USA: Trump "potlačil hlasy pro Republikány" ve státě Georgia

18. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Státní tajemník za Republikánskou stranu ve státě Georgia prohlásil, že útoky prezidenta Trumpa na integritu voleb přispěly k tomu, že v tomto státě prohrál, informuje Zack Budryk.


"Dvacet čtyři tisíc lidí na podzim nevolilo; nevolili absenčně, protože jim prezident řekl ´nevolte absenčně, není to bezpečné´," řekl Brad Raffensperger v rozhovoru pro pobočku ABC v oblasti Atlanty. "Ale pak nepřišli a nehlasovali osobně. Vyhrál by o 10 000 hlasů. Ve skutečnosti stlačil, potlačil svou vlastní voličskou základnu."

Raffensperger se stal terčem Trumpa a jeho spojenců od okamžiku, kdy prognózy přiřkly jeho stát Bidenovi. Senátoři Kelly Loefflerová a David Perdue, kteří oba v lednu čelí druhému kolu senátních voleb, jej vyzvali k rezignaci.

Raffensperger počátkem týdne prohlásil, že předseda justičního výboru senátu Lindsey Graham na něj také osobně vyvíjel nátlak, aby vyloučil některé korespondenční hlasy z povinného přepočítávání. Graham to popřel.

V úterý Raffensperger oznámil, že jeho stát dokončil audit volebních strojů a nenašel známky volebních podvodů. Trump opakovaně prosazuje nepodloženou konspirační teorii o volebním systému Dominion, který je v Georgii využíván.

"Jsme potěšeni, ale nikoliv překvapeni, že audit státních volebních strojů byl bezvýhradným úspěchem," uvedl v prohlášení Raffensperger.

Biden je prvním Demokratem od 90. let, který vyhrál ve státě Georgia.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6640

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020