
Foto: Edinburk bez turistů

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  27.7.  bylo v ČR registrováno  15 324  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 115 případů.  v nemocnici bylo 149  osob a údajně celkem zemřelo 371 osob.  Alarmující je, že číslo R  v ČR je 1.3. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. Lidé v ČR neberou nutnost dodržování sociálního distancování a nošení roušek vážně. Nejsou si vědomi, že existují četné případy i mladých lidí, kteří se po nákaze koronavirem ani po třech měsících nezotavili. Infekce se nyní šíří do pečovatelských domovů (Jihlava), čímž napodobuje katastrofu, která vznikla v Británii v březnu.

- Nemocnice Starr Country Memorial Hospital v Texasu byla nucena ustavit "poradní výbor smrti". Bude určovat, kteří pacienti s koronavirem budou do nemocnice vpuštěni a kteří budou posláni domů zemřít. Má to lékařům umožnit, aby se soustředili na pacienty, kteří mají větší pravděpodobnost přežití. ZDE 

- Britská vláda potvrdila nákazu koronvirem u domácí kočky. Kočka se nakazila od lidí žijících v domácnosti. Osoby v domácnosti se mezitím uzdravily. Více takových případů bylo zjištěno v Evropě, v Severní Americe a v Asii, ale nejsou prý důkazy, že by se od koček koronavirem mohli nakazit lidi.  ZDE

- Trumpův poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien je nakažen koronavirem. Prý se nakazil na rodinné akci.

- Skotský pilot Stephen Cameron, 42, který strávil ve Vietnamu 10 týdnů na ventilátoru, varoval veřejnost, aby brali koronavirus vážně. "Jsem živým příkladem toho, co ten virus dokáže," řekl. Selhaly mu četné tělesné orgány, utrpěl množstvím krevních chuchvalců, selhaly mu ledviny a 68 dní byl ve Vietnamu na jednotce intenzivní péče na ventilátoru. Cameron byl ve Vietnamu slavným pacientem. Ve Vietnamu bylo jen 10 lidí nakažených koronavirem na jednotce intenzivní péče. Vietnam zaznamenal jen 420 potvrzených nákaz a žádná úmrtí. Kapacita plic u Camerona poklesla na 10 procent a lékaři mu chtěli transplantovat obě plíce. V umělém komatu zhubl o 30 kilogramů.  ZDE 

- V USA bylo nakaženo koronavirem více než 40 věřících, kteří se účastnili několikadenní náboženské akce v baptistickém kostele v severní Alabamě. "Dostali to v podstatě všichni přítomní," konstatovala duchovní Daryl Ross z Warrior Creek Missionary Baptist church v Marshallském okrese.

- V pondělí bylo globálně potvrzeno 16 167 872 nákaz a 646 199 úmrtí.

- Indie, která má 1,3 miliardy obyvatel, zaznamenala více než 1,4 milionu nákaz na koronavirus, třetí nejvyšší počet po USA a Brazílii. V Indii dosud na koronavirus zemřelo téměř 33 000 osob. V pondělí Indie registrovala rekordní počet nových 49 931 nákaz.

- Bavorsko zahajuje masové testování občanů navracejících se z dovolené ma letištích, na nádražích a na pohraničních přechodech.

- Koronavirová pandemie je nejhorší pandemií, jaké kdy čelila Světová zdravotnická organizace, řekl Tedros Adhanom Ghebreyesus. Svět ji překoná jen přísným dodržováním zdravotnických opatření, od nošení roušek až po neúčast na větších shromážděních. "Když se tato opatření dodržují, počet nákaz klesá. Když se nedodržují, stoupá," řekl Tedros a pochválil úspěchy Kanady, Číny, Německa a Jižní Koreje při potlačování ohnisek nákazy.

- Indonésie zaznamenala více než 100 000 nákaz a 4838 úmrtí.

 


- 21 dělníků v ocelárně firmy ArcelorMittal v Mexiku zemřelo na koronavirus. Mexiko registruje více než 385 000 nákaz a téměř 43 500 úmrtí.

- Už pět týdnů narůstá globální počet nákaz o milion týdně, varuje Světová zdravotnická organizace.

- Ministr zdravotnictví mexického státu Chihuahua zemřel na koronavirus.

- Počet mrtvých v Brazílii dosáhl 87 004. Počet nákaz je tam 2 419 091.

- Počet mrtvých na koronavirus ve Španělsku je zřejmě o 60 procent vyšší než jsou oficiální údaje, zjistila investigace listu El País.

- Asi 500 zaměstnanců velké bavorské firmy je v karanténě ve snaze izolovat masové ohnisko koronaviru, konstatují němečtí činitelé. 174 sezónních dělníků z Maďarska, Rumunska, z Bulharska a Ukrajiny mělo pozitivní testy na koronavirus. Sklízeli okurky na statku v municipalitě Mamming.

- Počet nákaz překonal 16 milionů. Přesný počet registrovaných nákaz je 16 046 986. Počet registrovaných úmrtí je 644 528. 

- Navzdory všemu, Češi se přestávají bát nákazy, zájem o letenky "prudce roste" ZDE   Do Chorvatska přijelo v červenci 107 000 Čechů! Ochota lidí riskovat vážné onemocnění i smrt je pozoruhodná. ZDE 

- Florida se stala americkým státem s druhým nejvyšším počtem infekcí. Prvním nejnakaženějším státem je Kalifornie.

- Brazílie v sobotu registrovala dalších 1211 úmrtí a nových  51 547 infekcí za poslední den.

- V Izraeli překonal počet lidí pozitivně testovaných na koronavirus 60 000. Tisíce Izraelců protestovalo v sobotu v Jeruzalémě a v dalších městech a požadovalo rezignaci premiéra Netanyahua.

- Ministr obchodu Jihoafrické republiky Ebrahim Patel v sobotu testoval pozitivně na koronavirus, je to už čtvrtý ministr.

- V Jemenu koronavirová pandemie zhoršuje už nejhorší světovou humanitární krizi. Zdravotnictví zničil pětiletý vojenský konflikt a 80 procent obyvatelstva nutně potřebuje humanitární pomoc.

- Indonésie registrovala v neděli nových 1492 infekcí. Celkem Indonésie registruje 98 778 nákaz. Registrovala 67 nových úmrtí, celkem v Indonésii zemřelo 4781 osob.

- Britští turisté vracející se letecky ze Španělska reagovali zuřivě na náhlé rozhodnutí britské vlády je uvrhnout na čtrnáct dní do karantény. Španělský list El País poukázal na to, že počet nákaz v Británii je daleko vyšší než ve Španělsku.

- V australském státě Victoria zemřelo v neděli dalších 10 osob na koronvirus. Ten registroval 459 nových nákaz. Vláda Nového Jižního Walesu vyzývá všechny občany, kteří navštívili restauraci Thai Rock  v Potts Pointu po dobu dvou hodin nebo více mezi 15. ad 25. červencem, aby se nechali okamžitě testovat a šli na 14 dní do karantény. Jeden zaměstnanec restaurace byl totiž nakažen a restaurace rozšířila koronavirus na 67 nákaz.

- Rusko oznámilo 5765 nových koronavirových nákaz a 77 nových úmrtí. Je to pokles ve srování se 146 úmrtími registrovanými v sobotu. Celkový počet nákaz v Rusku je 812 485.

- Vietnam zavedl znovu sociální distancování, poté, co byl registrován druhý případ nákazy. Vietnam po dobu více než tří měsíců neměl vůbec žádnou nákazu.

- Více než 550 důchodců v pečovatelských domech v australském státě Victoria a jejich zaměstnanců bylo nakaženo koronavirem. Místní správa je nechce převést do nemocnic.

- KLDR vyhlásila nouzový stav v pohraničním městě Kaesong poté, co ilegálně z Jižní Koreje přešel muž podezřívaný z nákazy koronavirem. Byl by to první případ  koronaviru v Severní Koreji.

- Nikdo není v britských městech, žádní turisti. Ekonomika těžce trpí. Toto je hlavní turistická ulice Victoria Street, vedoucí k Royal Mile, Královské míli, v Edinburku. Fotografie je z pátku: 
 

- Nancy Pelosi zdůrazňuje v tomto videu, že Trump vším, co dělá, pandemii koronaviru jen zhoršuje:

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7740

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2020