Informace pro polskou vládu: Násilí proti ženám není "tradiční hodnota"

27. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Rada Evropy je znepokojena rozhodnutím polské ultrapravicové vlády odstoupit od smlouvy zakazující domácí násilí

Rada Evropy zdůraznila, že jediným cílem Istanbulské konvence je bojovat proti násilí vůči ženám a vůči domácímu násilí. Konvence se explicitně nezmiňuje o jednopohlavních sňatcích

Rada Evropy konstatovala, že je znepokojena, že polská ultrapravicová vláda zamýšlí zrušit svůj podpis pod zásadní mezinárodní dohodou, jejímž cílem je bránit násilí vůči ženám.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro řekl v sobotu, že v pondělí zahájí oficiální proces, v jehož rámci Polsko odstoupí od Istanbulské konvence. Tato smlouva je prvním závazným světovým nástrojem, který zakazuje násilí proti ženám a činí opatření proti němu. Týká se to i znásilňování žen v  manželství, ale také tzv. "ženské obřízky", brutálního mrzačení ženských pohlavních orgánů.

 

Předchozí centristická vláda schválila tuto dohodu r. 2012 a ratifikovala ji v roce 2015, kdy ji Ziobro označil za "výmysl, feministický výtvor, který ospravedlňuje ideologii homosexualismu".

Dohodu vypracovala a prosazuje ji Rada Evropy, nejstarší evropská lidskoprávní organizace, a její generální tajemnice Marija Pejčinović Burić odsoudila plán ultrapravicové strany Právo a spravedlnost, která v Polsku vládne, od smlouvy odstoupit.

Strana Právo a spravedlnost se silně identifikuje s katolickou církví a staví se nepřátelsky vůči právům homosexuálů. Útoky na práva homosexuálů byly klíčovou součástí předvolební kampaně prezidenta Andrzeje Dudy.

V pátek ve Varšavě demonstrovalo asi 2000 lidí na protest proti plánům polské vlády od Istanbulské smlouvy odstoupit. Zuřivě reagovali také někteří poslanci Evropského parlamentu. Iratxe García Pérez, španělská předsedkyně socialistického poslaneckého klubu, označila toto rozhodnutí za "ostudné".

"Stojím po boku polských občanů, kteří vyšli do ulic a požadovali respekt pro práva žen," napsala na Twitteru.

Předseda poslaneckého klubu Obnova Evropy, bývalý rumunský premiér Dacian Cioloş napsal na Twitteru: "Zneužívat boj proti Istanbulské konvenci jako nástroje k projevování konzervatismu je nový zoufale trapný manévr některých členů ve vládě strany PiS."

Belgický europoslanec Guy Verhofstadt označil polské rozhodnutí za "skandální". Dodal, že "násilí není tradiční hodnota".

Rada Evropy zdůraznila, že jediným cílem Istanbulské konvence je bojovat proti násilí vůči ženám a vůči domácímu násilí. Konvence se explicitně nezmiňuje o jednopohlavních sňatcích.

To nicméně nezabránilo tomu, aby konvenci neodmítlo Maďarsko a Slovensko, kde parlament bez důkazů tvrdil, že je prý konvence v rozporu se slovenskou  definicí sňatku jako heterosexuálního svazku.

Štrasburská Rada Evropy, která nemá nic společného s Evropskou unií, nemá žádné závazné pravomoci, ale jejích 47 členských států společně činí doporučení ohledně lidských a občanských práv a demokracie.

Podrobnosti v angličtině ZDE



 

0
Vytisknout
6676

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2020