Houpe se pod Borisem Johnsonem židle?

21. 11. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut
Šikanující ministryně vnitra Priti Patel, právem zobrazovaná v nové sérii britských Gumáků jako upír

Boris Johnson dohnal svého vlastního poradce pro etiku v pátek k rezignaci. Drsným způsobem  Johnson porušil předpisy a odmítl odvolat kontroverzní ministryni vnitra Priti Patel navzdory zjištění oficiálního vyšetřování, že brutálně a agresivně šikanovala státní úředníky. Nutil svého poradce pro etiku Sira Alexe Allana, aby svou analýzu nepřijatelného chování ministryně zjemnil a přepsal. V důsledku toho Sir Alex Allan rezignoval na svou funkci,.

Johnson pak žádal konzervativní poslance na Twitteru, aby na sociálních sítích "utvořili vozovou hradbu kolem Prittsterové". V důsledku toho se celá řada konzervativních poslanců v pátek večer veřejně zdiskreditovala svými podlézavými a lživými tvrzeními, jak je ministryně "hodná".

Propad Anglie do banánové republiky by nemohl být ostřejší.  


V únoru 2020 rezignoval  vysoký britský státní úředník Sir Philip Rutnam na svou funkci permanentního tajemníka britské ministryně vnitra Priti Patel poté, co ji obvinil ze "zlovolné a cílené kampaně proti němu". Rutnam hájil před Patelovou své podřízené, státní úředníky, které Patelová terorizovala. Po své rezignaci podal Rutnam na Patelovou soudní žalobu na neférové propuštění. Tuto žalobu soud dosud neprojednával, visí nad Patelovou jako Damoklův meč.


V sobotu večer vyšlo najevo, že britská vláda zabránila Siru Alexi Allanovi, aby do svého vyšetřování zahrnul i svědectví Sira Philipa Rutnama. Allan nicméně dal dohromady další materiály o šikanování Patelové. I když se snažil být vůči ní co nejvstřícnější, materiály byly tak brutální, že nešlo nedojít k závěru, že se šikany dopouštěla. Allenova zpráva byla dokončena a předložena Borisi Johnsonovi v dubnu letošního roku. Seděl na ní sedm měsíců. ZDE


Priti Patel je jedním z nejprimitivnějších a nejbrutálnějších brexitérů v Johnsonově londýnském "kabinetu". Zastávala ministerskou funkci i za vlády Theresy Mayové, avšak Mayová ji z vlády vyhodila, protože Patelová se bez vědomí premiérky soukromě vydala do Izraele a vyjednávala si tam jakési spiknutí s tamějšími extremističtějšími konzervativci. Navzdory tomuto skandálu ji Boris Johnson vzal zpět a jmenoval ji ve své vládě ministryní vnitra. Johnson jmenoval do své "vlády"  pouze fanatické brexitéry a jen neschopné jedince, aby mu nemohli konkurovat. To se vymstilo obrovskou katastrofou po příchodu pandemie, protože jeho nekompetentní vláda pandemii nedokázala zvládnout a má na kontě více než 50 000 mrtvých.

Priti Patel v posledních týdnech veřejně jásala nad tím, že zrušila volný pohyb obyvatelstva mezi Británií a Evropou. Její ministerstvo, zřejmě na její příkaz, posílalo v této věci nadšené tweety. Nikdy by se nedalo předpokládat, že britští konzervativci budou jako někdejší východoevropští komunisté tak nadšeně stavět železnou oponu. Patelová se také v minulých týdnech pokusila zavést různá opatření, aby se do Británie přes kanál La Manche nemohla dostávat ta hrstka uprchlíků, které se to na člunech podaří. K absurdním opatřením v této věci navrhovaným například patřilo, že by nechala vybudovat uprostřed kanálu La Manche obrovské sítě, jimiž by uprchlické čluny nepronikly.

Priti Patelová je obviňována, že šikanovala a sprostě a agresivně se chovala vůči podřízeným na všech třech ministerstvech, na nichž kdy působila. Obvinění ze systematické agresivní šikany podřízených na jaře letošního roku několik týdnů vyšetřoval Sir Alex Allan, poradce britského premiéra pro etiku. Analýzu obsahující svědectví postižených zaměstnanců, Sir Alex Allan na jaře také dokončil a předal ji Borisi Johnsonovi. Boris Johnson ji nechal uležet mnoho měsíců. Teprve tento týden se dokumentací začal zabývat. Sir Alex Allan dospěl k záběru, že se Priti Patel dopouštěla agresivní šikany proti zaměstnancům.

Boris Johnson rozhodl, že se žádné šikany nedopouštěla, že práce na ministerstvu vnitra je velmi obtížná a odpovědná a není překvapivé, když paní ministryně na někoho občas sprostě zařve, vzhledem k tomu, že ministerští úředníci plnili její (šílené) příkazy jen velmi neochotně. Patelovou prý také nikdo neupozornil, že se dopouští šikany, chudinku, takže za to nemůže být trestána.

K tomu se v pátek večer vyjádřil Sir Philip Rutnam, že je to lež. On sám opakovaně Patelovou varoval. V pátek večer konstatoval: "Už v srpnu 2019, měsíc po jejím jmenování do funkce minstryně vnitra, byla upozorněna, že nesmí řvát na zaměstnance a sprostě jim nadávat. Opakovaně jsem ji upozornil od září 2019 do února 2020, že musí zacházet se zaměstnanci s respektem a musí provést změny na ochranu zdraví, bezpečnosti a dobrého stavu zaměstnanců."

V Británii vládne přísný princip, že ten, kdo se dopouští agresivní šikany vůči podřízeným, ať je to v soukromém či ve státním sektoru, je vyhozen z funkce. Platí to především pro členy vlády, kteří jsou povinni dodržovat soubor ministerských předpisů. V nich je agresivní šikana podřízených výslovně zakázána. Porušení předpisů pro ministry znamená, že musejí být odvoláni z funkce. Sir Alex Allan ve své analýze konstatoval, že Patelová porušila předpisy pro ministry.

Sobotní vydání deníku Times informuje, že Johnson na Allana naléhal, aby svou zprávu o šikaně Patelové změnil. Ten to odmítl udělat a odstoupil. Je to vážné porušení protokolu.

Houpe se pod Johnsonem premiérská židle?

Jiným obrovským skandálem, který nyní konečně začíná v Británii pronikat na veřejnost, je, že Johnsonovi kumpáni udělili svým známým a kamarádům kontrakty za mnoho milionů, někdy i stamilionů liber, pro opatření ochranných prostředků proti koronaviru, na testování a na další činnosti proti pandemii, a to bez jakékoliv veřejné soutěže. Státní úředníci odmítali splnit rozkazy ministrů, aby státní kontrakty poskytli bez konkursu jejich známým. Upozorňovali, že je to protizákonné. Když ministři naléhali, státní úředníci upozornili, že příkaz ministrů nesplní, pokud ho od nich nebudou mít písemně, aby bylo jasné, že jednají na nátlak shora. V posledních měsících, informoval v pátek rozhlas BBC, astronomicky vzrostl počet písemných příkazů od ministrů pro státní úředníky, protože státní úředníci odmítají plnit pouze ústní ministerské příkazy, kvůli jejich nezákonnosti.

Před několika týdny se Boris Johnson rozhodl porušit mezinárodní dohodu uzavřenou z Evropskou unií o odchodu Británie z EU. To vedlo k okamžité rezignaci nejvyššího právníka britské vlády Sira Jonathana Jonese, tajemníka právního oddělení britské vlády. 

V roce 2020 odešlo ze svých funkcí na protest proti jednání Borise Johnsona sedm vysokých státních úředníků.

Je ohromující, jak rychle se pod "vedením" Borise Johnsona Británie proměňuje ve zkorumpovaný darebácký stát.   

0
Vytisknout
7418

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020